Chcem kúpiť auto

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
mikioko
Light Professional
Light Professional

Re: Chcem kúpiť auto

Príspevok od používateľa mikioko »

Podla mna je blbost, alebo skor nezodpovednost kupit auto za usetrene peniaze a nemat nic usetrene naviac. Napriklad kupit auto za 6 tisic a nemat aspon 3 tisic este bokom keby nieco. Ved hned po kupe ide auto na prehliadku a vymenit olej, filtre, klima atd. potom urcite si chces auto prisposobit, napr. folie na okna, potahy, tepovanie atd. Dalej gumy letne-zimne, to sa nezda, ale vsetko sa nazbiera a kludne moze zdvihnut cenu auta aj o tretinu. Potom su neplanovane vydaje, mne po kupe odislo nejake cidlo a hned 600€ prec a to som mal aj predlzenu zaruku, ale na cidlo sa nevztahovala, dalej poistky to su dalsie stovky eur. To su vsetko vydaje ktore musis zvazit, nie ze mam 6 tisic a bum kupim auto za 6 a pol tisic, 500€ si pozicias este od rodicov a myslis si ze budes platit len benzin-naftu mesacne.
pinco
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa pinco »

Ja som prvé auto kúpil za 5200 € a mal som ako rezervu 500 €. Prvý servis ma vyšiel na 120 €, teda filtre, kvapaliny + prehliadka auta. Je celkom bežné, že auto kúpiš aj so zimnými a letnými gumami, takže prvú zimnú sezónu som nemusel riešiť. Na prispôsobovanie auta máš kopec času a nemusíš to riešiť hneď po kúpe. Po kúpe auta som bol vyhádzaný z peňazí, ale pár výplat a peniaze boli opäť, tak som takéto nepotrebné úpravy riešil potom.

Opäť píšem, že ja keby som mal 6000 € na auto, tak by som pozeral autá tak za 5000. Tá tisícka stačí na prvý servis, pokiaľ nekúpiš vergel, ktorému začne všetko zlyhávať.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

aha hm no a tuto kalkulaciu je možne aj prispôsobiť na 800€-ve auto?
neverim tomu že pinco než kupil prve auto za 5,2tis € chodil vonku peši alebo snaď ano?
Aiden
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Aiden »

Jasne, priprav si 1800, kup si auto za 800 a liter mas na uvodny servis a ked ti zacnu veci postupne odchadzat.
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Chodil som aj peši. Od jari do jesene hlavne na bicykli a v zime busom. Potom som mal firemné auto a keď nebolo firemné, tak na otcovom. Ja som nemal "lacnejšie" auto. Myslím také do 1000 €, dajme tomu.

Podľa mňa, si treba dobre rozmyslieť, či investovať do takého auta. Kúpiš auto lacno, ale musíš čakať, že už zrejme nebude v najlepšej kondícii a ten úvodný servis môže byť drahší. Kľudne môže dosiahnuť aj sumu, za ktorú si auto kúpil. A vrážať peniaze do starého auta?! Navyše tým jeho hodnotu nijak výrazne nenavyšuješ.

Neviem, či nie je lepšie ešte trochu pošetriť a kúpiť niečo lepšie.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Fabo napísal:aacid: to nie je ani tak o tom ze 125 koni na focus, ostatne asi jedina vec co na aute co som kupil nesplna povodne poziadavky je vykon, k vahe som chcel aspon 180 koni, mam 140 :) ale jazdi to na pocit lepsie ako otcove co je par sto kil lahsie ale tiez ma 140 koni, bo krivka momentu.
Ale co som tym chcel povedat, ze napriklad take kvalitne sedacky ako mam by som v novom aute za 12-15 tis urcite nemal, xenony len tazko, vyhrev sedaciek tiez sotva, dazdovy senzor pochybujem... to su detaily ktore si povies ze ani netreba... kym si to raz neskusis :D
nase stalo 16-tisic, dazdovy senzor ma :) v rovnakej cene mali c-max a ten mal aj vyhrev sedaciek. ma to start-stop, bezklucove startovanie, parkovacie senzory, super radio (konecne BT vie aj hrat hudbu z telefonu, nie len hlas prenasat)
xenony nema, ale to je len taka frajerina... (podobne ako to bezklucove startovanie... furt nechapem na co je to dobre)

ja chapem to caro, pri jazdenkach za smiesne ceny mas velmi dobre auta, ale ako tu diskutujete, treba mysliet na prevadzkove naklady.
mne uplne stacilo ked som v predchadzajucej praci dostal bmw 1, bolo to po kolegovi, malo 3-4 roky. uplny luxus, kozene sedadla, vsetky mozne elektronicke vymozenosti... potom sa zacali veci kazit, elektricky ovladane zrkadla sa same od seba zacali pretacat na opacnu stranu. dazdovy senzor uplne blbosti robil. ostrekovanie prednych svetiel ma nutilo kupovat vodu kazde 3 tyzdne...
vtedy ma to netrapilo, pretoze vsetky opravy platila firma, ale vtedy som si povedal ze jazdenky nie.
radsej trochu uberiem z luxusu a kupim si auto, do ktoreho nebudem musiet 4 roky investovat vobec nic. a po tych 4 rokoch ho stale predam za velmi slusnu cenu (predchadzajuce auto sme predali po 4 rokoch za 50% kupnej ceny).
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Ubezpecujem ta, ze xenony nie su len frajerina, asi chodis len po meste alebo co, neviem :D ale ja ked idem v noci autom bez xenonov tak si pripadam jak slepy...
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

mal som xenony, teraz ich na aute nemam a velmi lutujem, kto v noci jazdi iba po meste je mu to fuck
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

je to tak, 95% casu jazdim po meste. ale ja s nocnou jazdou celkovo problem nemam, vidim celkom dobre, malokedy dialkove zapinam. (to myslim jazdu mimo mesta)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ja tiež vidím dobre, ale s xenónmi je to úplne iná káva :wink:

Neviem, či si ich akurát nikdy neskúšal, ale na okreskách a na diaľnici ti to spraví obrovský rozdiel vo viditeľnosti.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

aacid, ako pisu chalani, tak uplne suhlasim. Ked si raz vyskusas dlhsiu jazdu s xenonmi (bi-xenonmi) viackrat mimo mesta, uz nikdy v zivote nebudes chciet nic ine. Je to uplne ina trieda. :)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

no asi je to tak, takze pokial ich nevyskusam je to pre mna stale zbytocnost :)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Presne ako pisem
Fabo napísal:to su detaily ktore si povies ze ani netreba... kym si to raz neskusis :D
:D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal:no asi je to tak, takze pokial ich nevyskusam je to pre mna stale zbytocnost :)
Hej, to môžeš tvrdiť jedine dovtedy, pokým si to nevyskúšaš. Ja som si to myslel tiež, až dokým som si nekúpil auto, v ktorom je kopa týchto "zbytočností". Xenóny sú základ a potom také veci ako parkovacie senzory, ktoré som tiež bral ako zbytočnosť (veď cúvať a parkovať viem, nie?), mi prišli po čase brutálne užitočné, keďže sa nemusíš nijako naťahovať, obzerať dozadu, kontrolovať všetky zrkadlá, atď. Proste komfort pri parkovaní sa ti automaticky zvýši.

A potom tu máš ďalšie vychytávky ako Head-Up Display, Cruise Control, Active steering, adaptívny tempomat a množstvo iných, o ktorých ani netušíš, aké komfortné je s nimi jazdiť, pokiaľ ich nevyskúšaš.

Ak by sa totiž všetci riadili tvojou filozofiou, tak by sme tu doteraz jazdili na embéčkach, kde si mal vo výbave tak maximálne ohrev auta - veď aj tie ťa dopravili z bodu A do bodu B, no nie? :wink:

"It's not about traveling, it's about the experience while driving." © 2015 Pilifo :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

parkovacie senzory mam uz na 3 aute, to uznavam, su super.

ale proste xenony radim hned vedla tempomatu, este lepsie adaptivneho tempomatu. je to fajn vychytavka, ale ak to nie je v konkretnej vybave, tak za to priplacat nebudem.

ako som uz pisal predtym 95% casu jazdim v meste, ten zbytok casu vacsinou nie su dlhe cesty, tempomat zapinam len obcasne, vacsinou to premavka nedovoli. uznavam ze adaptivny tempomat by bol super, ale ked som vyberal auto tak priplacat za to mi prislo ako blbost ked na to nemam vyuzitie.

k tvojmu krasnemu zivotnemu kredu, ano, presne preto radsej kupujem nove auto, o ktore sa netreba starat ale iba si ho uzivat :)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

tak ked niekto na to ma tak preco nie ;)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

tak to jasne, vzdy zalezi na cene, pokial niekto chce do auta investovat 3 tisic, tak nema zmysel ani len rozmyslat nad novym :)

nam to vychadza cca 250 eur mesacne, s tym akontaciu sme zaplatili z toho co sme predali stare (a este ostalo na klimu do bytu :D ).
ked dosplacame tak zase predame a kupime nove. celkom nam to vyhovuje, miesto jednorazovej velkej investiciie radsej pravidelnu malu sumu.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

aha takže ak som dobre pochopil vás treba prekonať pubertu a prejsť do múdrejšieho štádia a riešiť auto od 2000€+
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

nechopil si asi spravne... ja som o puberte nic nepisal.
kazdy hadam pozna svoje moznosti a vie kolko chce do auta investovat. za 3000 eur nove auto nezozenies, preto nema zmysel o nom uvazovat.
pokial sa ale dostavas k vyssim sumam, treba sa zamysliet ci chces nove alebo jazdenku. kazde ma svoje vyhody a nevyhody.

my sme sa rozhodli radsej pre nove auto a tak tu pisem ake to ma pre nas vyhody.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

No u mňa naopak vyhrávajú skôr jazdenky. Zrovna včera som skúšal kolegovu Hondu Civic Type-R a teda až na to, že to malo slušné zrýchlenie a výkon, sa mi to auto ovládalo oveľa menej pohodlne ako moje BMW 5, ktoré je o 4 roky staršie ako ten Civic. Takýto pocit mám aj z iných novších áut "bežnejšie dostupných" značiek.

Ak by som mal peniaze na nového Focusa, tak by som si radšej kúpil 4-5-ročné BMW, Audi alebo Volvo v poriadnej výbave, vyservisoval by som si ho a verím, že na ďalšie minimálne 2 roky by som nemusel riešiť žiadne opravy za tisícky €. Ten pocit z jazdy na aute prémiovejšej značky vyššej triedy oproti autám z nižších tried mi za to proste stojí :wink:
Napísať odpoveď