Kde ulozit peniaze ?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
dunno
Star
Star

Kde ulozit peniaze ?

Príspevok od používateľa dunno »

Ahojte, mam taku otazku, kde si odkladate peniaze, ktore zarobite a chcete ich usetrit ? Odkladate si ich len doma, alebo mate ich na beznom ucte, pripadne na nejakom inom ? Pytam sa, lebo zatial si osobne tie peniaze drzim an beznom ucte, ale ci ich mam tak alebo doma, je to asi jedno, lebo tak ci tak mi k nim nic nepribudne. Viete mi odporucit nejake riesenie, kam odlozit peniaze aby sa k nim pripisal nejaky urok, aspon nejake mizive percento ? Terminovane vklady moc nie, pretoze tam su tie peniaze takpovediac zmrazene, cize ich neviem pouzit keby som potreboval.
melonSVK
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Kde ulozit peniaze ?

Príspevok od používateľa melonSVK »

Sporiaci ucet bude pre teba idealny. Peniaze mas stale k dispozicii, urok niekde na urovni 1%, ale lepsie jak nic :)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Aby si mal nieco z uroku, tak by si tam musel mat tak 100 000 eur, inak skoda sa bavit o uroku. Ja mam bezny ucet a na odkladanie pouzivam Zuno ucet, ten je zadarmo, karta na bezkontakt e platby, Paypal. Cize kes rezervujem ubytko ce Booking.com, tak prave z tohto uctu na ktorom drzim odlozene peniaze. Chces ist na dovolenku v lete? Odloz si 100 eur mesacne od dnes a v lete mas na dovolenku.
Markoff
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Markoff »

Ja mam v prvej stavebnej sporitelni ucet kde je urok 3% + statna premia. Ale neviem ci sa da este zriadit ucet s takym urokom a ta statna premia kazdym rokom klesa.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

neda. mam 3.5, minuly rok, ked som bol zistovat ako je to s vyberom casti vkladu, tak ze sa to da len tak, ze sa zrusi ucit a zalozi novy s vkladom zo stareho, ale ze to neodporucaju, alebo mam 3.5% a teraz su 2.5
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

nieco mam odlozene cash doma, nieco mam v striebornych a zlatych minciach (ak by ta to zaujimalo: http://tinyurl.com/og9wdya, davam na to asi 3,5% mesacneho prijmu nech mi vyjde na 2 mince), zbytok mam na sporiacom ucte.

z tych smiesnych urokov som si uz raz zaplatil mesacnu splatku na UPC.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Mesacnu spatku na UPC mas kolko, 10 eur? Este aj tie uroky sa predsa zdanuju, aby sa na to nezabudlo.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

test napísal:Mesacnu spatku na UPC mas kolko, 10 eur? Este aj tie uroky sa predsa zdanuju, aby sa na to nezabudlo.
asi 14E, zijem ale v CR. zase tych penazi nieje vela, ani nie 3 mesacne platy. aj to je kurna problem nasetrit.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Teraz je to chabe, prave dnes som pozeral klasicke terminovane vklady a najlepsi ma max 2% a aj to na min. 24 mesiacov.

Nebolo to tak davno (max dva roky), co nebol problem najst 4%. Ani to neni nejak vela, ale potesi.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Frco - a citim figel ze tie 2% su za cele dva roky, cize rocne to je mega velkych 1% :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

35 000 eur na ucte, 1 percento je teda 350 eur, teda 29,17 eur za mesiac. To je uz celkom slusne, pri 2 percentach by to bolo este zaujimavejsie. No ale to som ratal so sumou 35 tisic. Ak tam ma niekto 2400 eur, tak to je skoda pocitat (24 eur za rok, tj 2. eura za mesiac). Za vedenie uctu v SLSP platim 5,90 eur mesacne.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Nie nie, to neni 1% na rok :D To uz by bol dost odrb.

No keby teraz bol nejaky terminak, tak by som to tam supol na rok. Lebo tak zhruba o rok tie peniaze budem potrebovat. Mam 20 000 na ucte v Tatra banke, cize mam vedenie uctu zadarmo. Inak stoji 3.5, pripadne dokonca az 7(!) eur. Tiez som pokukoval po tom terminaku.

Najlepsie vychadza Sberbank s 1,8% :lol: a mojim ziskom okolo 200 EUR. To neviem ci sa mi vobec oplati sa s tym zaoberat.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja idem teraz testovne supnut 1000 eur na https://www.zltymelon.sk/proces-investovania

len sa este musim rozhodnut ci to chcem poziciavat priamo ludom, alebo vyskusam toto: https://www.zltymelon.sk/cash-free-byvanie
moc sa do toho nevyznam, preto tam viac urcite investovat nebudem. co som cital, tak s tym poziciavanim ludom je to taky dost risk, vela ludi nesplaca, potom sa to riesi exekutorom (to riesi zlty melon za vas) a nemas istotu ze tie peniaze uvidis. na druhu stranu vacsinou poziciavas 25 eur jednej osobe, takze to tak neboli.
to byvanie ma vraj garantovany urok, celkom vysoky, neviem kde tam bude hacik.

tiez kedze sa uz par rokov zaujimam o magic the gathering, som sa rozhodol nakupit nejake vytipovane karty, ktore maju potencial za 2-3 roky stupnut na cene. pokial sa do toho clovek vyzna a dobre to odhadne, tak zarobky mozu byt viac nez 100%.
napriklad tato karta:
http://www.mtgprice.com/sets/Innistrad/Snapcaster_Mage
uz 3 roky dozadu ked som zacinal a ta karta zrovna vysla, cena bola cca 15-20 eur (co nie je zrovna malo na jednu kartu) a hrala sa uplne vsade, teraz, 3 roky dopredu sa karta predava za 50-60...
to je urcite lepsi vynos nez 2% rocne :)
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Ten magic som hral vyse desatrocie, tiez som predaval karty, ale tazil som hlavne z toho, ze ponuka bola slaba a internet nerozvinuty. Ale skor som to bral ako zabavu, cize ma to vlastne nic nestalo.
Investovanie do kariet v MTG je dost vabank. To by som rozhodne neodporucal. Ale to sme uz OT.
PsychoS
Professional
Professional

Príspevok od používateľa PsychoS »

Trosku OT ale je tu niekto kto investuje? 5%+ aspon. Tie mince inak tiez zaujimave. Par ich mam tiez.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Za 20 000 eur by som radsej kupil 1-izbovy byt niekde v mensom meste, pripadne 5 tisic doplatil a dal to do prenajmu. To mas hned 200x12=2400 eur. Trosku lepsi zisk ako pri uroku v banke. Nevyhoda, ze o rok budes potrebovat tie peniaze.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ozaj niekde kupis byt za 20-25 tisic, na ktorom budes mesacne zarabat 200 eur (teda prenajimat za 200 + energie + fond oprav)?

to znie celkom dobre aj ked zaratas to ze to nie je uplne bezudrzbova investicia, ale moc sa mi tomu verit nechce.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

PsychoS napísal:Trosku OT ale je tu niekto kto investuje? 5%+ aspon. Tie mince inak tiez zaujimave. Par ich mam tiez.
Ja mam nieco v podielovych fondoch v CSOB. Za posledne 2 roky som tam mal stale okolo 10 % p.a.
Nastastie som vacsinu predal v lete, lebo teraz to celkom kleslo po tom, co sa dialo v Grecku a v Cine.
Napriklad Archipel fondy su celkom fajn ak to chces mat dynamicke (1% je nakupny poplatok, pri predaji neplatis) a bezpecnejsie ako cisto akciove fondy
https://www.csob.sk/podielove-fondy?fun ... 00B529VP14

Vsetko sa da peknepozriet na ich webe, maju to podelene a je tam aj dostatok informacii. Alebo mozes ist na pobocku a pokecat.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Ja osobne idem do ETF. Treba si ale zalozit brokersky ucet. Poplatky za spravu ETF su zanedbatelne a vstupny/vystupny poplatok je zvycajne 10 eur/usd za nakup (plati sa brokerovi). Teda ziadne 3-5% ako maju bezne podielove fondy. Nasledne staci nakupit index (napr S&P 500) a investovat a cakat. Krizy boli a budu a take prepady ako boli na konci augusta nespravia ziadne skody na majetku. Prave naopak. Ale uznavam, ze takyto sposob investovania nie je pre vacsinu ludi, nakolko sa im bude tento postup zdat velmi zlozity.
SPY (S&P500) ma aj napriek prepadu v auguste za posledne 2roky zhodnotenie 16% http://goo.gl/OVZ3CP
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Samozrejme, ale napriklad prave tie Archipel fondy su na tom podobne. Poplatok 1 % nie je nic hrozne a za posledne 2 roky maju vykonnost tiez okolo 16-17 %. Moznosti je proste velmi vela, treba si len vybrat podla toho co komu vyhovuje.
Napísať odpoveď