Ako začať Programovať ?
Ako začať Programovať ?
Zdravím chcel by som sa vás spýtať chcel by som začať programovať a po čase by som sa aj chcel programovaniu venovať aj pracovne.Lenže o programovaní neviem dokopy nič na strednej sme mali síce hodiny ale to sme v Delphi iba kreslili nejaké obrázky takže s toho asi nič. Chcel by som sa venovať tomu aj profesionalnejšie ale neviem ako by som mal začať, respektíve akým jazykom by to bolo vhodné a akou formou pre začiatočníka.Chcel by som skôr kodovať ako riešiť nejaké web stránky.Je lepšie ak začínam ako samouk cez nejaké tutorialy alebo nejaké školenia čo som pozeral tak nejaké začiatočnícke kurzy sa začínajú niekde na 400€.Plus by som chcel vedieť ako to funguje u zamestnávateľa či potrebuje k tomu že viem programovať nejaké certifikáty alebo stačia len nejaké moje práce alebo tak.Plus ak tu niekto pracuje ako programátor tak by ma zaujímalo ako prebieha jeho pracovný deň a ako pracuje alebo čo tvorí opravuje atd to by ma veľmi zaujímalo.Možno to vyznie tak že o tom nemám absolútne ani potuchy ale chcel by som sa to naučiť a zdokonaľovať sa v tom. Dakujem za odpovede na moje otázky
Re: Ako začať Programovať ?
Skolenia podla mna za tie peniaze nestoja. V sucasnosti uz ma ku kazdemu jazyku na internete milion skvelych kurzov a tutorialov zadarmo. To je podla mna cesta, ako zacat nieco robit, aj ked samozrejme ako samouk potrebujes hlavne pevnu volu a chut venovat sa tomu. Jazyk ktoremu sa mozes venovat je napr. Java, ktory je stale velmi rozsireny a aj v sucasnosti sa v nom vela robi. Prebehni k nemu nejake kurzy, skus vyriesit cvicne zadania etc. Postupne sa mozes zlepsovat a zacat nabalovat dalsie a dalsie znalosti o nej, az napokon budes schopny naprogramovat si napr. vlastnu aplikaciu na Android a podobne.
Na vstupnych poziciach vacsinou zamestnavatelia certifikaty a podobne nehladaju. Vo vacsich firmach zoberu casto na taketo pozicie skoro hocikoho kto vie aspon trosku programovat. Ak budes namakany a zapracujes na sebe, urcite si pracu najdes.
Ak si cisto programator (tj. nerobis navrh systemu, analyzu alebo nieco podobne), tak mas vacsinou zadanu nejaku ulohu, ktora sa dohodne na stretnuti, napr. naprogramuj takuto funkcionalitu, oprav takyto bug a podobne a na tom pracujes. Dost zalezi na akej si pozicii a v akej firme. V mensich firmach ma viac kreativity a tie ulohy su tak volnejsie zadane, takze musi viac improvizovat co vlastne ide urobit. Vo vacsich firmach castokrat dostane programator len presnu specifikaciu co presne ma taketo tlacitko robit a podobne a to sa snazi implementovat.
Na vstupnych poziciach vacsinou zamestnavatelia certifikaty a podobne nehladaju. Vo vacsich firmach zoberu casto na taketo pozicie skoro hocikoho kto vie aspon trosku programovat. Ak budes namakany a zapracujes na sebe, urcite si pracu najdes.
Ak si cisto programator (tj. nerobis navrh systemu, analyzu alebo nieco podobne), tak mas vacsinou zadanu nejaku ulohu, ktora sa dohodne na stretnuti, napr. naprogramuj takuto funkcionalitu, oprav takyto bug a podobne a na tom pracujes. Dost zalezi na akej si pozicii a v akej firme. V mensich firmach ma viac kreativity a tie ulohy su tak volnejsie zadane, takze musi viac improvizovat co vlastne ide urobit. Vo vacsich firmach castokrat dostane programator len presnu specifikaciu co presne ma taketo tlacitko robit a podobne a to sa snazi implementovat.
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
takýchto tém ako začať je tu už požehnane, prečo si nenapísal do niektorej z nich?
java-kde-sa-naucit-prve-krocky-t189741.html
programovanie-zaciatky-t189348.html
zaciatok-t183386.html
ako-sa-naucit-programovat-kodovat-t175791.html
to sú len niektoré z tých 9 strán čo mi našlo...
v skratke:
1) akým jazykom začneš je jedno. Málokedy pri tom jazyku človek aj zotrvá. Asi všetci programátori ktorých poznám poznajú viacero jazykov lebo prešli viacerými oblasťami programovania.
2) ak ani po strednej nevieš o programovaní nič, tak si už premrhal svoju šancu. Väčšina programátorov začína už na základnej. Ja som na strednej už riešil olympiády napríklad.
3) za kurzy sa neoplatí vyhadzovať takú sumu. Lacnejšie ťa výjdu knihy (v knižnici) alebo internet.
4) certifikáty ti netreba, ale pomôžu. ROvnako tak titul z výšky, a ešte viac z kvalitnej výšky
A ten bežný deň programátora vyzerá u nás v azete asi tak, že ak nerátam administratívu (značenie času a progressu taskov v rôznych nástrojoch) tak je to o programovaní a poradách. Väčšinou robíme na taskoch čo nám prídu (či už zo supportu alebo od produkťákov), ale často si nejaký task vytvárame sami (ak treba podúlohu k zadanej úlohe) alebo dávame task na niekoho iného (na systemákov pre grant do db, zaradenie cronu...). Junior keď príde musí ovládať prácu s gitom, php, mysql a samozrejme js/css. Prvé mesiace sú na rozpozeranie a spoznanie nášho systému, potom začína s frontendom, a po nabratí praxe je to tak 50-50 frontend vs backend. Vždy sa rotuje aby sa každý dostal ku každému, nech nie je niektorá časť systému odkázaná na jedného pracovníka, ktorý keď bude mať dovolenku alebo PN nebude môcť byť opravená lebo nikto tomu nerozumie.
Návrh systému si robí sám programátor, konzultuje so seniormi prípadne systemákmi. Kreativity je tu viac než dosť, aj keď príde presné zadanie, vždy do toho môžeš vstúpiť a povedať svoj názor prečo to podľa teba nie je dobré a ako by si to zmenil. Okrem toho sa dá vyblázniť na hackathonoch a piatkových poobediach (tie sú určené na samoštúdium, skúšanie si nových technológii, opravovanie drobností a proste všetko na čo počas týždňa nie je čas)
java-kde-sa-naucit-prve-krocky-t189741.html
programovanie-zaciatky-t189348.html
zaciatok-t183386.html
ako-sa-naucit-programovat-kodovat-t175791.html
to sú len niektoré z tých 9 strán čo mi našlo...
v skratke:
1) akým jazykom začneš je jedno. Málokedy pri tom jazyku človek aj zotrvá. Asi všetci programátori ktorých poznám poznajú viacero jazykov lebo prešli viacerými oblasťami programovania.
2) ak ani po strednej nevieš o programovaní nič, tak si už premrhal svoju šancu. Väčšina programátorov začína už na základnej. Ja som na strednej už riešil olympiády napríklad.
3) za kurzy sa neoplatí vyhadzovať takú sumu. Lacnejšie ťa výjdu knihy (v knižnici) alebo internet.
4) certifikáty ti netreba, ale pomôžu. ROvnako tak titul z výšky, a ešte viac z kvalitnej výšky
A ten bežný deň programátora vyzerá u nás v azete asi tak, že ak nerátam administratívu (značenie času a progressu taskov v rôznych nástrojoch) tak je to o programovaní a poradách. Väčšinou robíme na taskoch čo nám prídu (či už zo supportu alebo od produkťákov), ale často si nejaký task vytvárame sami (ak treba podúlohu k zadanej úlohe) alebo dávame task na niekoho iného (na systemákov pre grant do db, zaradenie cronu...). Junior keď príde musí ovládať prácu s gitom, php, mysql a samozrejme js/css. Prvé mesiace sú na rozpozeranie a spoznanie nášho systému, potom začína s frontendom, a po nabratí praxe je to tak 50-50 frontend vs backend. Vždy sa rotuje aby sa každý dostal ku každému, nech nie je niektorá časť systému odkázaná na jedného pracovníka, ktorý keď bude mať dovolenku alebo PN nebude môcť byť opravená lebo nikto tomu nerozumie.
Návrh systému si robí sám programátor, konzultuje so seniormi prípadne systemákmi. Kreativity je tu viac než dosť, aj keď príde presné zadanie, vždy do toho môžeš vstúpiť a povedať svoj názor prečo to podľa teba nie je dobré a ako by si to zmenil. Okrem toho sa dá vyblázniť na hackathonoch a piatkových poobediach (tie sú určené na samoštúdium, skúšanie si nových technológii, opravovanie drobností a proste všetko na čo počas týždňa nie je čas)
vacsinou suhlasim s audiotrackom. knihy a kurzy srat. dobre kurzy najdes aj zadarmo a online (coursera, edx) a kniha ti tiez neda moc viac nez co najdes na internete.
no ja jazyk aky si vyberies je na tebe. dolezite je naucit sa mysliet programatorsky, jazyk samotny je iba syntax (aspon na zaciatok).
ak sa chces rychlo naucit zaklady, skus napriklad codecademy.com
je tam slusny kurz pythonu, spravil som si ho a myslim ze dobre pokryva zaklady a uci to takou formou ze aj pochopis co na co sluzi, nie len precitat si teoriu a byt z toho debil.
je tam aj novy kurz javy, by som aj doporucil, pretoze java je velmi rozsirena a ma c-like syntax, ale ten kurz je nejaky kratky asi tam budu ozaj iba zaklady. na tvojom mieste by som si spravil najprv ten python a potom kukol na javu aspon kvoli syntaxe.
tiez sa pozri na SQL, to je jazyk na pracu s databazami, viac menej ked budes robit akykolvek trochu zlozitejsi program tak budes pracovat s databazami.
potom ked budes vediet zaklady a nebudes vediet co dalej, vymysli si projekt a zacni na nom robit. tak sa naucis najlepsie. je uplne jedno co to bude. proste si stanov ciel a rob, ak nebudes vediet ako, google, to je najlepsi kamarat programatora.
skoda ze uz nefunguje audiotrackov zdrojak.sk, to by ta zabavilo na par tyzdnov
k tej praci, urcite zalezi od zamestnavatela, niekde sa pozru cisto na tvoj zivotopis, niekde si radsej odskusaju co ozaj vies. obavam sa ze ale ist do nejakej vacsej firmy s tym ze mas za sebou par kurzov (hoci aj s certifikatom) a nemas VS s IT zameranim moc fungovat nebude. mozno mensie firmy.
ale ved nauc sa programovat, zistis ci ta to realne bavi a potom mozes riesit ci sa tym chces zivit alebo nie. vediet si spravit mensi program co za teba nieco spravi nie je na skodu v ziadnom zamestnani.
no ja jazyk aky si vyberies je na tebe. dolezite je naucit sa mysliet programatorsky, jazyk samotny je iba syntax (aspon na zaciatok).
ak sa chces rychlo naucit zaklady, skus napriklad codecademy.com
je tam slusny kurz pythonu, spravil som si ho a myslim ze dobre pokryva zaklady a uci to takou formou ze aj pochopis co na co sluzi, nie len precitat si teoriu a byt z toho debil.
je tam aj novy kurz javy, by som aj doporucil, pretoze java je velmi rozsirena a ma c-like syntax, ale ten kurz je nejaky kratky asi tam budu ozaj iba zaklady. na tvojom mieste by som si spravil najprv ten python a potom kukol na javu aspon kvoli syntaxe.
tiez sa pozri na SQL, to je jazyk na pracu s databazami, viac menej ked budes robit akykolvek trochu zlozitejsi program tak budes pracovat s databazami.
potom ked budes vediet zaklady a nebudes vediet co dalej, vymysli si projekt a zacni na nom robit. tak sa naucis najlepsie. je uplne jedno co to bude. proste si stanov ciel a rob, ak nebudes vediet ako, google, to je najlepsi kamarat programatora.
skoda ze uz nefunguje audiotrackov zdrojak.sk, to by ta zabavilo na par tyzdnov
k tej praci, urcite zalezi od zamestnavatela, niekde sa pozru cisto na tvoj zivotopis, niekde si radsej odskusaju co ozaj vies. obavam sa ze ale ist do nejakej vacsej firmy s tym ze mas za sebou par kurzov (hoci aj s certifikatom) a nemas VS s IT zameranim moc fungovat nebude. mozno mensie firmy.
ale ved nauc sa programovat, zistis ci ta to realne bavi a potom mozes riesit ci sa tym chces zivit alebo nie. vediet si spravit mensi program co za teba nieco spravi nie je na skodu v ziadnom zamestnani.
tak taketo nieco som este nepocul. naucit sa programovat sa da v akomkolvek veku. dolezity je zaujem a nejaka motivacia.audiotrack napísal: 2) ak ani po strednej nevieš o programovaní nič, tak si už premrhal svoju šancu. Väčšina programátorov začína už na základnej. Ja som na strednej už riešil olympiády napríklad.
-
harrison314
Hardcore addict
Skor ide o to, ze na strednej ma clovek dost volneho casu, zvlada ponocovat atd...ropman napísal: tak taketo nieco som este nepocul. naucit sa programovat sa da v akomkolvek veku. dolezity je zaujem a nejaka motivacia.
ale ma pravdu ze pokial ma motivaciu clovek, tak si najde aj cas.
-
harrison314
Hardcore addict
nehovorim, ze si ho nenajde, len ked je clovek starsi, uz je obmedzeny pracou, rodinou, inymi povinostami, vidim to sam na sebe, cim som starsi tym je aj menej casu a viac povinnosti. Tod vse.
-
audiotrack
VIP
samozrejme že dá. On sa tým ale chce živiť. AK nastúpi do práce ako 30 ročný, tak má nejakých 10 rokov kým pôjde do mentálneho dôchodku. Hovorí sa že programátori a športovci končia kariéru v 40-tkeropman napísal:
tak taketo nieco som este nepocul. naucit sa programovat sa da v akomkolvek veku. dolezity je zaujem a nejaka motivacia.
A vôbec, ty ako zamestnávateľa by si zobral programátora čo má 40 rokov a prax rok? Keď v takom veku môžeš mať seniora s 20 ročnou praxou v nadnárodných spoločnostiach? Ak to myslí vážne, tak začínať po strednej je už trošku za zenitom. Ak to chce ako hobby alebo mu nevadí že už stratil niekoľko rokov oproti svojim konkurentom, tak samozrejme začať môže kedykoľvek.
presne to som pisal, aj ked sa bude intenzivne ucit, tak o rok ho asi nikto nezoberie do prace, hlavne dnes ked je moda vsetkych moznych startupov a vsetko musi byt fresh a mlade...
ale my mame napriklad v tyme kolegu co ma cca 60
moc toho nenahovori takze netusim ako s dostal k programovaniu, ale pochybujem ze to robi 40 rokov, keby 40 rokov programoval tak nerobi tu istu robotu co ja asi 
programatori urcite nekoncia karieru v 40-ke, neni vsetko programovanie iba nonstop robota, adderall, 3 hodiny spanku a redbull... ja pracujem klasicky 9-17 a moc sa nenadriem, samozrejme mozes extra makat a uzivat si karierny postup a zodrat sa pri tom, ale nemusis.
ale my mame napriklad v tyme kolegu co ma cca 60
programatori urcite nekoncia karieru v 40-ke, neni vsetko programovanie iba nonstop robota, adderall, 3 hodiny spanku a redbull... ja pracujem klasicky 9-17 a moc sa nenadriem, samozrejme mozes extra makat a uzivat si karierny postup a zodrat sa pri tom, ale nemusis.
scrumujete alebo mavate (ne-)pravidelne porady? resp aku metodologiu pouzivate?audiotrack napísal:A ten bežný deň programátora vyzerá u nás v azete asi tak, že ak nerátam administratívu (značenie času a progressu taskov v rôznych nástrojoch) tak je to o programovaní a poradách.
-
audiotrack
VIP
Mame dvojtyzdnove sprinty. Produktove porady su pondelky rano kde sa povie na com sa ide cez tyzden robit aby mali aj programatori prehlad o tom co riesia ich kolegovia, a piatok poobede kde sa kontroluje co sa realne spravilo. A popritom plno porad pri rieseni konkretnej ulohu medzi seniormi a juniormi bez produktakov. Veci co nie su v sprinte /tasky zo supportu a pod/ sa robia podla priority /ci ma zmysel pre to odlozit ulohu zo sprintu alebo ma sprint vyssiu prioritu/.
tak to mate presne ako my, taky zbastardeli scrum... uplna tupota toto, furt na to nadavame, na jednej strane sa tvarime ako sme strasne agile a lean a ako mame scrum, na druhej strane si "planujeme" buffre aby sme mohli riesit veci co sa naplanovat nedaju, pritom v scrume ma byt naplanovane vsetko.
-
harrison314
Hardcore addict
Mnohe firmi sa tvara agilne, ale relita kje taka, ze za agilne metody sa povazuje, ked sa porozpravas s produktovim managerom. Ja si uz o firmach falosne iluzie nerobim.
ja som skor narazal na to ze scrum ako taky je podla mojho nazoru uplne na hovno pre software development...
proste dalsi modny trend... ved scrum je povodne urceny pre makacov za pasom v automobilke...
proste dalsi modny trend... ved scrum je povodne urceny pre makacov za pasom v automobilke...
-
harrison314
Hardcore addict
V tomto s tebou nesuhlasim. Scrum a agilne metody maju svoj vyznam, zial taky 80%-tny som zazil len na skole, a musim povedat, ze to vyrazne pomohlo, nie len pri taskoch, ale aj sposobe rienia architektury a cekovej orintacii ludi v tyme.
S tym, co som zazil v praxy (vodopad) alebo vyvoj absolutne bez case-nastrojov a back-track systmu sa to neda provnat.
Tam kde je scrum vhodny, tak prinesie vela, ale musi mat poporu od koderov ale najme od vedenia, inak sa to meni na frasku.
S tym, co som zazil v praxy (vodopad) alebo vyvoj absolutne bez case-nastrojov a back-track systmu sa to neda provnat.
Tam kde je scrum vhodny, tak prinesie vela, ale musi mat poporu od koderov ale najme od vedenia, inak sa to meni na frasku.
no pokial si ho zazil len na skole v ramci nejakeho projektu, tak ozaj neviem ci to vies realne posudit... neviem ci ste v skole riesili support a to ze vas bude solution management nahanat co vsetko treba dokoncit, vsetko ma prioritu jeden a zrazu ide cele planovanie do prdele, pretoze ty si si sice krasne naplanoval cely sprint ale tu prisla eskalacia a scrum ma smolu. nestihol si spravit co si mal, tester to teda nemohol otestovat, teda na konci sprintu nemas uzavrete vsetko tak ako by si mal mat a prelievas do sprintu nasledujuceho.
scrum je krasna vec na papieri, v praxi je to bieda. netvrdim ze waterfall je lepsi, urcite nie, ale pokial je nieco sracka a alternativa je este vacsia sracka, nerobi to tu prvu sracku zrazu dobrou.
staci si dat do googlu "why is agile bad" a mozes citat cely den
scrum je krasna vec na papieri, v praxi je to bieda. netvrdim ze waterfall je lepsi, urcite nie, ale pokial je nieco sracka a alternativa je este vacsia sracka, nerobi to tu prvu sracku zrazu dobrou.
staci si dat do googlu "why is agile bad" a mozes citat cely den
-
harrison314
Hardcore addict
Lenze ak vramci sprintu zmenis priority, alebo tasky, tak uz to nie je scrum.
To co opisujes nie je scrum, ako hovorim vysie, to ze to vo foirme tak volaju a ma to nejake znaky, to neznamena, ze to aj scrum je.
Ja som zazil presne to iste, nazval by som to raidenie ad hoc, v bavlej praci sa to aspon projektaci a team lidri snazili nejako vykompenzovat, no v sucasnej sa nic take nedeje, takze je to totalny bordel a chaos.
To co opisujes nie je scrum, ako hovorim vysie, to ze to vo foirme tak volaju a ma to nejake znaky, to neznamena, ze to aj scrum je.
Ja som zazil presne to iste, nazval by som to raidenie ad hoc, v bavlej praci sa to aspon projektaci a team lidri snazili nejako vykompenzovat, no v sucasnej sa nic take nedeje, takze je to totalny bordel a chaos.
ano, uz to nie je scrum, ale ked sa to zavadzalo, tak to scrum bol, potom, v dosledku realnych situacii, sa ukazalo ze to proste fungovat nemoze tak ako je to na papieri.
proste nemam pocit ze scrum moze fungovat pri softwarovom developmente u akejkolvek aspon trochu vacsej firmy (rozumej aspon 3-4 ToT)...
proste nemam pocit ze scrum moze fungovat pri softwarovom developmente u akejkolvek aspon trochu vacsej firmy (rozumej aspon 3-4 ToT)...
Ak agile nefunguje u sw developmentu tak je to chyba v ludoch a pouzitych praktikach. Agile dokonca velmi pekne funguje aj v operations (teda riesenie problemov). Je to ale na dlhsiu debatu.