Programovateľné termostatické hlavice

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
jojo1996
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Programovateľné termostatické hlavice

Príspevok od používateľa jojo1996 »

Mate niekto programovateľnú termostatickú hlavicu? Oplatí sa to vôbec kupovať? Dá sa naozaj ušetriť tých 30%?
Pozeral som napr. tuto: http://www.conrad.sk/programovatelna-te ... -l.k559559 alebo investovat do nejakej drahšej?
Forsaken
King
King

Re: Programovateľné termostatické hlavice

Príspevok od používateľa Forsaken »

ak si v bytovke, tak sa energie rozrataju... pozdravujem dochodcov co vypinaju radiatori...a vsetko aj tak zalezi od kotla.

ak si v dome, zmyslel to moze mat, ale pri setreni by som sa tiez pozrel najprv na kotol.

pockam si ine nazory :)
jojo1996
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa jojo1996 »

Som v paneláku ale na radiátoroch mame tie merače takže sa to nerozratava
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Podla mna to urcite daco usetri hlavne to automaticke znizovanie teploty v noci.
Tiez planujem kupit. Zatial som pozeral sem
http://www.elektrobock.sk/sk/digitalne- ... tml?cid=21
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa peterkozel »

a ventil mas termo?. nestaci kupit iba termohlavicu. treba aj termoventil. rozhodne neber tu elektro hlavicu. ale klasickú kde regulujes rucne. ta rucna by mala fungovať cca 10.rokov. tej elektro by som neveril. pokazi sa to. treba kupovať baterky. na klasickej kvapalinovej termohlavici nie je co na pokazenie. majú fakt dosť dobrú životnosť
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Toto nahradza bezne riadenie, ktore sa vyuziva na novsich kotloch v rodinnych domoch - predovsetkym vdaka nastaveniu nocnej teploty. Ale ci to usetri az 30 % je tazko povedat, skor by som sa priklanal k moznosti, ze nie :) Ale zalezi kolko mate doma radiatorov a kolko platite za kurenie. Z toho si vypocitaj ci sa ti to oplati.
Existuju aj riesenia, kde mas termostat na stene a ten reguluje vsetky radiatory v miestnosti, napriklad: http://www.conrad.sk/sada-bezdrotoveho- ... nu.k560412
Ak by si nasiel lacnejsiu sadu, tak by to mohlo byt vyhodnejsie. Urcite bude aj drotove riesenie, kde potom nemusis riesit problemy s baterkami a malo by byt aj lacnejsie.
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

stale nerozumiem aka je vyhoda prog el ter hl, ved ked idem spat nie je problem nastavit rucne klasicku ter hl na 2az3, ked nie je nik v dome to iste a ked som doma 4az5, mnohy si myslia ze cim viac dotoho vrazia tak tym viac usetria, nie vzdy to plati, 30%ti to rozhodne neusetri
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Pohodlie :) Tak isto si mozes povedat, ze TS hlavice netreba, lebo si teplotu mozes regulovat rucne normalnymi ventilmi.
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

heh staré hlavice. také mame v pivnici. z 80tych rokov. staci sa k tomu posadiť s teplomerom v ruke a je z toho termohlavica
wladas
Redeemer
Redeemer

Trosku to tu ozivim.

Nemate niekto tip co sa dnes oplati? Nejde mi ani o usporu ale hlavne o pohodlie.
Klasicka termohlavica je nepresna. Staci ze kotol pre bytovku nakuri vodu v okruhu na inu teplotu a uz treba aj hlavice stelovat. Chcel by som to mat presnejsie.

Uplny ideal by bol ak by bola snimana teplota mimo hlavice. Nebola by nutnost dostatocneho volneho priestoru okolo hlavice (zaves, gauc, atd)

Popripade nejaka centralna riadiaca by tiez nebol zly napad.

Cenovy rozpocet nemam.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Niečo takéto hľadáš?

https://www.elektrobock.sk/digitalne-te ... lavice/c21

Osobne po tom netúžim, nastavil som si a popoznačoval čiarkou na klasických.
Totiž je blbosť hýbať teplotou vo väčšom rozsahu (dôvody si nájdi) tak oscilujem len kúsok kolo značiek, čo som si spravil.
wladas
Redeemer
Redeemer

to je rovnaky odkaz co som postol pred 5r :)
Skor som chcel ci nema niekto osobnu skusenost s niecim.

Znacka mi nepomoze kedze je tam odchylka pri zmene teploty vykurovacej vody.
Samozrejme nie je to nic drasticke, bavime sa o rozdiele cca 1,5 stupna. Ale je to citit.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

v ramci miestnosti mas vsade trochu inu teplotu, najviac vtedy ak je to miestnost ktora uz nesusedi s inym bytom. Takze dokonale riesenie tvojho problemu asi neexistuje.
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"odchylka pri zmene teploty vykurovacej vody" - v čom, aká?
Máme mechanické, mám na nich tie značky... Veď to otvára/zatvára podľa teploty VZDUCHU, ktorú sníma hlavica.
Cez deň systém v činžiaku ženie do radiátorov len mierne teplú vodu, v noci o dosť teplejšiu a za mrazov vonku až moc horúcu.
A stále to moje označenie súhlasí s teplotou, ktorú som si vybral pre seba ako pohodovú - 22-23°C
Možno u nás tomu pomáhajú správne nastavené hydraukické clony, neviem.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Ja napriklad pouzivam set Danfoss Link. Ale neviem ake konkretne skusenosti hladas. Ma to centralnu jednotku (kde to vsetko nastavujes a cez co sa potom vies pripojit online a ovladat to). Vytvoris si izby, pridas jednotlive zariadenia (bud hlavice, externe teplomery, pripadne ine zariadenia), nastavis plan a fungujes.
To co tu dal daniel.daniel je len senzor pre hlavicu. Neviem ci je mozne ho pouzivat sice s hlavicou, ale aby nebol nasadeny na hlavicu (tam sa instaluje) - konkretne tato hlavica https://smarterhome.sk/sk/radiatorove-h ... a-369.html
Brahmin
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Brahmin »

caute, otvaram tuto kedze zvazujem ci kupit alebo nie smart termohlavice, byvam v bytovke na 5p. mam 3 radiatory, rozmyslam nad touto sadou https://chinaplanet.sk/moes-zigbee3-0-ventily/ (3ks + gateway do 90€), len otazka je ci je to teda rentabilne
rozmyslam nad kupou cisto koli uspore o pohodlie mi nejde
wladas
Redeemer
Redeemer

Rentabilnost je velmi otazna a tazsie odhadnutelna.
Zalezi ci chces castejsie vypinat (resp znizovat tep.) radiatory ked nie si doma.
U tychto smart rieseni platis hlavne za tu smart funkcionalitu (dialkove ovladanie a nastavenie)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Moje poznanie je o tom, že sa neoplatí meniť teplotu vykurovaného priestoru o viac stupňov, aspoň nie pri štandardnom režime, že človek ide ráno do práce a popoludní prichádza. Mneej sa prekúri, ak sa udržiava vyrovnaná teplota (pri dobrých tepelno-izolačných vlastnostiach objektu), než keď sa má pravidelne zdvíhať.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Ale stale je to o tom bud udrziavat teplotu pri akej ti je prijemne (potom je to zbytocne kurenie), alebo na nizku teplotu (a ked si doma, musis pridat tak ci tak).
Ja som pozeral pre rodicov skor Shelly TRV ( https://shelly.cloud/shelly-thermostati ... tor-valve/ )
Maju vstavanu bateriu, nabijanie cez USB-C, pri 5 mesacnej vykurovacej sezone by mali vydrzat cca 2 roky. Taktiez je moznost sparovat hlavicu s inym shelly senzorom (maju aj bezdrotove, alebo aj na kabel, pripadne rele do krabice s externym senzorom) a pouzivat nie senzor teploty na hlavici, ale v priestore. A to vsetko priamo cez ich app (pristup bud lokalne alebo cez cloud). A ak sa pouziju v dome, je moznost aj hlavice sparovat s beznapatovym rele na spinanie kotla v pripade ak niektora hlavica potrebuje "kurit"
Napísať odpoveď