Horuco v stane

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
tomáš.paronai
Novice
Novice
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Horuco v stane

Príspevok od používateľa tomáš.paronai »

Zdravim.
V lete ked sa vyberieme stanovat na miesto kde nemame nijak moznost stanovat pod stromom alebo v pristresi, tak kazde rano (hlavne v lete) sa budime 6-7 rano na to, ze je v stane strasne horuco. Vonku je ovela väcsia zima a otvorenie vstupu nijak zvlast nepomoze, skor nalaka vselijaku tu cicavu havet do stanu.
Nemate nejaky overeny trik alebo sposob ako zabranit nahratiu stanu od slnka? Prekrytie dekou alebo plachtou by pomohlo?
jackb
Redeemer
Redeemer

Re: Horuco v stane

Príspevok od používateľa jackb »

nema stan vnutorne "dvere" so sietkou. to zvyklo pomoct udrzat znesitelnu teplotu do dakej rozumnej hodiny, kedy aj zvysok tabora opustal stany a zacali sme sa venovat ranajkam ci programu dna
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Ako toto bol vždy problém v stanoch. Pomôže dvojplášťový a ak máš hore vetraciu sieťku a aj dvere nechaj iba na sieťku.

Ak máš nejaký jednoduchší stan, napadajú ma ešte 4 papeky a nejaká deka/plachta nad stan a urobiť si tieň.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Ak mas nejaky carajch stan tak samozrejme, ze ti nevie poriadne vychladit. Na taketo veci sa treba pripravit. Investovat do kvalitnejsieho stanu. Teda najlepsie dva vchody, kde mozes oba nastavit na sietkove dvere proti hmyzu, plus stresne vetranie. Pripadne nedas vrchnu plachtu vobec, ked mas tie hmyzove sietky miesto dveri. Vtedy stan prefukuje a tym padom nieje v nom dusno, ako v dakom stane za 10eur, kde mozes akurat tak nic :)
Moc toho ineho nenavymyslas.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

tak tak. treba zainvestovať do stanu, ak chceš mať pohodu. nie ísť v nejakom výpredajovom za 20-50eur.
tvoj problém by vyriešil stan so samostatnou vrstvou sieťoviny, kde sa dá vrchná plná vrstva dať úplne dole, pričom máš stále 100% ochranu pred hmyzom a ako bonus, výhľad na nočnú oblohu. počítaj s investíciou tak 200-300eur.

http://www.amazon.com/Big-Agnes-Jack-Ra ... 004MQHPYM/
http://www.nemoequipment.com/product/?p ... +Footprint
https://www.kelty.com/product/tn3

všetky tieto stany sa dajú kúpiť aj v prevedení pre 2 osoby, namiesto 3.
napríklad Kelty TN2 a Kelty TN3 majú tú vrchnú vrstvu spravenú tak, že sa pri spustení dažďu dá celý stan zakryť bez toho, aby si musel výjsť von.

nejaké stany pre 2 osoby od Marmotu
http://www.amazon.com/gp/product/B000HGVM04
http://www.amazon.com/Marmot-Pulsar-2-P ... 00AHGDI24/
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

http://www.jurek.cz/vyrobky/stany/outdo ... #JUMP_HERE teraz som si kupil stan od JUREKa novu seriu 2015, a nemozem si ho vynachvalit, perfektne odvetrane, kvalita mnohonasobne prevysuje "kvalitnejsie" znacky, je to fakt super a cena nezrujnuje..:) ale inak jo, treba mat kvalitny stan.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Ja som kúpil dvojvrstvový stan, podobný výzorom ako vyššie, teda spodná sieťka a na to nepremokavý vrch, v exisporte za nejakých 25 eur pred pár rokmi. Je pravda, že mi je v ňom vždy hic, ale preto, že nechávam aj vrchnú časť. Ak by som ju zhodil ostala by len polopriesvitná sieťka a myslím, že by to efekt splnilo.
jackb
Redeemer
Redeemer

ja mam tiez stan od firmy Jurek, aj ked starsi, no je rovnako vynikajuco dovetrany.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

cinges napísal:http://www.jurek.cz/vyrobky/stany/outdo ... #JUMP_HERE teraz som si kupil stan od JUREKa novu seriu 2015, a nemozem si ho vynachvalit, perfektne odvetrane, kvalita mnohonasobne prevysuje "kvalitnejsie" znacky, je to fakt super a cena nezrujnuje..:) ale inak jo, treba mat kvalitny stan.
Tiez mam od Jureka Midi 2,5 Duo a max spokojnost :) Presne take nieco som mal namysli, co sa tykalo vetrania a spol. Peniaze donho vlozene sa mi uz davno vratili co som usetril na hoteloch atd ..
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja by som za stan teda 200 eur nevyhodil, samozrejme zalezi na co ho potrebujes, nam na obcasne splavy a festivaly uplne v pohode staci uz 5 rokov tesco stan za par eur. je dvojvrstvovy, takze ked sa da horna vrstva dole tak aj prefukuje a ma aj dvojite dvere, takze aj tade prudi vzduch..
hlavne na festival by som urcite nebral stan za 300 eur.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Zalezi na aky festival ides. Ak na slovensku, kde su nevyberene detvaky ozrate, tak tam nie :) Ja som tento mal uz na festoch, kde sa nechodia ludia ozierat. Bohuzial za takymi treba ist za hranice a tam sa nebojim ze by sa mi s nim nieco stalo.
Ja som s Jurekom behal po horach atd, takze viem, ze tie peniaze nelutujem. Nedoveroval by som tesco stanu v takom pripade. Mal som taky kedysi a bol to akurat tak na 2 razy. Isto v pripade vacsieho dazda, alebo dlhsieho by som mu nedoveroval. Ale ako vravis, zalezi naco ho vyuzivas ..
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

to vobec nie je pravda s tymi festivalmi. napriklad zrovna taka pohoda alebo grape su celkom v pohode (som cital dokonca zahranicnu recenziu na pohodu kde sa autor cudoval ze v tom teple a pri tych cenach piva nebol nikto na sracky).
no a rovnako co sestra behala po novarocku tak hovorila ze hnus a hroza. a neverim ze ani taky glastonbury je na tom nejak podstatne lepsie.

naspat k stanu:
do hor by som aj ja samozrejme zobral nieco lepsie a kvalitnejsie. ale ked idem na turu do hor, tak stan je na prespanie, rano ked zacina byt teplo tak to je uz aj tak cas vstavat a pokracovat v ture, ziadne vyspavanie do jedenastej.
jackb
Redeemer
Redeemer

ono teoreticky sa da ist na tyzdnove expedicne taborenie aj s tesco stanom. problem je, ked si v horucave tie plastove tycky zapamataju ako boli, a je problem ich zbalit. ked sa potom stan postava znovu v silnejsom vetre sa lamu ako spajdle. a dvojvrstvovy tesco, alebo exisport, alebo co za lacniak som to mal zvladol aj vetrat...

preto je dobry jurek, alebo akakolvek ina znacka aj v tom, ze tycky su kovove a vydrzia.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

horuco v stane? riesenie je jednoduche: treba nosit zo sebou benzinovy generator elektriny spolu s mobilnou klimou a je to :D A este jednu vec-stuple do usi, lebo vsetko dokopy to celkom dost bude hucat..Vyhodou ale je, ze to zaroven odplasi medvede.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Soviet napísal:Ak na slovensku, kde su nevyberene detvaky ozrate, tak tam nie :) Ja som tento mal uz na festoch, kde sa nechodia ludia ozierat. Bohuzial za takymi treba ist za hranice a tam sa nebojim ze by sa mi s nim nieco stalo.
:nono: Pohoda festival uplne v pohode.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

až na tie gumy na autách, stany boli veru relatívne v pohode. na festival by som asi všeobecne nebral drahý stan (a ani drahé veci doň..), zase ale na druhú stranu tie drahšie stany majú aj svoje výhody v takom festivalovom mestečku, napríklad vo tme svietiace šnúry na napínanie, aby sa o to človek v noci nepotkol, veľmi praktické.
aacid napísal:ja by som za stan teda 200 eur nevyhodil, samozrejme zalezi na co ho potrebujes, nam na obcasne splavy a festivaly uplne v pohode staci uz 5 rokov tesco stan za par eur. je dvojvrstvovy, takze ked sa da horna vrstva dole tak aj prefukuje a ma aj dvojite dvere, takze aj tade prudi vzduch..
hlavne na festival by som urcite nebral stan za 300 eur.
nechcel by som veru v takom tesco stane tráviť upršený deň/noc v prírode :) a áno, ani ja by som za stan nevyhodil 200€, pokiaľ by som ho používal raz/dva-krát do roka.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Môžem potvrdiť, kamarát si v tom Tesco stane pred rokom utopil mobil a polku vecí. Na stane ušetril, ale potom sa mu to vrátilo dvojnásobne.

Ja sa akurát chystám stráviť 13 dní v jednovrstvovom Tesco stane za pár korún. :D
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Ja som si kúpil tiež nejaký shitný stan zo sportsdirectu, vraj pre 2 osoby ... Keď som ho rozložil nevedel som či sa mám smiať alebo plakať. Vyzeral ako hračkársky stan z dráčiku. Na dĺžku som sa tam zmestil len tak tak, na šírku sme sa museli trošku potúliť (čo mi až tak nevadilo :lol:) .. Chvilu som mal pocit ze ten stan si generoval vlastnu vodu, aby malo donho čo zatekať, lebo všetky ostatné stany boli ráno suché :D
Milsa
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Milsa »

Soviet napísal:Zalezi na aky festival ides. Ak na slovensku, kde su nevyberene detvaky ozrate, tak tam nie :) Ja som tento mal uz na festoch, kde sa nechodia ludia ozierat. Bohuzial za takymi treba ist za hranice a tam sa nebojim ze by sa mi s nim nieco stalo.
Ja som s Jurekom behal po horach atd, takze viem, ze tie peniaze nelutujem. Nedoveroval by som tesco stanu v takom pripade. Mal som taky kedysi a bol to akurat tak na 2 razy. Isto v pripade vacsieho dazda, alebo dlhsieho by som mu nedoveroval. Ale ako vravis, zalezi naco ho vyuzivas ..
Ja som bol akurát na Campfeste a tam je alkohol zakázaný (zhodou okolností, dnes končí, ale nebol som). Keď som zistil, že na iných festivaloch je alkohol dovolený, najprv som tomu nechcel veriť. Na také festivaly ma to veru neláka. A nedá mi nespomenúť Pohodu, kde sa za posledné 3 roky vždy voľačo stalo.

Na a k téme. S kamošmi sme kúpili veľký stan v Tescu. Vetranie má dobré. Dnes som v ňom po dlhom čase spal. Ráno síce v ňom bolo teplo, ale nebolo to také neznesiteľné ako to tu je popisované. Stan má aj okná a tie boli celú noc otvorené na sieťky, takže to také zlé nebolo. Vnútorná časť je dokonca na jednej strane samostatná, takže vie stáť aj bez vrchného diela. Stan je oficiálne pre 6 osôb, ale s kamošmi sme sa zhodli, že to je tak núdzovo. Reálne je podľa mňa pre 4 osoby. Zavádzanie bolo aj na popisnom papieri, kde uvádzali vnútorný rozmer 2 metre aj niečo štvorec. Realita je asi 1,9 m. Na druhej strane za tie peniaze, čo sme vtedy do toho dali to bola dobrá investícia. Tuším 1500 Sk v 2008. Takže aj v Tescu sa dá kúpiť, ale skôr si myslím, že sme len mali šťastie, lebo podobný stan som v Tescu už roky nevidel.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

DEVZYO1G napísal:Ja som si kúpil tiež nejaký shitný stan zo sportsdirectu, vraj pre 2 osoby ... Keď som ho rozložil nevedel som či sa mám smiať alebo plakať. Vyzeral ako hračkársky stan z dráčiku. Na dĺžku som sa tam zmestil len tak tak, na šírku sme sa museli trošku potúliť (čo mi až tak nevadilo :lol:) .. Chvilu som mal pocit ze ten stan si generoval vlastnu vodu, aby malo donho čo zatekať, lebo všetky ostatné stany boli ráno suché :D
Hmm. Kupovat stan bez toho, aby clovek o nom co to precital atd je odvaha. By som im to hned vratil. A je davno zname, ze lepsie je kupovat pre dvoch ludi 3 miestny a vzdy teda pridat to jedno miesto navyse, kedze predsa tam chces mat aj batozinu a pod.
Stan si "generuje" vlastnu vodu kazdy. Ked mas teplo v stane tak sa ti vsetka ta voda nakondenzuje, ci ako to nazvat zo spodnej strany plasta :) Ked dobre vetras aj v noci, tak nie.
Napísať odpoveď