Zdravas, na tieto veci som prikrátky, takže otázka do právnického pléna:
Otec má pozemky v značnej rozlohe, ktoré už roky využíva na svoj biznis lokálne družstvo zaoberajúce sa chovom prasníc a ich predajom na rôzne účely. Doteraz nemal čas a ani možnosti začať s nimi vyjednávať o nejakej nájomnej zmluve, prípadne o tom, koľko a čo by mu mohli/mali odvádzať za ich využívanie.
Moja otázka znie - má nárok aj na vyplatenie nájomného (nech už v je v akejkoľvek forme, či už finančnej alebo v podobe produktov) so spätnou platnosťou, ak by na tom nástojil? Alebo aj v tomto prípade, ako v prípadoch rozhodnutí súdov týkajúcich sa prípadov s pozemkami, platí premlčacia doba?
Ďakujem.
Právna otázka - Užívanie pozemkov
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Právna otázka - Užívanie pozemkov
Pokial virm, druzstvo samo ponuka financnu kompenzaciu alebo tovar za uzivanie pozemkov. Nech to riesi cim skor, vyhovorka, ze nemal cas je smiesna. Kolko, tak 10 rokov nemal cas tam zavolat a napisat? Alibizmus z tvojej aj jeho strany. Premlcacie doby urcuje Obciansky zakonnik, tie su rozne, 2, 3, 5 alebo aj 10 rokov. Tu ide asi o neopravnene uzivanie cudzej veci. V tomto by ti asi vedel najlepie poradit notar, ktory robi dedicske konania. Alebo daky pravnik. Ceny za najom pri uzivani su smiesne, je to tam v centoch za meter stvorcovy. Niekto z kamaratov o niecom takomto vravel, ze za 1000 metrov dostavali rocne okolo 30 eur. Potom to nakoniec predali, cena 2 ci 3 eur za meter. Zalezi od lokality.
-
seth82
Darca
Z mojej strany to alibizmus nie je, ja som ani nevedel, že tam pozemky má. Tie zdedil, dozvedel som sa o tom až teraz (ja som na to čas nemal, roky som bol v zahraničí a teraz som tam opäť). V každom prípade to z jeho strany alibizmus je, to som nikde nepopieral. Ale vďaka za radu, asi to poriešim cez nejakých známych právnikov.
Ak nieco zdedil, muselo prebehnut dedicske konanie. To priebeha tak, ze sa musia zist vsetci dedici. Cize ak ma brata, sestru alebo niekoho dalsieho, tak musel byt pisomne doporucenym listom do vlastnych ruk pozvany na dedicske konanie. Ak tam nebol, nemohlo prebehnut dedicske konanie. Tak je postaveny zakon. Jedina moznost je, ze by pisomne oznamil notarovi u ktoreho sa konalo dedicske konanie, ze sa vzdava dedicstva. Takze nepis, ze o nicom nevedel. Okrem toho sa z dedistva plati odmena notarovi. Kto ju za tvojho oca zaplatil, ak nevedel o ziadnom dedicskom konani a o dedeni? Zial, nesedi tu nic co pises. Jedina moznost je, ak je jedinacik a bol by teda priamym dedicom, tam ale tiez musi prist na dedicske konanie a povedat, ze ci suhlasi s dedenim alebo nesuhlasi. Nesuhlasi sa vacsinou, ak je majetok mizivy a velke dlhy.
Takze, tvoj oco nech ide za prvym notarom, sadne si k nemu na 20 minut, notar mu vysvetli co a ako, necha mu 20 eur a bude to pre neho najlepsia cesta.
Takze, tvoj oco nech ide za prvym notarom, sadne si k nemu na 20 minut, notar mu vysvetli co a ako, necha mu 20 eur a bude to pre neho najlepsia cesta.
-
Fabo
Hardcore addict
zle citas heker, sethov otec o tom vedel, seth o tom nevedel.
-
seth82
Darca
heker: On to zdedil nie po rodičoch, ale po žene, ktorá nám predala dom a ktorá nikoho iného nemala. Nikde som nepísal, že "o ničom nevedel", zdedil asi 40 parciel, ktoré sú bohvie kde a elektronická forma katastru pre naše "mesto" nebola dostupná až do momentu, kedy kataster spustil svoj nový web, k čomu došlo pred niekoľkými mesiacmi. Nemal teda chuť a ani zbytočné peniaze na to, aby chodieval na okresný katastrálny úrad vzdialený asi 30 km ako na klavír a žiadal ich o asi 40 dokumentov s mapami týkajúcich sa spomínaných parciel - preto donedávna nevedel to, kde a čoho je vlastníkom.
Keďže si si vybral taký konfrontačný podtón, tak odpoviem iba LEARN.TO.READ.
Keďže si si vybral taký konfrontačný podtón, tak odpoviem iba LEARN.TO.READ.