Aku chladiacu kvapalinu a kolko?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
MFa
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Aku chladiacu kvapalinu a kolko?

Príspevok od používateľa MFa »

Zdravim,

cez leto v najvacsich horucavach sa otcovi stalo, ze sa mu prehrial motor, najma pri tiahlych kopcoch, teplota vody sla do "cervenych", po otvoreni kapoty bol cely motor zafrkany chladiacou kvapalinou (asi vyvrela, ze?). Doliala sa tam vtedy cista voda a teplota uz potom bola OK. Avsak, zima sa pomaly blizi a treba tam dat normalnu chladiacu kvapalinu (+ bude sa zrejme menit aj termostatova vlozka). Problem je, ze nevieme, aka kvapalina tam ma ist a najma jej mnozstvo, viete nam poradit?

Otec tvrdi, ze tam bola modra (pripadne zelena / modrozelena) a jedna sa o auto Renault Scenic 1.6 66kW r.v. 1998. Dakujem vopred za odpovede.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Aku chladiacu kvapalinu a kolko?

Príspevok od používateľa hojko »

Alebo cervena skor :) Ja by som hlavne riesil to, ze preco sa prehrial motor v kopcoch a zafrkalo motor. Pochybujem, ze to bolo tym, ze vyvrela. Skor si myslim, ze je niekde prasknuta hadica a pri velkom tlaku v kopci, kedze stupala teplota, tak to pretlacilo. Teda by som to videl na vymenu hadice a zrejme aj termostatu. Mnozstvo das podla navodu na obale od kvapaliny. Trebars mas kvapalinu do -30 stupnov a ked ju zriedis 1:1, tak sa dostanes na -15 stupnov. Takze ak das 3 litre tejto kvapaliny a 3 litre vody, tak to mas zriedene na -15. Kedze na Slovensku byvaju aj nizsie teploty obcas, tak by som to zriedil tak, aby to bolo pripravenych na -20, clovek nikdy nevie.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

Každopádne to čo tam je nechaj vytiecť, bo to už je riedené a nik nevie ako, tiež by som bral červenú. Je lepšia a menej agresívna. A ešte by som asi aj hadicou prestrekol ako chladiť tak aj motor. A kúp 3 litre narieď na 5/6 a malo by to byť niekde do -20/25°C a môžeš byť vysmátý. Dôvodov prečo vyvrela môže byť mraky od pretlakového ventilu, termostatu až po prasknutú/pokrútenú hlavu/tesnenie pod hlavou.
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Dakujem za odpovede. Motor je vcelku v dobrom stave, nezerie vodu ani olej, nedavno menene rozvody atd. avsak voda sa zacala stracat a nevidno nikde ze by to pretekalo (slzilo). A este jedna vec, najma po starte na volnobehu pri pridavani plynu je pocut tecenie vody (doslova). Je to len cirkulacia vody a spatny prepad do nadrzky? Donedavna (do leta cca) to nerobilo. A hojko, prehrialo sa to zrejme preto, ze tej kvapaliny bolo malo, ako som napisal, straca sa a nevieme kde. Bolo jej malo, po doliati obycajnej cistej vody to bolo OK.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

hrban napísal:Každopádne to čo tam je nechaj vytiecť, bo to už je riedené a nik nevie ako, tiež by som bral červenú. Je lepšia a menej agresívna.
Nemozes si tam naliat co len chces. Pouzita chladiaca kvapalina zavisi od motora a materialov v nom.
MFa: nemas niekde na nadrzke napisane G10, G11 alebo G12? To su typy kvapalin. Ale pises, ze tam bola modra-modrozelena, to by mala byt G11.
K prehriatiu: ak mizne kvapalina, tak v prvom rade moze byt niekde porusena hadica, spoj alebo chladic. V horsom pripade prasklo tesnenie pod hlavou motora a kvapalinu prepusta do oleja. To zistis najjednoduchsie tak, ze pod vieckom na doplnanie oleja je biela/zlta pena. Ta sa tam v chladnom obdobie moze vytvorit tiez, ale teraz je este relativne teplo, tak to skontroluj. Druha moznost "diagnostiky" je, ze pri zohriatom motore rukou stlacis privodnu hadicu do chladica. Mala by sa dat stlacit celkom lahko, ak ide tazko, tak je natlakovana od motora.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Gothar do auta z 98 roku sa leje všetko. A to nie je bmw.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Treba tam naliať to čo tam má ísť, aj keď je to už staré auto. A samozrejme riediť destilovanou vodou, nie čistou.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

hrban: ty si do auta lej co chces, ale neodporucaj to cudzim. Sice medzi G11 a G12 nie je velky rozdiel, ale aj tak je lepsie dat tam to, co odporuca vyrobca. Ceny su podobne, tak preco riskovat poskodenie motora?
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

červená/ružová je G12. okrem toho, že sa menusí meniť tak často(raz za 5 rokov), tak má aj oveľa nižší bod mrazu (až do -45°C) a bod varu 130°C. Určite lepšie ako G11 čo sú tie zelenomodré bordely. Taksto červená (G12) sa môže lievať do hliníkových motorov, (G11) zelenomodrá sa nesmie. červené sú len o trošku drahšie ako ostatné.
Potom napr mercedes má svoju špeci ale to nie je mercedes.
červená je proste kvalitnejšia a šetrnejšia ako zelenomodrá tak prečo by som tam tlačil práve tú zelenomodrú ?
ďalej tie šamanské postupy na zisťovanie tlaku z motora v sústave sú k ničomu, ak by ozaj chcel zistiť či mu preráža tlak z valca do chladiacej sústavy tak si to dá omerať, sústava je vždy trochu natlakovaná a pojem ''ľahko stlačiteľná hadica'' je dobre a tažkostlačiteľná znamená zle je kktina. Ak má v aute gumové trubky s hrúbkov steny 1cm tak to ani boh nestlačí či je natlakovaná alebo nie. A keď povieš človeku, čo sa prd vyzná, skús postláčať hadice a zistíš, tak prd zistí. V každej lepšej garáži dokážu omerať ako tlak v cylindroch, tak aj obsah uhlíka a iných výfukových plynov v chlad. sústave.
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Dakujem vam za odpovede. Voda bude najskor niekde unikat, pochybujem, ze mizne v oleji. Ako som pisal, motor je na tom velmi dobre, nezerie olej (resp. len minimum, od vymeny do vymeny nikdy netreba dolievat) a pod olejovym vieckom nie je nic, co by tam byt nemalo.

Pridavam nejake fotky, ako to vyzera v motorovom priestore (je to stale znecitene tou vystriekanou kvapalinou). Ocividne je cervena / oranzova (ak taka vobec je). Na nadrzke nie je napisane nic, len (zrejme) vyrobca. A na "stitku" je len napisane, aby sa pouzivala kvapalina odporucana renaultom (ergo podte s tym do servisu).
Prílohy
20151010_173534.jpg
20151010_173541.jpg
20151010_173552.jpg
20151010_173558.jpg
20151010_173603.jpg
20151010_173609.jpg
20151010_173659.jpg
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

to nie je červená farba ale hrdza :D A podľa farby na nádržke si tam mal tú modrú. Keby tam bola červená tak ani tá nádržka nie je taká zam*daná zvnútra.
To, že nežerie olej neznamená, že je motor v poriadku. Ja som mal pokrútenú hlavu a pretláčalo mi vzduch z motora do sústavy, olej nikde nemizol, voda tiež nemizla len ho sem tam pri dlhej ceste zavarilo lebo natlačilo vzduch do sústavy a zavzdušnilo pumpu.
Sused má rovnaké auto ako ja ročník tiež podobný, on leje modrú, ja červenú, moja nádržka je priezračná a vždy vidím koľko vody tam je, on ju má takú ako ty a nevšimol by si ani keby je úplne prázdna. Plus tú vodu treba občas aj vymeniť. tipujem, že tam nebola od kúpy menená.

A HLAVNE nezabudni predtým než tam čokoľvek naleješ odpojiť z radiátora zhora aj zospodu tú hrubú hadicu. A prepláchni to prúdom vody, ako motor, tak aj radiátor, tej hrdze ešte vyleze. Normálne tam strč záhradnú hadicu a poriadne to prepláchni! Je dosť možné, že máš polku radiátora upchanú hrdzou a bordelom.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Myslim, ze ono to strieka niekde od hadice v blizkosti chladica alebo cez chladic. A sahara (ventilator) motora, ktory je pred chladicom to potom rozhadze do celeho priestoru pod kapotou.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

skôr si myslím, že ten bordel je tam ešte odvtedy, čo mu vyvrela voda a nebolo to vyčistené, čiže tažko povedať.
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Tak tak, je to zahadzane od toho jedneho incidentu, kedy voda vyvrela. Inak nebolo nikde vidiet znamky nejakeho uniku a uz vobec nie prskania.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

ja som mal na ibize prasknutu hlavu a tiez som si nevsimol, ze by sla voda do oleja a pritom mi unikol na 300km trase aj viac ako liter. mozno to odhalis aj tak, ze nastartujes, otvoris nadrzku, trosku popridavas a ak sa bude z nadrzky sirit taky olejovy smrad vies na com si (toto sa vsak neda odhalit vzdy, ale skusit mozes)
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Ideme objednat oleje a filtre z tejto stranky, ktoru chladiacu kvapalinu mam teda prilozit do kosika? http://www.motorove-oleje.sk/katalog/ch ... kvapaliny/
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Tie kvapaliny su tam dost drahe. Najlacnejsia je 4,18 eur za liter. Ja som kupoval ruzovu G12, boli to 4 litre a dal som za to okolo 11 eur, teda v prepocte cca 2,75 eur za liter. V tvojom pripade tam ide asi zelena farba.
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Tak to je celkom rozdiel, kupime to teda inde. Takze sa pozerat po zelenej farbe? To je ake "gcko"?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Netusim, pogoogli. G12 je ruzova.
Gothar
Moderátor
Moderátor