Finančné plánovanie v osobnom živote

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Finančné plánovanie v osobnom živote

Príspevok od používateľa Hegy »

Soviet pekne uvahy, tiez sa snazim nezit dnes o 20 rokov ale zit pre moment, zaroven su ale moznosti, ktore Ti to umoznia a vobec to nemusi byt ako hovoris. Uvedme si priklad, vezmes si 100t€ hypo na byt v BA, mas byvanie aj ked o rok vies ze odchadzas.... par mesiacov pred odchodom vyvesis byt na prenajom za sumu, ktora Ti min. pokryje a mozno aj prevysi Tvoje naklady a mozes ist do sveta, za ten cas co budes vo svete uzivat zivota sa Ti na Slovensku bude byt splacat a stupat na hodnote a vo finale v 40tke 50tke nemusis kupovat nic, uz mas zaplateny lukrativny byt v BA a ak by si sa rozhodol ist byvat radsej niekam na periferiu byt v BA nebude problem (s casom pridanou hodnotou) predat a povedzme este postupit o level vyssie.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Protiargument na to je jednoduchy, su to pre neho starosti navyse a popravde - ano su. Kamos tiez kupil dom a snazi sa ho predat (pravda je ale taka, ze to nie je uplne lukrativna cast Brna) a trva mu to celkom dlho. Univerzalna pravda neexistuje, ale rozhodne hypoteka nemusi byt pritazou ako tu niektori vykresluju, rovnako ako nie je vhodnym riesenim pre kazdeho (pokial niekomu staci byvat v jednej izbe a ma moznost lacneho podnajmu, tak preco nie). Rozhodne ale ludi, co kazdu chvilu niekam cestuju (povacsinou wishful thinking) je rozhodne minorita, kdezto ludi, ktory sa usadia, zalozia rodinu a potrebuju klud a stabilne byvanie je zase majorita. Za seba, len tolkoto aby som sa neopakoval http://www.hojko.com/post2007910.html#p2007910
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Vie niekto preco napr v takom Anglicku je situacia opacna? Ludia tam bezne byvaju aj cely zivot v podnajme (velkomesta samozrejme).
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Moje doterajšie skúsenosti ma priviedli k tomu, že najlepšie je vyriešiť otázku bývania čím skôr. Čím skôr splatím hypotéku, tým lepšie. Keby som mal toto zmýšlanie asi pred 10 rokmi a hneď po strednej si vyriešil otázku bývania, tak teraz mám už možno polovicu bytu splatenú. Ja som tiež nebol zástanca hypoték a pôžičiek a tiež som si vravel, ako chcem cestovať a užívať si život, ale uvedomil som si rokmi , že sa to akosi nekonalo v takej miere, ako som si predstavoval a roky ubiehali a ubiehali, peniaze som míňal v podstate na hlúposti a dospel som k tomu, že hypotéky sa vlastne nevyhnem, ibaže by som vyhral pár desiatok tisíc, alebo niečo zdedil, čo je takmer nereálne. Ja len, aby ste tu niektorí nesnívali o veľkom cestovaní a víziách o budúcnosti a nakoniec možno dopadnete tak, že budete mať 40 rokov a budete behať z podnájmu do podnájmu, možno aj s celou vlastnou rodinou a budete si búchať hlavu o stenu, že im nedokážete ani zabezpečiť bývanie.

Takisto mám predstavu o tom, že svojim deťom niečo zanechám. Niečo už vlastné a nie len byt stále ešte viazaný hypotékou.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

tiez planujem v horizonte par blizkych rokov nieco zobrat na hypo, ak by som aj siel do faka, tak mi hypo budu splacat najomnici
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Presne takto uvažujem aj ja. Ak by prišla nejaká osobná kríza, alebo som sa rozhodol bývať/pracovať inde, tak vždy sa dá nehnuteľnosť prenajať, predať. Takisto mám ľudí okolo seba, či už rodičov, kamarátov, ktorí by mi ochotne pomohli. Aj keby som to mal len prenajímať, tak sa mi hypotéka spláca sama a ja si môžem žiť podľa svojich predstáv. Koniec-koncov budem mať nehnuteľnosť, ktorú keď predám, tak na dôchodku si môžem spokojnejšie žiť.
jefty
Star
Star

Príspevok od používateľa jefty »

vy si nejako jednoducho predstavujete to, ze hypoteku vam budu splacat najomnici. no este stale som tu nevidel nikde koment, ze co urobite ak vam najomnik nezaplati 2-3 mesiace posebe? vyhodite ho, prachy uz neuvidite, dalsi mesiac bude trvat kym pride novy podnajomnik. Neplatiaci najomnik vam tam mohol pokazit vela veci, pretoze si byt nevazil, vy musite investovat na opravu a pod.

beardie, ty budes v zahranici a kto ti vybavi, ze ti ten byt niekto opravi po predoslom najomnikovi? kto porobi potrebne papierovacky? Co ak sa ti podnajomnici budu striedat ako na beziacom pase?
wladas
Redeemer
Redeemer

jefty - Preto sa viac oplati spravit komplet zmluvu nez na cierno ich tam mat. Potom si kryty.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

A co ak ta za poobede za rohom zrazi auto?

Najom sa vacsinou plati dopredu, tzn. 15.1. platim najom na februar. Ohladne vybavenia, vola sa to vratna zaloha. Po mesiaci neplatenia by uz najomnik letel. A keby aj nahodou cokolvek zlyhalo, stale paltis svoje peniaze do svojho majetku, tzn. v idealnom pripade ti ho cely splaca najomnik, v horsom pripade do neho investujes ty, tzn. peniaze nesplachujes do hajzlu.

Ale tak chapem, ze kazda "strana" moze vytiahnut akykolvek argument, ktory sa im bude hodit
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

jefty - kazda jedna splatka za tvoj majetok, ktoru za teba zaplati niekto iny, ti vyrazne pomoze
standardne sa platieva zaloha 1-3 mesiace + peniaze sa posielaju mesiac dopredu
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Je to tu uz trochu odbocenie od temy, ale necudujem sa.
Ono stale "biznis" s prenajmom bytov pokracuje a da sa povedat, ze rozrasta, no nie kazdemu to zato stoji a natrafi na dobrych ludi aj ked sa na prvy pohlad javia. V zmluve mozes mat cokolvek uvedene, ale ked ti ti ludia nebudu platit ani ked ich das na sud, tak pri slovenskom sudnictve vela toho nedosiahnes a este vyhodis dalsie prachy na pravnikov atd. Uz som cital par clankov o ludoch, ktory nechodili pravidelne na svoj byt coilen po najom a ked sa raz zastavili, tak sa chytali za hlavu ake zdemolovane atd to tam bolo. Do oprav uz ani neviem kolke prachy vtedy dali.

pinco: "Moje doterajšie skúsenosti ma priviedli k tomu, že najlepšie je vyriešiť otázku bývania čím skôr. ".
t0m4s3 to vysvetlil polopate, ze zalezi od typu cloveka. Ked planujes rodinu atd, tak mozno aj hej. Ked neplanujes rodinu ani nic podobne, tak vtedy je ti to da sa povediac jedno. Kedze clovek netusi co bude za 20 rokov s cenami bytov a ako sa celkovo trh bude chovat atd, tak tazko polemizovat ci je lepsie hned, alebo neskor. Vsak si zober taky Pentagon v BA, kde cenu bytov idu uz aj po 16tis za trojizbak, lebo sa to tam tak trochu vyhrotilo a dlhodobo si s tym nevie nik dat rady. Cize stat sa moze hocico. A taktiez co sa tyka predaja, nieje to vobec take jednoduche a ludia maju s predajom bytov dost velky problem. Takze mysliet si, ze do tyzdna predas byt za normalnu cenu, ked pride do tuheho je pekna rozpravka.

gogo: "ale je ti snad jasne ze v meste kde 3izb byt stoji 20tis € je velka nezamestnanost." To je samozrejmost a bolo to scasti myslene len obrazne. Ale clovek, ktory si pojde pracovat v dakom rozumnom smere do zahranicia a naspori na ten byt (cena moze byt este nizsia) a pritom este co to pocestuje a odlozi si, nebude potrebovat daky brutalny job. Kludne aj kadejaku sbskarsku robotu a mozno aj podpora. Pripadne pobeha svet a zaujme ho ina krajina a skonci tam, kde ho to najviac zaujme bez navratu na svk. Preto vravim, ze buducnost ja neriesim, bo neviem co bude o tyzden, nie to spoliehat sa, ze o 20 rokov budem mat ako co splacat. Pripadne, ze nenastane ziadna vojna atd. V tejto teme je bohuzial vela "Co ak" a preto ju nerad rozoberam, bo je to zbytocne nepotrebne zamyslanie sa, ktore sa umna zatial vzdy vyvratilo.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

prenajimanie bytu nie je vobec az tak jednoduchy prijem penazi ako si kazdy mysli, ja poznam viacerych ludi co takto dlhodobo prenajimali byty a vecsina z nich s tym prestala a bytu sa zbavili pretoze uz nemali nervy neustale riesit okolo toho zalezitosti. Netvrdim ze sa na tom neda zarabat pokial ma clovek ten byt napr zdedeny, ale pokial to niekto planuje tak ze kupit byt na hypo a najomnici mu to budu splacat-tak to v skutocnosti vobec nejde tak lahko ako na papieri.

Soviet
podpora? z akej podpory chces zit ked sa sem vratis zo zahranicia- tomu neriozumiem. Alebo ze SBS. To si fakt tak planujes ze od cca 40tky budes postavat niekde v Lidli v potravinach az do svojej 70tky?/lebo v tej dobe sa bude chodit do dochodku priblizne v takom veku/. A fakt budes robit 30rokov SBSkara za par šupiek budes spokojni, aj tvoja zena a deti budu spokojne? A tiez pozor na jednu vec- nie je nikde napisane ze to miesto SBS aj dostanes,je kopec miest kde je to s nezamestnanostou fakt ze drsne a nie je volne prakticky nic-to len tak pre info.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

gogo: Precitaj si to slovicko obrazne tam co sa tyka veku a to, ze neriesim teraz. Vsetko moze skoncit uplne inak ako je momentalne v mojej hlave. Si zober, ze niektori rodicia pracuju uz 30-40 rokov v tej istej fabrike a tiez to nejdem pochopit. A dakujem, ale zenu ani deti, rodinu neplanujem, takze budu istotne spokojne :P
Ono vsetko je o prioritach, kde moje su uplne inde ako u vacsiny ludi.
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Jungle »

Kúpiť nehnuteľnosť a prenajať ju sa stále oplatí (minimálne tu v Bratislave), teraz sú úrokové sadzby za hypotéky veľmi nízko (pod 3%) a dopyt na podnájmy tu vždy bude... Každopádne treba mať dostatočný príjem na to, aby človek vedel vykryť situácie, kedy môže byť aj pár mesiacov bez podnájomníkov. Čím skôr človek začne, tým skôr bude nehnuteľnosť jeho - sedieť do tridsiatky v podnájme a platiť niekomu cudziemu peniaze za niečo, čo nikdy nebude vaše je horšie, než byť doma a odkladať si peniaze do prasiatka.
gogo956
Redeemer
Redeemer

whisper

byty v Ba su stale dost predrazene a to ze teraz su relativne nizke urokove sadzby na hypo este vobec nic nehovori o tom ake budu v buducnosti. Tiez by bolo dobre mysliet na to, ze demografia na Slovensku rapidne klesa a na trh bude prichadzat viacej zdedenych bytov. Je sice pravda ze Ba bude stale ekonomickym centrom statu takze pristahovalectvo z inych casti Sr bude vysoke, ale uz to nikdy nebude taky dobry biznis ako kedysi.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Keďže sa pomaly blíži čas, kedy sa budeme pozerať po nejakej hypotéke, rád by som dostal úrok čo najnižší. Neviem nikde zistiť, koľko spätne skúmajú banky príjem žiadateľa (pol roka, rok...?) a ako často prehodnocujú jeho bonitu. Máte s tým niekto skúsenosť?

Ide mi o to, že si viem papierovo dať viac-menej ľubovoľný plat, no kvôli odvodom ho nemám chuť držať vysoký viac, ako bude nutné (aj tak sa to ale stále kvôli nízkemu úroku na hypo oplatí...).
wladas
Redeemer
Redeemer

Kamos si pred dvoma rokmi vybavil zvysenie platu na 3 mesiace a stacilo to - VUB banka. Niektore mozu chciet ale aj pol roka. Viac ale nie.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Už len doplním, že prehodnocuje sa vždy pri refinancovaní, keďže na obdobie viazanosti je dohodnutý zmluvne, teda sa nemení.

A či sa to oplatí alebo nie...dnes je na trhu taká bitka o klienta, že dostaneš výhodný úrok v podstate všade a nemusíš mať ani nejaký astronomický plat, tých pár desatín percenta čo by to spôsobilo preplatíš možno na odvodoch, keďže ak nejdeš kupovať penthouse tak to urobí pár eur ročne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

to ze urokove sadzby su aktualne rekordne nizke ale nic nehovori o tom ake budu o rok,dva ci desat,dvadsat.
ECB od marca 2015 skupuje dlhopisy a minimalne do 9/2016 .K tomu berme do uvahy take fakty ako lacna ropa a zvysenie inflacie je do buducna v EU viac nez iste, tj aj Euribor a vsetko ostatne na to naviazane pojde hore. Na trh sa dostane stale viacej zdedenych bytov, dalej tu bude fakt ze prijmova hladina v Ba sa zvysuje takze na vlastnu hypo dosiahne vecsie percento podnajomnikov. Nehovoriac o tom, ze v buducnosti zacne byt aj na Svk zaujimave stavat bytovky s cielom nie ich predat ale urobit z nich trvalo najomne byty-tak ako to bezne funguje v Rakusku ci Nemecku. A tiez je celkom fajn si vypocitat kedy pri tych 20 ci 30rocnych hypotekach az zacnete splacat aj istinu a nie iba uroky- bude to celkom prekvapive.

ColdRain
6 až 12 mesiacov nazad
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Čo si tými 6 až 12 mesiacmi myslel gogo vo vzťahu ku mne?
Napísať odpoveď