Dobrý deň, chcel by som sa opýtať či je možné živnostníkovi ktorý vykonáva stavebné práce, fakturovať práce vykonávané v gastronómii (uvedené na faktúre), pýtam sa z dôvodu že takúto prácu mám a kedže nemám živnosť mzdu fakturujem cez osobu ktorá vykonáva na živnosť murárske práce.
Pre účely dane... ďakujem !
Fakturovanie
Re: Fakturovanie
To je uplny nezmysel. Ak robis kuchara alebo casnika, tak na zivnost by si to vobec nemal robit, pretoze ide o zavislu pracu ( http://www.employment.gov.sk/sk/praca-z ... praca.html ). Ak je to nieco ine, tak sa na to zrejme vztahuje remeselna zivnost "Pohostinská činnosť a výroba hotových jedál pre výdajne" a na ziskanie takej zivnosti treba aspon vyucny list: http://pavolvarhanik.sk/clanky/Remeselne-zivnosti
Murar si nemoze uctovat cinnosti, ktore nema uvedene v zivnostenskom liste aj keby islo o cinnosti spadajuce pod volnu zivnost.
Murar si nemoze uctovat cinnosti, ktore nema uvedene v zivnostenskom liste aj keby islo o cinnosti spadajuce pod volnu zivnost.
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Toto sa tusim zmenilo, a volne zivnosti moze fakturovat ktorykolvek zivnostnik. Treba overit...GothaR napísal:Murar si nemoze uctovat cinnosti, ktore nema uvedene v zivnostenskom liste aj keby islo o cinnosti spadajuce pod volnu zivnost.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Kazdopadne zapisanie zivnosti do zoznamu medzi moje zivnosti stoji kolko, 3 ci 5 eur za kazdu zivnost??? Cize dat si tam zapisat stavebne prace a hotovo, je po probleme.
Pokial viem, tak moze fakturovat len to, co ma zapisane. Ale je to tak ako pise hojko, nemusi na to mat dalsiu zivnost, staci si to dat dopisat do sucasneho zivnostenskeho listu. Len neviem ci sa to da dopisovat aj ak ma teraz remeselnu zivnost. Navyse, tak ako som pisal vyssie - pokial ide o gastronomiu, tak je to bud zavisla praca alebo dalsia remeselna zivnost. Treba specifikovat o co presne ide.Fabo napísal:
Toto sa tusim zmenilo, a volne zivnosti moze fakturovat ktorykolvek zivnostnik. Treba overit...
Podla popisu to vyzera tak, ze ma zivnost iba na murarske prace a preto nemoze fakturovat len tak hocico.
nemože si len tak zapisat remeselnu zivnost ak nemas vyučny list z danneho odboru. Ak nemaš musiš určit zodpovedneho zastupnu ktory ho ma a on musi byt zamestnany na tpp, alebo byt spolučnik alebo stači ak je tvoj člen rodiny - manžel, manželka, sestra, otec,mama.