Presnost GPS - MESSENGER

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
tukeman
Amateur
Amateur

Presnost GPS - MESSENGER

Príspevok od používateľa tukeman »

Caute, chcem sa vas opytat na presnost , GPS v mobile ktore vyuziva aj facebook messenger...

ak mi clovek napisal spravu z isteho miesta v KE je mozne aby sa GPS seklo s presnostou o 100-200 metrov alebo aka je tam maximalna odchylka ? ako to vlastne funguje ?

dakujem pekne.
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Presnost GPS - MESSENGER

Príspevok od používateľa brm »

Môže sa seknúť aj viac.. zvyčajne sa tá poloha zisťuje podľa vysielačov GSM a vtedy je odchýlka aj kilometer. Jedine ak mal odosielateľ zapnuté GPS a bol mimo budovu, vtedy by to malo byť presné.

Nemám FB Messenger, ale aspoň takto fungujú polohy vo všetkých ostatných programoch vrátane Viberu a spol..
tukeman
Amateur
Amateur

ok ,vdaka takze ak nepovolim pristup v hornej liste GPS-ku , a napriek tomu facebok messenger ma povolene GPS tak automaticky zistuje polohu cez GSM ?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Alebo podľa wifin, ktoré ale tiež nie sú úplne presne
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Alebo tak.. teraz ma napadá, že ak som doma a mám zapnutú iba svoju domácu wifinu, tiež ma presne nájde, presne mám na mape vyznačenú polohu svojho bytu. Ako je to možné? Odkiaľ vedia, kde sa nachádza moja wifina? Nemám verejnú IP..
tukeman
Amateur
Amateur

brm napísal:Alebo tak.. teraz ma napadá, že ak som doma a mám zapnutú iba svoju domácu wifinu, tiež ma presne nájde, presne mám na mape vyznačenú polohu svojho bytu. Ako je to možné? Odkiaľ vedia, kde sa nachádza moja wifina? Nemám verejnú IP..
praveze maju podla mna...v databaze cez google sa to da zistit
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

brm napísal:Odkiaľ vedia, kde sa nachádza moja wifina?
streetview
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Tvoja wifi ma daky nazov a SSID. A ked si mal zapnute v mobile alebo tablete gps a mas povolene anonymne udaje, tak sa k tej wifi priradila aj pozicia.

U kamarata mi stale pise, ze Bratislava, pritom zije skoro 250km od Bratislavy. A takto to pise uz asi rok az dva.
Numline1
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Numline1 »

Hlavne tu funkciu zobrazovania polohy mozes v ramci FB messengeru vypnut priamo v chat okne/nastaveniach a nikto nebude vediet, kde si.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ale to vypnes len pre danu komunikaciu s tou jednou osobou. Aby to platilo pre vsetkych, tak to treba vypnut v nastaveni messengeru.
alafangla
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa alafangla »

v tychto mobilnych zariadeniach, od androidu po iphone, sa poloha pre aplikacie zistuje prostrednictvom API. to znamena ze sama aplikacia polohu nezistuje, iba sa na nu spyta operacneho systemu (preto ta pri instalacii messengeru na androide otravovalo s tym aby si mu povolil "pristup k polohe"). tym si potvrdil ze ak sa messenger spyta na polohu, os mu ju prezradi.

druha vec je ako funguje zistovanie polohy zariadenia ktore robi operacny system. zdrojov polohy je hned niekolko

- 1. je GPS - zistovanie pomocou satelitov, polohu ziastia celkom presne. technologicky dokazu pracovat s presnostou na jednotky centimetrov (tato presnost je ale dostupna iba pre stavebny a vojensky priemysel). bezne je presnost znizena na 0,5m uz len kvoli vykonu zariadenia. pre navigacie v autach a rovnako v mobiloch je presnost GPS okolo 2m, z rovnakeho dovodu, aj ked vykon by bol, procesor by ti minul baterku rychlejsie ako by sa ti pacilo

- 2. dalsim zdrojom je triangulacia z BST. BTSky su vysielace operatora. existuju volne pristupne mapy kde su zaznamenane presne identifikatory vysielacov, ich presne polohy a vysielacie vykony. existuje krasny vzorec kde dosadis tri hodnoty (suradnice, vysielaci vykon vysielaca a kvalita/sila signalu aky mas z kazdeho vysielaca) a s jeho pomocou zistis velmi presne polohu - zhruba s presnostou na jednotky metrov. a logicky, ak si kuknes ten vzorec, mozes dosadit vysielacov kolko chces, pricom plati "cim viac, tym lepsie". uzitocne hlavne v zastavanych oblastiach, mestach. v ziline ktora ma ani nie 90 000 obyvatelov, dostavas v sirsom centre signal zhruba z 10 az 14 BTS, takze zistenie polohy je velmi presne

- 3. spominane wifi - pokial viem, tato vec sa (sa aspon v androidoch) sama o sebe neda pouzit na zistenie polohy, pouziva sa na inicializacne zistenie velmi pribliznej polohy. ak das airplane mode (vypnu sa vsetky bezdrotove rozhrania) a zapnes wifi a lokalizaciu, pustis google maps, polohu sa dozvies az asi po polminute az minute ked nabehne GPS. wifi samo o sebe nestaci, kludne odskusaj :)

- 4. barometer - niektore telefony obsahuju barometer, a ten tam nie je len tak pre srandu, aby si si mohol merat ci je vysoky ci nizky tlak. problem GPS je prvotne spustenie (v anglictine sa da o nom docitat pod pojmom studeny start). polohu vie GPS zistit pomerne rychlo, problem je zistit presnu nadmorsku vysku. dost logicke ak vezmes do uvahy ze GPS satelity su asi 6000km vysoko nad zemou, zistit na centimeter presne ako si vysoko potrebuje nejaku statisticku vzorku, a na to treba cas. prave pre minimalizovanie tohto casu sluzi barometer, podla ktoreho sa napriek vykyvom tlaku da odhadnut nadmorska vyska pomerne presne. niekde som cital ze tento barometer znizuje cas prveho urcenia polohy pomocou GPS na polovicu (za toto tvrdenie nerucim, uz neviem kde som sa to docital).

vsetky tieto sposoby zistenia polohy sa kombinuju a jedna spresnuje druhu. vo vysledku operacny system len oznami aplikacii zemepisnu dlzku/sirku, nadmorsku vysku a presnost. samotny messenger ani netusi ako sa poloha pocitala, vie iba toto:
Lon: N49.82546864812
Lat: E18.48746536589
Alt: 315m
Acc: 2,4m
tukeman
Amateur
Amateur

a moze sa stat ze sa v cinziaku kde je mobil pripojeny na mobilny internet presnost sekne o 200 metrov ? teda ze neukazuje cinziak ale nejaku cestuu 200m od neho ?
Numline1
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Numline1 »

Moze, tam uz je pouzita prave ta nepresna triangulacia, ktoru spomina alafangla, ak tam teda nie je registrovana WiFi (na desiatom poschodi panelaku asi nebude).
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

brm napísal:Alebo tak.. teraz ma napadá, že ak som doma a mám zapnutú iba svoju domácu wifinu, tiež ma presne nájde, presne mám na mape vyznačenú polohu svojho bytu. Ako je to možné? Odkiaľ vedia, kde sa nachádza moja wifina? Nemám verejnú IP..
Vždy keď okolo tvojej WiFi prejde niekto so zariadením ktoré má povolené zber dát o WiFi sieťach (typicky android telefón), odošle sa na servre Google jej poloha. Jej približnú polohu spočítaš pomocou sily signálu WiFi a polohy samotného zariadenia (telefónu). Pri niekoľko desiatkach, možno tisícoch takýchto meraní je jej poloha veľmi presná, pri drvivej väčšine to nebude odchýlka viac ako jednotky metrov.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

A povedal by som, ze ked ma niekto zapnuty zber dat, okrem toho mal zapnute wifi a este aj GPS, tak ta poloha hlavne vdaka GPS je uplne presna.
Napísať odpoveď