Nazdar chlopaky, chcem sa opytat na jednu vec.
Cast pozemku mojej frajerky bola niekedy okolo roku 1970+ vyvlastnena, tusim, ze ONV v prospech suseda. Neviem co nasledovalo potom, pretoze nemame ziadne papiere (tusim sa jej dedo sudil), ale realna situacia je ta, ze pozemok mame stale oploteny a na katastri ma nas pozemok take rozmery ako su skutocne oplotene.
No a problem je ten, ze ten pozemok s domom chceme predat, ale suseda sa stale ohana pravdepodobne tym rozhodnutim spred 50 rokov a vystrasila kupca. Chcem sa spytat ci take rozhodnutie, kedze je nevykonane, nieje uz premlcane? Ak bol o tom sud, neviete na aky archiv a kde sa obratit co sa tyka toho rozhodnutia? Pozemok je v okrese Kosice - okolie.
Diky moc.
Pravna rada - vyvlastnenie
Re: Pravna rada - vyvlastnenie
Existuje institut vydrzania, avsak neviem ci sa bude vztahovat aj na tento pripad. Na fore by som toto neriesil. Radsej zajdi za pravnikom.
Je tu vydržanie a pri právach k nehnuteľnostiam dochádza k prechodu vlastnického práva až dňom zápisu do katastra nehnuteľností. Podľa toho čo si napísal k tomu nedošlo, to súdne(alebo iný orgán) rozhodnutie o vyvlastnení už je ajtak premlčané, čiže nie ste povinný plniť na základe toho rozhodnutia. Na tvojom mieste ničoho neobával a tu susedu asertívne poslal na súd...Pre pokoj v duši by som to ale dal právnikovi ktorý sa venuje občianskemu právu a jeho vyjadrenie poslal susede poštou.
Ak sa jedná o vyvlastnenie, tak by mala byť spísaná vyvlastňovacia zmluva/protokol v ktorom sa spomína vyvlastnená osoba/v tvojom prípade dedo a čiastka, ktorá mu bola pri vyvlastnení vyplatená za jeho diel, ak k niečomu takému vôbec došlo. Ak nedošlo k zápisu na katastri, tak k vyvlastneniu nedošlo, alebo sa to nejak urovnalo súdnou cestou, ja byť tebou by som si dal dohladať či bolo vyvlstnenie právoplatné a bola vyplatená tvojmu dedovi nejaká čiastka, alebo sa to vôbec nekonalo a v tom prípade je to bezpredmetné. Ak si ešte nenavštívil geodeta, tak sa u nejakého čo je znalý právnych vecí zastav a on ti dohladá potrebné veci, ak teda vravíš, že nemáš žiadne listiny.