Vesmir

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Vesmir

Príspevok od používateľa Dreamer »

http://www.ta3.com/clanok/1071056/pluto ... rbami.html

Ako zavidim tym, ktori pojdu na ine planety, Mars, mesiace vzdialenych planet a mozno aj Pluto...
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

Ak by niekoho zaujimalo
http://www.osel.cz/8485-objevil-telesko ... izace.html
Kandidat na umelu strukturu vo Vesmire. Pravdepodobne to bude mat ine vysvetlenie, ale ak by to bolo naozaj umeleho povodu, tak si strelim sampanske :D.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

S.T.E.A.L.T.H: uvazuje sa nad Dysonovou sferou nejakej civilizacie typu II na Kardashevovej stupnici ( http://earthsky.org/space/what-is-a-dyson-sphere ), ale s touto uvahou sa nebudeme nikam ponahlat: http://www.forbes.com/sites/ethansiegel ... wasteland/ :)
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Ja mam prehlad co a ako sa uvazuje, postol som to, ak by si to niekto nevsimol. No vdaka aj tak ;)
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

tomu verim, kedze poznam Tvoje prispevky :wink: lenze zdroj, ktory si poslal, hoci je to jeden z tych, ktory nemam vo zvyku opravovat, poskytuje pre ostatnych nekompletne a neucelene informacie :) preto ber tu moju reakciu na Teba iba tak "naoko", na doplnenie diskusie :) inak, snad sa najdu dalsi ludia, co sa pripoja :)

...ale ak to vyznieva moc menovite, tak sa ospravedlnujem...
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Docela zabavne je fakt, ze to co vidime, je 1500 rokov stare. :)
Co si tak oni vravia, ked vidia nas? Tym rimanom prepina v europe? :D
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

...ale ak to vyznieva moc menovite, tak sa ospravedlnujem...
Nee, ako v pohode, o nic nejde :)

K veci. Zaujimave je to, ze sa jedna o spektralny typ F3 V/IV, takze hviezdna hlavnej postupnosti, mozno podobor s efektivnou teplotou cez 6000K. Relativna podobnost s nasim Slnkom. Jedno z pravdepodobnych vysvetleni je to, ze tam lieta huf komet. Tato hviezda uz mala mat davno vycistene okolie od kadejakeho bordelu a skonsolidovane drahy. Preco teda komety? Tak udajne by mohli byt "dotlacene" do systemu inou blizkou hviezdou. Vesmir je velky, takze vsetko je mozne, ale toto vysvetlenie je asi rovnako pravdepodobne z mojho pohladu ako to, ze sa jedna ako bolo spominane o nieco na styl Dysonovej sfery vybudovane civilizaciou typu II Kardashevovej skaly. Zaujimavejsia je samozrejme druha moznost.
Mam v plane precitat clanok http://arxiv.org/pdf/1509.03622.pdf ale neni moc casu. Keby sa nasiel, tak poreferujem este daco, mozno :D.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...takze momentalne sa uvazuje nad atypickym tvarom hviezdy, a sice nad sferoidom, zapricinenym vysokou rychlostou rotacie, asi podobne ako napr. Regulus A, ktoreho tvar sposobuje gravitacne stmavnutie (na poloch sa vdaka gravitacii kumuluje hmota, je tam vyssia teplota a teda aj jasnost, zvysok je preto tmavsi)... pozorovanie takehoto rotujuceho objektu s roznou mierou jasnosti na povrchu sposobuje, ze sa nam ako pozorovatelom javi ako "blikajuci"... takze, zial, je opat ovela pravdepodobnejsie, ze toto netradicne "blikanie" nesposobuju ziadne umele objekty prebiehajuce popred hviezdu a vzhladom na vek hviezdy ani objekty prirodzene...

http://www.techinsider.io/alien-megastr ... ar-2015-10

stealth: ...takze tentokrat uz bez menoviteho venovania, Tebe to je jasne a ostatni si dohladaju :P
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Zaujimavy clanok. Hned som si to musel porovnat so Slnecnou rotaciou. Tak ta hviezda dost divo rotuje, aspon podla prace, ktoru som zavesil vyssie (priemet do pozorovacej roviny je 84kms-1 +/-4, Slnko pre porovnanie rotuje cca 2km.s-1). Celkom ma laka overit si aj to gravitacne stemnenie, ci je az tak vyrazne, ale budem im verit.
S umelym povodom b to bolo zaujimavejsie. Sklamali ma :D :D
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Par postov späť som písal o tom, že temná energia je v podstate energiou vákua. Dá sa veľmi jednoduchými odhadmi ukázať, že fyzikálne vákuúm sa naozaj správa tak ako temná energia. Keď budem mať kus čas, tak to sem spíšem.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

S.T.E.A.L.T.H: vies o niecom, co by spojilo vztah energie vakua, temnej hmoty/enegie a zaroven dokazalo zohladnit niekolkonasobne rozdiely pozorovani na mikro- a makroskopickej urovni?
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Temná hmota nema s temnou energiou primo súvis. Temná hmota je matéria ako každá iná, no jedina interakcia ktorej podlieha je gravitačná, čo je tým pádom trochu blbé, keďže gravitáciu nevidíme.
RATZINGER666 napísal:a zaroven dokazalo zohladnit niekolkonasobne rozdiely pozorovani na mikro- a makroskopickej urovni?
Toto skús priblížiť lebo neviem, čo máš na mysli.

//autoeditácia príspevku (19 Dec 2015, 17:58)
OK, tak ako som písal, keď si nájdem čas. Našiel som si. Je to ako príloha pdf, pretože inak by tie rovnice boli nič moc čitatelné.

\edit
pdfko je editnute lebo som tam spravil chybu ktorú som si teraz všimol (opačné nerovnosti pri neurčitosti)
Prílohy
vak.pdf
(75.89 KiB) 122 stiahnutí
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

narazam na problem, ze pri spajani temnej energie a energie vakua je rozdiel merani na molekularnej urovni pri vypoctoch z kvantovej teorie pola mnohonasobne vacsi, ako je nutne na opodstatnenie fungovania v makromierke a vysledne hodnoty su tym padom irelevantne...

to .pdf sa mi neda stiahnut, skusim zajtra na pocitaci... inak nepises nahodou aj na diskusneforum.sk? asi kdesi tam som uz taketo uvahy cital :)
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

O tomto probléme ktorý píšeš neviem (nemám prehľad vo všetkom) musím sa na to do budúcnosti pozrieť. Na diskusnéforum.sk nepíšem ani nechodim.
Inak ten odhad je robený tak, že je tam ako si môže čitateľ všimnúť pre gravitačné pôsobenie na mikroúrovni použitá klasická rovnica gravitácie (ani nie relativistická). Možno to vytvára problémy, možno ak by sa použila kvatová teória gravitácie (ktorú v podstate nemáme), tak by sa veci zmenili. To už len fabulujem.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

vies si zohnat napr. knihu College Course on Relativity and Cosmology od Tapei Chenga? ak nie a chcel by si, aby som to aj odvodil, musel by som to poprekladat a poprepisovat tie vztahy, to by bolo zrejme na trochu dlhsie, nemam totizto fyziku ani matematiku vystudovanu, ani neviem, ako by som sem napisal tie rovnice :)
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Mam možnosť sa dostať k tej knihe (resp. tu knihu mám). Kde presnejšie to tam je napísane. Zatial som to len prebehol očami. Niekedy vo voľnom čase by som na to kukol.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

ja to mam na strane 233
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Dark energy and its effect? Popozeram
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

nie, je to v 10.2.3 the mysterious physical origin of dark energy... strana 233, nie 223 :wink:

// uz mam aj screenshot
Prílohy
Screenshot_2015-12-21-14-07-08-1.jpg
Napísať odpoveď