Vymena OP po skonceni platnosti - hrozi mi pokuta?
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Vymena OP po skonceni platnosti - hrozi mi pokuta?
Nazdar, predvcerom mi skoncila platnost OP... bohuzial som mal extremne rusny August a nedostal som sa k vymene.
Pravdepodobne sa zastavim na policii este tento tyzden, ale chcel by som sa spytat, ci s tym nemate niekto skusenost - hrozi mi nejaka pokuta alebo kdesi cosi?
Pravdepodobne sa zastavim na policii este tento tyzden, ale chcel by som sa spytat, ci s tym nemate niekto skusenost - hrozi mi nejaka pokuta alebo kdesi cosi?
-
audiotrack
VIP
Re: Vymena OP po skonceni platnosti - hrozi mi pokuta?
http://www.minv.sk/?prijatie-ziadosti-o ... o-preukazuo vydanie nového občianskeho preukazu je občan povinný požiadať príslušné okresné riaditeľstvo Policajného zboru do 30 dní od neplatnosti občianskeho preukazu (napr. zmena mena , priezviska, trvalého pobytu, rodného čísla),
občan môže podať žiadosť o vydanie nového občianskeho preukazu pred skončením (časovej) doby jeho platnosti. V tomto prípade možno žiadosť podať najskôr 180 dní pred uplynutím (časovej) doby platnosti.
Prepáč Fabo, neporadím Ti, ale ak mi dovolíš, dovolím si hijacknúť ti trochu tému a opýtať sa na niečo podobné.
Platnosť OP mi končí 5.12.2015, ale v tom čase budem ešte v US. Je možné si vybaviť nový OP aj 3 mesiace pred skončením platnosti OP, ktorý mám aktuálne?
/Díky audio, tak to zodpovedá aj moju otázku
Platnosť OP mi končí 5.12.2015, ale v tom čase budem ešte v US. Je možné si vybaviť nový OP aj 3 mesiace pred skončením platnosti OP, ktorý mám aktuálne?
/Díky audio, tak to zodpovedá aj moju otázku
Ja som ho menil asi mesiac po skonceni platnosti stareho, priatelka skoro 2 mesiace. V oboch pripadoch bez jedinej namietky. Ak tam nenatrafis na nejaku cuzu, nemusel by byt problem 
-
Fabo
Hardcore addict
fasa, dk. o starost menej 
aj keby mal dlhsiu dobu neplatny, nahlasis ze si ho stratil tam je poplatok okolo 16 euri nic strasne a vydaju ti novy na rodny list
-
audiotrack
VIP
no ale veď podľa dátumu narodenia je jasné že mu ten občiansky už dávno neplatíTrussardi napísal:aj keby mal dlhsiu dobu neplatny, nahlasis ze si ho stratil tam je poplatok okolo 16 euri nic strasne a vydaju ti novy na rodny list
http://www.minv.sk/?priestupky-na-useku ... preukazochPokutu do 33 eur možno dostať v prípade, ak niekto:
- neodkladne neodovzdá občiansky preukaz, hoci je povinný tak urobiť (napr. pri strate štátneho občianstva alebo trvalého pobytu na Slovensku či pri nájdení cudzieho občianskeho preukazu), ani po opakovanej výzve nepredloží doklady potrebné na vydanie občianskeho preukazu,
- nepožiada o vydanie občianskeho preukazu v lehote určenej zákonom,
- odovzdá občiansky preukaz ako predmet záložného práva alebo ho odovzdá pri vstupe do objektu, na pozemok alebo v súvislosti s poskytovaním služieb,
- neodkladne neohlási zničenie, poškodenie, stratu, odcudzenie alebo zneužitie občianskeho preukazu,
- po lehote 90 dní ani po opakovanej výzve si neprevezme občiansky preukaz,
- poruší povinnosť chrániť občiansky preukaz pred zničením, poškodením, stratou, odcudzením a zneužitím.
16 euri 50 centov
ked uz to chces vediet presne, osobna skusenost
ja som asi 3 mesiace nemal vymeneny OP, este som sa tety pri prehriadke pytal, ze ci neplatim nejaku pokutu, len sa usmiala a povedala ze nie.
asi som mal len stastie
Hmm...no podľa toho, čo sem postoval audio v svojom 2. príspevku to vyzerá tak, že teoreticky môžem dostať pokutu v prípade, že by som si potom nový OP nevyzdvihol do 90 dní, čo sa mi teoreticky môže stať, ak mi ho nestihnú vydať do cca. 20 dní
Inak dúfam, že ja po podaní žiadosti budem môcť stále nosiť svoj OP a nebudem ho musieť odovzdať...
Inak dúfam, že ja po podaní žiadosti budem môcť stále nosiť svoj OP a nebudem ho musieť odovzdať...
Chcem si nový OP vybaviť ešte pred odchodom, keďže by som sa tam nerád pohyboval bez platného OP. Uvedomil som si to ale až pri čítaní tejto témy...Pilifo napísal: Platnosť OP mi končí 5.12.2015, ale v tom čase budem ešte v US.
v US akoze USA? tam ti bude slovensky OP naco?
Dakedy sa OP dali aj na pockanie, teraz to posielaju z Blavy je tam pisana ta doba ale vo vacsine to netrva dlhsie ako 2 tyzdne, zatial dostanes potvrdenie ktore ti nahradza obcanak.
Inak plnohodnotna nahrada za obcanak (ked nemas pri sebe) je aj pas.
Inak plnohodnotna nahrada za obcanak (ked nemas pri sebe) je aj pas.
-
p4ra
Redeemer
No asi na to, ze s pasom sa mu chodit nechce a nejako sa legitimovat musis vediet, ked do USA prides, napr. pri nakupe alkoholu alebo vstupu do podnikov, ktore su nad 18, ci 21. Je to celkom logicke, podla mna.beardie napísal:v US akoze USA? tam ti bude slovensky OP naco?
-
audiotrack
VIP
podľa teba možno, až na to že v USA si musíš vybaviť social security card ktoru sa legitimuješ. Našu občianku ti tam nikto akceptovať nebude. A tá sa vybavuje na pas s vízami, takže ani tam ti občiansky netreba. Ja som napríklad do usa išiel úplne bez občianskeho, iba som si zobral fotokopiu pre istotu.p4ra napísal:No asi na to, ze s pasom sa mu chodit nechce a nejako sa legitimovat musis vediet, ked do USA prides, napr. pri nakupe alkoholu alebo vstupu do podnikov, ktore su nad 18, ci 21. Je to celkom logicke, podla mna.
-
Fabo
Hardcore addict
na to ti moze stacit napr. VP. ale stale plati ze podla slov. zakonov mas mat OP, a ak sa nestihne do tych ~90 dni vratit z US, moze dostat pokutu po navrate
Pilifo: expresne vydanie 20 eur.
-
audiotrack
VIP
myslím že ak napíše splnomocnenie, tak mu ho môže vyzdvihnúť aj niekto iný, nie? Aspoň s vodičákmi to tak funguje, a myslím že aj s pasomFabo napísal:na to ti moze stacit napr. VP. ale stale plati ze podla slov. zakonov mas mat OP, a ak sa nestihne do tych ~90 dni vratit z US, moze dostat pokutu po navrate
-
p4ra
Redeemer
Osobne som v USA sice nebol, ale to, co som napisal vychadza z toho, co mi povedalo zopar kamaratov, ktori tam boli na par dni (vylet) a chceli si kupit alkohol alebo zajst do strip baru.audiotrack napísal:podľa teba možno, až na to že v USA si musíš vybaviť social security card ktoru sa legitimuješ. Našu občianku ti tam nikto akceptovať nebude. A tá sa vybavuje na pas s vízami, takže ani tam ti občiansky netreba. Ja som napríklad do usa išiel úplne bez občianskeho, iba som si zobral fotokopiu pre istotu.
Ja som tam už bol a aj keď som vtedy všade radšej chodil s pasom, tentokrát by som sa tomu najradšej vyhol, keďže mať ho na nejakej akcii v klube/bare, kde si ho nemám kde inde strčiť len do vačku nohavíc, nie je 2-krát pohodlné