test napísal:Otazka - Oplati sa vobec investicia do solarnych panelov na takto maly dom? Neni lepsie rozmyslat nad tepelnym cerpadlom? Zahrnut do toho klimatizaciu, ktora by chladila aspon obyvacku a spalnu?
Neviem ci to tu vyriesime, chcelo by to niekoho, kto to prepocita, pocet ludi, velkost a hlavne, ak nema peniaze vopred, aj tie podmienky, uroky a pod. by chcelo riadne prepocitat, mozno po 5 ci 10 rokoch sa mi investicia za solarne panely vrati, ale kolko preplati a ci sa potom dostane do konca zivotnosti aspon na nulu, ktovie.
Ku klimatizacii, zalezi od hoho kde bude ten dom, na juhu je to uz rozumne, ale vyssie, ak sa v dome rozumne vetra, tak je v dome celkom znesitelne, mne bolo po niektore teple dni okolo 30 st. aj zima vo vnutri, kym som nevysiel von. Tak ako v zime si nepustame do vnutra zimu, tak ani v lete by sme si nemali pustat teplo.
dom bude urcite dobre izolovany, ja by som klimu neriesil teraz. mozno neskor po lednom-dvoch letach ak to bude neznesitelne.
k tym zavesom - cez zaluzie a jemne tonovane skla prejde vela svetla a mne to dost prekazalo hlavne v lete ked som nechcel vstavat o 6-7 rano. ale ak nie je na svetlo citlivy tak na tom moze usetrit. tak ci onak si myslim, ze ak ma partnerku/manzelku tak ta sa nezaobide bez zaclon, takze garnize bude musiet kupovat a montovat tak ci tak
//autoeditácia príspevku (24 Sep 2015, 7:26)
a este tam nevidim kuchynskeho robota, toastovac, hriankovac..
Zalezi od toho ake zaluzie zvoli. Mas predsa vnutorne hlinikove, taka ta klasika co ju poznaju vsetci. Ale mas aj vertikalne textilne alebo vonkajsie. Vonkajsie mas plastove alebo hlinikove, tie hlinikove byvaju mohutnejsie, su aj elektricky ovladane (drahe, cca 400 eur za okno), moznosti je vela.
Ja neviem co zvoli, napisal som len moznosti. Ale garnizami a zaclonami by som sa teraz nezatazoval. Predpokladam, ze zaluzie uz mozu byt v pociatocnej cene rovno ku oknam, tak ako aj sietky proti hmyzu.
test napísal:Bol by nerad, ak by mu chybalo 15 tisic na to, aby tam mohol plnohodnotne byvat.
My sme pred par rokmi stavali dom (stredne velky, stredne luxusny). Stavali sme uplne nanovo, na prázdnom pozemku s tym, ze sme to spravili na hotovo - dom, zariadenie, zahrada, oplotenie. Ked sme na zaciatku odhadovali rozpocet, tak sme si hovorili, ze treba mat v zalohe aspon 1 milion navyse (to boli este koruny). Nakoniec aj tak bolo. To sa ti vzdy o cosi predrazi.
Kukumber, nepredrazi. Pokial mas spraveny kvalitne rozpocet s realnymi cenami, tak sa musis zmestit do odchylky par percent. Podla toho co ty pises, tak to u vas mohla byt odchylka 15 percent.
staval si uz dom alebo zariadoval nejaky? je milion veci, ktore ti mozu za behu vyskocit a niektore mozu byt fakt dost drahe, takze tych 30 tisic pri 120 tisicovom dome je sice dost, ale realne by som to videl na rezervu okolo 20k
ohladom klimatizacie vela zavisi od toho kde sa bude dom nachadzat, ine je to na juhu a ine niekde pri horach ci dokonca na severe. Ja by som do toho isiel, klimou mozes aj prikurovat, vysusat vzduch atd. plus treba ratat s tym ze leta s extremnymi teplotami budu na nasom uzemi stale castejsie ao sa vyvija zmena klímy v stred Europe
bol som v novopostavenom drevodome akurat ked bilo 39 stupnov a vnutri pohodicka 24 pricom kuchynu a jedalen mali otocenu tak, aby im tam svietilo slnko vacsiu cast dna a obyvacka so spalnami boli na tom zas opacne.
ak su v lete dlhodobo abnormalne vysoke teploty tak sa zahreje akakolvek stavba nech je postavene z cohokolvek, nevidim zmysel pri takej velkej investicii ako je stavba domu setrit prave na klimatizacii.
Netreba do kazdej miestnosti, ale aspon do jednej-dvoch na nudzove schladenie. Ked boli teraz v lete tie velke tepla tak som bol vo viacerych roznych domoch, chatach ci domoch s rekuperaciou a pod. a vsade kde nemali klimu tak to bolo na nevydrzanie.
Nie je to len o setreni, klima nema len vyhody, aj to si treba uvedomit, ako som uz aj ja pisal, aj ini, zalezi na polohe domu, tiez okrem mna pisal aj guess.whoo, ze aj pri extremnych teplotach moze byt vnutorna teplota uplne prijatelna, este aj je dobra orientacia, no a zaluzie je tiez mozne pouzit na tlmenie, takze bude dost svetla a zaroven sa nebude nadmerne zahrievat interier, samozrejme vetranie skoro rano, vecer, cez den ozaj ak je to nevyhnutne. Tiez pomerne dolezite je, ci sa tam bude denne varit, kuchyne su dnes uz takmer vzdy prepojene so zbytkom domu, obyvackou, takze ak sa bude varit niekolko hodin denne, mozno aj 2x, nasledne je nutne aj vetrat a potom sa teplota vo vnutri zvysuje.
Najpodstatnejsia je ale poloha, BA a juh zap. Slovenska, tam by som skor klimu dal, na celu severnu polovicu skor nie, ten zbytok medzi, tam je dobre zvazit aj tie ostatne faktory.
ked su napr tyzden ci dva kazdy den teploty vonku v tieni nad 30stupnov tak sa prehreje vsetko, vonkajsie zaluzie su super ale pri dlhodobom teple nepomozu. Na sever Svk to samozrejme zmysel nema, ale juznejsie urcite ano. Kazdy kto si vyskusa na byte ci dome klimu tak zisti ze ten komfort je neocenitelny. A hlavne nerozumiem preco vobec riesit ci klima ano ci nie, ked pri stavbe domu ide iba o zanedbatelnu ciastku /ak ratame s nejakym najlacnejsim variantom 1-2 izby/.
apropo aku nevyhodu ma podla teba klima?
Tak ja doma klimu nemam, ale udajne samotna klimatizacia, ci vyrazna zmena teploty vonku a vo vnutri zdraviu neskodi, ale tusim necistoty, ci cez prach a pod. sa mozu sirit bacily ci virusy, aj ked tomu sa asi da vyhnut cistenim, neviem presne ako to funguje. Dalej vysusuje vzduch, skodi okrem ineho dost vyrazne aj ociam, hlavne ak niekto zaroven sedi/pracuje pri PC/monitore, no aj proti tomu sa da nieco robit. Nevohodou je tiez cena a prevadzka, nevieme ako je na tom financne ten clovek.
K potrebnosti, dost zalezi na orientacii, ale vazne aj zaluzie, dokonca len vnutorne, dokazu vyrazne obmedzit zvysovanie teploty.
Ak by bol nerozhodny ohladom klimy, tak predsa moze sa rozhodnut aj neskor, no a tiez su prenosne klimy, len neviem ci tie sa oplati kupit, ak by to malo byt ale do jednej ci dvoch izieb, mozno by to stalo za zvazenie.
Tento dom bude mat kuchynu s jedalnou, cize normalne kuchyna, k tomu stol pre 6 ludi. Nebude to s nicim prepojene. Do obyvacky budu dvere, do spajze taktiez.
Kolko vyjde taka priemerna klima s vyvodom, montazou, aby ochladila dve miestnosti vedla seba (spalna a obyvacka) s plochou tak 20+12 metrov? Lubos, nerobis ty nahodou do klimatizacii?
1/treba pravidelne cistit dezinfikovat filter klimy od prachu a pripadnej plesne
2/klima sice naozaj vysusa vzduch /tie drahsie maju aj regulaciu vlhkosti/ ale pokial sa to s nou neprehana tak by nemal byt problem. Klimu mame v robote /9hodin/ plus doma /dalsich cca /3-4hodiny/ a pocit suchych oci som mal v lete iba vynimocne.
3/je to cele o primeranom pouzivani a pravidelnom vetrani
p.s. staci sa trochu zamysliet aby bolo jasne ze vnutorne zaluzie zahrievaniu ineterieru nevedia a ani nemozu zabranit
takže ide v podstate o všetko, čo nie je pevnou súčasťou domu, jp? Tak mna ešte napadlo ak tam chcete mat tv, tak možno daky satelit, setobox, do tej veľkej kúpelne takú prkotinku ako vaňová zaástena, celkom užitočná vec, aj svetlá a lustre sa počítajú ako súčasť domu?
Satelit kupis Magio alebo Digi, kolko platis zapojenie, zadarmo alebo 30 eur? To neriesim teraz. Kable boli tiez uz v elektroinstalacii, presnejsie tam bolo pocitane s HDMI kablami, sietovym kablami cat5 RJ45, tiez sa ratalo s kablom naviac v pripade riesenia inteligentneho domu ako ponuka napriklad firma Loxone. Svetla su sucastou stavby, od bodoviek, po ledky a az po fotobunku pred vchodom. Zaves na vanu z hladiska plesni neuznavam a hnusi sa mi, radsej utriek po kupani dlazbu. Primarne vsak bude vyuzivany sprchovy kut, o tom niet pochyb. Aj preto pocitam s vacsim kutom, teda asi 120x120, pretoze ta klasika 90x90 sa mi zda prilis mala. Alebo uvazujem este s alternativou a to je miesto kuta pouzit tie moderne sprchy kde je vlastne vsade dlazba+obklad alebo to ide na smaltovanu protismykovu podlozku, nieco taketo - http://mojdom.zoznam.sk/gl/175179/12046 ... ne-byvanie Uvidim ako sa zmeni cena, ale skor to vidim teda na ten sprchovy kut.
Tak som to aj hlavne myslel, sprchový kút bude vyťažený a v hlavnej kúpelke sa nikto nebude sprchovať, lebo tam bude len vaňa a úprimne koľko krát do roka pôjdeš do vane ak máš doma sprchový kút? No a s plesňami, neviem ako to vidíš ty, ale medzi sprchovým kútom a zástenou na vani niaky veľký rozdiel pri tvorbe plesní nevidím.
K telke, instalacne poplatky su velmi rozne, aj za internet, aj za satelit, IPTV a pod. a zalezi od toho, co je tam dostupne, myslim ze najvyhodnejsi je opticky internet a IPTV od rovnakej spolocnosti, casto je IPTV zdarma, alebo je celkovo spolocna cena na urovni priemerneho poplatku za opticky internet, pritom je mozne dokupit viac STB a mesacne poplatky su stale rovnake. Ak by tam IPTV nebolo mozne, tak asi len satelit, tam uz zalezi od toho, pre kolko miestnosti je potrebny, ci v niektorych nestaci len DVB-T a pod. Okrem znamych znaciek a Skylinku by mal prist do konca roka aj AntikSAT, tam je vyhodou moznost pouzitia vlastneho STB a pri viacerych TV by sa mal platit rovnaky poplatok, no su tam uvodne poplatky za kartu/CI a STB pre kazdu miestnost. Vyhodou AntikSAT moze byt aj to, ze od zaciatku vysiela (uz teraz skusobne) v DVB-S2 vsetky kanaly, takze by malo byt menej preladovanie, mozno ziadne, co v pripade Skylinku neplati a to neustale preladovanie by ma obtazovalo, taktiez pravidelne zvysuje ceny, Antik napr. tusim od vzniku cenu za internet nezvysoval a IPTV k nemu bola za jednorazovy poplatok, bez zvysovania mesacneho poplatku, rovnako tomu je pri 1 Gbps internete, nie je samozrejme ziadna zaruka ze nebude zvysovat ceny, ale osobne by som Skylink nechcel, aj kvoli tej kauze "navzdy zadarmo", ale aj preto, ze Skylink ma noveho vlastnika, ktory zaplatil vysoku sumu a teraz chce logicky zisk, no po kupe bol v hlbokom minuse, takze je logicke ze bude ceny zvysovat. Samozrejme, chce to si prezriet ponuku vsetkych operatorov, porovnat a zvolit najvhodnejsieho, no je to uz skor na samostatnu temu.
K sietovym kablom, pri IPTV je mozne, ze bude potrebny extra kabel, najskor by mali ist kable pre STB pre IPTV, potom pre druhy STB a nasledne kabel pre internet/router bud od prveho alebo od druheho STB, od routra potom kable pre jednotlive PC. Nie som v tomto odbornik, neviem nakolko by bolo mozne pouzivat len switch a pod., ale takto to mam doma a to by bolo dobre premysliet pred realizaciou, aby neboli nutne dalsie zasahy, ci extra kabel v externej liste. Taktiez prip. satelit potrebuje jeden kabel pre jeden STB, ak tam budu 3 telky, tak 3 kable od satelitu k telkam/STB - aj ked je mozne pouzit aj jediny kabel pre viac STB, ale je to drahsie a neviem ake su tam presne podmienky, ci to musi podporovat aj STB a pod.