Linux a Windows na uefi

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
NHISPVM
Star
Star

Linux a Windows na uefi

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Zdravím, rozhodol som sa naišntalovať win 7 a Ubuntu na notebook. Problém, ale nastáva pri tom, že bios beží na uefi. Ak prepnem na legacy, tak windows beží normálne, lenže vôbec nenájde Linux (Je nainštalovaný, aj keď trochu podivne, keďže on nejak rozoznáva, že bios je uefi stále a tak pri inštalácii aj automaticky vytvára nezmyselné particie...) Aj keď sa mi ho podarilo nainštalovať, tak sa nedá zapnúť. Nainštaloval som program na pridanie bootovania, ale pri zapínaní nabehuje stále error, že chýba nejaký súbor... (screen v prílohe).
Takže takto to je pri legacy... Neviem rozbehať Linux...

Ak prepnem na uefi only, linux spraví úplne super, všetko ide. Lenže chyba nastáva pri inštalácii windowsu... pri bootovani dvdčka stále zmrzne a ďalej nejde... Skúšal som inštalovať win aj cez bootovacie usb, kde som ho nabotoval pre gpt a uefi bios, ale aj ak stále mrzne... Čiže na uefi neviem vôbec nainštalovať windows...

Skúšal som preformatovať hdd z gpt na mbr (linux spravilo, ale windows píše, že potrebuje gpt, takže zase ho nenainštalovalo) Takže už neviem ako... Máte nejaké nápady vy ? Ako rozbehnem windows na uefi, alebo linux na legacy ? :smt017 Lebo toto už je na samovraždu

(Screen v prílohe nie je môj, len som ho stiahol z netu, ale mám ten istý error... píše, že mi chýba ten súbor a že mám zavolať adminisratora, a dať tam inštalačne cd a bludy okolo toho...)
Prílohy
error.jpg
LukasqoO
King
King

Re: Linux a Windows na uefi

Príspevok od používateľa LukasqoO »

A skusal si nainstalovat najprv windows a potom linux ?
NHISPVM
Star
Star

Re: Linux a Windows na uefi

Príspevok od používateľa NHISPVM »

áno skúšal som aj tak aj tak... Stále to isté... Ak vytvorím particie cez linux, tak neche nainštalovať windows do svojej praticie, aj keď je naformatované pre NTFS, musím ju deletnúť a na novo vytvoriť... (Pri legacy mode) ak dám uefi, tak nenačíta ani win (aj keď nie je inštalovaný linux)

//autoeditácia príspevku (10 Aug 2015, 21:40)
No takže už to mám vyriešené... Problém bol v tom, že hardisk bol naformátovaný pre gpt z podporou mbr a navzájom to nebolo kompatibilné.. Keďže linux rozoznal gpt a ufei a pridával si svoje particiea a windows detto...Takže moje nastavenia, keby niekto v budúcnosti mal rovnaký problém...

1) Bios na Legacy only
2) hardisk som naformatoval na mbr
3) nainštaloval win
4) nainštaloval ubuntu (root, home, swap) potom som ešte nainštaloval v linuxe grub2 aby bootovalo aj windows a ide...

Podľa teorie by to bežalo rovnako aj na uefi only a gpt... ale to nemám otestované a skúšať sa mi to nechce... :D

Vďaka môžte lock
Napísať odpoveď