Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
Ok, tak to skusim tak strucne zhrnut. Povedzme ze mame vsemohucu nekonecne inteligentnu bytost a volajme ju Boh. Tento Boh je tak sikovny ze vytcoril cely vesmir, vsetky fyzikalno chemicke zakony. Dal do chodu vsetko kam len oko/teleskop dovidi. A dokonca je taky vsetkomilujuci a odpustajuci ze odpusta a prizera sa na znasilnovanie, mucenie, mrzacenie deti. Dokonca ich miluje natolko ze im zosle rakovinu aby prisli skor do neba.
Naozaj toto pride divne a trosku mimo len mne?
Naozaj toto pride divne a trosku mimo len mne?
Samozrejme že to príde divné až poburujúce všetkým normálne zmýšľajúcim ľuďom, dokonca si dovolím povedať že aj mnohým veriacim to nepríde v poriadku. Lenže viera veriacich (samozrejme zdedená od ich rodičov) im hovorí niečo iné - a tak vzniká konflikt názorov. Takže nakoniec aj tak sklopia uši a sú ticho... V mojom okolí je neskutočne veľa takýchto prípadov, odhadom okolo 80%.
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Čiže záznam o tom stále existuje. Lebo čo keby si sa náhodou chcel vrátiť. Nie, nechcem sa vrátiť a nemôžem vymazať moju súvislosť s cirkvou, do ktorej som nevstúpil dobrovoľne. Keď niečo také spraví po vymazaní konta Facebook, tak je všade hate ako to, že si uchováva tvoje data ale keď to spraví cirkev, tak sa na to vlastne mám vykašľať, veď to pre mňa aj tak nič neznamená.strapaty napísal:oficialne znamena ze vsetky zaznami o tebe sa nebudu brat do uvahy.. cize nebudes figurovat ani v zozname veriacich danej farnosti... akurát zaznami o sviatostiach ktore si prijal sa budu viest zaznami a to len pre pripad ze by si sa vratil lebo sviatost ti nik nemoze vziat a je vecna a aby si ich nemusel "absolvovat " este raz...
To sú kecy, ktoré ma absolútne nezaujímajú. Čo to má spoločné s vystúpením z cirkvi.strapaty napísal:ale pohlad cirkvi je v tomto pripade absolutne nepodstatny... to ze ostanes clenom cirkvi je skor myslene pozitivne...kedze cirkev nie je organizacia ale zive kristovo telo ... a jej udmi su veriaci ktory sa uprimne snazia nasledovat krista....ty si momentalne mrtvy ud... a ak nenaberies z zriedla zivota ... aj tak ostanes...
Keby ťa niekto prihlásil do komunistickej strany alebo ešte lepšie k ŠtB asi by si tiež nechcel byť v zoznamoch ako člen-nečlen ale chcel by si riadne vystúpiť.
Niektorí ľudia si hold myslia, že sú lepší ako iní. Prečo by bohatý človek nemohol byť šťastný? Nezabúdaj, že aj ty patríš k tej výrazne bohatšej časti populácie. Má to teda implikovať, že si nešťastný, nemáš rodinu, domov, lásku, zdravie, ... ?strapaty napísal:minule som cital jedno pekne "protirecenie" niektory ludia su strasne chudobny ... totiz vsetko co maju su len peniaze...
Tak si trocha opráš pamäť. Už sme to tu rozoberali ale asi si "náhodou" zabudol. Postoval som tu nejaké štúdie, ktoré ukazovali koreláciu medzi vierou a inteligenciou.strapaty napísal:Iq s vierou nema nic spolocne ...
-
harrison314
Hardcore addict
Pokial viem sviatosti sa nedajuzmyt. To znemna, ze som v cirkvi navzdy a to aj oficialne, aj neoficilne, aj smybolicky. Bodka.
//autoeditácia príspevku (29 Aug 2015, 17:53)
Este zhrniem preco to povazujem za totalitu:
1, Neprimerane tresty za hociaky prestupok.
2, Hlasenie jedinej a nespochnitelnej pravdy.
3, Spocbnenie hlasanej pravdy je hriech.
4, Nebyt clenom cirkvi (pokial o nej vies) je tiez hriech.
5, Prve prikazanie nehovori o moralke ale o tom, ze nemieim mat ineho boha.
6, Vynucovanie si poslunosti (poslusnost a dodrziavanie zakonov je rozdiel) pod hrozbou vecneho zatratenia.
7, Vyziva vo velkej miere k indoktrinacii deti a mladeze (daco ako hitlerjugend).
8, Ine nazory povazuje za nebezpecne a amoralne, cirkev/veriaci buduje povedomie ze kto nie je s nimi je zly aa ide proti nim.
9, Elitarstvo.
Spomen si na list Adely Banášovej.94jakub napísal:Iq s vierou nema nic spolocne ...
//autoeditácia príspevku (29 Aug 2015, 17:53)
Este zhrniem preco to povazujem za totalitu:
1, Neprimerane tresty za hociaky prestupok.
2, Hlasenie jedinej a nespochnitelnej pravdy.
3, Spocbnenie hlasanej pravdy je hriech.
4, Nebyt clenom cirkvi (pokial o nej vies) je tiez hriech.
5, Prve prikazanie nehovori o moralke ale o tom, ze nemieim mat ineho boha.
6, Vynucovanie si poslunosti (poslusnost a dodrziavanie zakonov je rozdiel) pod hrozbou vecneho zatratenia.
7, Vyziva vo velkej miere k indoktrinacii deti a mladeze (daco ako hitlerjugend).
8, Ine nazory povazuje za nebezpecne a amoralne, cirkev/veriaci buduje povedomie ze kto nie je s nimi je zly aa ide proti nim.
9, Elitarstvo.
skjerp-deg
seriozna debata zacina len tam kde si ludia o sebe navzájom nemyslia ze ten druhy je totalny idiot len preto ze nie je ako on ... co dawkins si o veriacich mysli ...
//autoeditácia príspevku (29 Aug 2015, 20:52)
Balvorn
minule som pocuval pribeh... chapik ako ty sa stazovak prazskemu biskupovi ze ako sa moze boh na toto vsetko pozerat ... biskup ho vzal k sebe a za zavesom mu visel krasny gobelin .. a pyta sa ho .. co na to hovorite ... a on nato ze je to nadhera... potom ho zobral na druhu stranu gobelinu a ukazal mu ju ... vidite na druhej strane je len splet uzlikov a vlákien ... mozno aby sme pohopili vsetky tie veci budume sa na to musiet pozriet z druhej strany.. co je na svete uzlik a nic nehovoriaca nitka na druhom svete moze tvorit uzasny obraz...
//autoeditácia príspevku (29 Aug 2015, 20:59)
94jakub
nepochopil si to ... peniaze nie su prekazkov k bohu alebo stastiu ... ale niektorym ludom zalezi len na nich ... a potom ostanu sami zo svojimi peniazmi ...
Balvorn
dobre este sa vratim k tebe ze ako sa boh na to moze pozerat ... mylsim ze si mal na mysli hriechy.. utrpenie ublizovanie... pobedzme ze by sa rozhodol nepozerat na to .. mal by dve moznosti ... zoberie ludom slobodnu volu alebo ich bude za vsetko trestat ... cize keby nam zobral slobodnu volu budeme len naprogramovane babky... ak by nas za vsetko trestal uz by tu nik z nas nebol ... ci ako to ma riesit.. skus mu poradit mozno oceni tvoju uzasnu ideua uskutocni ju ...
seriozna debata zacina len tam kde si ludia o sebe navzájom nemyslia ze ten druhy je totalny idiot len preto ze nie je ako on ... co dawkins si o veriacich mysli ...
//autoeditácia príspevku (29 Aug 2015, 20:52)
Balvorn
minule som pocuval pribeh... chapik ako ty sa stazovak prazskemu biskupovi ze ako sa moze boh na toto vsetko pozerat ... biskup ho vzal k sebe a za zavesom mu visel krasny gobelin .. a pyta sa ho .. co na to hovorite ... a on nato ze je to nadhera... potom ho zobral na druhu stranu gobelinu a ukazal mu ju ... vidite na druhej strane je len splet uzlikov a vlákien ... mozno aby sme pohopili vsetky tie veci budume sa na to musiet pozriet z druhej strany.. co je na svete uzlik a nic nehovoriaca nitka na druhom svete moze tvorit uzasny obraz...
//autoeditácia príspevku (29 Aug 2015, 20:59)
94jakub
nepochopil si to ... peniaze nie su prekazkov k bohu alebo stastiu ... ale niektorym ludom zalezi len na nich ... a potom ostanu sami zo svojimi peniazmi ...
Balvorn
dobre este sa vratim k tebe ze ako sa boh na to moze pozerat ... mylsim ze si mal na mysli hriechy.. utrpenie ublizovanie... pobedzme ze by sa rozhodol nepozerat na to .. mal by dve moznosti ... zoberie ludom slobodnu volu alebo ich bude za vsetko trestat ... cize keby nam zobral slobodnu volu budeme len naprogramovane babky... ak by nas za vsetko trestal uz by tu nik z nas nebol ... ci ako to ma riesit.. skus mu poradit mozno oceni tvoju uzasnu ideua uskutocni ju ...
-
skjerp-deg
Medium Star
strapaty napísal:skjerp-deg
Dovolím si nesúhlasiť. Seriózna debata začína tam, kde obe strany sú schopné argumentov, ktoré majú hlavu a pätu. Nie tam, kde jedna strana nepovažuje protirečenia si za zábranu akejkoľvek rozumnej komunikácie.strapaty napísal:zvikaj si ja som same protirecenie... ale veci zdanlivo protichodne v skutocnosti take nemusia bit... clovek mnoho krat v nestasti moze mat obrovske statstie a naopak ...
Určite, ľudia ako ty si môžu priať aby to bolo iba Dawkinsonovým názorom. To však ešte nič nemení na tom, že poukazoval na zdroje absolútne nezávislé od neho a vyzýval uskutočnenie ďalšieho prieskumu
-
94jakub
Guru wannabe
Ale pochopil. Akurát to môžeš povedať aj o tých veciach, ktoré som spomenul ja. Ak má byť človek šťastný alebo podľa tvojej analógie "bohatý" potrebuje určité množstvo zo všetkého, či už je to zdravie, rodina, láska, peniaze, ...strapaty napísal:nepochopil si to ... peniaze nie su prekazkov k bohu alebo stastiu ... ale niektorym ludom zalezi len na nich ... a potom ostanu sami zo svojimi peniazmi ...
Každý má však iné priority a preto niekto nepotrebuje peniaze, no niekto sa zase zaobíde bez rodiny.
To nie je moc dobrý príbeh. Keď ho trochu pozmeníš, až potom to bude správna analógia. Čo keby mu ten biskup ukázal pekný obrázok na kuse látky. Potom mu ju ukáže bližšie a zistí, že ten kus látky je v skutočnosti tetovanie na koži pochádzajúcej z väzňa z koncentračného tábora. Zrazu tá tvoja nitka už nie je beztvará matéria ale je to utrpenie ľudí, ktoré stojí za "krásnym nám nepochopiteľným Božím plánom."strapaty napísal:minule som pocuval pribeh... chapik ako ty sa stazovak prazskemu biskupovi ze ako sa moze boh na toto vsetko pozerat ... biskup ho vzal k sebe a za zavesom mu visel krasny gobelin .. a pyta sa ho .. co na to hovorite ... a on nato ze je to nadhera... potom ho zobral na druhu stranu gobelinu a ukazal mu ju ... vidite na druhej strane je len splet uzlikov a vlákien ... mozno aby sme pohopili vsetky tie veci budume sa na to musiet pozriet z druhej strany.. co je na svete uzlik a nic nehovoriaca nitka na druhom svete moze tvorit uzasny obraz...
Ale boh ktory stvoril to co stvoril nieje len dobry manazer. Ten by mal byt luskom prsta schopny vyriesit to tak ako si my predtaavit ani nevieme. Ziadne cierno biele uvazovanie ze bud slobodna vola alebo dobro? Preco potom nieco ako myslienku na zlo stvoril? S tym ze zlo je miesto bez boha nezacinaj. To aa tu uz rozoberalo. Vsemohuci, vsadepritomny boh je vsade a moze robit vsetko. Ak existuje satan stvoril ho boh, ak existuje zlo stvoril alebo to stvorenie dopustil a bodka. Zase sme pri tom ze bud je jeho moc obmedzena a je dobrak alebo je vsemohuci a je despoticky sociopat . alebo mozno neexistuje, to sedi do skladacky najviac
A ak ma boh svoj dokonaly, zlozity plan. Preco sa ludia modlia? Preco sa ty tak sebecky modlis aby zmenil v tom plane to a to? Preco sa niekto modli aby mu uzdravil dieta? Ved boh ma svoje popretkavane vlakna a zlozity plan a to ze petko ma rakovinu je jeho sucastou, tak preco to menit?
A ak ma boh svoj dokonaly, zlozity plan. Preco sa ludia modlia? Preco sa ty tak sebecky modlis aby zmenil v tom plane to a to? Preco sa niekto modli aby mu uzdravil dieta? Ved boh ma svoje popretkavane vlakna a zlozity plan a to ze petko ma rakovinu je jeho sucastou, tak preco to menit?
Satana Boh nestvoril - stal sa ním tým, že chcel byť ako Boh, aby ľudia neuctievali Boha ale jeho Tym sa stal odporcom (Satanom) a ohovaracom (Diablom). Čiže Boh ho nestvoril - stal sa ním on sám hnany sebeckostou a túžbou po uctievani.
Boh je laska - a teda nerobí ľuďom nič zlé, ani ich nepokusa, nespôsobuje žiaľ - nič čo by nám skodilo.
Boh je laska - a teda nerobí ľuďom nič zlé, ani ich nepokusa, nespôsobuje žiaľ - nič čo by nám skodilo.
-
harrison314
Hardcore addict
To, ze sa nim stal na veci nic nemeni. Boh ho mohol stvorit tak, aby sa stanaom nestal, alebo ked sa uz stal, mohol mu zabranit v pachani zla a nahovarani, alebo ho prosto znicit/zabit.korenisko napísal:Satana Boh nestvoril - stal sa ním tým, že chcel byť ako Boh, aby ľudia neuctievali Boha ale jeho Tym sa stal odporcom (Satanom) a ohovaracom (Diablom). Čiže Boh ho nestvoril - stal sa ním on sám hnany sebeckostou a túžbou po uctievani.
A co stary zakon? Ci ten krestania vytahuju, len ked sa im to hodi v prenasledovani inych skupin ludi?korenisko napísal:Boh je laska - a teda nerobí ľuďom nič zlé, ani ich nepokusa, nespôsobuje žiaľ - nič čo by nám skodilo.
Boh podla biblie stoji za smrtou ovela vacsieho poctu ludi ako zabil Satan.
http://dwindlinginunbelief.blogspot.sk/ ... r-god.html
http://rationalwiki.org/wiki/Examples_o ... ing_people
To mi pripomina.
https://www.facebook.com/TheGoodLordAbo ... 48/?type=1
A keby ho hneď zabil, bolo by to správne? Veď anjeli by niekedy mohli povedať že Boh sa bál že Satan mal pravdu a tak ho hneď zničil. Namiesto toho dal aby sa ukázalo kto má pravdu a táto otázka sa vyrieši raz a navždy...harrison314 napísal: To, ze sa nim stal na veci nic nemeni. Boh ho mohol stvorit tak, aby sa stanaom nestal, alebo ked sa uz stal, mohol mu zabranit v pachani zla a nahovarani, alebo ho prosto znicit/zabit.
A sme obdarovani slobodnou volou
-
harrison314
Hardcore addict
akze chces povedat, ze ten vsemohuci a dobrotivi boh, nechal niekoho kto ma jednak velku moc, a sucastne vie ze je zly abude pachat zlo (lebo je vsevediaci), len tak pobehovat po svete a robit si co chce len pre to aby dokazal ostatnym, ze ma pravdu?
To je nanjvis detinske a egoisticke.
A keby, aj mohol ho zlikvidovat okamzite ked spachal zlo. S ludmi taky problem nemal (potopa, egyptania).
To je nanjvis detinske a egoisticke.
A keby, aj mohol ho zlikvidovat okamzite ked spachal zlo. S ludmi taky problem nemal (potopa, egyptania).
Balvorn
ibaze fakt je ze vsetko zlo je nepritomnost boha ... aj satana boh stvoril ako krásneho dobrého milujúceho ... ale on sa rozhodol vypudit zo svojho zivota boha a tym sa stal zlym ..
harrison314
ale satan nekona zlo ... to konaju ludia ... on im dava len pricinu ... napríklad chamtivost alebo ziadostivost ... jednoducho ich zvadza... ani satan nema maoc nad slobodou bitosti... bez luedskeho povolenia nic nezmoze..
a keby nasislnym spôsobom mu boh zabranil ... aka by to bola sloboda... nemusel by tvorit bitosti ale automati... boh tym nijak netrpi ze ho bytosti odmitnu oni trpia lebo vzisli z boha a knemu sa ich podstata snazivaratit aj ked sa tomu brania...
ephramko
treba si uvedomit ze boh pozna pravdu o smrti ze nou zivot nekonci ... preto pre neho pozemska smrt nic neznamena.. je to len prechod ako ked sa narodi dieta ide z obmedzeného priestoru brusnej dutiny do vacsieho sveta .. a nik sa netrapi nad tym ze nieko opustil delobu matky... ale kedze chcel boh rozsirenie dobra na zemi preto podoroval svoj vyvoleny narod ...
stale hovorite ze boh nic nerobi ... ale on robi dal nam pismo aj prorokov dokonca svojho jedineho syna a jeho ucenie ... stale sa nam snazi pomahat ale pritom respektuje nasu slobodu ... ci boli by ste radsej otrokmi .. bezduchymi bytostami ?? dokonca pride aj na cas zuctovania ..kedy boh znici vsetkych ktory konali nepravost aj satana... je to len otazka casu ...
ibaze fakt je ze vsetko zlo je nepritomnost boha ... aj satana boh stvoril ako krásneho dobrého milujúceho ... ale on sa rozhodol vypudit zo svojho zivota boha a tym sa stal zlym ..
harrison314
ale satan nekona zlo ... to konaju ludia ... on im dava len pricinu ... napríklad chamtivost alebo ziadostivost ... jednoducho ich zvadza... ani satan nema maoc nad slobodou bitosti... bez luedskeho povolenia nic nezmoze..
a keby nasislnym spôsobom mu boh zabranil ... aka by to bola sloboda... nemusel by tvorit bitosti ale automati... boh tym nijak netrpi ze ho bytosti odmitnu oni trpia lebo vzisli z boha a knemu sa ich podstata snazivaratit aj ked sa tomu brania...
ephramko
treba si uvedomit ze boh pozna pravdu o smrti ze nou zivot nekonci ... preto pre neho pozemska smrt nic neznamena.. je to len prechod ako ked sa narodi dieta ide z obmedzeného priestoru brusnej dutiny do vacsieho sveta .. a nik sa netrapi nad tym ze nieko opustil delobu matky... ale kedze chcel boh rozsirenie dobra na zemi preto podoroval svoj vyvoleny narod ...
stale hovorite ze boh nic nerobi ... ale on robi dal nam pismo aj prorokov dokonca svojho jedineho syna a jeho ucenie ... stale sa nam snazi pomahat ale pritom respektuje nasu slobodu ... ci boli by ste radsej otrokmi .. bezduchymi bytostami ?? dokonca pride aj na cas zuctovania ..kedy boh znici vsetkych ktory konali nepravost aj satana... je to len otazka casu ...
-
vladenko007
VIP
V tejto rozprávke určite áno. Vždy je lepšie hneď na začiatku zabiť toho zlého, keď ako vševediaci a všemohúci viem že bude mať na svedomí v budúcnosti miliony-miliardy ľudí. Samozrejme to ale považujem za rozprávky starej matere.korenisko napísal: A keby ho hneď zabil, bolo by to správne? Veď anjeli by niekedy mohli povedať že Boh sa bál že Satan mal pravdu a tak ho hneď zničil. Namiesto toho dal aby sa ukázalo kto má pravdu a táto otázka sa vyrieši raz a navždy...
A sme obdarovani slobodnou volou
Ver si čomu len chceš, ja ti nehovorím čomu máš verit
No fakt to nieje.
Boh je vsadepritomny = nepritomnost boha neexistuje = neexistuje zlo (ak zlo = nepritomnost boha)
ALE zlo existuje, takze bud boh nieje vsadepritomny alebo zlo sa nerovna nepritomnosti boha.
A ja som ten prispevok naschval napisal ako som napsial, ze boh stvoril alebo DOPUSTIL stvorenie zla. Pustili ste sa domna ze nestvoril, ale co to dopustenie? Uz pri formovani prvej galaxie "", musel vediet ze raz vytvori anjela s ktorym bude trepat puberta, tak ho jednoducho nevytvorim a hotovo. Problem solved. nemyslis?
// http://www.sme.sk/c/7985718/skupina-pos ... statu.html
toto sa tu uz rozoberalo myslim, ale konecne sa s tym nieco robi. Aj ked nemyslim ze to prejde.
Boh je vsadepritomny = nepritomnost boha neexistuje = neexistuje zlo (ak zlo = nepritomnost boha)
ALE zlo existuje, takze bud boh nieje vsadepritomny alebo zlo sa nerovna nepritomnosti boha.
A ja som ten prispevok naschval napisal ako som napsial, ze boh stvoril alebo DOPUSTIL stvorenie zla. Pustili ste sa domna ze nestvoril, ale co to dopustenie? Uz pri formovani prvej galaxie "", musel vediet ze raz vytvori anjela s ktorym bude trepat puberta, tak ho jednoducho nevytvorim a hotovo. Problem solved. nemyslis?
// http://www.sme.sk/c/7985718/skupina-pos ... statu.html
toto sa tu uz rozoberalo myslim, ale konecne sa s tym nieco robi. Aj ked nemyslim ze to prejde.
-
harrison314
Hardcore addict
Ale satan v tom zohrava nemalu rolu, keby jeho uveznenim zachranil iba jedniho cloveka pred vecnym utrpnim oplatilo by sa to.strapaty napísal:harrison314
Stale opakujes, ze nam dal slobodnu volu a keby nam zabrani robit zlo, tak by sme boli ako roboti (s cim nesuhlasim).
Ale preco potom ludi tresta za to, ze sa ako roboti nespavaju? Nezda sa ti to paradoxne?
A druha otazka povedz mi aky je rozdiel mezdy tym ze cloveka potresta hned a tym ze ho potresta az po smrti?
//autoeditácia príspevku (30 Aug 2015, 19:16)
To je take alibisticke, verejnym vyjadrovanim ludi ovplivnujes.korenisko napísal:Ver si čomu len chceš, ja ti nehovorím čomu máš verit
ale nenútim ťa aby si prijal môj názor. To je každého vec.