Problem s komunikaciou
Problem s komunikaciou
Ahojte, chcel by som vas poprosit o pomoc respektive o radu. Mam problem s komunikaciou, som trochu aj hanblivy, ale problem mam s tym, ze sa vacsinou neviem zapojit do diskusie, teda neviem o com rozpravat. Ak som s kamaratom, ktoreho dobre poznam tak to nie je problem, horsie je, ked je to niekto novy, popripade vacsia skupina ludi, tam mam uz dost velky problem a vacsinou som ticho. Viete mi niekto poradit, ako toto zlepsit, resp ako trenovat? Dakujem velmi pekne za rady.
Re: Problem s komunikaciou
Príčin môže byť viacero, môžeš mať pocit, že nemáš čo povedať. Alebo si myslíš, že povieš blbosť a všetci budú na teba kukať, že ti ti nešibe. Alebo si dokopy nič nezažil v živote a tak nemáš o čom rozprávať. Alebo je to len strach z toho, že na chvíľu budeš stredobodom pozornosti a nechceš to pokaziť. Ty sám si musíš úprimne odpovedať v čom je podľa teba problém a potom na tom adekvátne zamakať
.
Docela dobrá technika je, že si vezmeš ľubovoľnú knihu, časopis, noviny, hocičo... otvoríš a na prvé slovo, ktoré uvidíš, vymyslíš krátky, cca 2 minutový príbeh, ktorý sa týka tvojho života. Ja nvm, napríklad uvidíš slovo naivita, porozmýšľaš nad nejakou situáciou so svojho života, kde je naivita hlavná pointa no a už len rozprávaš. Toto si treba potom často trénovať, jednak sa naučíš rýchlo a zrozumiteľne spájať svoje myšlienky do príbehov alebo rozhovorov a za druhé naučíš sa ich zrozumiteľne podať v rozhovore.
Netreba sa báť vyjadriť svoj názor a zapojiť sa do debaty, prejaviť sa. Neubudne z teba, neboj nič.
Docela dobrá technika je, že si vezmeš ľubovoľnú knihu, časopis, noviny, hocičo... otvoríš a na prvé slovo, ktoré uvidíš, vymyslíš krátky, cca 2 minutový príbeh, ktorý sa týka tvojho života. Ja nvm, napríklad uvidíš slovo naivita, porozmýšľaš nad nejakou situáciou so svojho života, kde je naivita hlavná pointa no a už len rozprávaš. Toto si treba potom často trénovať, jednak sa naučíš rýchlo a zrozumiteľne spájať svoje myšlienky do príbehov alebo rozhovorov a za druhé naučíš sa ich zrozumiteľne podať v rozhovore.
Netreba sa báť vyjadriť svoj názor a zapojiť sa do debaty, prejaviť sa. Neubudne z teba, neboj nič.
-
Daggertail
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
no ja mam prakticky ten isty problem, akurat niekedy si nemam co povedat ani s ludmi, ktorych dobre poznam...
Celkom si to vystihol. Ale možno že má problém so slovnou zásobou. (Čo bol problém aj u mňa) V takom prípade by mal len čítať knihy alebo aj noviny.bindo011 napísal:Príčin môže byť viacero, môžeš mať pocit, že nemáš čo povedať. Alebo si myslíš, že povieš blbosť a všetci budú na teba kukať, že ti ti nešibe. Alebo si dokopy nič nezažil v živote a tak nemáš o čom rozprávať. Alebo je to len strach z toho, že na chvíľu budeš stredobodom pozornosti a nechceš to pokaziť. Ty sám si musíš úprimne odpovedať v čom je podľa teba problém a potom na tom adekvátne zamakať.
Slovnú zásobu má každý. Pasívnu aj aktívnu. Pasívna je niekoľkonásobne väčšia, slová z nej však často nepoužívaš. Aký život vedieš ? Sedíš za PC, lebo máš mindrák z toho, že s ľudmi si nemáš čo povedať ? Či radšej vytiahneš niekoho vonku a idete na nejakú aktivitu, urobiť si spontánny výlet proste nesedieť niekde v bare každý piatok večer ako väčšina ľudí ?
Autor temy
Tak ako si sa skamarátil a spoznal s kamaratom, tak sa zacni bavit aj s inými ludmi..síce so ženami je to o niečom inom.
Hanblivost musí ist bokom inak z toho budeš na nervy a pri ženách tým duplom.
Tak ako si sa skamarátil a spoznal s kamaratom, tak sa zacni bavit aj s inými ludmi..síce so ženami je to o niečom inom.
Hanblivost musí ist bokom inak z toho budeš na nervy a pri ženách tým duplom.
Ahojte, predovsetkym chcem vsetkym podakovat za odpovede. Uvedomil som si proste, ze aj ked viem nieco povedat k veci, tak to malokedy poviem, lebo si myslim, ze to bude blbost, ale snazim sa s tym bojovat.