Vybavenie rodinneho domu - co vsetko treba nakupit

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
test
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Vybavenie rodinneho domu - co vsetko treba nakupit

Príspevok od používateľa test »

Vana je planovana najma kvoli detom, inak by som ju osobne nepotreboval. A aj zeny castokrat uprednostia vanu. Takze do tohto fusovat nebudem. Stale je jednoduchsie sprchovy kut vystriekat Savom alebo inym cistiacim prostriedkom, nechat posobit, poutierat spongiou al. handrou, umyt, ako sa starat o zaves v sprchovom kute. Doklad treba brat na sparovanie, pretoze v sparach sa najcastejsie vyskytuju plesne. V tomto smere treba mysliet aj na dobre vetranie kupelne a tiez vykurovanie. Takze do kupelni to vidim na podlahove kurenie a rebrikovy radiator na stele.

Pokial sa bavime o TV a IPTV, tak ta mozna nie je z dovodu lokality. Preto prichadza do uvahy satelit (Magio alebo Digi), o kabloch mi to je samozrejme jasne, to sa bude riesit priebezne pri stavbe, aby sa na to nezabudlo a pojde tam urcite aj kabel naviac, ako koax, tak aj ftp cat5, clovek nikdy nevie co vyuzije do buducnosti a tych 20 eur za kabel je v tomto smere zanedbatelnych. Internet bude rieseny cez 5,8GHz wifi, ale casom sa mozno situacia zmeni. Bude uz vopred pripraveny kabel, ak by sa tam zapajala optika alebo nieco podobne. TV bude pocitana len spalna a obyvacka, potom pripadne casom do detskej izby uz len DVB-T, ale to je daleka buducnost. Toto sa bude este konzultovat s elektrikarmi, oni maju v tomto smere viacej skusnosti, vedia lepsie poradit a upozornit na pripadne problemy alebo novinky, ktore sa ocakavaju.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Myslis to tak, ze elektrikari sa vyznaju v ponukach tv operatorov, alebo som to zle pochopil? Predtym si spominal aj telku v altanku, okrem toho, aj pre DVB-T bude treba kabel, ale s tym asi pocitas.

Preco pises stale len o Magio a Digi? Prakticky to myslim vlastni 1 firma a Digi zdrazovalo, ci chysta zdrazovanie, to ze nezvazujes Skylink by som pochopil, ale preco nezvazujes aj inych operatorov, napr. UPC/freeSAT, ci spominanu AntikSAT a na rovnakej pozicii by mala byt este dalsia nova platforma, ktora ale este nebola potvrdena. Ak zvolis vhodnu platformu, mozes platit rovnaky mesacny poplatok a mozes mat na kazdej telke rovnaku, plnu ponuku kanalov ako na hlavnej telke.

Este doplnim k satelitu vseobecne, urcite zvol vacsiu parabolu aka je odporucana, ak je to mozne, cenovy rozdiel je zanedbatelny, no vyhnes sa vypadkom (az na extremne lejaky, kde nepomoze nic). Taktiez pocitaj s tym, ze v zime bude treba parabolu zbavovat snehu, takze niekde vysoko na streche by nemala byt, to aj kvoli vetru, prip. ak uz ma byt vyssie, tak blizko okna, odkial pojde lahko ju zbavit snehu.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Pises mi tu uplne kraviny, ktore v tomto pripade su pre mna nepodstatne a budem ist riesit az na konci. Ako som uz napisal, kable sa natiahnu, operator sa bude riesit na konci. Preci DigiTV? Pretoze maju Anglicku ligu vo futbale v ponuke, neviem co bude o tri roky a ci bude mat licenciu niekto iny. UPC urcite nie. Okrem toho ma DigiTV teraz na jesen prist s ponukou CI modulov do TV a tym padom by vypadol STB od TV. DigiTV teraz ponuka az 4x STB a teda by sa dalo poriesit obyvacka, spalna a aj altanok, to je 3x STB za cenu okolo 16 eur mesacne. Mozno za rok, dva alebo tri bude v ponuke aj digitalna kablovka od niektoreho miestneho operatora a tam bude situacia ina, potom by sa to rovno spojilo s internetom. Parabola sa snehom zbavuje vtedy, ak je naklonena tak, ze sa tam udrziava sneh - to je problem najma Magia, pretoze vyuzivaju statelit na urcitej pozicii. Finta na to je obycajny silikonovy olej, ktorym sa potrie parabola. Ale dost uz bolo o poskytovateloch satelitnej televizie, tema bola o vybaveni domu a nie o poskytovatelovi TV.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

OK, tak nemas za co, chcel som len poradit, kedze prave pri Digi ludom casto vypadava signal kvoli nedostatocnej rezerve na parabole. Ostatni tu pisali o veciach za par Eur, obuvak ci toustovac, pri TV, ci uz bude tuner v telke, ci osobitne, parabole samotnej a prislusenstva, to je polozka v stovkach Eur.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Preto pocitam na kable a zapojenie TV 200-500 eur (pricom je pocitane s akciovou cenou Magio al. Digi). Obuvak tu dal Gangy, ale tym obuvakom by si zasluzil akurat tak po hlave.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

test: osobne som za vymurovanu sprchu, mame to tak u nas doma a je to komfortom niekde uplne inde nez kadejake sprchove kuty.
Ale vane by som sa nezbavoval z viacerych dovodov, taka vana pre dvoch... rozumieme si.

co sa tyka TV, koax neviem ci sa oplati nejak zvlast tahat, ak tak kvoli DVB-T, ale ked to budes riesit, daj si pozor na stratu na dlhom kabli, kedtam nejake zosilnovace signalu po ceste.

LAN by som ja osobne riesil centralnou sietou vo vhodnej fail-safe topologii, do miestnosti potom vyviest kabel s moznostou pripojit router a dalej rozviest po zariadeniach v miestnosti. Nemusis v kazdej miestnosti hned router aj umiestnit, ale naroky sa mozu casom menit, tu pribudne telka, tam pocitac pre decka... wifi je fajn na prenosne zariadenia, ale na pevne (telky, pocitace, kamery trebars keby si sa rozhodol) je lepsi kabel. Na centralnu siet pouzit zariadenia aspon na 1Gbps, to by malo na najblizsiu dobu stacit. Potom by som pripojil nejaky dobry NAS s DLNA a Gbit sietou. Jednak na zalohovanie veci ako fotky z dovolenky, dolezite dokumenty a cojaviem co (idealne prepojene priamo s cloudom) a jednak na centralizovanu zbernu multimedialneho obsahu, ten potom budes moct pristupovat z kazdeho zariadenia v domacnosti, napr. aj Smart TV, tabletov...
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Uvazujem aj nad tym murovanym sprchovym "kutom", pripadne tam dat este take dvierka. Siet sa urcite bude riesit tak, ze do kazdej izby pojde aspon jeden ethernet kabel a asi aj jeden koax, ak by nieco. Do obyvacky urcite 2x ethernet, jeden ku TV (mozno aj 2) a dalsi niekde za gauc ako normalna zasuvka. Vsak 300 metrov kabla cat6 stoji 100 eur, cat5 stoji 60 eur. Ako si ty pises, v technickej miestnosti bude maly rack a tam pojde zariadenie pre kamerovy system, NAS zariadenie, tam bude zrejme privedeny internet, takze aj router a niekde zrejme na chodbu bude spraveny vyvod aj pre wifi router. To sa musi este domysliet, ako to oddelit od bojleru, ak by sa nieco stalo (vybuch bojleru, aby to neposkodilo tieto el. zariadenia. Je mozne, ze sa tam spravi tenka priecka, to este cele budem konzultovat. Toto nechavam zatial cele otvorene. Najlepsie to spravia aj tak elektrikari, ked budu robit projekt a ja im poviem vopred moje poziadavky.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Neviem, osobne by som nahodnemu elektrikarovi riesenie takychto technologii nezveril, elektrikar je urcite dobry v silnoprude, a pravdepodobne bude mat prehlad aj o slaboprude, ale nejaky priemerny Jozo elektrikar pochybujem ze bude mat prehlad o sietovych technologiach. Skor by som skusil najst nejaku firmu co sa zaobera inteligentnymi budovami.

Inak to znie rozumne s tou technickou miestnostou.
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

test napísal:Obuvak tu dal Gangy, ale tym obuvakom by si zasluzil akurat tak po hlave.
No dovol, poradil som ti vysavac :D
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Jezis Maria, Fabo, zase riesis uplne chu****. Kde som pisal, ze to idem dat dakemu Jozovi z Oravy alebo Janovi z dalekeho vychodu od Michaloviec? Elektriku bude robit firma, ktora sa venuje silnoprudu a slaboprudu, venuju sa tiez kamerovemu systemu, dochadzkovemu systemu, EPS, ozvuceniu objektov, zabezpecovacim systemom, meraniu a regulacii. To je znameho firma, ktora robi komplet elektro do hotelov, bytoviek, domov, vratane hoteloveho systemu + kameroveho systemu + zvuku + osvetlenie + EPS + alarm + dochadzkovy system + server a i. Technicka miestnost nie je planova pre srandu, aby tam bol len kotol. Nakoniec sa to bude musiet aj tak rozdelit a zrejme tam budu musiet byt aj protipoziarne dvere. Ale chcem to mat poriadne, teda aby bol rozvadzac, kamerovy system, alarm, NAS, router a vsetky tieto srandy v bezpeci, napajane zaloznym zdrojom, samostatne oddelene od kurenia a bojlera.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tak povedz rovno, si napisal ze to nechas na elektrikara... elektrikar a firma ktora sa venuje instalaciam veci ako audio, kamerove systemy atd. je kusok rozdiel
test
Hardcore addict
Hardcore addict

To si si uz len ty domyslel. Elektrikar je pre mna clovek, ktory sa venuje takymto veciam vratane dvoch ludi z firmy co to spravia. Nebudem ich predsa oznacovat, ze ide o cloveka z firmy venujucej sa silnoprudu, slaboprudu, alarmom, EPS, VZT a i.
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

test napísal:Uvazujem aj nad tym murovanym sprchovym "kutom", pripadne tam dat este take dvierka.
murovany kut, alias niku urcite odporucam, velkost podla vlastnych potrieb, takmer nemoznost prasknut dno, a teraz dostat aj velmi slusne dvierka na to v roznych velkostiach a moznostiach, rozlozenie veci podla vlastneho gusta - bateria, drziaky, nejaka ta murovana policka atd... dojdi pozret test niekedy :wink:
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Dobre mojko, pridem pozriet, mozeme sa spolu aj osprchovat :D V stredu alebo vo stvrtok sa ozvem, priprav mi zupan :D

Inak, len tak nahodou, ked som cital clanky na internete, tak som cital o inteligentnych domov. Tam som sa docital o meracoch el. energie a najma o odpajani zariadeni, ktore nemusia byt ani v stand by mode, ktore zerie par wattov. Ide napriklad o odpajanie televizorov, pocitaca+lcd, tlaciarne, mikrovlky, rury, radia a este par drobnosti. Ked sa zamkne dom, tak system odpoji tieto zariadenia, aby tych par wattov zbytocne nezrali, tym sa setri el. energia. Vie niekto kolko sa tym da usetrit a ci sa ta navratnost splati? Treba pocitat s tym, ze treba jednotku na inteligentny system a ku kazdej zasuvke potom pritiahnut jeden kabel naviac od tohto inteligentneho systemu a jeho rozvadzaca. Ta cena je 500-1500 eur, zalezi od skalovatelnosti, poctu senzorov a inych veci. Tiez je to mozne napojit na elektricke zaluzie na oknach, ktore sa podla toho vytiahnu al. zatiahnu, pripadne sa da regulovat automaticky kurenie, bojler, osvetlenie a kopa inych veci. Su tam rozne srandy, niektore mi pridu velmi predrazene, ine zase zbytocne. Okrem ineho sa to da ovladat na dialku cez mobil, tablet alebo len tak z weboveho prehliadaca. Viem si z dovolenky nechat v zime temperovat kurenie, obcas zapnut svetlo alebo nastavit nahodne svietenie, aby tym clovek odrazil moznych zlodejov, v den prijazdu si viem nastavit silnejsie kurenie, rozvietit prijazdovu cestu, pri vetre nechat automaticky zatiahnut elektronicke rolety, v pripade pekneho pocasia ich nechat automaticky vytiahnut, moznosti je skutocne vela.

Ak by to niekoho zaujimalo, tu sa moze docitat o tychto rieseniach, niekde su uvedene aj moznosti co to ponuka, aj ceny.
http://www.domotron.sk
http://www.loxone.com/cscz/start.html
http://www.smart-house.sk/
http://www.homesystem.sk/
http://smarterhome.sk/sk/
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ak teda mozem, moj nazor, niekedy by som do toho siel, ale dnes, vsetko su to veci ktore sa mozu pokazit a co sa moze pokazit... Navyse je tu moznost poruchy s roznymi nasledkami, ci uz zamernej, hack, kradez mobilu, alebo nahodnej, chyba, bug SW a pod., tiez mobil sa moze vybit...

Mne osobne sa pokazila podobna "hracka", stmievac na DO a lacny nebol, no aj tak to bol len maly zlomok toho co by stalo vybavenie tymito vecami v celom dome.

Su aj lacnejsie alternativy, kurenie sa da naprogramovat aj na krabicke za par Eur, to zapinanie svetla v nepritomnosti bude tiez radovo v Eurach. Vypinanie spotrebicov denne je mozne riesit aj lacnejsie, taka predlzovacka s vypinacom, alebo ja mam napr. prepatovku na PC s DO, asi 4-5 rokov, nebola prilis drahsia ako tie bez DO, baterie som este nemusel menit, no mam to nastavene len na monitor, repraky a pod., nie na PC, lebo je otazne, ci to PC neskodi, v pripade telky taktiez, aj ked je to na samostatnu temu, ale treba aj to zvazit.

Najlepsie by bolo ak by niekto napisal, alebo si nasiel reakcie ludi, ktori to maju dlhsie, tak 3, 4+ roky, aj ohladom spolahlivosti aj ohladom realnych uspor.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Uz predbiehas a hladas katastroficke scenare. Mozes si dat na telefon pin kod, mozes si tam dat vzor na odomykanie a urcite aj ta aplikacia je chranena s moznostou zadavania bezpecnostneho kodu. Takze tu by som sa vobec nebal. Tieto inteligentne domy nie su len o predlzovacke na vypinac alebo o zastavovani kurenia (alebo casovacu). Inteligentne sa volaju preto, lebo to maju riesit inteligentne. Kurenie v zime ma fungovat tak, ze pokial mas teplotne cidlo, veterne cidlo, vonkajsie cidlo teploty, elektricke roletu (zaluzie), tak sa to prisposobuje pocasiu a reguluje to podla potreby. Ak je teda vonku strasna zima, zamracene a fuka, tak ti zatiahne rolety a hotovo. Ak je vonku krasne slnecno, nefuka, tak ti vytiahne rolety, stiahne kurenie a necha, aby dom nasal slnecne luce cez okna. Ak sa zacne ochladzovat alebo fukat, tak opat to vie zatiahnut rolety, zapnut trosku viacej kurenie a neviem co este. Ako ide slnko po oblohe, tak rolety vedia regulovat sklon lamiel. Takto je to aj s osvetlenim, ze ak odides, tak automaticky vypne vsetky svetla, ak to mas tak nastaene. Ked prides, tak zase to vie zapnut svetla v garazi, pred vchodom a vo chodbe. Dokaze ti to zapnut hudbu, zapnut kurenie. Na co mas mat zapnute kurenie, ak nie si doma?

Moznosti je skutocne vela, cisla vravia az o 20-30 percentnej uspore energii za rok. Ak mas elektriku napriklad 50 eur mesacne a plyn 80 eur mesacne, odpocitas od toho nutne naklady za varenie, chladnicku, internet a neviem co este take, tak ti ostava trebars 100 eur mesacne. Tam by to mohlo znizit o 20-30 eur. Pri 20 eur za mesiac je to 240 eur za rok, za 8 rokov je to 1920 eur. Kto vie, ze ci za 8 rokov neodide rozvadzas, nepokazi za cidlo na radiatore, senzor teploty vonku a v spalni, v takom pripade je to zbytocne predrazeny luxus. Ale v kombinacii so solarnymi panelmi, bojlerom a neviem cim dalsim, tam by ta navratnost mohla ist dole a tam by sa to mozno splatilo aj za 4-5 rokov. Zase, ak clovek byva dlho v praci, ma sluzobne cesty, chodi na dovolenky, chodi prec na vikendy, tak tam mozno ta navratnost moze byt este lepsia. Mozno si niekto povie, ze je to predrazeny luxus, ale dalsi si moze povedat, ze je to vyhodna vec a dokaze to usetrit naklady. Kto vie, realita moze byt ina.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja som len napisal, ze sa to moze pokazit a tiez ze mozno niektorym zariadeniam nemusi prospievat neustale vypinanie, len aby si to zvazil, rozhoduj sa sam, ved som len napisal svoj nazor - a tie alternativy, tak ja som nenapisal ze je to nahrada za to, ale dalsia moznost, urcite nie tak dokonala a pohodlna, ale mozno 10 ci 20x lacnejsia, k tomu ze ked nie som doma, naco ide kurenie, ved sa da naprogramovat na cely tyzden, aj rucne vypnut na X hodin, alebo prepnut na nocnu teplotu a urcite budu aj pokrocilejsie volby uz teraz. Inak myslim ze tvoj odhad 20-30€ zo 100 je velmi optimisticka, ak by to tak bolo, tak by sa to mozno aj oplatilo. Kazdopadne ciastocne sa da usetrit tiez inymi moznostami, lacnejsimi, len ovela menej pohodlnymi, no ak si tie problemove spotrebice napojis v kazdej izbe na jednu predlzovacku, tak je to tuk v 1 izbe, tuk v druhej...

Prip. ma napadla dalsia alternativa, spravit 2 fazy elektriny uz pri rozvode, na jednej by boli zasuvky pre tieto spotrebice, na druhej osvetlenie a spotrebice ktore musia byt nonstop zapnute, potom by stacilo istic vypnut pri odchode, pre celu tu 1 fazu.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Trezor - nabytkovy alebo zamurovany :)
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Ceny som bral take, aby neboli veci najlacnejsie, ani najdrahsie, isiel som skor taky priemer. Niekde to bolo o kvalite, niekde o cene. Isteze by sa z toho dalo aj 30 percent stiahnut. Dokopy vsetko - 15 201 eur. Tazko bolo hladat niektore ceny, pretoze tam to moze fakt lietat. Da sa kupit kuchynska linka za 300 eur alebo si dat spravit na mieru za 1000 eur. Nieco vacsie aj 2000 eur, dokonca aj 4000 eur. Gauc sa da kupit za 350 eur, ale aj za 2800 eur. Postel tiez, tam je to skor o matracoch, vankusi, tiez sa da spravit velky rozdiel v tejto cene. Skrina do izieb moze byt vstavana na mieru alebo nejaka drievotrieska. Jedno kupi clovek v Jysku za 180 eur, dalsie stoji aj 500, aj 1500 eur. Nie som zatazeny na televizor, dal som 1200 eur, pretoze som pocital na TV 1000 eur, k tomu kable, stojan na stenu, mozno nieco dalsie bude treba. Spocitat taniere, hrnce, panvicu, pribor, salky, to bolo trochu obtiaznejsie, snazil som sa to ako tak, mozno som dal vela, mozno malo, ale tak je to stale vec, ktora sa da casom dokupit, ktora sa dava do daru alebo kupit lacne veci z Ikei, pretoze aj tie plnohodnotne posluzia. Niektore veci sa daju aj vyhodit a to napriklad gril, friteza, radio, naradie, spravi to maly rozdiel, ale stale sa da hybat. Urcite by som ale pocital so sumou 15 000 eur.

1. kuchyna
kuchynska linka - 1500 eur na mieru
umyvacka - 300 eur
sporak - 250 eur
chladnicka - 350 eur
radio - 20 eur
riad - 30+40+30+50 eur
kavovar - 80 eur
mikrovlnka - 120 eur
rura - spolu so sporakom
kanvica - 20 eur
digestor - 100 eur
stol + stolicky - 200+300 eur

spolu - 3390 eur

2. obyvacka
gauc - 1000 eur
stol - 100 eur
tv - 1200 eur
dvd - 150 eur
maly nabytok - 400 eur

spolu - 2850 eur

3. spalna
vstavana skrina - 1500 eur
tv - 500 eur
nocne stoliky - 80 eur
postel - 800 eur
lampy - 500 eur
stol - 100 eur

spolu - 3380 eur

4. izba 1
postel - 300 eur
stol - 100 eur
skrina - 400 eur
lampa - 30 eur
stolicka - 70 eur

spolu - 900 eur

5. izba 2
postel - 300 eur
stol - 100 eur
skrina - 400 eur
lampa - 30 eur
stolicka - 70 eur

spolu - 900 eur

6. velka kupelka
vana - 150 eur + 70 eur (bateria)
wc - 70 eur
umyvadlo - 70 eur
pracka - 250 eur
skrinka so zrkadlom - 100 eur
susicka - 500 eur (zatial zbytocnost)

spolu - 730 eur (+500)

7. mala kupelka
sprchovy kut - 200 eur
wc - 70 eur
umyvadlo - 70 eur
skrinka so zrkadlom - 100 eur

spolu - 440 eur

8. sklad
wifi router - 70 eur
kamerovy system - 500 eur
kotol (sucast kurenia/vody) - 1300 eur
bojler (sucast kurenia/vody) - 200 eur
vysavac - 80 eur

spolu - 650 eur (+1500 eur)

9. spajza
policky - 250 eur
hrnce - 200 eur
pekac - 25+40 eur
kuchynska vaha - 20 eur
friteza - 60 eur
mixer - 20+40 eur

spolu - 655 eur

10. chodba
policka na topanky - 60 eur
satnik - 250 eur
obuvak pre gangyho - 1,39 eur :D

spolu - 311 eur

11. altanok
stol + stolicky - 300 eur
gril - 25+50
tv? - 250 eur
radio - 20 eur
kosacka - 200 eur
naradie - 150 eur

spolu - 995 eur

TOTAL - 15 201 eur
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

kuchynska linka - za 1500 na mieru velmi tazko, rataj 2000-2500
sporak a chladnicka - rataj dokopy o 300-400e viac
mikrovlnka - staci aj za 60e
policky - nakup v kauflande tie regaly namiesto polic. jedna vyjde tusim na 17€, nakupis 5 a mas to na celu spajzu bez nutnosti nieco vrtat (pokial mas miesto a nepotrebujes fakt len policku na stenu so sirkou 25cm)
naradie - tam by som asi ratal vacsiu sumu. aku vrtacka, priklepovka atd atd co budes potrebovat.

inak zdravy rozpocet
Napísať odpoveď