Podnájom a odstúpenie od zmluvy na dobu určitú

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Podnájom a odstúpenie od zmluvy na dobu určitú

Príspevok od používateľa Hensym »

Ahojte, vie mi niekto poradiť, ohľadom odstúpenia od zmluvy na dobu určitú?

Mám uzatvorené nájomnú zmluvu na cca 1 rok, a potreboval by som odísť podstatne skôr. V zmluve je výpovedná lehota stanovená na dva mesiace, ale nerozumiem, či sa tými dvoma mesiacmi myslí to, že ja musím povedať, že odstupujem od zmluvy v dvojmesačnom predstihu, alebo že prenajímateľ, ak sa ma z bytu rozhodne "vyhodiť", mi musí ešte na dva mesiace nájom prenechať, aby som mal čas nájsť si nový.

Viete mi teda poradiť, ako to s týmto je? Ďakujem
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Podnájom a odstúpenie od zmluvy na dobu určitú

Príspevok od používateľa brm »

Pokiaľ to nie je určené v zmluve, platí to vzájomne.. čiže ak on Ti oznámi, že chce ukončiť zmluvu, máš právo bývať v byte ešte dva mesiace, aby si si našiel náhradu.. a zároveň ak Ty jemu oznámiš záujem ukončiť zmluvu, on od Teba má právo pýtať ešte nájom za dva nasledujúce mesiace.

Ale aj napriek zmluve sa môžete dohodnúť na skoršom vypovedaní zmluvy, avšak obe strany musia súhlasiť. On s tým nemusí súhlasiť.. možno bude trvať na tom, že si ponechá depozit, alebo bude od Teba chcieť, aby si si našiel náhradu za seba do bytu, prípadne bude súhlasiť, až keď si on nájde nového nájomcu.. a podobne. To už závisí od toho človeka, je to vecou vzájomnej dohody.

Ak bude súhlasiť, najlepšie pre istotu je spísať dohodu písomne, prípadne minimálne na nájomnú zmluvu ručne dopísať, že obe strany súhlasia s ukončením zmluvy k tomu a tomu dátumu a že všetky vzájomné nároky máte vysporiadané a podobne.. a samozrejme to musia obe zmluvné strany podpísať, minimálne na Tvoje vyhotovenie nájomnej zmluvy.
Napísať odpoveď