Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa harrison314 »

Je to dokonalo sarkasticky genialne :D
notscared
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa notscared »

Stránka zaoberajúca sa argumentačným klamom (teda Henryho prdel seriózne :) ), napr. http://www.logicallyfallacious.com/inde ... em-abusive

Všimnite si reklamu :D
You cannot prove that taking this course won't make you a billionaire. Therefore, it will.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Example #1: My opponent suggests that lowering taxes will be a good idea -- this is coming from a woman who eats a pint of Ben and Jerry’s each night!

Explanation: The fact that the woman loves her ice cream, has nothing to do with the lowering of taxes, and therefore, is irrelevant to the argument. Ad hominem attacks are usually made out of desperation when one cannot find a decent counter argument.

Exception: When the attack on the person is relevant to the argument, it is not a fallacy. In our first example, if the issue being debated was the elimination of taxes only on Ben and Jerry’s ice cream, then pointing out her eating habits would be strong evidence of a conflict of interest.
Ak prezentujem svoje argumenty za zrovnopravnenie parov rovnakeho pohlavia s pravami hetero parov a zaroven som sam gej, pricom oponent v diskusii na moj prispevok reaguje iba "ved si gej!" (ignoruje vsetky moje argumenty), tak ide o argumentaciu ad hominem alebo to spada pod vynimku? Co si o tom myslite?

Toto sa velmi casto objavuje prakticky v kazdej diskusii o pravach gejov a lesieb. Ak v diskusii su ludia, ktori prezentuju svoje argumenty, preco su "za", tak vam garantujem, ze sa objavia ludia a reakcie, ktore budu zniet len "urcite si sam teply" a podobne. V takomto pripade ide podla mna o argument ad hominem, cize uplne nerelevantny sposob diskusie a argumentacie. Navyse v logike chapania diskutujucich, ktori takto reaguju, ako keby bolo uplne scifi, aby niekto podporoval registerovane partnertvo a zaroven bol heterak...

Na druhej strane, co ak by som bol premier SR, cize by sa o mne verejne vedelo, ze mam partnera a snazil by som presadit registrovane partnerstva? Mal by som na to nejake argumenty a oponent by to ignoroval a reagoval stylom "ved premier zije s chlapom". Ide stale o argument ad hominem?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ephramko napísal:Ak prezentujem svoje argumenty za zrovnopravnenie parov rovnakeho pohlavia s pravami hetero parov a zaroven som sam gej, pricom oponent v diskusii na moj prispevok reaguje iba "ved si gej!" (ignoruje vsetky moje argumenty), tak ide o argumentaciu ad hominem alebo to spada pod vynimku? Co si o tom myslite?
Jednoznacne ide o ad hominem.
ephramko napísal:Na druhej strane, co ak by som bol premier SR, cize by sa o mne verejne vedelo, ze mam partnera a snazil by som presadit registrovane partnerstva? Mal by som na to nejake argumenty a oponent by to ignoroval a reagoval stylom "ved premier zije s chlapom". Ide stale o argument ad hominem?
Nie to je argument autortou, je to tiez argumentacny klam, no iny.
Dun
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Dun »

strapaty napísal:Dun
myslim ze T.A. hovoril o ludoch ... zakladna myslienka je aby ludia neodmietali deti a aby pre nich sex nebol LEN zabavov, prave preto lebo su ludia a nie len zivocichy, zvieratka ... vzajomny sex ma dve zakladne ulohy v manzelstve... prva je plodivy potencial ... druha vzajomna jednota a obdaruvanie manzelov... podstata sexu len pre zabavu je zalozeny na ludskom egoizme(chcem aby mne bolo dobre ) ... vzajomne sebaobdaruvanie je zalozene na laske partnerov (chem aby partnerovi bolo dobre ).... vylucienie plodiveho potencialu pri sexe pre zabavu je z dovodu (ja chcem svoje pohodlie a uz nechcem viac deti-lenivost egoizmus pycha ) ....
Ďakujem za reakciu, ale myslíš zle, T.A. a aj iní sa radi oháňajú prirodzenosťou. Čo sa týka neegoistického sexu, tak najmenej egoistický je žiaden - ani si ho neužiješ, ani nešíriš svoje sebecké gény, ani neznižuješ množstvo zdrojov dostupné pre iných. Najmenej sebecké je teda vymrieť.

//autoeditácia príspevku (06 Aug 2015, 15:30)
ephramko napísal:Ak prezentujem svoje argumenty za zrovnopravnenie parov rovnakeho pohlavia s pravami hetero parov a zaroven som sam gej, pricom oponent v diskusii na moj prispevok reaguje iba "ved si gej!" (ignoruje vsetky moje argumenty), tak ide o argumentaciu ad hominem alebo to spada pod vynimku? Co si o tom myslite?
Je to toto http://www.logicallyfallacious.com/inde ... umstantial
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

ephramko
..ja som dodnes nepochopil dovod preco homosexuali maju potrebuju legalizovat svoj vstah... (okrem tuzby spolocenskej akceptacie.... co im samozrejme samotne registrovane partnerstvo nezaruci... )

Dun
myslim ze si myslis bozi plan a prirodzenost.... (prirodzenost je odvodena od prirodneho... )... neegoisticky vstah je prirodzeny nasledok neegoistickeho vstahu a sposobu zivota.... aj nemat sex moze bit egoisticke...

..pohlavny zivot a pohlavny styk ma zaklad v biologicych potrebach ludi ... podobne ako napriklad jedenie ... ale sex ako aj jedlo moze cloveku pomoct a posilnit ho ako aj ublizit a zranit-zabit... nieje problem jedenie alebo sex ...ale je problem nezriadene jedenie a nezriadeny sex... ked si clovek povie ze "ja mozem jest vsetko nik mi nebude rozkazovat" je len otazka casu kedy natrafi na nejaky jed a zomrie... pripadne si poskodi zdravie obezitou .... sex je prostriedok aby sa ludia spajali a mnozili... ale nemali by si navzajom ublizovat ak sa maju radi ... na vsetko je potrebny spravny cas a sposob... clovek ked pride v juni k jabloni a naje sa zelenych jablk tak mu ublizia ... hnacna poripadne smrt... ked pride k tej istej jabloni k tym istym jablkam v auguste, tak su jablka zrele chutne a posilnia ho ... ten isty strom tie iste jablka ten isty clovek ale v spravnom case spravnym sposobom...
Dun
Light Expert
Light Expert

strapaty, pre Akvinského platilo, že čo je proti prírode je aj proti bohu (http://www.newadvent.org/summa/3154.htm). Lenže o prírode samozrejme toho veľa vo svojej dobe nevedel.
Inak netuším k čomu opäť akože reaguješ, keďže sa to akosi toho tvrdenia netýka.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

reakcia je len ten prvy riadok ... na neegoisticky sex... zvysok je len uvaha o sexe a sexualnom zivote... ako takom

//autoeditácia príspevku (07 Aug 2015, 8:53)
dun este ...
nevedelo sa moc o prirode a za prirodzene/prirodne sa brala normalnost... cize nieco podla normi ktora bola odvodena-odsledovana z vacsinoveho spravania... ale aj nenormalne/mimo normi veci su prirodzene/prirodne.... otazka je ci su dobre ...
Dun
Light Expert
Light Expert

A podľa čoho posúdiš, že sú dobré alebo zlé?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Dun
cirkev pouziva pojem -kultura zivota... cize ak je nieco dobre tak to podporuje zivot ... vsetko zle zivot zabija a nici.. hlavnym nositelom zivota je Boh . ... opustenie boha jeho zakonov principov je stav zla...
cize dobre je to co je v sulade s bozimi zakonmi ... zle je to co je mimo bozich zakonov...
mnohi ludia si myslia ze to co je dobre a co je zle urcuju ludia... ja si to nemyslim ... to co je dobre a co je zle je dane ... a clovek to len spoznava a uci sa rozoznavat... ci uz je to v oblasti vedy, biologie, psychiky, duse alebo viery..

aby som ti priamo odpovedal na otazku ... clovek bol stvoreny na bozi obraz ... cize bozi obraz je otlaceny v kazdom cloveku ... bezne sa tomu hovori svedomie a ak clovek zije s bohom nema svedomie pokryvene... a vie rozoznat co je dobre a co zle ... dalsim pramenom rozoznavania co je dobre a co zle je ucenie nabozenstva (nauky o bohu) kde ludia z generacie na generaciu si predavaju poznatky o bohu a jeho zakonoch.. tzv. cirkevna tradicia.. .. a nakoniec sv. pismo co je ludsko bozie dielo kde ked clovekk dovoli pracovat duchu sv. tak dokaze spoznat mnohe pravdy...

a taky uplne jednoduchy a laicky pohlad ... dobry strom dava dobre ovocie ktore cloveka posilni (kultura zivota) zly strom dava zle ovocie alebo ziadne... cloveku ublizuje(kultura smrti-nici zivot)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

strapaty, zase používaš prirovnania, ktoré akurát podkopávajú tvoje argumenty...

Ak si už hľadal analógiu medzi jedením a sexom ako základnými ľudskými potrebami, tak potom to môžeme zobrať aj z tohto uhla pohľadu:
Ak má niekto 5-krát denne sex len čisto za účelom uspokojenia svojho libida a nie kvôli rozšíreniu svojho genofondu, čo ho robí horším ako niekto, kto 5-krát denne je? Prežil by ten človek, ak by mal sex len každý druhý deň? Áno. Prežil by si, ak by si jedol len každý druhý deň? Tiež áno. Robíš to? Samorejme, že nie, lebo by si neustále cítil potrebu sa najesť/(niekto aj potrebu si zasexovať).

Prečo je teda považovaný pravidelný sex medzi stálymi partnermi zo strany kresťanov za niečo oplzlé a zvrátené? Z tvojich postov som to pochopil tak, ako keby mala cirkev predom stanovené intervaly, po uplynutí ktorých je dovolené mať znovu sex len pre potešenie :D
Dun
Light Expert
Light Expert

strapaty - aha, takže veríš tomu, čo ti povedia autority a tradícia (a svedomie sú len naučené normy). Kultúra života a jej dobré ovocie: https://dennikn.sk/199002/zenu-skopal-m ... i-z-prace/ (pretože opakovať veci ohľadom inkvizície, vraždenia heretikov atď. atď. atď. sa už zunovalo)

Na zasmiatie, rozpoznávanie zlého v pesničkách Led Zeppelinu a Queenu, Kováčikovo svedomie asi pojedlo halucinogény
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Dun
co sa tyka toho prikladu muza co skopal svoju zenu ..nechapem ako suvisi tento priklad s mojim príspevkom ... ??? ako chces na zaklade chyb jednotlivcov posudzovat celu ideu.... ??? alebo nechapem cosi tym myslel... ako vsetci cernosti su vrahovia lebo mynule som cital ze jeden v amerike zabil zenu???

video dobra haluz ...

Pilifo
a nadychnut sa musis 20 x za minutu ... A?
len čisto za účelom uspokojenia svojho libida .... toto je prave ten problem egocentrickeho spravania sa vo vstahu .. (co spravis ked zena s tebou nebude moct spavat vymenis ju ?? )

Prečo je teda považovaný pravidelný sex medzi stálymi partnermi zo strany kresťanov za niečo oplzlé a zvrátené?...:d to kde si prisiel na taku blbost... mozes sexovt aj od rana do vecera ... a pozitok zo sexu k tomu jednoducho patri ... ale nesmie to byt jedina pricina sexu ... hlavnou pricinou by malo byt vzajomne obdaruvavanie... cize potesenie partnera nie svoje ... postavit partnera v zivote nad seba a nielen v sexe ale vo vsetkom ... tomu sa hovori laska.. ... ak ho len pouzivas na uspokojenie svojich potrieb tak sa tomu hovori sebectvo... ver mi ze ked dokazes chodit zo zenou 2 roky a nemat s nou nic naucis sa ovladat svoje libido a vnimat jej potreby a tuzby ... a bez lasky to nedokaze nik ..
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Z pohladu evolucnej psychologie je uplne jedno, ci si krestan alebo nie, ci dieta splodis s papierom z kostola a uradu alebo nie a ci ho zahrnies krestanskou laskou alebo to len s prepacenim "nastriekas do kelimku" na klinike. Je to uplne ukradnute. Z pohladu evolucnej psychologie mat vlastne deti (splodit) je egocentricke a sebecke. Svoj genofond posuvas o krocik zase dopredu, na ukor inych ludi z tvojej generacie, ktori deti nesplodili a tak z tohto konkurencneho prostredia definitivne vypadli.

Dokonca aj ak zo spolocenskeho pohladu "konas dobro" alebo ako ty nazyvas "obdaruvas" a spravas sa ako prikladny dedko / babka a vnucatam davas nejake darceky, rady, nazory, peniaze a inak ich podporujes. Tak konas sebecky. A opat zabezpecujes len prezitie svojich genov. Rovnako, ako by sa hypoteticky nahodou stalo nieco mojmu brachovi a ja by som si osvojil jeho deti. Tak nech sa to zda akokolvek slachetne a ohromne, opat z pohladu evolucnej psychologie konam vysostne sebecky a egocentricky. Nejde predsa o nejake "cigancata", ale ide o deti mojho brata, cize takmer moj genofond.

Podla mojho nazoru je uplne sialene oddelovat sex (libido) od plodenia deti. Nazyvat plodenie deti (v manzelstve) niecim super a stedrym a nesebeckym, zatial co nazyvat sex niecim hnusnym a sebeckym je fakt sila. Libido je predsa hnacia sila plodenia deti (a je uplne jedno, ci sa "obdarujete" navzajom alebo sa iba ty pri tom "obdarujes", dolezity je vysledok). Keby nebolo libida, ludia by neexistovali. Rovnako ako keby sme nemali pocit hladu alebo smadu, tak by sme tiez neexistovali. Pocit uspokojenia je evolucny mechanizmus ako donutit zivocichy konat nieco, co je klucove pre ich prezitie (ci uz prezitie jednotlivca alebo druhu).

Ake mali podla vas krestania dovody na prijatie pravidla "sex az po svadbe, ine formy sexu su hnus a hriech"? Odporucam sa pozriet na sposob zivota pred 2000 rokmi a porovnat to s dnesnym. Tam sa skryvaju dovody, ktore dnes uz podla mna su neaktualne, prezite a naopak skodlive.

A nazyvat ludi, ktori pouzivaju antikoncepciu alebo nejakou formou proste odmietnu mat deti a zaroven neziju v klastore, sebeckymi, je podla mna velmi neferove. Nie sme zaby, aby sme niekde nakladli a nalepili vajicka a bye bye... Pri tom, ci dieta budeme mat alebo nie zvazujeme milion alternativ (aspon ti rozumnejsi ludia) aj z pohladu toho potencionalneho dietata. Vzdorovanie instinktom a neodovzdanie svojho genofondu do dalsej generacie sa mi naopak zda v urcitych zivotnych situaciach praveze nesebecke konanie. A ak sa zdravi clovek rozhodne nemat deti, tak miesto ukazovania krestanskym prstom a vyhrazania sa vecnym pobytom v pekle, by sme sa radsej mohli opytat, ake ma na to ten clovek dovody a co s tym my ako spolocnost mozeme urobit.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

..nechapem pojem evolucna psychologia...
..ziaden clovek ale neuvazuje z pohladu evolucie a sirenia genofondu ...keby tak niekto uvazoval mohlo byt sebecke ... lebo sebectvo je nieco vedome ... nie nieco co ti niekto nalepi ze to robis pre seba..(sebecke konaie je ked uprednostnis seba pred niekym inym ... pozeranie na sebectvo z globálneho pohladu je blbost...)

nik sex od plodenia deti neoddeluje ... (asi som sa zle vyjadril.. alebo mozno mate tak silno vzitu predstavu o katolíkoch ze necitate co pisem) prave odelovanie sexu od plodenia je chore .... nikde som nenazyval SEX niecim hnusnym a sebeckym ... sebecky sex je hnusny!!! zabija telo aj dusu ! dokonca aj uspokojenie a pozitok zo sexu je v dobry... ale nesmie to bit jediny ciel bez ohladu na okolnosti...

sex po svadbe ma jediny ucel ... chranit ludi pred monhimi zraneniami ci telesnymi ci dusevnymi... odvzdanie sa vo vstahu hlbsom ako len v sexuálnom poblazneni...
...tak ano pred 2000 rokmi sa zilo inac ... dokonca v casoch ked bolo muzov malo lebo zomierali vo vojnach mohol mat muz aj viac zien... ak ich vedel uzivit ... ale chcel by si sa vratit do tej doby... priemerny vek dozivania sa bol vtedy 35 rokov ...

pouzivanie antikoncepcie zaliezi od toho akej... jedina povolena je prirodzena ... cize vyuzivanie plodny a neplodnych dni ... a ta tiez nema sluzit na odmietnutie deti ale len nejake racionalne rozlozenie ...
dieta je dar a jednym zo zakladnych zmyslov manzelstva su prave deti ... dokonca manzelia ktory by vedome vstupovali do manzelstva a nechceli by deti tak ich sobas nie je platny.. a tu sa dostavam aj k inym formama sexu ... mimomanzelsky ublizuje ... iny ako heterosexualny neplni jeden zo zakladnych cielov a to je plodenie deti...

ak sa zdravy clovek rozhodne nemat deti nik na neho neukazuje prstom ani sa mu nik nevyhraza peklom.... ale ak sa clovek hlasi k nejakému uceniu a chce byt sucastou spolocenstva Kristovho tela nemoze si vyberat co mu vyhovuje a co nie .... nie preto ze to prikazuje cirkev ... ale oponuje to bozim zakonom .. cirkev a cirkevne ucenie len konstatuje nad vecami ... nikomu sa nevyhraza... ak si clovek chce robit co chce moze ale bez boha... a bez boha ho raz caka vecne utrpenie, preto lebo jedine s bohom clovek moze byt stastny a naplneny.. aleak tomu clovek nevieri alebo neveri v samotného boha tak potom WiTajte na Facebooku...
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

strapaty napísal:ale ak sa clovek hlasi k nejakému uceniu a chce byt sucastou spolocenstva Kristovho tela nemoze si vyberat co mu vyhovuje a co nie
:D ...presne pre toto som stratil chuť s tebou diskutovať...ak si nabudúce vybereš z tvojho nábožestva to, čo tebe vyhovuje a to či ti nevyhovuje odignoruješ, tak ti to postnem s veľkými písmenami a vyboldujem. Ty a každý jeden veriaci robí to isté, zo svojho náboženstva si vyberá to, čo mu vyhovuje, prispôsobuje si vieru podľa svojej aktuálnej potreby a zvyšok sú len obrazné veci, podobenstvá a iné somariny, ktoré netreba brať vážne...prediskutoval som toho s tebou dosť, aby som to vedel, tak si prosím ťa neser do úst ;)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:..nechapem pojem evolucna psychologia...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Evolu%C4% ... sychologie
strapaty napísal:sex po svadbe ma jediny ucel ... chranit ludi pred monhimi zraneniami ci telesnymi ci dusevnymi... odvzdanie sa vo vstahu hlbsom ako len v sexuálnom poblazneni...
...tak ano pred 2000 rokmi sa zilo inac ... dokonca v casoch ked bolo muzov malo lebo zomierali vo vojnach mohol mat muz aj viac zien... ak ich vedel uzivit ... ale chcel by si sa vratit do tej doby... priemerny vek dozivania sa bol vtedy 35 rokov ...
Ok, ale preco uplatnovat nieco, co uz viac ako sto rokov neplati? Len preto, ze je to napisane v 2000 rokov starej knihe?
zakaz predmanzelkskeho sexu bola skor ochrana pred pedofiliou.
strapaty napísal:pouzivanie antikoncepcie zaliezi od toho akej... jedina povolena je prirodzena ... cize vyuzivanie plodny a neplodnych dni ... a ta tiez nema sluzit na odmietnutie deti ale len nejake racionalne rozlozenie ...
Ako delis veci na tie ktore su prirodzene a ktore nie?
Pretoze ta zla "neprirodzena" a "netradicna" antikoncepcia sa pouzivala uz v starovekom Egpypte (mozno este pred vyjadenim tvojho Boha).
strapaty napísal:... nikomu sa nevyhraza...
Dovol mi aby som sa zasmial.

//autoeditácia príspevku (09 Aug 2015, 9:46)
PS: ludia nie su jediny, ktory si uzivaju sex
http://vtm.e15.cz/lenochodi-maji-radi-sex-a-kakao
http://vtm.e15.cz/aktuality/laska-je-laska-kdyz
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

mLuks
tvaris sa kao velky znalec pisma... ale tvoje posudzovanie je uplne povrchne... skus si nieco najskôr o tom nastudovat a potom ma z niecoho obvinuj...

harrison314
"zakaz predmanzelkskeho sexu bola skor ochrana pred pedofíliou"....zdroj????:D..dovod je presne ten isty ako aj dnes...

pod prirodzenou antikoncepciou sa chape vyuzivanie prirodzeného cyklu zeny plodnych a neplodnych dni.... zena je polodna len 48 hodin... a musi sa vyvarovat styku minimalne 5 dni(kedze spermie prezivaju v zene cca max 3-4dni)... cize ak zena vie urcit presne ovulaciu staci 5 dni zdrzanlivosti

smiat sa mozes kolko chces .. ale je fakt ze pravidla sa tykaju veriacich... ak clovek neveri je absolutne nepodstatne co si ("farari a nejaka rozpravkova knizka kaze") ak clovek veri chape tieto prikazania-rady k zivotu s bohom .. k dobremu zivotu...

samozrejme ze nie len ludia si uzivaju sex... ale mi niesme len zvierata preto by aj nase spravanie malo byt take....
Balvorn
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Balvorn »

Strapaty? Jes bravcove?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty:
harrison314 napísal:Ako delis veci na tie ktore su prirodzene a ktore nie?
Napísať odpoveď