Predaj a kúpa PC

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Predaj a kúpa PC

Príspevok od používateľa Mr-Freek »

Zdravíčko, pre zaujímavosť som hodil svoju zostavu na bazoš bez myšlienky na to že by mal niekto o ňu záujem pretože je príliš slabá na hry a príliš výkonná ako senior/kancelársky PC. Náhodou sa mi ozval záujemca z môjho mesta ktorý by odkúpil zostavu okrem starého monitora a hdd. Ponúkol mi 150euro s tým že mňa tie komponenty pred rokom a pol stáli 210eur.

Môj problém ale nastáva v tom že ešte rok pobudnem v rodnom meste na strednej za svojím stolom a nechcel som ešte kupovať ntb, na druhej strane o necelý rok keď už bude kúpa ntb aktuálna tak za môj PC nedostanem ani fuka a je dosť možné že sa mi dovtedy pokazí starý hdd/monitor a bude treba investovať.

Takže aby som to zhrnul
:plus: aspoň pár eur za starý PC keďže za rok nedostanem nič
:plus: eliminácia starostí s tým že sa niečo pokazí
:minus: za rok kúpim za rovnaký budget horší ntb
:minus: odkusnem zo životnosti ntb rok (chystám sa kúpiť thinkpad edge a o elektroniku sa starám tak by mohol aspoň 3rôčiky požiť ak sa zadarí)

Čo myslite že je vhodné v mojej situácií spraviť?? Ešte aby som sa vyjadril k budgetu tak mám na ntb peňazí dosť ale nie toľko aby ma nezaujímalo 150euro :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Predaj a kúpa PC

Príspevok od používateľa hojko »

Teraz to predas za 150 eur, o rok mozno za 90 eur. Neviem co je to za zostava, ale nakoniec sa jej mozes tazko predavat. Pokles z 210 na 150 behom roka znamena, ze ja by som to predal hned, ak je takato moznost. Rubes vysoko, za Thinkpad si proste priplatis a je otazne, ze ci ti to za tie peniaze stoji a ci nie je lepsie kupit inu triedu, kde za nu az tolko nepriplacas.

Ja na tvojom mieste, predam to hned a kupim si notebook uz teraz. Pocitac chces a potrebujes tak ci tak, ked sa ma elektronika pokazit, tak sa ti pokazi. Miesto Thinkpadu si mozes kupit IdeaPad, ta trieda je o nieco lacnejsia. Kolko chces do toho notebooku investovat???
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

Max 800eur. Ja som pokukoval po https://www.alza.sk/lenovo-thinkpad-e55 ... 00.htm?o=5 a podľa potreby dokúpiť ssd a ďalší 4gb ram modul. Láka ma hlavne kvalita klávesnice. Keďže som sa už viac menej rozhodol o predaji tak by som rád vypočul nazory na ten ntb. Pripadne niečo iné vhodné (i5, 15.6FHD, 8gb ram, ssd poteší).
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

To si uz mozes kupit rovno rovnaky E550 model, ale s 8GB RAM, 1TB diskom a lepsou grafikou: https://www.alza.sk/lenovo-thinkpad-e55 ... 305117.htm Potom mozes ten 1TB disk predat (cca 50 eur) a kupit 250GB SSD (Crucial MX200 stoji 102 eur, Samsung 850 EVO stoji 113 eur). Cize vysledne by si sa dostal niekde okolo 750 eur. Alebo ak ma notebook slot, resp. ide vymenit disk miesto mechaniky, tak by si mal SSD na system a druhy disk na data, tam by si sa dostal niekde ku sume 800 eur.
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

Aj nad tou konfiguraciou som rozmýšlal len som ešte nepočítal čo sa lepšie oplatí. Inak je to ale dobrá voľba na taký middle class ak sa chystám študovať aplikovanú informatiku a hrám tak akurát age of empires 2 a portal??

//autoeditácia príspevku (17 Aug 2015, 0:22)
Btw tu je zostava. Mne príde tých 150euro za bednu bez hdd akurát. http://pc.bazos.sk/inzerat/52386968/Vykonna-zostava.php

//autoeditácia príspevku (17 Aug 2015, 16:38)
Tak PC predaný. Teraz ale chcem za prvé pridať ďalší modul ram do ntb a za druhé vymeniť mechaniku za ssd disk.

Čo sa týka RAM tak som našiel model s rovnakou frekvenciou a pamäťou, ešte na niečo by som mal dať pozor??

S ssd je to zlozitejšie. Na nete o tom píšu ako o samozrejmosti ale nenašiel som žiadny návod. Stačí demontovať mechaniku a napchať tam ssd?? Netreba k tomu niaky držiak na disk?? (Našiel som za 30€) Ako zistím či je daný disk proporčne vhodný?? A aký to má vplyv na záruku?

Vybraný disk https://www.alza.sk/kingston-ssdnow-v30 ... 368937.htm

Vybraná RAM https://www.alza.sk/kingston-so-dimm-4g ... 420282.htm

Notebook https://www.alza.sk/lenovo-thinkpad-e55 ... 00.htm?o=4
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Preco si si vybral najlacnejsi disk, este k tomu stary model od Kingstonu??? Ten notebook ma ECC pamate, ked si si vybral ECC model od Kingstonu???
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

Ramky som vyberal podla frekvencie. Neviem či má ECC ale tieto mi ako jediné 4gb s 1600mhz ukázalo cez filter na alze.

Disk som vybral pretože mal dobré hodnotenia na alze a 98% spolahlivost pri 10 000 predanych kusov. Mam zobrat radcej iny?

//autoeditácia príspevku (17 Aug 2015, 17:51)
https://www.alza.sk/kingston-hyperx-3k- ... tm#recenze. lepšie?? Treba k tomu aj ten rámik za 30€ alebo som našiel predražený? RAM má byť asi non-eec. Ja som myslel že kupovať ntb ma bude tešiť.. :D
kubaj
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa kubaj »

Za tú cenu by som určite išiel radšej do Samsungu EVO 850: https://www.alza.sk/samsung-850-evo-120gb-d2288263.htm
Navyše s 5-ročnou zárukou :)

// Ináč keď si kúpil komponenty za 210€ a máš možnosť ich po roku a pol predať za 150€, tak to je ešte celkom super. Ja som za 350€ zložil PC parametrovo kancelársky ale lepšia doska a zdroj pre prípadný upgrade a teraz po 2 rokoch ho mám problém za 180€ predať.
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

Práve preto som ho predal aj keď som ešte nechcel :) teraz rozmýšlam nad verziou 240gb ssd namiesto hdd a hdd používať v vase ako externý... Samsung ssa je lepší než kingston?
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

Áno je.
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

A podla toho čo pozerám tak značne O.o dakujem za radu

//autoeditácia príspevku (17 Aug 2015, 20:13)
Toto je tá zázračná vecička čo mi dovolí napchať ten ssd disk do mechaniky??

http://www.ebay.com/itm/New-2nd-SATA-Ha ... 1574751162
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Podla popisu udavaju, ze je to kompatibilne s E550. Potrebujes sa to spytat aj tu, pricom je jasne, ze asi nikto z nas nema skusenost s tymto ramcekom a E550???
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

Mrzí ma to ale mám trochu stres že si nekúpim správne tak sa pýtam aj na to čo je očividné. Tak už je rozhodnuté, len sa rozhodujem medzi autorizovaným predajcom za 600€ alebo velkoskladom s nutnou platbou vopred za 540€.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Predpokladam, ze ide o wellnessstyle.sk. Nikdy som o nich nepocul, ale pokial je vsetko ako ma byt, tak to mas o 80 eur lacnejsie ako v Alza. To by som uz rovno riesil +4GB RAM a 250GB SSD Samsung Evo 850, pretoze ten 250GB SSD disk je predsalen o dost vacsi z hladiska kapacity, nakolko az polovicu kapacity pri 120GB disku ti moze ukrojit system.
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

Ide o welness style. Volal som tam a vyzerajú seriózne, pekne mi vysvetlili že platba predom je pretože objednávajú z veľkoskladu vždy po prijatí platby/objednávky a preto aj tá nižšia cena. Na heuréke majú okolo 40 recenzií pozitívnych a celkovo na nete som tiež nenašiel nikoho kto by sa sťažoval takže verím že všetko prebehne ako má.

Čo sa týka tých ušetrených 80euro tak som spravil presne to :) už som objednal 250gb samsung ssd a externý case kde dám ten pôvodný z ntb. RAM som zatiaľ nechal tak pretože kamarát má rovnaký procesor a ssd disk a z 8gb ram mal ževraj najviac využitých 4,5gb. Na druhej strane ale tých 30euro ma už nezaujíma a kľudne ich za ďalšiu ram priplatím.

Dám vedieť ako to dopadlo s tým wellnesstyle. Prípadne ak sa tu objaví téma "Okradli ma, čo mám robiť??" tak sem asi nebudem písať radčej nič :D :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Kamarat, kamarat, co s tym ma kamarat??? Nevies ake aplikacie pouziva, nevies co na tom robi, takze nevies kolko ramky potrebuje. Ak to chces bezne veci, ze prehliadac, film, nejaky Office, tak ti postaci aj 4GB RAM. Ak chces ale obcas upravit nejake video, nieco vacsie v Photoshope..., tak tam by som uz isiel do 8GB. Ta pamat sa da hocikedy dokupit, takze ju mozes kupit kludne aj po mesiaci. Inak treba sa este pozriet ako ma tento Thinkpad rieseny kryt, pretoze niektore Lenova to maju tak, ze zo spodu tam disk nedas a ani ram, ze len odkrutis dva srobiky a hotovo. Castokrat musi ist dole cely kryt aj s klavesnicou.
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

Kamarát s tým má to že som chcel dokúpiť ram hneď ake rozhodol som sa počkať a sam zistiť či ju treba. Tento thinkpad je trojskrutkový takže jedine v čom vidím prekážku je migrácia os z hdd na ssd.

//autoeditácia príspevku (20 Aug 2015, 15:41)
Tak notebook je doma. Som z neho nadšený takže vrelo odporúčam. Čo sa týka wellnessstyle.eu tak som veľmi milo prekvapený, o 80euro lacnejší a dodaný za 2 dni od objednania. Taktiež veľmi rýchla a ochotná komunikácia, škoda že alza je shop roku a takýto kvalitný e-shop nedostane ani tú striebornú placku za kvalitu na heureke :/
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Hodnotis obvhod na zaklade jednej objednavky obsahujucej jeden notebook?
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

Myslíš že práve pri mojej objednávke si povedali že ju vybavia normálne? Nevravím že majú byť shop roku namiesto alzy len som sa nad tou "nespravodlivosťou" pozastavil. Trochu ale nechápem tvoju narážku, keď je e-shop pre komcového zákazníka ktory málokedy objednáva 100 notebookov naraz tak podľa čoho by mal byť ohodnotený keď nie podľa názorov jednotlivcov z jednorázových(aspoň zo začiatku) nákupov?
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

Tak objednal si tam jeden notebook a už by si im dával "strebornú placku" :D
Napísať odpoveď