ako casto kosit pozemok?
ako casto kosit pozemok?
Ahojte, hladam nazor ludi ktori maju skusenosti so zivotom mimo mesta. Ideo to, co by ste poradili cloveku ktory by si chcel poriadit chatu ci domcek s vecsim pozemkom /povedzme 50-100arov/. Ale s tym, ze tam chce chodit iba obcas /1x do mesiaca/a tym padom nema cas prilis riesit veci okolo toho. Ako casto treba pozemok pokosit ci inak zabranit tomu aby zarastol? Je to v silach jedneho clovek atych 100arov "drzat na uzde"?
dakujem
dakujem
Re: ako casto kosit pozemok?
Ak chceš mať pekný trávniček, v lete - za ideálnych podmienok (teplo a vlhko) treba kosiť aj každý týždeň. Ak si nepotrpíš na peknom "futbalovom" trávniku, stačí aj každý druhý týždeň. Samozrejme to platí iba tie 2-3 letné mesiace do roka, na jar a na jeseň, prípadne v extrémnych horúčavách bez dažďa, tráva veľmi nerastie a teda netreba toľko kosiť. Ide o to, do akej výšky chceš tú trávu pripustiť narásť.
10 árov je podľa mňa v pohode, ak máš benzínovú kosačku na kolieskach a nemáš veľmi členitý terén.

10 árov je podľa mňa v pohode, ak máš benzínovú kosačku na kolieskach a nemáš veľmi členitý terén.
brm
dakujem za odpoved. Myslel som to ale skor tak, ze vecsinu takeho velkeho pozemku by som zatial nijako nevyuzil. travnik na 10tis m2 je trosku moc
Mne ide len o to, ze aby neliezla burina susedom a neboli kvoli tomu konflikty a samozrejme kvoli tomu aby pozemok prilis nezarastol a do buducna sa dalo na nom nieco pestovat. Proste ako casto treba to cele skosit aby to nevyzeralo ako dzungla, naletove dreviny a kriky apod.. Staci tak 3x do roka?
dakujem za odpoved. Myslel som to ale skor tak, ze vecsinu takeho velkeho pozemku by som zatial nijako nevyuzil. travnik na 10tis m2 je trosku moc
Aha, to je 100 árov, neviem, prečo som myslel, že 10, musím už ísť na očné.. 
Áno, to bude stačiť pár krát do roka, povedal by som, že možno aj 1x.. kosenie 3x je podľa mňa úplné maximum. Ale ešte to môže byť ovplyvnené tým, aké buriny tam budeš už mať zasadené..
Áno, to bude stačiť pár krát do roka, povedal by som, že možno aj 1x.. kosenie 3x je podľa mňa úplné maximum. Ale ešte to môže byť ovplyvnené tým, aké buriny tam budeš už mať zasadené..
brm
prepac, ty si videl dobre
len ja som to zle najprv napisal, az potom som si uvedomil ze 10tis m2 je 100arov, dík
prepac, ty si videl dobre
-
vendo
Guru
- Kontaktovať používateľa:
je rozdiel 10 arov a 50-100
typujem ze 10 bol preklep, takze:
-zalezi kde je pozemok, aky je na nom porast teraz, a aky tam chces mat
-zalezi strasne od roka a zrazok hlavne, (tento rok som zahradu kosil 3x, minuly asi 8x, ale este min 1-2x ju budem vdaka tymto dazdom)
-zalezi co chces s pokosenou travou robit
-co planujes do buducna pestovat? stromy? zeleninu? okrasne veci?
btw to asi nebude moc v zastavanej oblasti 100 arovy pozemok, preco potom susedia?
typujem ze 10 bol preklep, takze:
-zalezi kde je pozemok, aky je na nom porast teraz, a aky tam chces mat
-zalezi strasne od roka a zrazok hlavne, (tento rok som zahradu kosil 3x, minuly asi 8x, ale este min 1-2x ju budem vdaka tymto dazdom)
-zalezi co chces s pokosenou travou robit
-co planujes do buducna pestovat? stromy? zeleninu? okrasne veci?
btw to asi nebude moc v zastavanej oblasti 100 arovy pozemok, preco potom susedia?
vendo
no, myslim ze je aj nejaka povinnost ze ked mas pozemok tak ho vlastnik musi udrziavat v urcitom stave ze ho nemoze nechat len tak cely zarast.A potom je tu nebezpecenstvo ze ked clovek necha pozemok zbujacit, tak si ludia zacnu z neho robit smetisko lebo to "nie je vidno".. Zatial este konkretny pozemok nevlastnim iba rozmyslam aky velky by bol vhodny. Cast by bola uzitkova a cast oddychova.apropo co som zatial pozeral tak aj 50arove pozemky mavaju susedov, lebo ten pozemok je proste slíž- tiahne sa dozadu ale sirku ma plus minus ako bezny pozemok. Som toho nazoru ze ked uz niekto chce dom s pozemkom tak nech to je aj nejaky priestor aby si clovek jednak vytvoril pocit sukromia a jednak aj mal moznosti na pestovanie cohokolvek. V malych dedinach a polosamotach sa taky pozemok da kupit relativne lacno.
no, myslim ze je aj nejaka povinnost ze ked mas pozemok tak ho vlastnik musi udrziavat v urcitom stave ze ho nemoze nechat len tak cely zarast.A potom je tu nebezpecenstvo ze ked clovek necha pozemok zbujacit, tak si ludia zacnu z neho robit smetisko lebo to "nie je vidno".. Zatial este konkretny pozemok nevlastnim iba rozmyslam aky velky by bol vhodny. Cast by bola uzitkova a cast oddychova.apropo co som zatial pozeral tak aj 50arove pozemky mavaju susedov, lebo ten pozemok je proste slíž- tiahne sa dozadu ale sirku ma plus minus ako bezny pozemok. Som toho nazoru ze ked uz niekto chce dom s pozemkom tak nech to je aj nejaky priestor aby si clovek jednak vytvoril pocit sukromia a jednak aj mal moznosti na pestovanie cohokolvek. V malych dedinach a polosamotach sa taky pozemok da kupit relativne lacno.
-
vendo
Guru
ak nemas ziadne skusenosti s "vidlacenim" tak by som do 10k pozemku nesiel
pripadne skusil najst nieco mensie s prilahlymi ktore by sa dali dokupit
co sa tyka zakonov a udrziavania, neviem neviem, mame jeden ktory vobec neudrzujeme, je v strede dediny a sused je starosta
tak ale s nim sme kamarati a chape nase dovody preco ho nechavame tak
ale ak by si mal dobrych susedov, je vzdy lepsie starat sa
btw skus napisat na tie odrazky nejake info, mozes kosit aj 3x ako pise brm, ale bude tam dzungla vacsinu roka (co by nemuselo vadit, zalezi na aky ucel to bude atd atd)
co sa tyka zakonov a udrziavania, neviem neviem, mame jeden ktory vobec neudrzujeme, je v strede dediny a sused je starosta
ale ak by si mal dobrych susedov, je vzdy lepsie starat sa
btw skus napisat na tie odrazky nejake info, mozes kosit aj 3x ako pise brm, ale bude tam dzungla vacsinu roka (co by nemuselo vadit, zalezi na aky ucel to bude atd atd)
Zakon a VZN na upravu pozemku je, ale burinu nikto nekontroluje a vsetci to maju na haku. Preto aj tolko alergenov v ovzdusi.
Občas sa nájde niekto iniciatívny, známy si kúpil parcelu na stavbu domu, pár rokov ju nechal ležať uhrom, vôbec sa o ňu nestaral a jedno leto mu prišiel domov list, aby si tú parcelu pokosil do x dní, pretože inak mu ju pokosí obec a náklady mu budú vyúčtované. Ale to bolo v prímestskej časti medzi ostatnými domami, navyše sa jednalo o bývalé pole, čiže tam nerástla tráva, ale iba šialené buriny. Čiže bude závisieť od toho, kde sa ten pozemok nachádza a či náhodou majiteľ nestupi niekomu na kurie oko..
Ak tam nebudú nejaké veľmi popínavé buriny, nebude nadpriemerne zavlažovaný nejakou riekou a podobne, na udržanie normálnej lúky (tráva do výšky kolien) bude stačiť pokosiť 1-3x za sezónu.. niekde pod Tatrami menej, niekde na Žitnom ostrove o niečo viac.

Ak tam nebudú nejaké veľmi popínavé buriny, nebude nadpriemerne zavlažovaný nejakou riekou a podobne, na udržanie normálnej lúky (tráva do výšky kolien) bude stačiť pokosiť 1-3x za sezónu.. niekde pod Tatrami menej, niekde na Žitnom ostrove o niečo viac.
V podstate staci kosit 3x do roka, budes kosit ked je trava po pas... Ale dost zalezi na pozemku, ci je viac na kopci, v doline, na slnku, alebo pod stromami, kde trava tak lahko nevyschne a pod.
Na taketo ucely ale idealne nejaku takuto kosacku: http://www.mountfield.sk/bubnova-kosack ... e-1sek3014 s tym to ide jedna radost a nezalezi, aku travu mas. Pretoze s klasickou "travnikovou" kosackou si ani neskrtnes a zase zo strunovou/krovinorezom to je makacka...
Na taketo ucely ale idealne nejaku takuto kosacku: http://www.mountfield.sk/bubnova-kosack ... e-1sek3014 s tym to ide jedna radost a nezalezi, aku travu mas. Pretoze s klasickou "travnikovou" kosackou si ani neskrtnes a zase zo strunovou/krovinorezom to je makacka...
Zo skusenosti raz za 3-4 tyzdne... A pekne odspodu, sice makacka, ale mas na dlhsie pokoj... Ked je po pas, tak sa to tazko kosi... on uz po kolena je pomerne problematicke (ofkors, nie elektricka kosacka/vyzinacka, ale motorova), ked nechces kosacku trapit a vytacat ju cely den do nemoty...
pridam aj ja laicku otazku... mame pozemok, kde je trava po pas. co s pokosenou travou?
-
guess.whoo
Redeemer
nechat vyschnut, pohrabat - darovat niekomu kto ju vyuzije/spalit/odviezt na kompost/nechat zhnit
-
rocketter23
Medium Expert
S krovinorezom pokosit a nechat. Trava vyschne a zhnije. Hrabanie je zbytocna robota naviac.. naco si ztazovat zivot 
-
guess.whoo
Redeemer
len ak je po pas tak to tam nebude najlepsie riesenie
-
rocketter23
Medium Expert
Ono aj zalezi cim to planuje kosit. Jeden cas som kosieval pozemok vedla nasej vinice kde este nebolo nic iba burina tam rastla. Kosil som s krovinorezom od stihl-u (nieco z najdrahsich modelov) a celkom som si to uzival.
Tu burinu to uplne rozsrotovalo..
uz som predstavu zredukoval na velkost od 25 do 50arov max. V predu bude stabilne okrasna cast,potom docasne okrasna-travnik a nakoniec uzitkova. A docasne okrasna /travnik/ sa bude postupne zmensovat a uzitkova zvecsovat. 
lumir
zacnite chovat zajace, kozu,alebo kravicku
lumir
zacnite chovat zajace, kozu,alebo kravicku
Co v pripade sucha pocas leta, kto to bude polievat? Trava potrebuje vodu a treba ju pravidelne polievat, napriklad vzdy vecer. Ak chces mat peknu travu, pri velkom teple a suchu potrebujes travu poliat 1x za den, nie 1x za mesiac. Inak ti cela vyschne a ostane spalena, takze ziadny pekny travnik mat nebudes.
Ale aspoň nebude musieť toľko kosiť..