Finančné plánovanie v osobnom živote

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Finančné plánovanie v osobnom živote

Príspevok od používateľa gogo956 »

ColdRain

sorry, patri to Stoporkovi :)

-----------------
Oplati sa hypoteka k naslednemu prenajmu? Ide o skor o ze tato otazka sa tyka iba ludi s vysoko nadpriemernymi prijmami resp tymi co uz maju raz navzdy vyriesenu bytovu otazku. Preco? Pretoze banka pri ziadosti o hypo bude musiet brat do uvahy vsetky tvoje vydavky, tj drviva vecsina domacnosti nema take prijmy aby dokazala papierovo tahat vlastnu hypoteku na dom/byt v ktorom byvaju+ tu na prenajom. A este nieco:prijem z prenajmu sa musi zdanit + platba do zdravotnej tj cca 34perc dolu
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Chalani, vďaka. Ide o to, že papierovo sa vediem ako dohodár (kvôli odvodom). Výšku platu si nastavujem sám. Polovička je na tom úplne rovnako. Už pomaly rozmýšľame nad niečim vlastným (a dovtedy byť v podnájme) a preto tá otázka: kedy a na koľko € si nastaviť plat.

Ak som zatiaľ správne vyrozumel, tak sa to skúma cca pol roka dozadu? Aká je cca optimálna výška príjmu na osobu (v manželstve)? Obaja máme ešte vek na hypo pre mladých, no tá max výška hypo (cca 45 000?) mi príde hodne malá. Či ak sa zoberie napr. na 120k, tak iba na tých 45k bude nižší úrok?

Lebo si nevieme s týmto rady. Či si dať vyšší príjem a mať nízky úrok alebo každý cca 700 € a mať ten štátny bonus (no opäť - pokiaľ chceme brať hypo vyššiu, tak ako?)?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Hypo si samozrejme mozete dat vyssiu nez 50k aby ste dostali prispevok od statu. Banka to spravi jednoducho tak, ze budete podpisovat dve pozicky. Jednu na 50k co bude vedene ako klasicka hypo - s prispevkom od statu, a zbytok bude zvlast zmluva (uz neviem presne ako sa to vola).
gogo956
Redeemer
Redeemer

Stoporko

to su paradne napady,respect
1/ ziadatel aj spoludlznik obaja dohodari a hypo na 120k
2/ banka si urcite nebude ziadatela preklepavat v socke

Co takto skusit nejaku zabavnu relaciu v telke? ten potencial tam je..
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

gogo: daj ešte jeden, napr. o podnikaní na Slovensku. Prečo by som mal ako majiteľ a súčasne konateľ v s.r.o. byť v nej aj zamestnaný? (a.k.a. dostávať plat). Ušetrených pársto € mesačne radšej užijem inak a dôchodkovo/zdravotne poistený som.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

z minimalnych odvodov je aj minimalny dochodok...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

beardie: s tým rátam a svoj dôchodok si riešim inak (odvodovo mi ide najmä o zdravotné poistenie). :) Teda gogov príspevok je trošku mimo misu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Stoporko

len som ta chcel jemne ironicky upozornit ze banka velmi rychlo zisti pravy stav veci takze hra na "papierovo akykolvek plat" nema velky zmysel. Zistia si to z nezavisleho zdroja, vobec nebudu potrebovat nejake fiktivne doklady od tvojej uctovnicky ktorych si kazdy moze narobit tucty :wink:
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Neviem aké páky majú banky na zisťovanie príjmu. Každopádne ak chceš príspevok pre mladých, tak aj s mladou musíte dokladovať príjem za predchádzajúci rok, ktorý musí byť max 2,6 násobok priemernej mzdy, za oboch, spolu.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

gogo956 napísal:Stoporko

len som ta chcel jemne ironicky upozornit ze banka velmi rychlo zisti pravy stav veci takze hra na "papierovo akykolvek plat" nema velky zmysel. Zistia si to z nezavisleho zdroja, vobec nebudu potrebovat nejake fiktivne doklady od tvojej uctovnicky ktorych si kazdy moze narobit tucty :wink:
Blbost.

Ak sa regulerne zamestna na minimalne 6 mesiacov a bude mu chodit na bankovy ucet adekvatny plat, na zaklade ktoreho bude banku ziadat o hypoteku, tak nebudu ziadne nezavisle zdroje, ani nic kontrolovat. Jedine, co banka pozerat su nasledovne veci:

- je pohyby na uctoch
- register bankovych uverov a zmluv
- spolocny register bankovych informacii (kvoli bonite)
- nebankovy register klientskych informacii (kvoli bonite)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

zistuju aj prijem podla poistovne a tiez pozerali prijmy za posledny rok (ziadal som v tatre, kde som aj klientom)
gogo956
Redeemer
Redeemer

p4ra napísal:Blbost.

Ak sa regulerne zamestna na minimalne 6 mesiacov a bude mu chodit na bankovy ucet adekvatny plat, na zaklade ktoreho bude banku ziadat o hypoteku, tak nebudu ziadne nezavisle zdroje, ani nic kontrolovat. Jedine, co banka pozerat su nasledovne veci:

- je pohyby na uctoch
- register bankovych uverov a zmluv
- spolocny register bankovych informacii (kvoli bonite)
- nebankovy register klientskych informacii (kvoli bonite)
To by som rad vedel ktora banka schvali 120k hypo iba na zaklade toho co si uviedol,bezne sa toho preveruje ovela viacej. Nehovoriac o tom ze ked je konatelom firmy tak ho budu posudzovat podla toho a nie podla dohodarcenia takze Dp za minuly rok a mam takeho tusaka ze je vymalovane
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

gogo: nerozumiem ti. Pokiaľ ma zamestná moja firma na trvalý pracovný pomer (za výkon funkcie konateľa žiadnu odmenu nepoberám), tak som obyčajný zamestnanec. Pokiaľ mi bude firma vyplácať nejakú mzdu, v čom sa odlišujem od tisícov iných zamestnancov? (čo koho do toho, čo s výplatou na svojom účte po čase spravím - či si za ňu kúpim rožky alebo po častiach investujem do firmy nazad...).

Aby si ma chápal - budem si normálne vyplácať mzdu, ktorá bude zdanená, budú z nej zaplatené odvody atď. Z akého dôvodu by mi banka nemala poskytnúť úver?

Moja otázka do pléna bola o tom, koľko toto banky skúmajú spätne (mesiac, polrok, rok...). :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

si konatel, preto musis podavat DP a ich bude zaujimat zaklad dane ktory tam bude pravdepdobne iba minimalny-velmi sa mylim? Nechcem ta odstrasit od ziadosti o hypoteku, len upozornujem ze to asi nebude az tak jednoduche presne prave preto ze si konatel. Ber to ako moj sukromny nazor a potom nam prosim prid povedat ci bol az tak mimo.. :) Ty si odzaciatku prezentoval ze si vies vybavit papierovo akykolvek prijem pre banku, lenze to dokaze ktorykolvek konatel preto bude banka si overovat udaje z tretieho zdroja-to je vsetko
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

gogo: neviem o tom, že by som iba pre to, že som konateľ, musel doteraz podávať daňové priznanie za svoju osobu. Účtovníčka pripravuje daňové priznanie za firmu, ktoré aj elektronicky podáva. Ja som už daňové nepodal pár rokov. Na základe akého zákona by som ho mal podávať? :shock:
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

nepodava nahodou DP kazdy zamestnanec? ci uz samostatne, alebo to za neho robi firma?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Stoporko

kazdy kto mal za minuly rok vyssi zdanitelny prijem ako 1906€ ma povinost podat DP, technicka stranka veci tj ci to vykonas ty alebo mzdova uctovnicka je irelevatny.
Fakt by ma zaujimalo aku si mal predstavu ze asi tak cim budes banke dokladovat svoj prijem ked mas pp na dohodu a DP nemas za niekolko rokov dozadu ako si sam napisal.. Lebo ak nemas ziadne DP tak si nemal ziaden relevantny prijem a ono to bude zniet pre teba si zvlastne, ale takym ludom sa banky dost zdrahaju davat nielen hypo ale aj podstatne mensie uvery :D :wink: DP za teba podala uctovnicka a udaje z tohto dokladu budu pre banku podstatné a rozhodujuce-je to trochu jasnejsie, pán majitel?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Gogo: tak potom kde je problém, keď zamestnam sám seba?
Si to porovnaj so situáciou, že niekoho zajtra vezmú na trvalý. Kedy môže žiadať o hypo?

Ďakujem za prepacenie mojej neznalosti, tieto veci nechávam na uctovnicku. Dp som si sám vypisoval naposledy keď som brigadoval.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

po troch mesiacoch by to malo byt ok...mne schvalili hypo na zaklade zarobku za cely rok aj ked som bol v case ziadania/vyplatenia vo vypovednej lehote/v skusobnej dobe u ineho zamestnavatela
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Inak, stále si nevysvetlil, odkiaľ vzniká povinnosť podať dp pre konateľa. Ten môže svoju funkciu vykonávať aj bezodplatne.
Napísať odpoveď