iMac / Mac alebo Win na prácu

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
fanter
Light Star
Light Star

iMac / Mac alebo Win na prácu

Príspevok od používateľa fanter »

Zdravím Vás,
Pre tých čo si kladú otázku prečo zakladám túto tému a chcú za každú cenu písať čo si neprečítam niekde na nete je to veľa atď. Áno, práveže som toho dosť čítal, stretávam sa s rôznymi názormi a myslím že od toho tu je to forúm, takže snáď ako zatiaľ vždy mi poradíte a budem spokojný :) ...

Na začiatok uvediem, sám neviem či ísť na Apple alebo Windows. Ci uz pri skladaní zostavy alebo nejakého notebooku za tie peniaze mám parametrovo lepšie PC, naopak tá stabilita a vyladenie softwaru ma už dosť presvedčilo pri mojom iPhonom 6 plus, čo je možno dalšia zámienka prečo sa pozerám na Apple výrobky. Zatiaľ som používal vždy Windows na prácu, (teda hlavne Adobe after effect, premiere pro, sony vegas, obsluha LED obrazoviek, teda pri koncertoch rôzne animácie, 3D mapingy, teda vseobecne vykreslovanie / render, rôzne grafické úpravy atď) Nejakú pevnú taxu nemám, poviem úprimne ak budem presvedčený že iMac bude pre mna ideálnou voľbou a stojí cca 2500 Eur + - tak fajn investujem, viem že sa mi tie peniaze vrátia, naopak nechcem nezmyselne investovať. Taktiež sa pozerám z hľadiska toho že Apple výrobky (z vlastnej skúsenosti) menej strácajú na hodnote, takže možno aj preto sa pozerám o pár % viac práve na ne...
Ak máte nejaké otázky na mňa aby ste mi plnohodnotne poradili, rád zodpoviem, musím mať hlavne zariadenie pri ktorom keď budem robiť náročnejšie veci LIVE, aby som nemal nejaké lagy. Taktiež som sa pozeral po bazároch, nerád síce nakupujem cez to, ale pokiaľ je záruka tak samozrejme asi pre každého každá 100vka je dobrá vo vačku. Ďakujem za všetky tipy ...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: iMac / Mac alebo Win na prácu

Príspevok od používateľa hojko »

Nie com zastanca Applu, skor naopak, som odporca, ale obavam sa, ze na tvoje poziadavky bude zrejme Mac vykonnejsi. Aj ked, ak mas das za ten Mac 2500 eur, presnejsie za iMac 27" Retina 5K je to 2589 eur, tak rozmyslam, ze ci dokazes nieco podobne poskladat na Win??? Tazko sa mi hodnoti hruby vykon v nejakej grafickej aplikacii, idealne by bolo najst niekde benchmarky na internete, kde nieco take porovnavaju, ak vobec porovnavaju.

Ked tak pozeram na Alzu a ceny, nejaky 27-28 palcovy 4K displej stoji od 400 eur vyssie. Ked ideme do niecoho drahsieho, pocitam, ze by to mohlo byt aj kvalitnejsie a sme na 600 eur. Na pocitac ostane 2000 eur. Do pc i7-4790K, priemerna doska, 32GB RAM, disk 4TB WD Purple + SSD Samsung Evo 850 500GB, grafika Gigabyte R9 290x Gaming 4GB, lepsia skrinka + zdroj EVGA SuperNOVA 750 G2. Toto vsetko je za 1700 eur + uz spominany displej za 600 eur. Som na sume 2300 eur. Ostava mi teda skoro 300 eur, tie sa daju investovat do dalsieho SSD Evo 850 s kapacitou 500GB. Nesledujem benchmarky a akesi porovnanie Macu a PC, ale myslim si, ze z hladiska hrubeho vykonu by bol takyto PC lepsi. Procesor i7-4790K je krasny vykon za prijatlenu cenu, 32GB RAM pomoze (Mac ma len 8GB), je tam 4TB disk na uskladnenie videa + 500GB SSD disk na Win a mozno nejake aktualne pouzivane video s ktorym sa pracuje. Vykon SSD je niekde na urovni Fushion Drive u Macu, teda SSD je este o nieco vykonnejsie. Grafika je rovnaka ako ma Mac, teda R9 290x, avsak neviem aky presne model pouziva Mac.

Ako si uz sam napisal, u Macu hra velke plus odladeny system. Otazne preto je, ze ci takyto poskladany PC, hoci by mal byt vykonnejsi, tak ci bude skutocne vykonnejsi pri nejakom renderovani a strihani videa.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Obe varianty su si velmi podobne. Co sa tyka vykonu HW, v praci sme robili real life porovnanie. Lenovo T420, i5 2.5ghz, 8gb ram, intel ssd VS macbook pro, i5 2.5 ghz, 8gb ram, ssd disk. Windows 7 na jednej strane 10.10 na strane Applu. Mozem povedat, ze v ramci, ani nie ze kancelarskej prace, ale skor z hladiska vykonu systemu (doba nacitania, bootovania a celkovej sviznosti) boli oba systemy rovnane. Dokonca win7 viedol. Kedze sme boli narocni uzivatelia tak nam na Macu neskutocne vadilo ine ovladanie systemu, ci uz klavesnica bez niektorych klaves, ale aj prehladnost priecinkov (nezvyk v pouzivani findera a pod). Ze namiesto Ctrl sa pouziva Cmd je nieco na co da zvyknut. V systeme sa da celkom rychlo orientovat. Tie roky stravene pri Windowse sa tu ale odzrkadlili. User nesmie mat povahu starej mamy - ukaz mi presne kde je tato ikonka, a pod. Pokial sa dokaze zorientovat tak si na nove ovladanie zvykne. Tu opat budu protestovat ludia, co si aj v novom wine nastavia win xp temu. Lebo preco by sa mali prisposobit novemu vzhladu. Poslednych par viet sa tyka veci, ktore sa daju zvladnut. Nie su to neprekonatelne rozdiely. Ten je len jeden. Platforma. Strihanie videa, ale nebude problem. To je oblast, kde vsetky SW su pre obe platformy.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Zaujimava tema. System od Applu je o zvyku, je to zmena po prechode z Win, to je samozrejme. Programy ako AAE, AP, Vegas a ine budu mat pracovne rozhranie na oboch systemoch rovnake. Ide o vykon a ten bez priameho porovnania asi tazko zistit.
laforez
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa laforez »

Do tej zistavy ste este neratali cenu systemu win. S macom je system uz v tom. Nemam s danym odvetvim skusenosti, ale viem ze vacsina ludi na taketo live akcie vyuziva macy. Gesta dost ulahcuju pracu, viac ploch je tiez vec, na ktoru ke dsi clovek zvykne je super. Hruby vykon tiez niekedy nie je vsetko. Niekedy aj slabsie zelezo dokaze vyuzit viac svoj potencial.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Windows stoji 100 eur, v pripade OEM verzie ide o 60 eur, vid: http://www.lacnysoftver.eu/kategoria/ms ... k/#64-bit/ To je pri tomto rozpocte a rezerve, ktora pri mojej zostave ostala uplne v pohode. Aj Windows sa da spravit tak, aby mal gesta a viacej ploch, su na to programy. Nie je to sice integrovane riesenie, ale je mozne to spravit. Pripadne si moze kupit dalsi LCD monitor a ma hned dalsiu plochu.
laforez
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa laforez »

Hojko gesta a aj citlivost touchpadu je na os x uplne ine na windowsoch. Cital som, ze niekto aj skusal apple magic trackpad na winoch a ze sa to proste nemohlo rovnat os x.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

imho, ak chce niekto robiť grafiku a strih, tak isto nebude používať touchpad ale myšku + tablet, takže citlivosť touchpadu nehrá takmer vôbec rolu.
Mac je intuitívny OS, ovládanie je jednoduché, dokáže sa na to naučiť takmer každý, ale čo sa týka výberu mašíny na takéto čosi, asi by som šiel do PC a winu, už len pre to, že keď budeš robiť upgrade, tak vymeníš len črevá a investícia bude oveľa menšia ako u applu.
A svižnosť winu spolu s SSD je porovnateľná ako u macu, proste spustíš appku, hneď je otvorená a render bude rovnako rýchli či máš iOS alebo win. A ak chceš viac plôch tak si rovno kúp dva monitory. Stále ťa to bude stáť menej ako mac.
fanter
Light Star
Light Star

Zdravím Vás chlapi ... Nakoľko som na dlhšiu dobu odcestoval a až teraz sa vrátil, nedostal som sa k tomu. Každopádne potrebujem to už doslova akútne vymeniť, lebo moj PC už nespĺňa to čo potrebujem a o pár dni ho predávam...
Každopádne, tiež som nevyriešil otázku, či ísť do mobilnej (prenosnej) verzie, teda notebooku, alebo stolnú... Každopádne som pozeral nejaké notebooky na porovnanie :
https://www.alza.sk/msi-gs60-2qe-637cz- ... 770763.htm
http://www.mzone.sk/apple-macbook-pro-1 ... ash-2-8359
+ dá sa v konfigurátore zlepšiť procesor, myslím že ako aj v prípade iMacu RAM ...

Každopádne, veľmi som na vážkach, každý detail mi určite pomôže, Hojkovi taktiež patrí jedno obrovské ďakujem, už vyššie rozpísané veci si beriem ku srdcu a pomohli tak ako aj od chalanov čo mi tu poradili, som perfekcionista (náročný človek) a nerád kupujem niečo v čom som si neni 100% istý a ešte keď ide o sumu 2000+ ... Taktiež som sa dopočul že na iMac/Mac sa dá nainštalovať windows, neviem do akej miery to môže byť + v mojom prípade...

Taktiež, aj keď sa vyznám do komponentov, neviem do akej miery je vyšší výkon v prípade stolového PC a Notebooku (bez úvahy či win, alebo mac) ... Teda samozné porovnanie nejakej i7 CPU klasického a notebookového (m) tak isto či už RAM alebo Grafika. To mi tiež dokáže dosť pomôcť, ak sú tam neni veľké výkonové straty, pojdem určite do notebookovej formy.
Ďakujem všetkým :) !
heker
Redeemer
Redeemer

Davat Win do Macu je ako davat motor z Porsche do Octavie. Rozdiel medzi notebookom a stolnym pc je hlavne v moznostiach prenosu a potom v cene. Vykonny notebook stoji 1500 eur a pocitac na podobnej urovni mozno 800 eur (vratane displeja).
fanter
Light Star
Light Star

Rozmýšlam či by nebolo ideálne riešenie kúpiť macbook pro 15, samozrejme s i7 a grafickou kartou (či už Nvidia alebo AMD) a pripájať ho na externý monitor ... Čím by som vlastne dosiahol že som s notebookom mobilný, a keď prídem do kancelárie, bude sa mi pracovať pohodlne na mojej 27ke monitore 4K ...
Každopádne by ma zaujímalo hlavne to, či nebude mať macbook pro problém ťahať 4K externý monitor, teda v maximálnej záťaži sa napríklad neprehrieval a nerobil už blbosti...

Alebo sa pozerať do budúcnosti, že zobrať si iMac, a neskôr napríklad 13ku na prenášanie ...
Je tých variánt viac, každopádne budem rád ked sa k niečomu dokopem, hovorím nechcem sa unáhliť a zistiť že som to mohol vymyslieť lepšie...
Ďakujem chlapi ! :)
heker
Redeemer
Redeemer

Velkost rozlisenia v desktope pri nejakom programe, Office alebo aj pri praci s fotkami ci videom nema takmer ziadny vplyv na zataz a teplotu grafickej karty. Neviem ci sa Mac predava v roznych variantach ako pisesz teda AMD ATI a nVidia. Ak to budes casto prenasat, tak ti moze stacit aj 13 palcov, mas to male, lahke, spratne a v kancelarii to das na velky monitor, pripadne si pripojis aj velku klavesnicu a mys.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

naco ti je az taky vykon? narazam na to MSI - to je cistokrvna herna masina, ak to chces len na pracu tak je to strasny overkill. tam by som sa skor pozrel po nejakom DELL-ku alebo Lenovo TP ci uz 13 alebo 14 palcov s tym, ze to budes mat aj na externom monitore
http://datacomp.sk/lenovo-tp-t440s-20aq ... e5yFJct2AU
http://datacomp.sk/dell-latitude-e7450- ... e5ym5ct2AU
xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

Tie lenovo a dell co si sem hodil su strasne slabe.. HD5500 a 4400 su grafiky nevhodne uz ani na office pracu a nie to este ked chce napojit 4K displej... navyse rozlisenie je chabe a taktiez procesory su slabsie ako u macbooku

V tomto pripade v danej cenovej kategorii urcite macbook pro kedze ma lepsi HW ako vyssie spomenute a s OS X bude urcite sviznejsi ako dane laptopy s windowsom.

Rozhodnutie ci MAC alebo WIN je hlavne na tom, ci ti vyhovuje OS a ekosystem..
Napriklad mne najviac vyhovuje ta bezproblemovost a "it just works" system.. doma mam macbook, apple tv, time capsule.. iphone a ta (bezdrotova) spolupraca medzi zariadeniami je proste tak chytlava, ze asi nikdy neopustim apple.. je to o preferenciach uzivatela, dlhe roky som bol PCckar ale nejako ma to preslo neustale nieco riesit a stracat cas na hlupostiach.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

tie grafiky v pohode zvladnu 4K rozlisenie. navyse oproti tomu mac-u su o liter lacnejsie. daju sa najst aj "silnejsie" win booky, ktore budu mat lepsiu konfiguraciu ako ten mac a stale budu o 500-700e lacnejsie.
tieto som tu dal, lebo nenapisal na ake ucely ten notebook potrebuje. ak iba office tak naco mu tam bude 16gb ram a herna GK? usetrena tisicka sa da urcite minut lepsie, ako ju utopit zbytocnou kupou PC, ktoreho potencial nevyuzije
xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

Pisal som, ze macbook v cene tych dvoch notebookov je vykonnejsi.
Uz najlacnejsi macbook pro retina (1250eur) ma lepsie CPU a grafiku a displej a je lacnejsi ako tie lenovo a dell crapy.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Napisat, ze grafika HD4400 a HD5500 je slaba a nestaci ani na Office je cisty alibizmus, rovno si mohol napisat, ze si zastanca Macu a hotovo. Tie grafiky plnohodnotne zvladaju vsetko potrebne, uz zakladna HD4000 nema problem s takymito vecami, dokonca na HD4400 sa ludia bezne hravali Fifu a NHL. Ani 4K rozlisenie je je problematicke, pokial ide o aplikacie typu Office, Photoshop a neviem co dalsie.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

lenze to boli 14 palcove notebooky. tu mas 13tku:
https://www.alza.sk/asus-zenbook-ux303l ... 853985.htm :smt006 :psssst:
fanter
Light Star
Light Star

V podstate píšem ešte raz keď sa preberalo na čo to potrebujem ... Ide hlavne o veci ako Adobe Premiere, After effects, obcas nieco ako Cinema 4D, cize aj render, keď ho hodím na externý monitor 27, a budem strihať 4K, tak nech nemám žiadny problém. Dosť ma aj obtažovalo (pritom nemám zlý notebook) ale dosť sa hreje, snáď pri macbooku pro to nieje...
Nieje to priorita, ale keď cestujem, letím, prípadne si krátim dlhé zimné večery, občas si nejakú hru rád zahrám. Takže bol by to +, každopádne nieje to nevyhnutná vec.

Rozhodol som sa že iMac teda teraz vynecháme, ten neskôr budem riešiť, ale nejaký notebook snáď teda vyberieme... Každopádne keď sa bavíme o windowse, ten MSI ktorý som sem dal nieje pomer cena/výkon slušný ? Pri Macu si ešte kladiem vážnu otázku, nakoľko nemám skúsenosť so zdielanými kartami, či tá Iris Pro 6200 bude stačiť, ušetrilo by to peniaze, každopádne neviem do akej miery sa dá porovnávať s tou nvidiou 775 ...
Bad.boy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bad.boy »

Menej financne nakladne riesenie by bolo aj vyskladat Hackintosh. Existuju stranky/ videa ktore presne popisuju ake komponenty kupit a ako co nainstalovat aby vsetko fungovalo ako na origo :)
Napísať odpoveď