Rady ohľadom jázd
Rady ohľadom jázd
Zdravím,pred týždňom som dokončil autoškolu no a rád by som sa spýtal na pár rád ohľadom jazdy,napríklad,idete do zákruty ktorú nepoznáte a je a ostrejšia,okamžite si podradíte?Lebo som počul že si aj vyraďujú ale to sa mi zdá byť blbosť,ja niekedy sa neviem rozhodnúť či nechať rýchlosť alebo podradiť,oplatí sa vždy podradiť?Alebo keď som v križovatke a idem odbočiť napr. doľava a mám tam 2ku a proste musím znížiť rýchlosť a už cítiť že to auto tak "trase" tak neviem že či tam hodiť 1ku alebo pomôcť si na 2ke so spojkou,btw. do križovatky idete s rýchlosťou či na neutrále?
Mnohokrát ďakujem,určite mi to pomôźe
)
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Rady ohľadom jázd
Jednotku. Ak motor nevládze, nemá zmysel ho dusiť. Pomáhanie si spojkou akurát tak pokazí spojku. Spojka slúži na niečo iné, nie na spomalovanie.sliziky napísal:Alebo keď som v križovatke a idem odbočiť napr. doľava a mám tam 2ku a proste musím znížiť rýchlosť a už cítiť že to auto tak "trase" tak neviem že či tam hodiť 1ku alebo pomôcť si na 2ke so spojkou
so zaradenou rýchlosťou. Vôbec si neviem predstaviť prečo by mal niekto pri vjazde do križovatky dávať neutrál. A potom čo? Dúfať že máš dostatočnú rýchlosť aby si prešiel až za križovatku?sliziky napísal:do križovatky idete s rýchlosťou či na neutrále?
No ja som to skôr myslel tak že pri odbočovaní,ak idú napriklad oproti autá a musíš čakať ,či máš rychlosť alebo vyradené a keď prejdu tak radíš 
-
audiotrack
VIP
stlačenú spojku a brzdu. Neutrál používam iba keď viem, že budem stáť dlhšie (pred železničným priecestím ak sú spustené závory, na červnej, ak niekoho čakám a podobne.)
Z toho podraďovania som niekedy magor,dnes som bol s tatkom a väčšinu čo mi hovoril bolo že si mám podradiť,proste niekedy neviem či hej alebo nie ,ak treba a nepodradím tak to samozrejme potom zistím že som stratil otáčky ale to už je neskoro 
-
audiotrack
VIP
na to ti nikto nedá univerzálny návod. Každý motor a auto je prevodované inak. Musíš sa s tým autom len zoznámiť a nabrať skúsenosti, aby si vedel správne radiť.
môj oco je napríklad taký extrém, že podraďuje a brzdí už 100 metrov pred kruhovým. A potom hučíme a vlečieme sa 100 metrov ku križovatke. Druhý extrém je kamarát, čo nepodradí ani keby mal pištol pri hlave. Na kruhovom zastane, potom to rozbieha na trojke, motor dobre že z auta nevyskočí a kým naberie rýchlosť a prejde tým kruhovým tak ho celý zablokuje.
Ani jedno ani druhé nie je dobré. Počúvaj svoje auto. Ak ti otáčky vystrelia, alebo klesnú, tak na to reaguj. Nie je dobré naučiť sa nejaký postup a potom to strojovo robiť. Kľudne nech ti tie otáčky skáču kým sa učíš, aspoň pochopiš ako to funguje
môj oco je napríklad taký extrém, že podraďuje a brzdí už 100 metrov pred kruhovým. A potom hučíme a vlečieme sa 100 metrov ku križovatke. Druhý extrém je kamarát, čo nepodradí ani keby mal pištol pri hlave. Na kruhovom zastane, potom to rozbieha na trojke, motor dobre že z auta nevyskočí a kým naberie rýchlosť a prejde tým kruhovým tak ho celý zablokuje.
Ani jedno ani druhé nie je dobré. Počúvaj svoje auto. Ak ti otáčky vystrelia, alebo klesnú, tak na to reaguj. Nie je dobré naučiť sa nejaký postup a potom to strojovo robiť. Kľudne nech ti tie otáčky skáču kým sa učíš, aspoň pochopiš ako to funguje
Šak ja viem,bola to prvá jazda v podstate po autoškole a úplne niečo iné ako autá v autoškole,spojka,riadenie,celkom dosť,len myslím že tatko mal asi pocit že jazdí s vodičom ktorý má 10 ročnú prax alebo čo 
-
audiotrack
VIP
skôr sa bál o svoje auto 
A tak to si zas nemyslím,jako nehovorím že mi to ide dokonale,ale akotak mi to ide dobre,akurát na tie drobné detaily ,ale to prax vychytá 
to mas ako bicykel, tiez je asi blbe sa pytat aky stupen prehodit na prehadzovacke ked ides do takeho kopca a do ineho, kedy brzit, kedy neslapat - vsetko to chce cvik a spoznat sa s autom.
Vsetky tieto rady mi pridu ako zbytocne, musis sa naucit reagovat, radit, brzdit. V zavislosti od situacie a od tvojho auta.
napr. to co pisal ze drzi spojku a brzu... ja davam napr. neutral. ale nie zpravidla, niekedy stojim na spojke...
takze hlavu hore, treba to cvicit, ziskat prax.
Vsetky tieto rady mi pridu ako zbytocne, musis sa naucit reagovat, radit, brzdit. V zavislosti od situacie a od tvojho auta.
napr. to co pisal ze drzi spojku a brzu... ja davam napr. neutral. ale nie zpravidla, niekedy stojim na spojke...
takze hlavu hore, treba to cvicit, ziskat prax.
stať dlho na spojke nie je veľmi prospešné pre spojku, v kolonách to síce može byť otravné stále vyraďovať, ale komu to vadí tak stále existuje aj automat 
Šak jasné že nechcem žiadny konkrétny návod kedy podradiť a takto,ja len nejaké rady ktoré by sa mi mohli zísť,dnes som mal napríklad takú sitáciu že som išiel z Tesca a ide sa dole z kopca malého a hore je vlastne taká 180 stupňova zákruta,ale úzke miesto,tak som išiel na 1ke pomaly no ale nechcel som ísť rýchlo tak som si chcel trochu dobŕždať tak som držal spojku a brzdil,ale tatko niečo mi začal že načo ju držím,niečo v tom zmysle,tak neviem,lebo proste toto robím vždy keď idem dole takým briežkom,proste idem na 1ke ale nechcem sa moc rozbehnúť tak držím spojku a brzdou si dobŕžďam a keď uz je rovinka tak sa rozbieham ,je to blbosť mať tu spojku stlačenú,samozrejme že ju držím aby mi to nezdochlo
Ak by to bolo čudné že prečo na 1ke tak taký briežok bol na parkovisku čo bolo v autoškole a tam sa viac ako 15 ísť asi ani nedalo kvôli takej blbej ceste
)
-
audiotrack
VIP
Pribrzdit mozes aj bez spojky. Navyse ak maa zaradenu rychlost tak ti aj motor brzdi
-
RATZINGER666
Darca
tak ja si zase neviem predstavit, preco by som mal mat zaradeny pri priblizovani sa do krizovatky nejaky kvalt (ak nemusim brzdit motorom)... napriklad kvoli tomu, lebo netusim, ci budem musiet zastavit alebo ktory kvalt budem musiet pri vyjazde z nej pouzit... vyhodim kvalt pred krizovatkou, zhodnotim situaciu a bud zastavim, zaradim 1/2/3 a pokracujem v ceste... ak som na hlavnej alebo mi svieti zelena, pokracujem samozrejme normalne v jazde...audiotrack napísal:so zaradenou rýchlosťou. Vôbec si neviem predstaviť prečo by mal niekto pri vjazde do križovatky dávať neutrál. A potom čo? Dúfať že máš dostatočnú rýchlosť aby si prešiel až za križovatku?
sliziky: hlavne nedrz nikdy spojku... spojka je na radenie rychlosti a na rozbiehanie sa, na nic ine... bud brzdi motorom alebo vyhadzuj rychlost...
ak pri tom cakani stojis, tak vyhodeny kvalt, spojka pustena, stojis na brzde... nie ako zas pise audiotrack v nasledujucom prispevku...sliziky napísal:No ja som to skôr myslel tak že pri odbočovaní,ak idú napriklad oproti autá a musíš čakať ,či máš rychlosť alebo vyradené a keď prejdu tak radíš
Ja ti dam jednu prakticku radu do zivota. V zivote nepouzivaj jednotku na nic ine okrem rozbiehania. Uz aj dvojka je dost kratky prevod na brzdenie motorom, ale to sa esta da zniest. To sa casom musis naucit sam, ja uz viem odhadnut ako auto brzdi motorom, tak ked vidim pred sebou cervenu, tak podradujem tak, aby som ku krizovatke prisiel v cca. 30tke, keby skocila zelena az mozem plynule pokracovat. Samozrejme "neplachtim" pol kilometra pred krizovatkou, to by vodicov za mnou mohlo aj drbnut.
Re: Rady ohľadom jázda
Ani keď idem pomaly? Povedzme že idem 10 ,oplatí sa to rozbiehať na tej 2ke? 
Oplati. Samozrejme, to zalezi od auta a od toho, ci sa rozbiehas dolu kopcom/do roviny alebo do kopca. Ak ides do kopca, pri 10km/h je uz rozumensie ist na jednotke (na dvojke by si citil trasenie). Casom si na to zvyknes a budes vediet, ktoru rychlost kedy zaradit. Ak si nie si isty, chod do nizsej aby si neskoncil so zhasnutym motorom v polke krizovatky.
tl;dr jednotka primarne iba na rozbeh z velmi nizkej rychlosti alebo zo statia.
tl;dr jednotka primarne iba na rozbeh z velmi nizkej rychlosti alebo zo statia.
Otazka je skor v akej dopravnej situacii ides 10? Okrem parkovania si ziadnu neviem predstavit, kazda mozna zakruta sa da prejst v 20+, pokial zrovna nie je na ceste 5cm vrstva ladu. A ked uz aj idem menej ako 20, tak netrapim spojku s radenim jednotky ale idem na neutrale.sliziky napísal:Ani keď idem pomaly? Povedzme že idem 10 ,oplatí sa to rozbiehať na tej 2ke?
A ano, na rovine/z kopca sa urcite oplati rozbiehat na dvojke pokial sa auto hybe. Ked tak si pomozes spojkou, ale to chce vsetko prax
napriklad ked sa pripajas z vedlajsej na hlavnu
-
audiotrack
VIP
mne napadá napríklad situácia, že sa blížiš ku kruhovému, pred tebou ešte čaká nejaké auto, začneš zastavovať, ale skôr ako zastaneš úplne auto pred tebou vojde do kruhového, tak sa posúvaš vpred.melonSVK napísal: Otazka je skor v akej dopravnej situacii ides 10? Okrem parkovania si ziadnu neviem predstavit...
a každá zákruta sa dá prejsť v 20+ pokiaľ máš volnú cestu. Akonáhle dávaš prednosť, musíš zastaviť alebo spomaliť. Takže také spomalenie na tých 10 je celkom bežné. Zbytočne zastaviť, no rýchlejšie nemôžeš lebo by si mu vbehol do cesty.