VW emisny skandal 2015

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Re: VW emisny skandal 2015

Príspevok od používateľa Gothar »

Tu je k tomu konecne aspon trochu kvalitny clanok:
http://auto.idnes.cz/afera-vw-emise-roz ... tomoto_vok
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Tak zase si mozno niekto konecne uvedomi aj u nas, ze diesel s 3.5 na papieri nie je samospasitelny ekologicky zazrak :) hlavne by mohli zrusit tie normy pre vyrobcov...
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

3.5 pri euro6 norme nedáš.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Tak udajne to je az 11 milionov aut, vratane Škody, ktora to udajne priznala, spekuluje sa aj o BMW, ta to ale popiera.
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

Podla HN je v tom aj Citroen, Opel, Audi...zrazu ked to tak vsetci vedeli nech mi nehovoria ze niekto nechcel umyselne poskodit VW...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Len ide o to, co je spekulacia a co fakt, napr. Skoda to potvrdila, no len pre starsie modely, aktualnych sa to udajne netyka, to je IMHO mensie zlo, priznat sa a zaroven potencionalnym zakaznikom oznamit ze modely v predaji uz postihnute nie su.

Neviem ci by BMW tak riskovalo, ze to poprie, ak by to bola pravda, predsa je lepsie sa priznat hned, ako popierat a nasledne prijat hned dva negativne body, jeden za samotnu kauzu a druhy za klamanie, myslim ze to mnohi ludia povazuju este za nieco horsie ako ten samotny skandal, ked im totiz znacka klame v tomto, preco by neklamala aj v inom.

Takze, co je v tom clanku od HN, pise sa tam udajne, su tam aj reakcie tych automobiliek, ci ide o "boom" clanok, ze podla toho a toho neovereneho, mozno, asi...?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Dreamer: Zapieral predsa aj VW a az po tarchou dokazou sa priznal. Je zrejme, ze kedze ide o koncern VW, tak sa to bude tykat aj Audi, Skoda, Seat, pripadne aj Porsche. A nedivil by som sa, ak by v tom lietalo dalsich 10 znaciek aut.

Pre mna ako vodica a zakaznika je jedno, ze co sa stalo, ako sa to stalo. Ludia si kupuju auta podla ceny, podla ponuky, pohodlia, jazdnych vlastnosti, spotreby, zeny podla farby a asi nikto z nas sa nepozera na emisie. Teda pre mna ako zakaznika sa pohlad na VW nijak nezmenil, bez ohladu na to, ci tie cisla s emisiami falsovali alebo nie. Nech z ciest odstrania stare harabudry typu autobusy MHD, nakladne auta, skodovky, peugeoty atd..., potom sa budem zaujimat o to, ze kolko emisii mi spravi novy VW Passat. Nie som proti ekologii, odpad triedim podstivo, do prirody nehadzem ziadne smeti, smeti mam radsej v aute aj tri dni alebo vo vrecku dva dni a potom sup s nimi do kosa. Tiez nepalim odpad na dvore, ale takyto odpad hadzem do velkokapacitnych kontajnerov. Nevyhadzujem oblecenie, radsej ho davam do kontajnerov, ktore idu na charitu. Ale ako som pisal, na emisie u auta sa nepozeram.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ide o to, ze ked sa to uz prevalilo, tak mi nedava zmysel aby to BMW popieralo, ak by v tom islo, lebo neskor moze stratit ovela viac.

Co sa tyka emisii ako takych, nemyslim ze nikoho to nezaujima, nepocul si niektore reakcie postihnutych majitelov? Aj ak to nezaujima majitela, mozu sa k nemu ostatni chovat tak, ze mu toto uz nie je jedno, mozno sa moze citit podobne, ako majitel trabantu v minulosti (ktoremu sa vysmievali z ineho dovodu).

Dalsi rozmer je, ze ak niekto klame v jednom, kde mas istotu, ze neklame v inom, co uz zaujima kazdeho - napr. zivotnost a kazitka, resp. planovane zastaravenie, o ktorom je tu samostatna tema, ktovie, mozno prave teraz sa aj o toto zacnu ludia zaujimat.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

V prvom rade to prepuklo v Kalifornii, tam je iny pohlad na ekologiu ako inak. A druha vec je, ze sa to ma tykat 11 milionov aut a ty tu napises, ze ci som nepocul niektore reakcie postihnutych. Cize ak bolo 10 hroznych reakcii z 11 milionov aut, tak je to statistiky uplne bezvyznamne cislo, rovnako, ako keby ich bolo 10x viac.

Clanok o tom, ze nejaky motor od BMW nesplnil emisie a prekrocil ich 11x viac, hoci bez upravy software ako to bolo u VW: http://www.autobild.de/artikel/klarstel ... 20195.html alebo http://www.topspeed.sk/skandal-s-emisia ... lgate/9285

Tu je clanok k tejto teme: https://dennikn.sk/249393/docent-lesins ... y/?ref=top
Dalsi clanok s otazkami a odpovedami, vysvetlenie ako sa podvadzalo je tu: http://www.autoforum.cz/zajimavosti/ska ... -odpovedi/
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Hojko ani mna nezaujimaju emisie aut ale skor len benzinakov. Diesel je ale odpad. Nechutne prachove castice, zachytavanie v plucach. Prave preto sa SW sofistikovane nastavuje (kazda automobilka samozrejme inac) aby DPF filter vypaloval mimo mesto. Lenze ako dobre vieme nieje ziadna novinka vykuchany DPF.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

hojko napísal: Pre mna ako vodica a zakaznika je jedno, ze co sa stalo, ako sa to stalo. Ludia si kupuju auta podla ceny, podla ponuky, pohodlia, jazdnych vlastnosti, spotreby, zeny podla farby a asi nikto z nas sa nepozera na emisie. Teda pre mna ako zakaznika sa pohlad na VW nijak nezmenil, bez ohladu na to, ci tie cisla s emisiami falsovali alebo nie. Nech z ciest odstrania stare harabudry typu autobusy MHD, nakladne auta, skodovky, peugeoty atd..., potom sa budem zaujimat o to, ze kolko emisii mi spravi novy VW Passat. Nie som proti ekologii, odpad triedim podstivo, do prirody nehadzem ziadne smeti, smeti mam radsej v aute aj tri dni alebo vo vrecku dva dni a potom sup s nimi do kosa. Tiez nepalim odpad na dvore, ale takyto odpad hadzem do velkokapacitnych kontajnerov. Nevyhadzujem oblecenie, radsej ho davam do kontajnerov, ktore idu na charitu. Ale ako som pisal, na emisie u auta sa nepozeram.
Takto to vnimas, lebo si na Slovensku, a hodnota vyprodukovaneho CO2 na kilometer ti moze byt ukradnuta. V Britanii napriklad (neviem, mozno aj v inych krajinac), sa plati cestna dan na zaklade tohto udaju. teda v praxi to znamena, cim viac emisii vyprodukujes, tym viac platis rocnu cestnu dan. Takze velmi podstatny udaj pri kupe vozidla, ktory vacsina ludi musi brat do uvahy ked kupuju auto.
Napriklad take ecoboost motory su oslobodene od dane, pripadne ju maju za nejaky smiesny poplatok, dajme tomu 30 libier na rok....ja na focuse mk1 1.5 benzin platin 180libier na rok. Ked si kupis trebars nejake AMGcko, alebo nieco co ma 5litorvy benzinak tak platis cca 500libier rocne.
Takze poznam xy ludi, co idu iba po spotrebe/emisiach, su tu dost popularne diesle s malou spotrebou, prave preto. Preto VW vie, ze auta, ktore su prezentovane ako so super emisiou, uz nebudu predavat vo velkom, minimalne v UK.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Presne, na Slovensku asi nebol pripad, ze by ludia museli nosit ruska kvoli smogu, ale v mnohych mestach rozne na zemi je taka situacia bezna a pravidelna, to je uz extrem, no este je nieco medzi a pocet aut stale stupa, takze ak by skutocne nikto na emisie nepozeral, neboli by to uz len cisla, ale realne by sa v mestach nedalo dychat, prave tusim v Azii, kde to zanedbavali, take situacie s ruskami su, ci boli bezne.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Neviem ako to funguje v Britanii, ale to, ze ecoboost motor ma zlavu alebo uplnu ulavu, tak to schvalujem.

Neviem, ze ci je Azia ten spravny pripad. V Azii je problem s emisiami nie len v pripade aut, ale su to lode, lietadla a hlavne priemysel. Do karat im nehra ani podnebie a tlak, ktory tlaci tento smog pri zemi.

Inak ku Kalifornii, tak Wikipedia o Los Angeles pise toto: Kvôli svojej polohe a rozlohe mesta, dôležitosti áut a iných faktorov, je Los Angeles kontaminované mesto, čo sa prejavuje hlavne vo forme smogu. V povodí rieky Los Angeles a v San Fernando Valley je v ovzduší veľa výfukových plynov z áut, kamiónov, lodí, lokomotív, vzduch tiež obsahuje nečistoty z fabrík a iných zdrojov. Navyše podzemná voda je tiež ohrozovaná. Niektoré formy znečistenia sa nekontrolovateľne rozširujú, aj vďaka dopravnému systému v meste a v jeho okolí. Svetelné znečistenie znamená pre mesto tak isto problém. Tiež na rozdiel od iných miest, ktoré závisia od dažďu a využívajú ho na elimináciu smogu, v L.A. toto nie je možne, pretože v meste prší len sporadicky, dôsledku čoho je smog schopný nahromadiť sa počas viacerých dní. Z mimoriadne vysokej hladiny smogu 100, v 70. rokoch bol smog znížený k miléniu skoro na nulu. No napriek tomu po roku 2000, sa začala hladina smogu opätovne zvyšovať. Podľa informácii American Lung Association bolo Los Angeles v roku 2004 najkontimovanejšie mesto v USA. Z toho dôvodu sa agresívnejšie pokračuje na zlepšení ovzdušia v meste.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja som napisal, ze ta Azia je extrem, no ten smog vznika v mestach, kde za to mozu prave auta a nie lode a lietadla, ved tusim aj tam maju to pravidlo, ze SPZky s parnym a neparnym cislom sa striedaju a vzdy jedna polovica nesmie jazdit, to by nerobili, ak by prave auta nesposobovali ten smog.

Samozrejme, su tam aj ine faktory, ktore situaciu zhorsuju, okrem ineho aj nase lacne dziny, oblecenie, ci elektronika a prakticky skoro vsetko co pouzivame sa vyraba v Azii, kde su okrem lacnej pracovnej sily prave tiez menej prisne pravidla v tomto smere.

Ja niektore aktivity EU tiez neschvalujem (napr. ziarovky/ziarivky), ale prave tu regulaciu emisii povazujem za rozumnu, pretoze si spominal aj podnebie, ktore sa ale aj u nas zacina menit, pocet aut prave v mestach sa zvysuje a ak by boli menej prisne pravidla, tak by sa situacia z Azie mohla preniest casom aj sem, no a je jednoduchsie to regulovat cim skor, ak uz bude situacia neunosna, bude to ovela komplikovanejsie a ovela drahsie.
smajlik
Expert
Expert

Príspevok od používateľa smajlik »

Problem so smogom maju napriklad v Parizi, co nie je az tak daleko od nas. Prave tam sa chystaju zakazat dieslove auta (najprv starsie rocniky, neskor uz aj novsie). A teraz im do karat zahral este aj VW, ktory potvrdil, ze vypusta viac emisii.

Osobne dufam, ze tato kauza bude mat pozitivny vysledok - vyrovnanie cien nafty/benzinu a ludia si konecne uvedomia, ze diesel do mesta nema zmysel. Samotne emisne normy (ktore do teraz v EU hrali v prospech dieslovych aut /emisie CO2/) su podla mna pri sucasnych technologiach nesplnitelne a mozno si to po tejto kauze uvedomia aj politici.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Pre mna velmi zaujimavy pohlad a komentar o skandale VW a dopade na to - http://autozurnal.ta3.com/nazor-co-je-z ... olkswagenu
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Jasné.. Veď je to tak jednoduché!
1. Zlá, zlá ´murica sa potrebovala zbaviť konkurencie dokonalých nemeckých dízlov
2. Chudáčik dobručký Volkswageník maličký bol tlačený do nesplniteľných trápnych ekolimitov

Dízel do osobného auta nepatrí. Môžete ma aj ukarmovať k smrti, ale po tomto škandále, kde prekračovali normy až 10x viac si to myslím s ešte väčším presvedčením.

Inak ale súhlasím, že v takej či onakej miere sa problém reálnych voči vykázaným emisiám, dotýka viac menej všetkých značiek.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Tak mozno laicky sa spytam. Vela krat v tejto kauze sa zacina hovorit o tom aky je diesel ''zly'' Viete mi to v skratke vysvetlit? Ved kazdy kupuje diesel, lebo ma dobru spotrebu a podobne...ci nie?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Nie je to jednoduché porovnanie, ale myslím, že sa zhodneme na tom, že emisie dízlového motora sú pre človeka oveľa nebezpečnejšie.
Dízel produkuje o čosi menej oxidov uhlíka, ale viac ako 20-násobne viac oxidov dusíka.
Síra v prítomná v nafte, znemožňuje použitie katalyzátorov.
Odporúčam: http://www.bloomberg.com/news/articles/ ... ffice-says

Druhá vec, ktorú dízlové motory produkujú oproti benzínu sú pevné prachové častice. Tieto malé častice sú silno karcinogénne a preto, že sú tak malé, tak pľúcami prenikajú do krvi a ďalších orgánov. Filter pevných častíc (to, čo sa na Slovensku "vykuchá" ako prvé) je na zachytenie týchto častíc a následné "vypálenie" na diaľnici. Čo je to ten istý princíp, ako postaviť vyšší komín, aby nezasmradilo moje mesto, ale odfúklo to ďalej.

Samozrejme pokiaľ sa motor nedostane na prevádzkovú teplotu (napr. jazdou v meste), je tiež hádam jasné, že produkcia týchto emisií sa zvyšuje.

Všetkým tým nechcem povedať, že z benzínového výfuku padajú konvalinky s ľaliami, ale hlavný problém benzínového motoru sú oxidy uhlíka, ktoré sú dobre odbúrateľné fotosyntézou a použitie katalyzátorov je veľmi efektívne.
Napísať odpoveď