Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa strapaty »

Dun
" zároveň by zakázal sexuálnu výchovu." ...keby to bola vychova nik by nic nenamietal ... ale tu sa nepraktizuje sexualna vychova ale vychova k neplatenej prostitucii.... preto su radsej krestania za vychovu k rodicovstvu .... vsimol si si ze v osnovach sexualnej vychovi nikde nie je prirodzene planovanie rodicovstva ...nik dievcata neuci rozoznavat plodne a neplodne dni ... nik ich neuci vyznam sexuality v zivote ... nik nezohladnuje emocnu stranku veci ... nik nevyzdvihuje zodpovednost k zivotu pratnerov ako aj k plodivej sile vstahu... vsetci idu cestov najjednoduchsiou ... najlepsie v 15 jej slahun HAK ... a vyrobcovia si myslia ruky.. HAK na mesiac cca 20-30 € ... len na slovensku ak ho pouziva co len 1 000 000 zien :D zaujimava suma... ak by nahodov zlyhal nic sa nedeje ... vsak potrat stoji len od 300 -500 € ... (za rok ak si dobre mamatam 15 -20 000 zakrokov... ) a samozrejme nasa 15tka za 20 rokov kariery a egoizmu pecitne materinskym pudom ... samozrejeme ze vek a roky uzivania antikoncepcie sa podpisu na zdravi a je s otehotnenim porblem ... cize nastupuje umele oplodnenie ... co je od 1000 - 1500€ za pokus (za rok je to okolo 3000 pokusov a z toho 600 supesnych ... kazdy dalsi pokus je drahsi... )... no keby ani to nezabralo da sa v thajsku este prenajat si maternicu ... a to stoji len od 30 000 - 50 000€ ... a to sa bavime len o 4 milionovom slovensku ... busines je samozrejme celosvetovy.. tak ale nase karieristicke businesmanky asi na to maju ...

zena sa podiaduje manzelovi v laske .... clovek podriadeny v laske nema nadriadenych ... cela podraidenost je zalozena na dovere v manzela... je to ten isty vstah ako sa cirkev podriaduje bohu ... nie preto ze to boh prikazuje ale preto ze vie ze boh sa o nu dobre stara ... podraidena zena je pre vstah pozehnanim... a kazdy muz si musi vazit taku zenu .. lebo nema moznost nanutit podriadenost ... ako ju nenanucuje ani boh ...respektuje ich slobodnu volu ... ale kazde rozhodnutie ma svoje nasledky... tak isto ako aj ked sa zena nedokaze podiradit muzovi travia viac casu dohadovanim sa ako riesenim problemov... tak ked ma kazdy jasnu ulohu a zodpovednost nemusia sa navzajom zatazovat povinostami druheho...

//autoeditácia príspevku (12 Aug 2015, 9:39)
harrison314

...ano kazdy virus potrebuje nosic ... ale dokaze prezit urcity cas aj bez nosica.. ako by inac bolo mozne sirenie sa virusov napriklad vzduchom... ? samotny kondom uz ma vyse 90% ucinost ochani len tym ze brani kontaktu krv-krv... , ze sa ejakulat nedostane do posvy atd ... ale riziko aj pri spravnom pouzivani tam stale je... a 1 % je strasen moc ... ked si clovek zoberie pocet sexualnych stykov za zivot...

//autoeditácia príspevku (12 Aug 2015, 9:40)
1tanička37
skus to rozvinut ... lebo to co tvrdis nie je mozne...
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

strapaty napísal:Alexander VI...?? ano ako clovek zlyhal .. ale aku dogmu alebo doktrinu vydal ohladom viery a mravov v ktorej sa mylil???
Tak ti to skúsim vysvetliť inak. Pápež má byť neomylný v otázkach a) viery b) morálky. Tvrdiť, že zlyhal ako človek ale keďže nevydal žiadnu dogmu alebo doktrínu tak je vlastne všetko v poriadku a on je skutočne neomylný je hlúposť. Je nad slnko jasnejšie, že v otázkach morálky zlyhal na plnej čiare a práve on bol ten kto mal rozhodovať o tom čo je a čo nie je morálne v kresťanskom svete.
Gregor IX. Nepovedz že ani on nespravil nič nemorálne.
strapaty napísal: viera ako osobitny vsatah s bohom je konstanta ... neda sa to naucit... dokazuju to aj nabozenstva po celom svete ktore vznikali na sebe uplne nezavisle.. a vela krat su aj uplne protichodne ale ludia si vzdy uvedomovali ze existuje nieco viac ako len hmota... ci uz je to portreba boha .. alebo osobitneho primnutia k nemu ...mnoho krat ludia ani nevedia ze maju vieru ... lebo to volaju rozne...
Staré náboženstvá vznikali na základe javov, ktoré vtedy nevedeli vysvetliť. Viera sa dá vtĺcť do hlavy malému dieťaťu, ktoré už len ťažko zmení tento postoj. Takže viera sa dá naučiť a nikdy ma nepresvedčíš že nie. Preto je v kresťanských krajinách majoritné náboženstvo kresťanstvo a nie islam, budhizmus, hinduizmus...
strapaty napísal:mnoho krat ludia ani nevedia ze maju vieru ... lebo to volaju rozne...
Prosím nezačni si znovu vymýšľať vlastné definície o tom, že vlastne každý je veriaci.
strapaty napísal:cirkev jedina si moze dovolit bojovat proti kondomom lebo s nepouzivanim kondomov hlasa aj zivot vo vernosti a mravnej cistote
Problém je, že cirkev veľa hlása a málo robí. Prečo by mal ktokoľvek brať vážne ich vyhlásenia v tomto smere. Už niekoľko krát sa tu spomínali dôvody prečo tak nečiniť.
strapaty napísal:" zároveň by zakázal sexuálnu výchovu." ...keby to bola vychova nik by nic nenamietal ... ale tu sa nepraktizuje sexualna vychova ale vychova k neplatenej prostitucii.... preto su radsej krestania za vychovu k rodicovstvu .... vsimol si si ze v osnovach sexualnej vychovi nikde nie je prirodzene planovanie rodicovstva ...nik dievcata neuci rozoznavat plodne a neplodne dni ... nik ich neuci vyznam sexuality v zivote ... nik nezohladnuje emocnu stranku veci ... nik nevyzdvihuje zodpovednost k zivotu pratnerov ako aj k plodivej sile vstahu... vsetci idu cestov najjednoduchsiou ... najlepsie v 15 jej slahun HAK ... a vyrobcovia si myslia ruky.. HAK na mesiac cca 20-30 € ... len na slovensku ak ho pouziva co len 1 000 000 zien :D zaujimava suma... ak by nahodov zlyhal nic sa nedeje ... vsak potrat stoji len od 300 -500 € ... (za rok ak si dobre mamatam 15 -20 000 zakrokov... ) a samozrejme nasa 15tka za 20 rokov kariery a egoizmu pecitne materinskym pudom ... samozrejeme ze vek a roky uzivania antikoncepcie sa podpisu na zdravi a je s otehotnenim porblem ... cize nastupuje umele oplodnenie ... co je od 1000 - 1500€ za pokus (za rok je to okolo 3000 pokusov a z toho 600 supesnych ... kazdy dalsi pokus je drahsi... )... no keby ani to nezabralo da sa v thajsku este prenajat si maternicu ... a to stoji len od 30 000 - 50 000€ ... a to sa bavime len o 4 milionovom slovensku ... busines je samozrejme celosvetovy.. tak ale nase karieristicke businesmanky asi na to maju ...
Keď si už tak pekne začal o businesse, tak sa radšej pozri na to koľko zarába cirkev. Koľko dostane od štátu, koľko si vyžobrá od ľudí, koľko si nakradne a koľko si už nakradli za celú svoju existenciu. Potom môžes rozprávať o businesse proti ktorému cirkev bojuje. A bojuje preto lebo ju pripravuje o zisk.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

strapaty napísal:...ano kazdy virus potrebuje nosic ... ale dokaze prezit urcity cas aj bez nosica.. ako by inac bolo mozne sirenie sa virusov napriklad vzduchom... ? samotny kondom uz ma vyse 90% ucinost ochani len tym ze brani kontaktu krv-krv... , ze sa ejakulat nedostane do posvy atd ... ale riziko aj pri spravnom pouzivani tam stale je... a 1 % je strasen moc ... ked si clovek zoberie pocet sexualnych stykov za zivot...
OK, aj keby mal kondom len 90% ochranu pred HIV je to stale lepsie ako 0% ochrana pred HIV v pripade metody neplodnych dni. Takze, stale nevidim, dovod preco by mali byt prave kondomi zlo.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314

nik sa ale neprieci ze pri pormiskuitnom spsobe zivota nema kondom vyznam... alebo ze neobmedzuje sirenie HIV ... je len klamstvo ze styk s kondómom je bezpecny... (aj tam je riziko o ktorom sa nehovori.. a to mi vadi .. )

//autoeditácia príspevku (12 Aug 2015, 20:12)
AllGoneDead

georg ?? co si mal na mysli kriziacke vypravy??? nebit ich dnes sa uz zdravime sallam alejkum .. a zeny by mali hodnotu tavy a to len ich vagina ...

tie krajiny su krestanske preto ze je tam majoritne nabozenstvo krestanstvo ... keby boo ine neboli by krestanske :D

ja si tie definicie nevymyslam .. len ludia volaju vlekrat rovnaku vec rozne ... a rozne skupiny ludi vysvetluju ronvaky pojem rozne ... zober si len slovo viera ... inac ho definuje katechizmus ...a inak ateisti...

Problém je, že cirkev veľa hlása a málo robí... cirkev robi vela .. lebo cirkev to su veriaci ... a ti maju aj svoje chyby ale tiez robia vela dobrého ... no najdolezitejsim faktom je ze viera ludi zlepsuje ... (ak nie urcite ich nezhorsuje...) mozno vycitate cirkvi - veriacim ze maju chyby ... ale nebit viery bolo by tomozno ovela horsie

stale nechapes zakladnu pointu ... cirkev to su ti ludia co hadzu do zvonceky ... ci myslis ze si za to biskupy buduju pre seba vily... ??? kazda zbierka ma svoje urcenie a kazdy sa moze rozhodnut ci da a kolko da ... umysle je vzdy hlaseny dopredu .. a ak nie je tak peniaze idu na chod cirkvi ... cize je len na veriacich koho a kedy podporia .. raz do mesiaca je zbierka na chod farnosti (cize elektrika plyn urdzba kostola fary atd.. )... vies vobek kolko zaraba farar .. myslim ze to nepresahuje 500€ na vysokoskolaka je to fakt moc...

cirkev nebojuje proti businesu ... neviem ako si to vydedukoval ... ja som len poukazoval na busines ktory je v pozadi masívnej propagandy sexualnej vychovy a promiskuitneho zivota....
Balvorn
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Balvorn »

Preukazana ucinnost kondomu cca 98-99% pri spravnom pouzivani a aj tak ti to nieje dost.
Preukazana pavdepodobnost posmrtneho zivota 0% a stojis si zatym :)
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Balvorn

zhodnotenie vstahu medzi manzelmi - ucinost kondomu 0%
zivot s bohom .. zlepsenie kvality zivota 100% tiez si za tym stojim ...

ucinky zivota s bohom sa prejavuju uz teraz na zemi ... cize je absolutne irelevantne ci je nejaky posmrtny zivot... je to mozny bonus.. vktory sice verim ...ale keby som sa mylil nic tym nestratim ... lebo uz zivot na zemi sa mi zlepsil... cize mozem len ziskat... ale ak sa nemylim ja ale ty tak ty zas mozes len stratit... mozno ti to teraz prinasa pohodlie a nemas ziadne obmedzenia... ale aky to ma prinos pre tvoj zivot.. ? kazde to obmedzenie ma realny podklad a chrani cloveka , blizkych, spolocnost...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:nik sa ale neprieci ze pri pormiskuitnom spsobe zivota nema kondom vyznam...
Ano ked nemas sex, kondom je ti zbytocny.
strapaty napísal:je len klamstvo ze styk s kondómom je bezpecny
No je o 90-99% bezpecnjsi ako bez neho. Toto je presne logika antivax = nie je to na 100% bezpecne => je to nezpecne a treba to zakazat.
strapaty napísal:aj tam je riziko o ktorom sa nehovori.. a to mi vadi
Keby sa o nom nehovori tak o tom nevies :D
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal:georg ?? co si mal na mysli kriziacke vypravy??? nebit ich dnes sa uz zdravime sallam alejkum .. a zeny by mali hodnotu tavy a to len ich vagina
Križiacke výpavy sú kapitolou sami o sebe a upaľovanie na hranici tiež.
strapaty napísal: tie krajiny su krestanske preto ze je tam majoritne nabozenstvo krestanstvo ... keby boo ine neboli by krestanske
Len škoda že ti unikol zvyšok príspevku a hlavne jeho pointa.
strapaty napísal:ja si tie definicie nevymyslam .. len ludia volaju vlekrat rovnaku vec rozne ... a rozne skupiny ludi vysvetluju ronvaky pojem rozne ... zober si len slovo viera ... inac ho definuje katechizmus ...a inak ateisti...
Ty si tie definície vymýšľaš. Vyššie si sa odvolával, že križiacke výpravy boli dobré, lebo inak by sme tu mali islam. A potom tvrdíš, že je jedno v čo veríš, lebo každý kto verí vlastne verí v tvojho boha. Potom len nechápem ako môžeš súhlasiť s križiackými výpravami.
strapaty napísal:Problém je, že cirkev veľa hlása a málo robí... cirkev robi vela .. lebo cirkev to su veriaci ... a ti maju aj svoje chyby ale tiez robia vela dobrého ... no najdolezitejsim faktom je ze viera ludi zlepsuje ... (ak nie urcite ich nezhorsuje...) mozno vycitate cirkvi - veriacim ze maju chyby ... ale nebit viery bolo by tomozno ovela horsie

stale nechapes zakladnu pointu ... cirkev to su ti ludia co hadzu do zvonceky ... ci myslis ze si za to biskupy buduju pre seba vily... ??? kazda zbierka ma svoje urcenie a kazdy sa moze rozhodnut ci da a kolko da ... umysle je vzdy hlaseny dopredu .. a ak nie je tak peniaze idu na chod cirkvi ... cize je len na veriacich koho a kedy podporia .. raz do mesiaca je zbierka na chod farnosti (cize elektrika plyn urdzba kostola fary atd.. )... vies vobek kolko zaraba farar .. myslim ze to nepresahuje 500€ na vysokoskolaka je to fakt moc...
Cirkev robí s prepáčením ho*no. Veriaci(kresťania) robia dobre rovnako ako iný ľudia(neveriaci, budhisti...). To že si kresťan z teba nerobí lepšieho človeka ako tvrdíš, dokonca by som povedal, že takýmto tvrdením páchaš jeden zo smrteľných hriechov. Takže tvrdenie že bez viery by bolo horšie je hlúposť. Už neraz sa ti vysvetľovalo, že viera nie je morálka.

Pointa je, že cirkev dostane peniaze od štátu, napríklad za prácu ateistu, mosilima atď. Keďže väčšina ľudí je hneď aj pokrstená tak cirev zarába aj na deťoch ktoré ani nemôžu povedať čo chcú. A áno stačí keď sa pozriem na prepych ktorý vyšší cirkevný úradníci majú a stačí mi to. Rovnako môže zbierku založiť ktokoľvek iný nie len cirkev, je zjavné že prispievaš cirkvi, ale prispievaš aj iným? Napríklad Unicef, Hodina deťom, Dobrý aniel, takýchto organizácii je mnoho a myslím že väčšina z nich je aj transparentná. A na mysli nemám zakúpenie si žltého narcisu v jeden konkrétny deň aby všetci videli ako pomáhame iným.

Iste že plat kňaza je nízky, ale tiež viem že ľudia často prispejú nie len kňazovi ale aj miništrantom napríklad na pohreb, svadbu, omšu za blízkeho. A viem aj to že takýchto vecí je za mesiac vždy niekoľko.
Dun
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Dun »

...
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314

nepochopil si to cirkev kondomy zakazuje z moralneho hladiska... nie zdravotneho... ked cirkev hovori o sexe a kondomoch ma na mysli manzelsky sex a neochotu prijat deti do zivota... mimo manzelsky sex poriesila jednoducho ...je zakazne a ked nie je, nie je co riesit... ake prenosne choroby?? :D

cize riesenie ucenia cirkvi ...
1. prenosne choroby ... vernost 100% ucinna
2. kondom (kedze prenosne choroby su poriesene ) riesi len kondom ako natikoncepciu ... zakazana...

keby bolo nejake zdravotne hladisko ktore by kondom riesil tak ho cirkev nezakazuje (napr. jeden z partnerov by bol chory, alebo otehotnenie by sa rovnalo samovrazde.. )
dokonca nezakazuje ani HAK ked sa pouziva na nieco ine ako antikoncepcia (nesmie ale obsahovat abortnu zlozku ...)...

AllGoneDead

cirkev nikdy neupalovala... ona len skumala ci niekto pouziva "carodejnicke praktiky alebo nie" ...upaloval stat za carodejnictvo ... a v stredoveku sa robilo mnoho divnych veci ...preto ma prezyvku temny... nebolo to sposobene vierou ale nevzdelanostou ludi .. to je ako by si vinil policajtov ze niekoho usvedcili z ukladnej vrazdy a v state kde to spachal je za tento skutok trest smrti a tvrdil by si ze policajti vesali vrahov... predsa sud ich odsudzuje... nie policajti .. ti len dokazuju vinu...

neunikla mi pointa ... keby to bola pravda tak aj ty si veriaci ako aj vacsina na tomto fore ... ale prax je ina...

kriziacke vypravy boli odpovedou na invaziu islamu a jeho nasilne sirenie.. cize vznikli ako obrana proti nasilnej islamizacii... a to nemusi bit asi spojene z ziadnym nabozenstvom ... myslim ze aj ty keby tu teraz prilsli a zacali by vrazdit ludi ak neprejdu na ich vieru ... nebranil by si sa ... nebral by si to za spravne???
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal:cirkev nikdy neupalovala... ona len skumala ci niekto pouziva "carodejnicke praktiky alebo nie" ...upaloval stat za carodejnictvo ... a v stredoveku sa robilo mnoho divnych veci ...preto ma prezyvku temny... nebolo to sposobene vierou ale nevzdelanostou ludi .. to je ako by si vinil policajtov ze niekoho usvedcili z ukladnej vrazdy a v state kde to spachal je za tento skutok trest smrti a tvrdil by si ze policajti vesali vrahov... predsa sud ich odsudzuje... nie policajti .. ti len dokazuju vinu...
lol. Inkvizícia spadá pod cirkev a môžem ťa ubezpečiť, že inkvizícia mučila a upaľovala. A samozrejme že to bolo spôsobené vierou, drvivá väčšina odsúdených nemala s čarodejníctvom nič spoločné. Cirkev si nejako musela zabezpečiť moc a toto bol skvelý donucovací prostriedok, prípadne boli upálení pre cirkev nepohodlní- napríklad sa pridŕžali starej viery(čo podľa tvojho výkladu znamená že boli veriaci), prípadne to boli ľudia ktorý boli nepohodlný pre niekoho iného(donášačov). Tvoj príklad je jeden z najhorších aké som videl. Totiž porovnávať úkladneho vraha s osobou ktorá neide s davom, prípadne je len obeťou nejakých fanatikov je úplne scestné.
V literatúre nájdeš mnoho faktov, ktoré jasne vravia o cirkevných postupoch. Dokonca aj na slovenskej wikipédii sa niečo nájde.
V Nemecku pôsobil od r. 1227 svetský kňaz Konrád z Marburgu, ktorý bol tak fanatický, že jeho postupy vyvolali veľké rozhorčenie a rytieri ho zavraždili
Nepochybne sa teda cirkev nedopúštala žiadneho zločinu.
strapaty napísal:neunikla mi pointa ... keby to bola pravda tak aj ty si veriaci ako aj vacsina na tomto fore ... ale prax je ina...
Tak ako väčšina na tomto fóre som tak bol vychovávaný, našťastie sa nájdu aj ľudia ktorí majú vlastnú hlavu a neplávu s davom. Ak by si vyrastal v indii tak by si bol hinduista, ak inde tak by to mohol byť islam, budhizmus, zoroastrizmus atď.
strapaty napísal:kriziacke vypravy boli odpovedou na invaziu islamu a jeho nasilne sirenie.. cize vznikli ako obrana proti nasilnej islamizacii... a to nemusi bit asi spojene z ziadnym nabozenstvom ... myslim ze aj ty keby tu teraz prilsli a zacali by vrazdit ludi ak neprejdu na ich vieru ... nebranil by si sa ... nebral by si to za spravne???
Križiacke výpravy boli vždy len zámienkou, ktorú by som prirovnal k americkým tvrdeniam na základe ktorých "môžu" vtrhnúť vojenskou mocou do inej krajiny. Greogor VII. chcel križiackou výpravou pomôcť byzancii, samozrejme že za predpokladu že spojí ortodoxnú a katolícku cirkev, takže to vlasnte nebolo z dobroty srdca. Okrem toho pokiaľ dobre viem tak Ježiš nechel ubližovať ani svojím nepriateľom, tak načo potom križiacke výpravy?
strapaty napísal:myslim ze aj ty keby tu teraz prilsli a zacali by vrazdit ludi ak neprejdu na ich vieru
Presne to iste robila cirkev. Ono dosť ťažko nahradiť jedno náboženstvo druhým mierovou cestou.
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

strapaty napísal:harrison314

nepochopil si to cirkev kondomy zakazuje z moralneho hladiska... nie zdravotneho... ked cirkev hovori o sexe a kondomoch ma na mysli manzelsky sex a neochotu prijat deti do zivota...
V tomto pripade je tvoje "tr*kanie podla kalendara" uplne rovnako zle ako kondomy.
Balvorn
Light Star
Light Star

to ze zivot s bohom zlepsuje tvoj zivot neznamena ze zlepsi aj zivot niekoho ineho, uz sa to tu pisalo vela krat. Nie kazdy potrebuje boha/bibliu/peklo aby sa spraval. A ze nemam ziadne obmedzenia. Samozrejme ze mam, to ze sa neriadim bibliou neznamena ze beham po ulici a znasilnujem, kradnem a vrazdim. Len to nerobim z inych dovodov ako ty :) A tiez sa da polemizovat ci ma kondom dobry alebo zly vztah na manzelstvo. Co myslis ako velmi stastna bude rodina ktora ma 7 deti a mesacny prijem vo vyske zivotneho minima? Nechod tu s tym ze kazde dieta je pozehnanie, lebo je rozdisel mat dieta o ktore sa vies s prehladom postarat a mat dieta ktoremu nevies dat poriadne ani najest.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:harrison314

nepochopil si to cirkev kondomy zakazuje z moralneho hladiska... nie zdravotneho... ked cirkev hovori o sexe a kondomoch ma na mysli manzelsky sex a neochotu prijat deti do zivota... mimo manzelsky sex poriesila jednoducho ...je zakazne a ked nie je, nie je co riesit... ake prenosne choroby?? :D

cize riesenie ucenia cirkvi ...
1. prenosne choroby ... vernost 100% ucinna
2. kondom (kedze prenosne choroby su poriesene ) riesi len kondom ako natikoncepciu ... zakazana...

keby bolo nejake zdravotne hladisko ktore by kondom riesil tak ho cirkev nezakazuje (napr. jeden z partnerov by bol chory, alebo otehotnenie by sa rovnalo samovrazde.. )
dokonca nezakazuje ani HAK ked sa pouziva na nieco ine ako antikoncepcia (nesmie ale obsahovat abortnu zlozku ...)...
Stale si mi nepovedal, co je na nic nemoralne?
Aj v manzelstve moze byt jeden s partnerov nakazeny HIV (neprenasa sa iba pri sexe). A presne tuto situaciu mas v Afrike.

1. nie je, su aj ine cesty ako sa da nakazit
2. antikoncepcia moze zabranit zbytocnym potratom

"jeden z partnerov by bol chory, alebo otehotnenie by sa rovnalo samovrazde" tu sa dostavame k tomu, ze toto sa ako odvodonenie interupcie nepocita

A s kade mas abortne zlozky? Daval si vobec pozor na bilogii?
Dun
Light Expert
Light Expert

...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Bude ma zaujimat rozpocet danej akcie, ako aj to, kolko vlakov, autobusov a podobne si KBS objedna.

Najprv nackovia z Kysuc a teraz panbickari z roznych kutov Slovenska a okolitych krajin. V Bratislave mame v poslednom obdobi same ctene navstevy.
Dun
Light Expert
Light Expert

...
Balvorn
Light Star
Light Star

Keby radsej tie peniaze poslali do detskych domovov alebo na kondomy ( ;) )
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

AllGoneDead
..ale cirkev sa aj dnes dopusta nespocetny pocet zlocinov ...cirkev to su vsetci veriaci... ale nedopustaju sa preto ze beria v Boha ...ale aj napriek tomu ...

miki690
...z casti mas pravdu ... len 2 veci
1. prirodzeny styk nijak nenarusa vstah medzi manzelmi ... co prezervativ alebo prerusovana suloz ano
2.ani prirodzene planovanie rodicovstva nie je mozne pouzivat ako antikoncepciu (ako definitivne riesenie, samozrejme okrem zdravotneho hladiska ) sluzi len na zvacsanie intervalov medzi porodmi aby nebolo ohrozene zdravie zeny castymi porodmi ... prijatie deti v manzelstve je sucastou manzelskej prisahy...

Balvorn
tak vacsim problemom je asi ta minimalna mzda... je smute ze pracujuci clovke nedokaze dat jest svojim detom ... preto je zadriavanie mzdy a nespravodliva mzda hriechom do neba volajucim ....

harrison314

"Stale si mi nepovedal, co je na nic nemoralne?" - citat z jedneho clanku ... ako sa v cirkvi vnima sexualita manzelov...
Antikoncepcia patrí do tejto skupiny náuk. Pápež ju „nezakázal“. Žiadny pápež, ani kňaz to nemôže urobiť. Cirkev nemá moc „dovoliť“, aby manželia mali výnimky z etických a morálnych zákonov, pretože ona o nich nerozhoduje.
Je to podobne, ako napr. s krádežou: je zlá preto, lebo je „zakázaná“, alebo je zakázaná (Cirkvou i štátom) preto, lebo je skutočne zlá?
Keď to Cirkev hovorí, len potvrdzuje a opakuje to, čo od začiatku hovorila: že manželský akt si musí vždy zachovať oba svoje významy – význam prokreatívny a zjednocujúci zároveň.
Čo to znamená? Ľudí mýli (a irituje), keď je nesprávne pochopené slovo „význam“. Nikto nepopiera, že manželský intímny život má slúžiť nielen na plodenie, ale že má aj ten ľudský rozmer zjednocovania, spolupatričnosti, ten exkluzívny rozmer manželstva – chceme byť jedno, vyjadriť to úplne fyzicky i duchovne.
Prokreatívny (plodivý) význam neznamená to, že sa manželia majú vždy pri sexe tváriť akože chcú dieťa, alebo si želať, aby ich spojenie bolo plodné. To nie, a viackrát to Cirkev opakovala a vysvetlila, že prokreatívny význam znamená iba toľko, že človek žiadnym vedomým zásahom nerobí sám spojenie neplodným (ani kondómom, ani hormonálnou antikoncepciou u ženy, ani prerušovaným stykom a pod.), pričom samozrejme vie, že sú obdobia, kedy je styk neplodný sám osebe, bez vôle človeka.
Sexualita má totiž aj iný rozmer, než len fyzický – má aj rozmer duchovný. Každá zmluva mala svoj zmluvný znak. V manželstve je tým znakom, pečaťou, odovzdanie sa sebe navzájom v láske – manželský akt ako forma sebadarovania. Každý pohlavný styk v manželstve má byť obnovením a potvrdením toho manželského sľubu, ktorý si muž a žena vymenili na začiatku manželstva: sľúbili si lásku, úctu, prijatie druhého a otvorenosť pre plodnosť. Vždy, keď úmyselne nejdú proti tomuto sľubu, má ich manželský akt sviatostnú hodnotu, stáva sa „liturgiou“. V praxi to znamená, že každá úmyselná ejakulácia muža musí nastať v pošve ženy, každé vyvrcholenie u ženy prinajmenšom v kontexte úplného pohlavného styku.
Toto sebadarovanie nesie v sebe dva významy – zjednocujúci a plodivý. Tieto patria spolu rovnako ako dve strany jednej mince. Zjednocujúci význam má pohlavný styk vtedy, ak symbolizuje jednotu manželov na duchovnej rovine a plodivý význam (nie nutne funkciu!)vtedy, ak nie je vedome uzavretý životu (aj keď si manželia volia pohlavný styk vedome v dňoch neplodných, alebo vtedy, keď k počatiu nemôže prísť – napr. v čase tehotenstva, či po prechode). O tomto podrobne hovorí encyklika Humanae vitae, ktorá je usmernením práve ohľadom manželskej čistoty.
Preto, ak by sme nahradili manželský akt nejakou alternatívou – napr. pohlavným stykom s prezervatívom, orálnym sexom a pod., jednoducho len aby sme dosiahli vyvrcholenie, ale vedome vylúčime ten prokreatívny význam manželského aktu, vylučujeme automaticky aj význam zjednocujúci – už sa nestávame jedným telom, už nejde o sebadarovanie

"Aj v manzelstve moze byt jeden s partnerov nakazeny HIV (neprenasa sa iba pri sexe). A presne tuto situaciu mas v Afrike.

1. nie je, su aj ine cesty ako sa da nakazit
2. antikoncepcia moze zabranit zbytocnym potratom"

... samozrejme ak pouzivanie prezervativu je na ochranu zdravia a zivota ma opodstatnenie nemoze byt povazovane za nemralne .... (co v manzelstve kde je jeden nakazeny urcite je .... takisto keby manzelia pouzivali prezervativ koli tomu ze tehotenstvo by mohlo ohrozit zivot allebo zdravie zeny.... )... pri promiskuitnom zivote-spravani je nemoralne samotne spravanie cize prezervativ je uplne zanedbatelny prehresok oproti samotnemu smilstvu ...

2. nie v cirkvi ... potrat je v priamom rozpore s ucenim cirkvi " vrazda nevinneho " ... je to to iste ako keby vegan denne jedol maso... su to nezlucitelne veci ... co znamena ze vyknanim alebo kovkolvek podporou suhlasom s potratom je clovek automaticky exkomunikovany z cirkvi (nemoze pristupovat k ziadnym sviatostiam az do zmieru ktory moze vykonat len biskup alebo nim povereny knaz) za normalnych okolnosti exkomunikacii(ked je exkomunikaci ajedna z moznych trestov) musi prebihat sud ... potrat je rovnoceny s hrerezou, schizmou fyzickym utokom na papeza, ci zneuctenim eucharistie... ...

Dun

absolutne sa mylis... keby si si to trosku anstudoval tak by si vedel ze vajicko sa uvolnuje raz za cyklus (vynimocne sa uvolnia 2 vajicka) ... a oplodnene moze byt len od uvolnenia az kym nevynde z maternice... cize cca do 24-48 hodin od uvolnenenia ... cize zena ma max 2 dni plodne za cyklus... a spermie muza preziju max 4 dni v posve ... 4+2=6 dni ked absentujete v sexe za cyklus tak zena urcite neotehotnie...

Balvorn

keby zili ludia podla kristovho ucenia neboli by ziadne domovy(ziadne rozvody, nemanzelske deti, ziadne socialne slabe rodiny) a nebolo by treba kondomy ...
Napísať odpoveď