Chcem kúpiť auto
Re: Chcem kúpiť auto
zaujimalo by ma koľko vychadzaju naklady na auto - na nete neviem otom najsť veľa a nehľadam na firemnu použitie atď na bežne sukromné učely
-
Arkaz
Addict
- Kontaktovať používateľa:
To je velmi tazko povedat. Bezne naklady su tam samozrejme pohonne hmoty popripade olej+ filtre to je u bezneho auta tak 70-90€ material. Potom klasicky servis ako brzdy tlmice gumy rozvody to vsetko si treba pozriet ku konkretnemu autu.mozes kupit krasny kus na ktorom budes menit okej a filtre alebo kus na ktorom vymenis brzdy tlmice rozvody a potom mas zase na cas pokoj alebo aj kus s ktorym prides o vsetky prachy.
no mňa to tak zaujíma na mesačne výdaje ok benzin
viem že feldy su nizko nákladové auta ale verím tomu že su aj iné značky
viem že feldy su nizko nákladové auta ale verím tomu že su aj iné značky
Tak to dosť záleží aj od toho, aké auto kúpiš, myslím tým cenovo. Pretože môžeš kúpiť auto za 500 € a budeš sa na ňom voziť, až kým mu neodpadnú kolesá, pričom neriešiš nejaké drobné závady, napríklad, že ti treba meniť tlmiče, že by sa ti zišlo meniť platničky, že ti ho niekto na parkovisku odrel, alebo výmenu filtrov atď. Pretože to auto nemá veľkú hodnotu a keby si na ňom čosi väčšie menil, tak to vyjde na polovicu hodnoty auta. Proste jazdíš, kým sa to nerozpadne a potom kúpiš dajme tomu druhé. Vtedy sú tie náklady naozaj len na pohonné hmoty.
Pokiaľ však kúpiš auto drahšie, o ktoré sa staráš, chceš aby dobre vyzeralo, záleží ti na ňom, lebo si ho kúpil za nie malé prachy a vieš si ho vážiť, tak potom na ňom riešiš každú drobnosť. A to už ťa bude stáť viac.
Ja napríklad stále čosi vrážam do auta. Kúpil som ho a šiel som hneď do servisu. Výmena oleja, filtrov + mi zistil, že treba meniť platničky. O dva mesiace, mi čosi praskalo v prednej náprave. Prasknutá pružina. Šiel som na STK zistil mi, že mám tlmič vytečený. Musel som to vymeniť. Pred zimou ti treba prezúvať. Zistil som, že už mám na prd gumy. Tak kúpiť nové. O mesiac mi bolo treba zaplatiť poistku. O pár mesiacov som šiel na výmenu rozvodov. Potom mi bolo treba kúpiť nové letné pneu. Pred letom som bol dať naplniť klímu. Medzitým mi niekto na parkovisku nacúval do auta. Musel som meniť blatník a cvakať to zo svojho, lebo debil zdrhol. Atď, atď... Tým chcem povedať, že stále sa čosi objaví, čo ti bude treba meniť. Väčšina vecí je však spotrebný materiál a nevieš to odhadnúť, kedy ti čo prdne a proste musíš do servisu. To sa ani nedá povedať, že koľko stojí prevádzka auta.
Ja keď som kupoval svoje auto, tak moja predstava bola tiež taká, že ma to bude stáť 50 € na naftu mesačne a sem-tam vymením olej. Ale realita je iná. Určite však neľutujem kúpu auta.
Pokiaľ však kúpiš auto drahšie, o ktoré sa staráš, chceš aby dobre vyzeralo, záleží ti na ňom, lebo si ho kúpil za nie malé prachy a vieš si ho vážiť, tak potom na ňom riešiš každú drobnosť. A to už ťa bude stáť viac.
Ja napríklad stále čosi vrážam do auta. Kúpil som ho a šiel som hneď do servisu. Výmena oleja, filtrov + mi zistil, že treba meniť platničky. O dva mesiace, mi čosi praskalo v prednej náprave. Prasknutá pružina. Šiel som na STK zistil mi, že mám tlmič vytečený. Musel som to vymeniť. Pred zimou ti treba prezúvať. Zistil som, že už mám na prd gumy. Tak kúpiť nové. O mesiac mi bolo treba zaplatiť poistku. O pár mesiacov som šiel na výmenu rozvodov. Potom mi bolo treba kúpiť nové letné pneu. Pred letom som bol dať naplniť klímu. Medzitým mi niekto na parkovisku nacúval do auta. Musel som meniť blatník a cvakať to zo svojho, lebo debil zdrhol. Atď, atď... Tým chcem povedať, že stále sa čosi objaví, čo ti bude treba meniť. Väčšina vecí je však spotrebný materiál a nevieš to odhadnúť, kedy ti čo prdne a proste musíš do servisu. To sa ani nedá povedať, že koľko stojí prevádzka auta.
Ja keď som kupoval svoje auto, tak moja predstava bola tiež taká, že ma to bude stáť 50 € na naftu mesačne a sem-tam vymením olej. Ale realita je iná. Určite však neľutujem kúpu auta.
-
Fabo
Hardcore addict
Mesacne vydaje je velmi tazko definovat, vacsina vydajov je variabilna podla najazdu. Benzin je jasny, kolko vyjazdis tolko vyjazdis, olej podla auta ale zhruba aspon raz rocne to je povedzme 50 eur (podla toho ake auto aky olej, aky filter a ci si to zrobis sam), stierace stoja par korun, to je take co sa meni "casto", ziarovky podobne. No a treba ti platit poistku, podla auta a tvojho veku, bydliska a X dalsich faktorov nech to je 50-150 eur rocne.
Ostatne zalezi od toho hlavne v akom je auto stave, napriklad sa da predpokladat ze ho nedostanes s novymi pneu, ja som kupoval svoje s tym, ze zimaky este na jednu sezonu, bohuzial po lepsom prezreti to na to nebolo, takze okamzite som dal skoro 400 do novych (ale zase rozmer a kvalita je inde), letne zatial OK... na nejake mensie auto s lacnejsim rozmerom... hmm, no povedzme ze ked budes z dlhodobeho hladiska pocitat 100 eur rocne na pneumatiky tak to nepresvihnes.
Najdi si ci netreba robit vacsi servis na danom motore v nejakom konkretnom nabehu, casto sa napriklad predavaju auta par tisic pred vymenou rozvodov. Tie ta mozu vyjst povedzme 100-200 eur podla toho ake kupis a co robota, v nejakom "novsom" aute. Spojka podla toho ako bolo s autom zaobchadzane a najazdu, moze stat povedzme 200, turbo ak si kupis tdi v podobnych cenovych relaciach.
Ak treba urobit repas podvozku tak to bude tiez stat zhruba podobne na napravu.
Toto su ale veci ktore sa (okrem rozvodov) robia "prilezitostne" tzn. ako treba. Moze sa ti stat ze kupis blby kus a za prvy rok nasypes 1000, mozes kupit dobry kus a prvu vacsiu opravu budes robit o 3 roky za 200...
Ostatne zalezi od toho hlavne v akom je auto stave, napriklad sa da predpokladat ze ho nedostanes s novymi pneu, ja som kupoval svoje s tym, ze zimaky este na jednu sezonu, bohuzial po lepsom prezreti to na to nebolo, takze okamzite som dal skoro 400 do novych (ale zase rozmer a kvalita je inde), letne zatial OK... na nejake mensie auto s lacnejsim rozmerom... hmm, no povedzme ze ked budes z dlhodobeho hladiska pocitat 100 eur rocne na pneumatiky tak to nepresvihnes.
Najdi si ci netreba robit vacsi servis na danom motore v nejakom konkretnom nabehu, casto sa napriklad predavaju auta par tisic pred vymenou rozvodov. Tie ta mozu vyjst povedzme 100-200 eur podla toho ake kupis a co robota, v nejakom "novsom" aute. Spojka podla toho ako bolo s autom zaobchadzane a najazdu, moze stat povedzme 200, turbo ak si kupis tdi v podobnych cenovych relaciach.
Ak treba urobit repas podvozku tak to bude tiez stat zhruba podobne na napravu.
Toto su ale veci ktore sa (okrem rozvodov) robia "prilezitostne" tzn. ako treba. Moze sa ti stat ze kupis blby kus a za prvy rok nasypes 1000, mozes kupit dobry kus a prvu vacsiu opravu budes robit o 3 roky za 200...
hm no keď mi ešte pred polrokom hrabalo v hlave som premyšľaľ že báWo by bola pekná vec no jak mi kamrát povedal že bubnove brzdy oboje 500€, no usmev mi opadol
mne vždy otec vraví že auto je naročne na udržbu servis tlmiče kratke štarty (menej nez 20min jazdy s autom sa vraj bateria nedobija) spojka brzdy obcas nekde drbnem s autom a pritom ma feldu combi 1,3MPi ročnik 98...
mne vždy otec vraví že auto je naročne na udržbu servis tlmiče kratke štarty (menej nez 20min jazdy s autom sa vraj bateria nedobija) spojka brzdy obcas nekde drbnem s autom a pritom ma feldu combi 1,3MPi ročnik 98...
si zober co vsetko musi to auto vydrzat,mizerne cesty, vykyvy teploty, vlhkost atd. Takze auto s ktorym sa jazdi denne ma uz po povedzme 3-4rokoch kopec dielov ktore by bolo lepsie vymenit. Preto su nove auta realtivne drahe a stare relativne lacne. Ja osobne si myslim ze pri kupe auta starsieho ako 5rokov je potrebne mat na okamzity servis aspon polovicu jeho ceny za ktoru ho kupujes. Ak napr stoji 4tis € tak dalsie 2tis€ treba mat a vymenit vsetky najviac opotrebovane suciastky. Da sa samozrejme to urobit aj tak ze kupisnic nemenis okrem filtra a oleja a cakas kedy co odide, ale ked sa to stane prave niekde na dialnici tak to asi moc nepotesi. Najlepsie je hned vsetko vymenit a mas na hodnu chvilu pokoj svaty a je to tip-top. Teraz niekto povie ze je to zbytocne, lenze lepsie je to vymenit na zaciatku a clovek hned uziva vyhody noveho dielu, ako ked to bude vymienat priebezne a nakoniec ho bude predavat. Takto si vies pekne nacasovat predaj, ked vies uz bude auto na dalsiu velku generalku 
A keď niekto uvažuje, že si auto nechá na dlhšie, teda 5-10 rokov? Potom mi začne všetko odchádzať a ja budem musiet vysoliť naraz kopec peňazí. Nikdy nevieš, aká bude situácia a ja skončím s nepojazdným autom, lebo nebudem mať 2000 € na opravu naraz všetkého. Radšej dám raz za čas nejakú stovku do opravy. Pekne postupne. Aspoň mne to tak viac vyhovuje.
ved okej, kazdy pristup ma svoje plusy aj minusy. Ked ale vymienas vsetko priebezne ako odchadza, tak vlastne stale jazdis na starom aute, zatial co ked si spravis na zaciatku jednnu taku generalku tak mas skoro nove auto./ano,ano iba skoro
/
Ale čo také vymeníš? Veľa vecí je len spotrebný materiál, ktorý v každom prípade skôr či neskôr vymeníš. Všetko sa opotrebuje. To aby som potom vymenil komplet všetko. Len kasňu si nechám. Keby som mal 4000 a ďalších 2000 na opravy, tak si radšej kúpim lepšie auto za 6000 a postupne vymieňam. Ja by som takto uvažoval.
len tak strelim by oko OktaviaII: kompletne brzdy s platnickami vpredu-vzadu,rozvody,turbo /nove,nie repas/: minimalne 1200€ bez prace a to este cakaju veci okolo podvozku,tlmice stabilizatory atd.
Ale aj to nove auto za 6000€ by malo svoje odbehane a zase by tam bol nejaky servis, aj ked o nieco mensi.
Ale aj to nove auto za 6000€ by malo svoje odbehane a zase by tam bol nejaky servis, aj ked o nieco mensi.
ja som si odzil par jazdeniek a teraz uz druhe auto frcime tak, ze kupime nove, 4 roky splacame, kupime nove znova. mozno to neni ziadny luxus ala mercedes a ani ziadne zavodne auto, ale zase netreba riesit ziadne veci, cely cas v zaruke, cokolvek sa stane zaplatis maximalne spoluucast.
-
Fabo
Hardcore addict
Hmm, brzdy, na to som zabudol, na tom som tiez nechal tri stovky
na to furt zabudnem, furt rozmyslam kde som minul peniaze a potom si spomeniem ze ved brzdy 
aacid: ja by som si mohol dovolit nove auto, ale nemohol by som si dovolit nove auto s takou kvalitou jazdenia ako ojazdene... aj ked zaratam tieto opravy a podobne veci, stale je to moje auto tretina, max. polovica ceny zodpovedajuceho noveho auta.
aacid: ja by som si mohol dovolit nove auto, ale nemohol by som si dovolit nove auto s takou kvalitou jazdenia ako ojazdene... aj ked zaratam tieto opravy a podobne veci, stale je to moje auto tretina, max. polovica ceny zodpovedajuceho noveho auta.
my sme kupovali teraz focus a nam uplne postacuje. jazdi dobre, 125 koni je na take auto dost, na okruh s tym chodit nebudeme 
ale urcite to kazdemu nevyhovuje, ja som len ponukal dalsi pohlad na vec. tiez mam zopar znamych co radsej jazdenky...
ale urcite to kazdemu nevyhovuje, ja som len ponukal dalsi pohlad na vec. tiez mam zopar znamych co radsej jazdenky...
takže keď kupim auto za 1000€ treba bokom apoň 500€ na opravy a dufať že sa nič nerozbije
gogo, keby som mal kúpiť auto, ktoré potrebuje toto všetko vymeniť, tak ho určite nekúpim. Prídem predsa do servisu a tam mi povedia, čo mi bude treba meniť. Turbo? Načo, keď jazdí super. Komplet brzdy? Keď mi v servise povedia, že s tým v pohode odjazdím ešte minimálne 10 tis. km, tak načo to meniť. Možno tak platničky, ale na čo komplet brzdy? Ešte keď aj nedávna TK vyšla dobre. No určite by som také auto nekúpil, keby som vedel, čo všetko mi treba vymeniť a vymieňať diel, keď ešte bez problémov slúži, je podľa mňa blbosť. Možno tak z estetického hľadiska, keď niekto chce nové brzdy, lebo chce mať, ja neviem, červené strmene Brembo.
Dobre, dajme tomu, že to na začiatku vymeníš. Ako vieš po akej dobe, ťa čaká znovu takáto generálka? Či si povieš, že po pár rokoch/km to vymeníš znovu?
Ja to beriem z môjho hľadiska, pretože nemám peniaze na to, aby som robil takéto veľké, pre mňa zbytočné, výmeny. Ak niekto na to má, tak je to v poriadku.
Dobre, dajme tomu, že to na začiatku vymeníš. Ako vieš po akej dobe, ťa čaká znovu takáto generálka? Či si povieš, že po pár rokoch/km to vymeníš znovu?
Ja to beriem z môjho hľadiska, pretože nemám peniaze na to, aby som robil takéto veľké, pre mňa zbytočné, výmeny. Ak niekto na to má, tak je to v poriadku.
pinco
pri tych komplet brzdach:zavisi ci ich menil povodny majitel a kedy. Kto jazdi denne a vela tak musi ich menit uz po cca 3rokoch. Ked napr jazdis casto po dialnici,vysoke rychlosti, tak pochopitelne budes chciet aby si sa mohol na brzdy stopercentne spolahnut a nebudes ich drzat dovtedy kym sa nerozpadnu.
Turbo: niekomu vydrzi 40tis km, inemu 200tis km, zavisi hlavne od stylu jazdy.Ked kupis jazdenku tak ho samozrejme nemusis preventivne menit, ale je urcite lepsie mat tie peniaze pripravene, pretoze turbo moze odist v takom starom aute kedykolvek.
Clovek moze menit suciastky az vtedy ked odidu, ale ked to cloveka chyti na ceste pred Makarskou tak to asi nebude uplne najprijemnejsia dovolenka..
pri tych komplet brzdach:zavisi ci ich menil povodny majitel a kedy. Kto jazdi denne a vela tak musi ich menit uz po cca 3rokoch. Ked napr jazdis casto po dialnici,vysoke rychlosti, tak pochopitelne budes chciet aby si sa mohol na brzdy stopercentne spolahnut a nebudes ich drzat dovtedy kym sa nerozpadnu.
Turbo: niekomu vydrzi 40tis km, inemu 200tis km, zavisi hlavne od stylu jazdy.Ked kupis jazdenku tak ho samozrejme nemusis preventivne menit, ale je urcite lepsie mat tie peniaze pripravene, pretoze turbo moze odist v takom starom aute kedykolvek.
Clovek moze menit suciastky az vtedy ked odidu, ale ked to cloveka chyti na ceste pred Makarskou tak to asi nebude uplne najprijemnejsia dovolenka..
-
Fabo
Hardcore addict
pinco zase ber to tak, nech taka "generalka" stoji 1000, ked bezne stoja taketo auta 8000 ale ty ho kupis za 6000, stale sa to oplati... Ked si ochotny si to obehat pravdaze.
aacid: to nie je ani tak o tom ze 125 koni na focus, ostatne asi jedina vec co na aute co som kupil nesplna povodne poziadavky je vykon, k vahe som chcel aspon 180 koni, mam 140
ale jazdi to na pocit lepsie ako otcove co je par sto kil lahsie ale tiez ma 140 koni, bo krivka momentu.
Ale co som tym chcel povedat, ze napriklad take kvalitne sedacky ako mam by som v novom aute za 12-15 tis urcite nemal, xenony len tazko, vyhrev sedaciek tiez sotva, dazdovy senzor pochybujem... to su detaily ktore si povies ze ani netreba... kym si to raz neskusis
aacid: to nie je ani tak o tom ze 125 koni na focus, ostatne asi jedina vec co na aute co som kupil nesplna povodne poziadavky je vykon, k vahe som chcel aspon 180 koni, mam 140
Ale co som tym chcel povedat, ze napriklad take kvalitne sedacky ako mam by som v novom aute za 12-15 tis urcite nemal, xenony len tazko, vyhrev sedaciek tiez sotva, dazdovy senzor pochybujem... to su detaily ktore si povies ze ani netreba... kym si to raz neskusis
Brzdy sa ti nerozpadnú len tak. Brzdný účinok cítiš aj sám a dá sa zmerať. Hrúbku kotúča si zmeráš a brzdové platničky vymeníš podľa toho, aké sú zošúchané. Čo sa týka bŕzd, tak podľa mňa to patrí medzi pravidelný servis. Teda aspoň ja chodím aspoň raz ročne dať auto skontrolovať. Brzdy, tlmiče, kvapaliny, to je prvé čo ti mechanik pozrie. Neviem ako by sa stalo, že sa ti zrazu brzdy rozpadnú. To už ten človek musí byť buď naozaj blbý, alebo v tom je nejaká technická závada. A práve takáto závada sa ti môže stať hocikedy. Aj na ceste pred Makarskou. Nevymeníš jedno ložisko, to ti prdne a narobí paseku. Tak ako vravím, to by si musel meniť komplet všetko a taká oprava by ťa vyšla ako auto samotné. Stačí, že ti kameň vystrelí a rozbije čelné sklo. Stať sa môže hocičo.
Takisto pred dlhšou trasou dám vždy auto skontrolovať, to považujem ako samozrejmosť. Bez toho by som ani nešiel.
Ja chápem, čo chceš tým povedať. Mať rezervu na prípadný servis treba, ale aby to bola polovica hodnoty auta, tak to mi príde veľa. Tie peniaze radšej dám do novšieho, alebo možno o triedu lepšieho auta. A auto, ktoré má pred generálkou by som nekúpil. Kúpim predsa také auto, ktoré má ešte ďaleko od generálky a ak by som zistil, že tam treba niečo drahšie meniť, tak zjednávam cenu. A meniť veci "preventívne", pokiaľ mi mechanik sám povie, že sú dobré, tak to mi tiež príde zbytočné.
Môj názor a tak to robím ja. Samozrejme každý si môže so svojim autom hospodáriť ako chce
Takisto pred dlhšou trasou dám vždy auto skontrolovať, to považujem ako samozrejmosť. Bez toho by som ani nešiel.
Ja chápem, čo chceš tým povedať. Mať rezervu na prípadný servis treba, ale aby to bola polovica hodnoty auta, tak to mi príde veľa. Tie peniaze radšej dám do novšieho, alebo možno o triedu lepšieho auta. A auto, ktoré má pred generálkou by som nekúpil. Kúpim predsa také auto, ktoré má ešte ďaleko od generálky a ak by som zistil, že tam treba niečo drahšie meniť, tak zjednávam cenu. A meniť veci "preventívne", pokiaľ mi mechanik sám povie, že sú dobré, tak to mi tiež príde zbytočné.
Môj názor a tak to robím ja. Samozrejme každý si môže so svojim autom hospodáriť ako chce
pinco
ja to vsetko beriem, len sa snazim na to pozriet z viacerych stran. Ono ludia sa vecsinou spravaju tak,ze ked planuju v blizkej buducnosti auto predat, tak prestanu do servisu prakticky uplne investovat /co je dost pochopitelne/. Napr teraz mi hovoril kolega ktory ma 7rocny Seat ze bol v servise a tam mu zistili okrem urgentnych veci aj kopec takych ktore este nie su nutne ale do roka budu urcite. Tak sa rozhodol ze taka investicia sa mu neoplati, tak takeho pol roka na tom bude este jazdit a potom to preda. A novy majitel moze v podstate hned zacat menit suciastky. Ale mas pravdu v tom, ze ked si zoberies so sebou dobreho technika tak by si mal vecsinu tychto veci odhalit dopredu ako kupis.
ja to vsetko beriem, len sa snazim na to pozriet z viacerych stran. Ono ludia sa vecsinou spravaju tak,ze ked planuju v blizkej buducnosti auto predat, tak prestanu do servisu prakticky uplne investovat /co je dost pochopitelne/. Napr teraz mi hovoril kolega ktory ma 7rocny Seat ze bol v servise a tam mu zistili okrem urgentnych veci aj kopec takych ktore este nie su nutne ale do roka budu urcite. Tak sa rozhodol ze taka investicia sa mu neoplati, tak takeho pol roka na tom bude este jazdit a potom to preda. A novy majitel moze v podstate hned zacat menit suciastky. Ale mas pravdu v tom, ze ked si zoberies so sebou dobreho technika tak by si mal vecsinu tychto veci odhalit dopredu ako kupis.