ako casto kosit pozemok?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: ako casto kosit pozemok?

Príspevok od používateľa gogo956 »

heker

to je myslene do buducna. Teraz by som chcel len niekedy kupit pozemok s nejakym starsim domom
Ten budem postupne renovovat a o zahradu ci pasienok sa nebudem starat ani tam nic sadit, iba to raz zacas pokosim tu burinu. A ked za par rokov bude dom opraveny a zacnem tam byvat pravidelne tak sa pustim do tvorenia zahrady :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ku konesiu sa vyjadrit neviem, ale k tomu domu. Dobre si zvaz, ze ci to ma zmysel, pretoze taka oprava stareho domu moze vyjst na nemale peniaze a v tom pripade sa da rozmyslat uz aj o novostavbe.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

malo starych domov sa dnes uz renovuje. skor sa rozoberaju a zo ziskaneho materialu sa pouzije nieco na stavbu noveho. stoji to sice o nieco viac, ale ak tam neplanujes byvat 10-15 rokov tak sa to urcite oplati (ked uz sme OT)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Tak tak, renovacia stareho domu (z 50-70tych rokov) nema zmysel pokial to chces na bezne byvanie. Uvazovat sa o tom da ak ide o dom z prvej polovice 20. storocia, vtedy sa da zrenovovat do povodneho vzhladu a vyuzit napriklad na prenajom pre turistov. Na to ale potrebujes pozemok niekde pri hrade.
Z pohladu energetickej narocnosti a naslednych nakladov je lepsie stary dom zburat a postavit novostavbu z modernych materialov. Ak by islo o dom z 80-90tych rokov, tak by to urcite malo zmysel, ale tieto domy su radovo drahsie a lacnejsie ta moze vyjst kupa prazdneho pozemku+novostavba.
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa peterkozel »

hej je to v silach jedneho cloveka hmm ked si kupis traktorovu kosacku, ak chces mat travnik ako z casopisu kos raz za tyzden a sej travu ak nie raz za mesiac, zacnes majom kncis septembrom, trava bude rast stale aj ked pozemok poores, najhorsie je co s nou ak jej bude kopu, ususit a podpalit, ak do nej zaprsi bude hnit, kompostovisko je tiez fajn vec,mnohy pustaju na pozemok ovce, je to peckova kosacka alebo hus tiez, ja by som si skor nehladal chalupu alebo chatu v dedine ale chatu napr v brezovej ihlicnatej hore, tam ziadna trava nie je a to malo v okoli chaty dorazis strunovou kosackou a porast ktory bude v okoli nevadi lebo to tam proste ma byt, mat velky pozemok v dedine nie je az tak fajn, ak tam planujes chodit iba sem tam, ono sa to nezda ale je okolo toho kopu roboty a pozemok v chat oblasti v hore bude aj lacnejsi ako v dedine
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Nevidím moc zmysel kupovať 2-5 tis. m2 pozemku, jedine ak by to bola dobrá kúpa, poprípade by tam bola do budúcna možnosť stavať domy. Na takú záhradu aj s domom úplne postačuje 1-2 tis. m2, viac metrov by som videl zmysel, len keby sa to potom využívalo ako vynohrad, alebo ovocný sad. Ak je tam úrodná pôda, tak postačuje malý kúsok pôdy 500m2 a vypestuje si tam všetko čo potrebuje a ešte viac. Na juhu rastú na poliach všeliake krovinaté buriny čo sa tam rozsemeňujú po roliach a máme suseda čo to necháva ladom celý rok, akurát si tam nasadí tekvice a na jeseň si ich chodí pozbierať, no a má tam 2m trávu čo už sa na trávu ani moc nepodobá.

Okolo velkého pozemku je hlavne veľa roboty, pokým sa o to človek nechce starať a skôr či neskôr by bol rád ak by bolo roboty okolo toho čo najmenej, pokým teda nie je nejaký extra farmár.
S rekonštrukciou starých domov moc skúsenosti nemám, ale známi zrekonštruovali tiež starý dom a nezruinovalo ich to, takže to nebude až také náročné, ale bol to taký klasický murovaný dom hádam 50-60 ročný možno aj viac s takými hrubými stenami, no ak by to bola taká komunistická kocka zo sedemdesiatych rokov, tak do toho by som sa ja osobne moc nepúšťal.
gogo956
Redeemer
Redeemer

dakujem vsetkym za nazory, pozorne si ich citam a su pre mna ako povodom "panelakove" dieta velmi cenne.
Uz mam vybraneho prveho favorita ale este som nebol pozriet nazivo:zda sa ze je to nejake stare hospodarstvo, pozemok rovinaty, so studnou, 20arov. Pozemok sa nachadza v EXTRAVILANE obce, co viem ze moze byt problem s povolenim k stavbe domu. Ale laicky predpokladam ze ak sa tam uz teraz stavba domu nachadza, tak v tomto pripade by problem nemal byt. /ak by sa nedal novy postavit, tak prestavam stary/. S Is je tam myslim iba elektrina.
A teraz k tomu pozemku: 5arov sami zda malo. Dom bude mat povedzme zastavanu plochu 100m2, 30m2 zoberie garaz s nejakou budou na naradie a pod. takze na okrasnu cast zostava 170m2 a na uzitkovu 200m/2. Ako da sa, ale ked je pozemok velky tak aj susedov ma trosku dalej a vecsie sukromie. Ten Extravilan beriem ako jednoznacne plus, nepaci sa mi ked je na dedine dom vedla domu,jeden sused griluje stejky, druhy seka travnik, treti cirkularom reze drevo a stvrtemu pachne z chlieva-to mozem rovno zostat v meste oproti hlavnej ceste.
Co na to cele hovorite, aky je vas nazor?
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

v podstate ja suhlasim pretoze ak ist byvat na dedinu tak niekde na kraj + samozrejme velky pozemok (1-2tis ideal, pod 1 malo nad 3 mozno aj moc :D ) kde by som prevazne pestoval jednoduchu zeleninu + ovocny sad (zozerem ovocia za vagon)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Ako chlapec z dediny ti mozem povad, ze cirkularku pocut aj cez 3-4 pozemky :D Chlieva sa nemusis bat, to je dnes velmi vynimocne, vela ludi uz prestalo s chovom, ale stale sa nejaki najdu. No skor je to zo zotrvacnosti a novych chovatelov je malo. Cize by malo stacit skontrolovat si to pred kupou pozemku. Ale je samozrejme, ze vacsi pozemok je lepsi, no z dlhodobeho hladiska by som staval dom radsej niekde na kraji, potom sa da cast pozemku odpredat. Ak by si mal dom v strede, tak s tym uz nic nevymyslis.
Extravilan moze byt fajn, ale je dolezite, aby mal asfaltovu pristupovu cestu a aby bola v zime udrziavana.
Dalsia vec je ta, ze budes mat vsade daleko. Neviem v akom regione pozeras pozemky/domy, ale ak je to dalej od mesta, tak treba brat do uvahy aj dostupnost obchodov. To aby si kvoli cerstvemu pecivu nemusel chodit 30 km autom.
Co sa tyka povolenia k stavbe, tak si pozri ci su sucasne stavby zapisane v katastri. Ak tam su, tak by to nemal byt problem.
gogo956
Redeemer
Redeemer

GothaR
ked nema asfaltovy pristup tak to znamena ze komunikacia nie je udrziavana? vidis toto som si na fotkach nevsimol, v texte nebolo uvedene,to je dolezita vec /zase tam na juhu podla mna sneh ani nepoznaju :D /. Je to za Dunajskou Stredou. Viacej sa mi pacia hory,lesy,sever, lenze dole su lepsie podmienky na pestovanie aj vyssiepriemerne teploty v roku celkovo-mensie naklady na kurenie.
Kanalizaciu vyriesim zumpou, internet satelitom,kurit budem drevom. Len neviem co s domovym odpadom.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Zumpu treba pravidelne vytahovat. Radsej septik.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Ak nie je asfalt, tak pluh by to cele rozryl. To treba zistit na obecnom urade, ale u nas sa udrziavaju iba asfaltky. Ale to mozes vyriesit nejakym SUVckom :) Na kanalizaciu som zabudol, ale zumpa je draha vec: Bezne su 10 kubikove. Ak pocitame, ze priemerne sa na osobu denne spotrebuje 80 litrov vody, tak pri 2ch osobach sa zaplni za 62 dni. Vytiahnutie stoji 40-50 eur podla vzdialenosti. No hlavne je to otrava.
Co sa tyka odpadu, tak tiez treba zistit na urade. Ale ak tam vydali povolenie na stavbu rodinneho domu, tak by mali mat zabezpeceny aj odvoz odpadu.
A pozor na internet cez satelit, rychlosti su sice velke, ale odozva velmi pomala - nevhodny na online hry :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

GothaR
wladas

Zumpa je draha na vybery to hej a co som pozeral tak vraj povolenia na nove septiky sa uz nevydavaju iba ak sa rekonstruuje dom kde v minulosti povolena bola. Teraz sa preferuju skor male cisticky odpadovych vod od cca 1200€ vyssie, ale musi sa to dat schvalit a kvoli podloziu to nemusia povolit a oblast je Zitny ostrov tak tam moze byt problem.
online hry uz nehravam :) a buduce deti budu musiet prezit asi bez nich :D
Napisal som do realitky a dohodnem si obhliadku.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

zumpa ≠ septik = cisticka
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

COV neni predsa problem a hlavne, ze COV je jedine riesenie v narodnych parkok kde neni ina moznost, ci su to chaty v lese alebo horske chaty v kopcoch.
gogo956
Redeemer
Redeemer

heker
ale povolit ti ju nemusia
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa peterkozel »

nechcem ta podceňovať ale to nefunguje. kurit budes drevom-dovezu ti ho uz nastiepane?. mas ho kde uskladnit?. ak je stavba v zastavovacom plane obce a mas € žiadny problém nebude ani s prerabkou ani s zumpou. sú to nervy ale papiere sa dajj vybavt. hovnocuc neviem koľko stoji...,odpad si tiez vyriesis so starostom. ja byvam na severe tak neviem ako je to s pestovanim tam kde chceš mať tu chalupu ale určite to nie je mas. inak smrad na dedinach bol je aj bude. staci ked hnoja okolite dole kuracym hnojom. nie je to nic strašne. zvyknúť sa dá navsetko. ved aj v mestách cítiť smrad s teplarne..., ak chceš niečo pestovať nic nedopestujes co sa týka zeleniny ak tam nebudeš celý čas. mozno ovocie ano ale keď raz niečo zasadis treba plevat polivat. bude ti treba poorat,pobranit. zbaviť sa kamenov a buriny. daj si preveriť vodu zo studne. mnohé majú vela dusika v sebe bo sa všade hnoji. ked tam budes pomenej bal by som sa zlodejiny. treba ti malý traktorik. pilu. kde uskladnis dopestovanu zel?. ma to pivnicu?. co chceš pestovať?. najskôr by sa zisiel pes,potrebujes sopu na zastresenie bordelu. naradia. sú uz na pozemku stromv?. ak nie a zasadis. prvé ovocie bude za par rokov. treba sledovať skodcov. choroby. orezavat ich. je tam rieka?. mali tam zaplavu?. hluk na dedine bude bo je to dedina. ak sused chova prasce bud len rad. ked bude zakalacka sa obliznes. bolo už na pozemku niečo pestovane?. aká je tam zem. ilova. čierna. kamenista?. pozemok ak chceš pestovať vovelkom treba naj vyhnojit. hnoj na dedine zozenies. treba ti vlecku. proste sa namakas a jedine tam budes muset začať zit nie to tam iba navštevovať. nic inak nedopestujes. treba ti sklenik. komposter. ak je po daždi vsimaj kde sa drzi voda. treba splanirovat...,byvam na dedine a nemas šancu mať veľký pozemok niečo pestovať a chodiť tam semtam

//autoeditácia príspevku (13 Sep 2015, 12:56)
este ma napadlo. teraz je invázia slizniakov. ak tam nebudeš denne ty k..rvy zozeru všetko, všetko, na dedine ti staci na pestovanie napr 6x6 m kde das korenovu zeleninu. uhorky. . sklenik aspoň 3x4m na paradajky. papriku. zo stromov 2x ceresna. 2x slivka to iste jablon. mozno orech a hruska. ak budeš mať vela miesta skus ribezla červenú a čiernu ribezlu. egres. jahody a bo maliny. hliva sa tiež da dopestovat. mozno hrozno. zumpu rozdel na 2x. odpad z dresu pôjde preč a odpad z wc kludne pod strom. mozno par sliepok. ale základ je zit tam
gogo956
Redeemer
Redeemer

peterkozel
Zahradu zacnem riesit az ked opravim dom/alebo postavim novy/, potom sa tam nastahujem, jasne ze by nemalo velky vyznam to riesit skor. Budem vediiet viac po obhliadke. Aj som to pisal ze sice by som rad velky pozemok, ale ze to neznamena ze aj na vecsine musi byt uzitkova cast-to podla toho ako to budeme stihat.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

COV ma stanoveny postup co a ako treba spravit. Dolezite su technicky listy, projekt a stavebne povolenie. Ak je vsetko okej, tak problem nie je. Potom je to o kolkoch a cakani na nasich uradnikov.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

takych tu už bolo :lol:
Napísať odpoveď