prenasledovanie v zahranici?
-
Old Dirty Bastard
Guru
prenasledovanie v zahranici?
cital som v poslednej dobe viac pripadov z USA, kedy vdaka ich smiesne postavenemu zdravotnemu systemu sa solventni ludia dostali do statisicovych, ba az milionovych dlhov. v takych pripadoch sa vela z nich rozhodlo ani nie, ze vyhlasit bankrot, ale rovno utiect z krajiny niekam do sveta a nikdy sa neobratit.
ja sa pytam, ako v takej sitiacii s danymi ludmi jedna ich vlada? je mi jasne, ze ak by opatovne vstupili na americku podu, sli by rovno do basy. ale ak by odcestovali do krajiny, ktora nespolupracuje s USA, aky by na take osoby mala dosah vlada USA? mohla by prinutit vladu danej krajiny, aby danu osobu trebars vydala?
hypoteticka situacia v takom obratenom ponati. ja ako slovak robim kseft s americanom (bud spolocnost alebo jednotlivec, ale dajme tomu, ze korporacia). jedna sa trebars o milion. objedna a predom vyplati sluzbu, ja ju nedorucim. co mi moze? ma na mna jeho sudny system nejaky pravny dosah? je clovek v suchu, akurat nemoze dozivotne navstivit ameriku?
v tejto situacii by sa nejednalo o nic nelegalne, normalna financna transakcia. menilo by sa nieco na tom, ak by sa dana osoba nachadzala v europskom sektore, resp. bol by to obcan europskej unie? pocitam, ze v takejto situacii je uz pravo lahsie vymahatelnejsie a nasledky by plynuli rychle.
ja sa pytam, ako v takej sitiacii s danymi ludmi jedna ich vlada? je mi jasne, ze ak by opatovne vstupili na americku podu, sli by rovno do basy. ale ak by odcestovali do krajiny, ktora nespolupracuje s USA, aky by na take osoby mala dosah vlada USA? mohla by prinutit vladu danej krajiny, aby danu osobu trebars vydala?
hypoteticka situacia v takom obratenom ponati. ja ako slovak robim kseft s americanom (bud spolocnost alebo jednotlivec, ale dajme tomu, ze korporacia). jedna sa trebars o milion. objedna a predom vyplati sluzbu, ja ju nedorucim. co mi moze? ma na mna jeho sudny system nejaky pravny dosah? je clovek v suchu, akurat nemoze dozivotne navstivit ameriku?
v tejto situacii by sa nejednalo o nic nelegalne, normalna financna transakcia. menilo by sa nieco na tom, ak by sa dana osoba nachadzala v europskom sektore, resp. bol by to obcan europskej unie? pocitam, ze v takejto situacii je uz pravo lahsie vymahatelnejsie a nasledky by plynuli rychle.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: prenasledovanie v zahranici?
V ramci EU je to lahsie, nakolko su rozne dohody o vydavani zlocincov, europsky zatykaci rozkaz, europsky exekucny titul+prikaz. Ako je to s USA neviem, ale aj tu platia dohody o vydavani zlocincov, medzinarodny zatykaci rozkaz atd..., tiez netreba zabudat na Interpol. Pred tromi rokmi som hladal v jednej teme staty, ktore nespolupracuju s Interpolom a tych statov bolo na svete len par: post1841092.html#p1841092
-
Ryan Giggs
VIP
To rozhodne nie je. V ramci NATO existuju dohody. Normalne poziadaju nasu policiu o spolupracu a oni ta vydaju do Statov. Pri nejakom zavaznejsom zlocine sem kludne napochoduje aj FBI. Samozrejme nemozu konat na vlastne triko, ale v spolupraci s policiou. Resp. aj Interpol.Old Dirty Bastard napísal:je clovek v suchu, akurat nemoze dozivotne navstivit ameriku?.
to je uplne jedno v akej krajine sa dotycny nachadza, kludne moze byt v Antarktide ak niekto bude mat velky zaujem ho chytit a dopravit do svojej krajiny tak to aj urobi-take pripady sa stavaju aj v minulosti diali. Ale da sa to samozrejme stazit: kupit si uplnenovu identitu a dozivotne sa ukryt niekde napr v Brazilii na malocivilizovanom mieste, pripadne aj nejaka ta chirurgicka uprava tvare a pod.-ale zase kto by bol ochotny nieco take dobrovolne podstupovat..
-
Grim
Darca
Dobrovoľne by si asi neutekal...keby si si mal vybrať medzi plastikou tváre a doživotným väzením/popravou, tak myslím, že by si si nechal na ksicht prišiť aj kkt.
-
Ryan Giggs
VIP
Az tak jedno to nieje. Ked ta najde v nejakej "spravnej" krajine, moze ti akurat tak fukat. Moze ta jedine odvliect nasilu, ale to je zas vyhoda pre teba kedze ta uniesol. Az take jednoduche to nieje.gogo956 napísal:to je uplne jedno v akej krajine sa dotycny nachadza, kludne moze byt v Antarktide ak niekto bude mat velky zaujem ho chytit a dopravit do svojej krajiny
Ryan
Nie je najmensi problem zaplatit gang ktory unesie osobu z krajiny ktora nevydava do vedlajsej ktora vydava. Dotycneho potom policia "nahodne" najde zviazaneho a zdrogovaneho s vypadkom pamati. Z pravneho hladiska je nulova pravdepodobnost na dokazanie vzajomneho prepojenia. Nic nove.
Nie je najmensi problem zaplatit gang ktory unesie osobu z krajiny ktora nevydava do vedlajsej ktora vydava. Dotycneho potom policia "nahodne" najde zviazaneho a zdrogovaneho s vypadkom pamati. Z pravneho hladiska je nulova pravdepodobnost na dokazanie vzajomneho prepojenia. Nic nove.
-
Ryan Giggs
VIP
Toto je uz ale v rovine fantazie.
V krajinach strednej a juznej Ameriky su unosy,vydierania ci vrazdy bezna vec, za par dolarov urobia cokolvek. A v inych chudobnych krajinach to bude podobne. Tieto veci nanestastie sa skutocne deju aj v minulosti nespocetne vela krat stali.
-
Andi_Cibula
Addict
-
Ryan Giggs
VIP
Bavime sa tu o americkej zdravotnickej institucii, resp. nejakej zdravotnej poistovni. Resp. o nejakej beznej, serioznej firme v Statoch s ktorou obchodujes. Uz vidim ako ta plati nejaky kolumbijsky kartel aby ta unasal. Netreba bluznit, treba ostat v realite, nie vo filmovom svete.
-
Old Dirty Bastard
Guru
tak tak.. trosku ste sa nechali uniest. skor mi islo o to aky dosah by mali na cloveka jednotlivca take korporacie, ak by islo o nejaky podvod. milion som spomenul preto, ze by to podla mna mohla byt ciastka, ktorou by sa este mozno nezaoberali, pretoze by mali vacsie naklady na patranie/zadrzanie/odsudenie/vymahanie. ak by ste okradli trebars nejaku americku kreditnu spolocnost o milion a boli ste cely cas na slovensku, tak by sa podla mna aktivne nesnazili vas odsudit. ani ak by ste tie financne prostriedky drzali v nejakej slovenskej banke. pretoze na to, aby to vratili vlastnikovi by museli mat rozhodnutie sudu a taky sudny proces by podla mna ani nezacal. ale ak do toho niekto vidi viac, resp. zaobera sa takymito vecami, nech povie..
//opatovne som nad tym rozmyslal a taky dlho v socialke/zdravotnej v amerike by sa bral asi inak.. predsa len ide o nafuknute nemocnicne poplatky za lieky/hospitalizaciu/atd. ani by si nevsimli, ze ste vycestovali do zahranicia a ten dlh by narastal az potom. taketo pripady sa fakt deju. pre amika s milionovym dlhom je jednoduchsie zacat zivot od nuly niekde v zahranici ako cely zivot makat a dany dlh splacat v US. taka korporacia.. ta ma asi vacsie paky na vymahanie do ktorych ani my smrtelnici nevidime. mozno by stacila nejaka pobocka alebo subsidiarna spolocnost danej korporacie v krajine kde sa nachadzate a mali by na vas pravny dosah.
//opatovne som nad tym rozmyslal a taky dlho v socialke/zdravotnej v amerike by sa bral asi inak.. predsa len ide o nafuknute nemocnicne poplatky za lieky/hospitalizaciu/atd. ani by si nevsimli, ze ste vycestovali do zahranicia a ten dlh by narastal az potom. taketo pripady sa fakt deju. pre amika s milionovym dlhom je jednoduchsie zacat zivot od nuly niekde v zahranici ako cely zivot makat a dany dlh splacat v US. taka korporacia.. ta ma asi vacsie paky na vymahanie do ktorych ani my smrtelnici nevidime. mozno by stacila nejaka pobocka alebo subsidiarna spolocnost danej korporacie v krajine kde sa nachadzate a mali by na vas pravny dosah.
-
Ryan Giggs
VIP
Keby si ostal na Slovensku tak by s tym samozrejme urcite nieco robili kedze na to maju legalne paky. A ani by s tym nemali ziadne naklady tak nerozumiem preco by to mali nechavat tak. To je naivna predstava ze by sa ti to len tak prepieklo.
A taky sudny proces by samozrejme zacal a skoncil pre teba zle.
V takom pripade by prave ta statna institucia mala prave vyhodu, kedze tam by to riesili urady.
A taky sudny proces by samozrejme zacal a skoncil pre teba zle.
V takom pripade by prave ta statna institucia mala prave vyhodu, kedze tam by to riesili urady.
Ukradnut milion firme ako je napriklad Visa bude urcite trestnym cinom v USA a aj na Slovensku. Naklady by som pocital tak na stovky eur - pausalne plateny pravnik, par prekladov dokumentov a o ostatne nech sa stara FBI a policia na Slovensku. Nevidim v tom ziadny problem preco by ta nechali tak, ani naklady by neboli vysoke a obavam sa, ze aj slovenske urady by ta za toto vydali na sud do USA.
tu zabudas na jednu vec. nechyta sa len preto, lebo chce spolocnost spat svoje peniaze(pravdepodobne ich aj tak neuvidi), skor ide o exemplarny trest. aby ludia videli, ze take veci sa im neprepecu.Old Dirty Bastard napísal:skor mi islo o to aky dosah by mali na cloveka jednotlivca take korporacie, ak by islo o nejaky podvod. milion som spomenul preto, ze by to podla mna mohla byt ciastka, ktorou by sa este mozno nezaoberali, pretoze by mali vacsie naklady na patranie/zadrzanie/odsudenie/vymahanie.
Zabudat na exemplarny trest netreba, ale netreba zabudat ani na chabu vymozitelnost prava na Slovensku. K tomu ma strucny clanok Richard Sulik - http://slovenskapolitika.sulik.sk/vymoz ... slovensko/
-
Ryan Giggs
VIP
Ked ta budu sudit v Statoch, vymozitelnost prava u nas je putna.
Ono len tak odist a zmenit identitu nemusi byt vobec az take jednoduche. Ani nie tak po technickej stranke a ako skor otazka ci sa to naozaj oplati.
Preco?
Pretoze treba brat do uvahy vsetky vyznamne faktory. Napr tym ze clovek dobrovolne "zmizne" tak pride o peniaze ktore by si dostaval ako dochodok a na ktory si cely zivot predtym platil odvody /u nas je to nizka suma, ale u ludi cely zivot pracujucich na Zapade ide uz o zaujimave cisla/. Dalej pride o vsetky dedicstva ktore by v buducnosti za normalnych okolnosti obdrzal. Stratil by celu predchadzajucu karieru, co je niekomu co robil malokvalifikovanu pracu jedno ale u specializovanych profesii to jedno urcite nie je. Tiez je otazne cim by sa v tej novej chudobnej krajine zivil /ci uz realne alebo pro forma kvoli uradom a nenapadnosti/. Je treba si uvedomit ze v tychto statoch vsetko ovladaju mafie a policia a sudnictvo nie je garantom nicoho, naopak castou je sucastou org. zlocinu. Takze nielen ze ta bude hladat oficialna moc ale mozes sa triast kedy pridu na to kym si a pred kym sa skryvas aj mafiani a zacnu vydierat. Jednoduche to urcite nie je, ze si kupim letenku do Brazilie a uz navzdy klidek a vsetko vyriesene-ani nahodou.
Preco?
Pretoze treba brat do uvahy vsetky vyznamne faktory. Napr tym ze clovek dobrovolne "zmizne" tak pride o peniaze ktore by si dostaval ako dochodok a na ktory si cely zivot predtym platil odvody /u nas je to nizka suma, ale u ludi cely zivot pracujucich na Zapade ide uz o zaujimave cisla/. Dalej pride o vsetky dedicstva ktore by v buducnosti za normalnych okolnosti obdrzal. Stratil by celu predchadzajucu karieru, co je niekomu co robil malokvalifikovanu pracu jedno ale u specializovanych profesii to jedno urcite nie je. Tiez je otazne cim by sa v tej novej chudobnej krajine zivil /ci uz realne alebo pro forma kvoli uradom a nenapadnosti/. Je treba si uvedomit ze v tychto statoch vsetko ovladaju mafie a policia a sudnictvo nie je garantom nicoho, naopak castou je sucastou org. zlocinu. Takze nielen ze ta bude hladat oficialna moc ale mozes sa triast kedy pridu na to kym si a pred kym sa skryvas aj mafiani a zacnu vydierat. Jednoduche to urcite nie je, ze si kupim letenku do Brazilie a uz navzdy klidek a vsetko vyriesene-ani nahodou.
-
guess.whoo
Redeemer
keby ukradol spominany milion tak by mu mohol byt ukradnuty slovensky dochodok..vsetko by som na svk predal a tie peniaze by som poslal na ucty svojej rodine. tym odpada aj dedenie.
teraz si predstav, ze prides do mexika s milionom "vo vacku". potreboval by si sa dobre zamestnat? siel by som na svojom clnku ryby chytat a mal by som u prdele karieru.
nemusel by si menit ani identitu ked dana krajina zlocincov nevydava. stacilo by sa niekde dobre zasit a neputat na seba pozornost.
keby si ukradol spominany milion tak by si ta firma urcite za dalsi nikoho nenajimala aby ta nasiel a doviedol nazad do statov, ktore zlocincov vydavaju.
jednak by prisli o dalsi milion a muselo by im byt jasne, ze ten svoj uz neuvidia
teraz si predstav, ze prides do mexika s milionom "vo vacku". potreboval by si sa dobre zamestnat? siel by som na svojom clnku ryby chytat a mal by som u prdele karieru.
nemusel by si menit ani identitu ked dana krajina zlocincov nevydava. stacilo by sa niekde dobre zasit a neputat na seba pozornost.
keby si ukradol spominany milion tak by si ta firma urcite za dalsi nikoho nenajimala aby ta nasiel a doviedol nazad do statov, ktore zlocincov vydavaju.
jednak by prisli o dalsi milion a muselo by im byt jasne, ze ten svoj uz neuvidia
guess.whoo
1/ale ja som nepisal o slovenskom dochodku, je tam jasne napisane ze dochodok cloveka pracujuceho na Zapade /napr v Rakusku je to u cloveka aj nejakou to specializaciou cca 1300€ a viac co je na pomery chudobnych krajin juznej Ameriky ci Afriky obrovska suma/
2/citas vobes co pisem? alebo len tak tresnes co do klavesnice co ta napadne? jasne som napisal, ze ak nebudes nenapadny, nebudes vykazovat normalnu pracu, tak vsetkym bude jasne ze mas kopec penazi a je iba vecou casu kedy ta miestny frajerikovia s buchackou pritlacia.
3/mas vobec trochu predstavu ako to funguje v krajinach J-Strednej Ameriky ci Afriky? /kriminalita,policia, sudy/
4/mas vobec predstavu ake je to zlozite defraudovat milion /€ ci Usd/? Mas vo svojom zamestnani pravo rozhodovat o firemnych peniazoch hoci vo vyske 10tis € ?
5/myslis ze nikto nebude riesit milion? to by si sa teda asi velmi cudoval, v realite je to trochu ine ako v GTA
1/ale ja som nepisal o slovenskom dochodku, je tam jasne napisane ze dochodok cloveka pracujuceho na Zapade /napr v Rakusku je to u cloveka aj nejakou to specializaciou cca 1300€ a viac co je na pomery chudobnych krajin juznej Ameriky ci Afriky obrovska suma/
2/citas vobes co pisem? alebo len tak tresnes co do klavesnice co ta napadne? jasne som napisal, ze ak nebudes nenapadny, nebudes vykazovat normalnu pracu, tak vsetkym bude jasne ze mas kopec penazi a je iba vecou casu kedy ta miestny frajerikovia s buchackou pritlacia.
3/mas vobec trochu predstavu ako to funguje v krajinach J-Strednej Ameriky ci Afriky? /kriminalita,policia, sudy/
4/mas vobec predstavu ake je to zlozite defraudovat milion /€ ci Usd/? Mas vo svojom zamestnani pravo rozhodovat o firemnych peniazoch hoci vo vyske 10tis € ?
5/myslis ze nikto nebude riesit milion? to by si sa teda asi velmi cudoval, v realite je to trochu ine ako v GTA