Pravna rada - vyvlastnenie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
zelovoc
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Pravna rada - vyvlastnenie

Príspevok od používateľa zelovoc »

Nazdar chlopaky, chcem sa opytat na jednu vec.

Cast pozemku mojej frajerky bola niekedy okolo roku 1970+ vyvlastnena, tusim, ze ONV v prospech suseda. Neviem co nasledovalo potom, pretoze nemame ziadne papiere (tusim sa jej dedo sudil), ale realna situacia je ta, ze pozemok mame stale oploteny a na katastri ma nas pozemok take rozmery ako su skutocne oplotene.

No a problem je ten, ze ten pozemok s domom chceme predat, ale suseda sa stale ohana pravdepodobne tym rozhodnutim spred 50 rokov a vystrasila kupca. Chcem sa spytat ci take rozhodnutie, kedze je nevykonane, nieje uz premlcane? Ak bol o tom sud, neviete na aky archiv a kde sa obratit co sa tyka toho rozhodnutia? Pozemok je v okrese Kosice - okolie.

Diky moc.
sundevil
VIP
VIP

Re: Pravna rada - vyvlastnenie

Príspevok od používateľa sundevil »

Existuje institut vydrzania, avsak neviem ci sa bude vztahovat aj na tento pripad. Na fore by som toto neriesil. Radsej zajdi za pravnikom.
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Je tu vydržanie a pri právach k nehnuteľnostiam dochádza k prechodu vlastnického práva až dňom zápisu do katastra nehnuteľností. Podľa toho čo si napísal k tomu nedošlo, to súdne(alebo iný orgán) rozhodnutie o vyvlastnení už je ajtak premlčané, čiže nie ste povinný plniť na základe toho rozhodnutia. Na tvojom mieste ničoho neobával a tu susedu asertívne poslal na súd...Pre pokoj v duši by som to ale dal právnikovi ktorý sa venuje občianskemu právu a jeho vyjadrenie poslal susede poštou.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Ak sa jedná o vyvlastnenie, tak by mala byť spísaná vyvlastňovacia zmluva/protokol v ktorom sa spomína vyvlastnená osoba/v tvojom prípade dedo a čiastka, ktorá mu bola pri vyvlastnení vyplatená za jeho diel, ak k niečomu takému vôbec došlo. Ak nedošlo k zápisu na katastri, tak k vyvlastneniu nedošlo, alebo sa to nejak urovnalo súdnou cestou, ja byť tebou by som si dal dohladať či bolo vyvlstnenie právoplatné a bola vyplatená tvojmu dedovi nejaká čiastka, alebo sa to vôbec nekonalo a v tom prípade je to bezpredmetné. Ak si ešte nenavštívil geodeta, tak sa u nejakého čo je znalý právnych vecí zastav a on ti dohladá potrebné veci, ak teda vravíš, že nemáš žiadne listiny.
Napísať odpoveď