AXA - Progress

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
kutya
Medium Star
Medium Star

AXA - Progress

Príspevok od používateľa kutya »

Ahojte,
mate niekto osobne skusenosti so sporenim Progress od AXA ? https://www.axa.sk/produkty/investovani ... sah/popis/

Ponukala mi to jedna financna poradkyna, kamoskina znama. Celkom sa mi to pozdavalo, ale chcel by som najst niekoho kto v tom uz je, kto ma osobne skusenosti, pripadne ak to niekto poznal a vidi do toho, ci by ste mi vedeli poradit ci sa oplati do toho podla vas ist ?

dakujem
pinco
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: AXA - Progress

Príspevok od používateľa pinco »

Ponúkala ti to preto, lebo zo životky má najlepšiu províziu.

V skratke. Nie je to ani poriadne poistenie a ani investovanie. Poistenie si daj rizikové a rezervu si vytváraj napríklad na terminovanom účte. V prípade investičného životného poistenia, ako je progress, platíš čosi a ani poriadne nevieš čo. Teda vieš. Províziu poisťovni a sprostredkovateľke.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Progress nie je IŽP, je to len investičný produkt. Ponúka to Prosight a kebyže si si u nich robil poistku, tak ti navrhnú rizikové ŽP + Progress, teda ako dve rôzne zmluvy. Kde vlastne na rizikovke si poistený a na progresse investuješ.

Neobhajujem to, nemám to, len poznám to, keďže bývalý spolužiak tam robí.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Investovanie do fondov priebezne je nezmysel. Oni to popisuju tak, ze vdaka tomu vyhodne nakupujes, ked cena klesa. Ale vyzera to tak, ze nakupujes aj ked je cena na maxime. Ked chces investovat do fondov, tak je lepsie robit to priamo cez banku. Mozes si napriklad peniaze ukladat na sporiaci ucet a ked cena klesne, tak nakupis. Alebo mozes robit to iste co cez Axu, akurat ta nikto nebude buzerovat ked sa v nejaky mesiac rozhodnes neinvestovat.
A sukromne si to mozes tiez diverzifikovat a tiez mozes casom prejst z rizikovejsich fondov do dlhopisovych. Proste vobec nevidim dovod viazat sa Axe, ze budes platit nejake sumy. V banke mas poplatok za nakup podielov vacsinou niekde na urovni 1-2 %, v tomto pripade je to 5 % pocas prvych 13 rokov!
Sadzobnik poplatkov: https://www.axa.sk/produkty/investovani ... dokumenty/
Cize oproti investovaniu do fondov cez banku je to drahsie a este ta aj nutia pravidelne platit bez ohladu na situaciu na trhu a hlavne tvoju sukromnu financnu situaciu.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Na rovinu. Produkt ti bol doporuceny pre tych 5% poplatku. Tieto peniaze totiz idu na proviziu distribucneho kanalu - v tomto pripade fin. poradca. Ci najdes lepsie, horsie tazko povedat. Vstupny poplatok je totiz ten najmenej podstatny poplatok. Ovela dolezitejsie su priebezne poplatky. Nechce sa mi studovat ten ich uzasny produkt, ale asi takto: nepises aky mas horizont investovania, ucel alebo aspon mesacnu/rocnu planovasu sumu na investovanie, tvoj vztah k investovaniu, riziku... tazko radit co je pre teba lepsie.

Este par poznamok. Banky maju pri podielovych fondoch velmi vysoke poplatky. Hlavne maju vysoke vystupne a ich fondy su este k tomu malo vykonne. Nakolko vela ludi nezvladlo situaciu v roku 2008 (fin. kriza) momentalne su najoblubenejsie penazne fondy. Teda fondy urcene na investovanie v horizonte <1 rok. Navyse dlhodobe investovanie nema u nas tradiciu. Poklesy a rasty nema bezny smrtelnik co ma na krku rodinu, pracu a ine zaluby moznosti/cas odhalit, preto investovanie v case. Z dlhodobeho hladiska nemoze nic lepsie urobit. Tiez neverim, ze bude mat gule na to aby v case praskania bubliny nakupil instrumenty v hodnote 1-2 rokov setrenia na terminaku. Tiez sa tym ukrati napr. o dividendy (pokial by investoval do akcii). Uz len dividendovy vynos indexu S&P 500 su 2%. Co sa tyka splacania poplatku je lepsie si vybrat moznost odratania vstupneho poplatku z kazdej platby. Znie to ako nelogicke oproti moznosti splatit poplatok naraz/cim skor, ale dava to slobodu hybat s peniazmi ak sa najde lepsia investicna prilezist. Pokial je poplatok uz splateny, klient je nuteny ostat v spolocnosti, inak sa mu investovanie znacne predrazi.
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Ospravedlňujem sa, zle som si to prečítal, resp. keď som čítal ten popis produktu, mal som pocit, že ide o IŽP.

Ja som mal kedysi peniaze takisto v AXE v eurofondoch a ten produkt sa mi páčil. Tvárilo sa to ako bežný učet, s peniazmi som mohol hýbať ako som chcel, neplatil som žiadne poplatky za vedenie účtu a za rok mi to spravilo na úrokoch 40 € zo sumy 1000 €.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Nesuhlasim s tym, ze banky maju vysoke poplatky. Ja mam fondy cez CSOB a tam si vyberam take, kde nemam priebezne poplatky. Vstupne poplatky sa pohybuju od 1-2 % (ako som spominal vyssie) a vystupny je bud 0 alebo 1 % ak je to pred splatnostou. Cize najhorsi scenar su 3 % poplatku z celej investicie, ale realne sa pohybujem stale medzi 1 a 2.
Tu je prehlad, pri kazdom fonde je infolist, kde su prehladne uvedene vsetky poplatky a vobec to nie je taka hroza: https://www.csob.sk/zoznam-produktov/sp ... love-fondy
sundevil
VIP
VIP

Ja nesuhlasim :) Len namatkou som si pozrel prvy akciovy fond co ponuka CSOB. ČSOB Svetový akciový o.p.f..
Vstupný poplatok 3 %
Výstupný poplatok 0 %
toto je este ok. Ale teraz to pride:
Priebežné poplatky 3,63 %
Tak toto je uz riadna palka.
(mozno niektore dalsie ich fondy maju nizsie poplatky, ale nemam cas/zaujem studovat kazdy jeden)
Ako inspiraciu krasnych poplatkov odporucam fondy TB a VUB. Tam poplatky lietaju jedna radost.

//autoeditácia príspevku (09 Nov 2015, 11:30)
ALE na druhej strane, nic lepsie ako podielove fondy (a je jedno od akeho spravcu*) bezny clovek co sa nevenuje investovaniu na trhu nenajde. A ani ziadny financny odbornik mu ine moznosti neponukne. Preto lebo: 1/ neexistuju 2/ nie su dostupne pre toho klienta 3/ nie su pre neho vhodne.

*samozrejme aj tu existuju rozne poplatkove diery, ale nejdem menovat, daju sa lahko vygooglit
Gothar
Moderátor
Moderátor

Vybral si asi ten najdrahsi :D Ale mozno je to tym, ze ide o akciovy. Ja mam zmiesane a tam su poplatky take ako som pisal. Napriklad: https://www.csob.sk/podielove-fondy?fun ... 00B529VP14
Dalsi vyhodny je napriklad zo serie Duo Bonus:
https://www.csob.sk/podielove-fondy?p_p ... 0984229194
Po prvom roku vratia polovicu so ziskom 6 % a zvysok sa dalej zhodnocuje (to je ten "prepad" o polovicu), aktualne o 3.8 %. Vstupny poplatok bol 2%.
Ak sa to cloveku nechce prehladavat, tak sa treba spytat v banke, zobrat si informacie a prestudovat. Ja mam s ich "predajcami" dobre skusenosti, odporucili mi uz viacero fondov a vzdy boli vyhodne s poplatkami (vstupne+vystupne) do 3% a vynosom priemerne 10 % rocne.
Aj ked teraz mi napadlo, ze mozno kvoli tomu porovnavam tak trochu neporovnatelne, kedze AXA ma tych prvych 13 rokov asi iba akciove fondy. Ale aj tak sa mi nepaci, ze musis pravidelne platit bez ohladu na vyvoj cien. Ved podstata akciovych fondov je v tom, ze v spravny moment musis kupit a potom predat.
sundevil
VIP
VIP

Podielove fondy nie su urcene na trading. Nakup/predaj podielov v podielovom fonde nie je okamzity, a preto sa moze stat, ze nakup/odkup bude za uplne inu sumu (prave pre toto oneskorenie). O nakup jednotlivych instrumentov sa stara spravca, preto sa mu plati odmena za spravu, aby v spravnom case nakupil/predal.
Ak chces s fondami obchodovat musis odist z podieloveho fondu a ist do ETFka. Tie vsak spravcovia neponukaju. Taktiez je nieco ine investovat jednorazovo alebo pravidelne.
A este, fondy budu ziskove (vo vacsine pripadov ak neratam krizove obdobia). Avsak az ked sa podrobne porovnaju (rovnako zamerane fondy) tak sa ukazu vsetky rozdiely. Kym clovek nevie, ze v podobnom fonde u ineho spravcu by zarobil o 2-3% viac (napr len pre nizsie poplatky) tak ho to nebude trapit. Vacsina investorov taktiez nikdy necitala status fondu alebo KIID a ak ano, tak nerozumela co je tam napisane. Preto si ani nevie lepsie vybrat.
Bez dodatocnych informacii je ale tazke radit, resp skoro nemozne vybrat najlepsiu volbu.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Samozrejme som to nemyslel na dennej baze, ale mas priestor trosku spekulovat. Mozes nakupit teraz ked to kleslo vdaka problemom v Cine a predavat budes o pol roka. Nie si viazany nejakym programom investovania, atd. Mne prave podielove fondy dokonale vyhovuju, pretoze sa necitim na to, aby som sledoval ceny kazdy den, ale zaroven nechcem mat peniaze len tak niekde ulozene s urokom 1 % p.a.
kutya
Medium Star
Medium Star

No mojim cielom je, aby mi nestali vsetky peniaze len tak na ucte v banke alebo doma pod postelou, ale aby sa aspon s nejakou ciastou nieco dialo, teda aby nieco zarabali. Chcel by som si v dohladnej dobe (mozno rok) kupit auto a rad by som si nanho nejakym sposobom setril. Lebo momentalne setrenie nanho vyzera tak, ze si vzdy z vyplaty odlozim bokom nejaku ciastku, ktorej sa nedotknem.
sundevil
VIP
VIP

Pokial je tvoj horizont 1 rok nema zmysel riesit podielove fondy. Maximalne terminovany vklad. Taktiez pre rezervu na vykrytie kratkodobych vydavkov (napr pokazena pracka, oprava auta) je podielovy fond blbost. Do podielovych fondov by som nesiel na dobu kratsiu ako 5 rokov (dlhopisove) a 10 rokov (akciove). Inak hrozi, ze jedna mala kriza ti ukradne podstatnu cast uspor.
Ak si chces setrit dlhodobo (15+ rokov) a pravidelne (mesacne/rocne) prispievat, tak naopak podielovy fond je pre teba vhodny produkt.
kutya
Medium Star
Medium Star

A keby som chcel teda sporit dlhodobo (mozno vezmem auto na mesacne splatky a popri tom by som aj daval do tych podielovych fondov) , tak kde ich investovat ? Kludne aj tu Axu alebo sko sa rozoberalo vyssie, ze priamo cez nejaku banku ?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

napr Pioneer
ancikrista
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa ancikrista »

kutya napísal:Ahojte,
mate niekto osobne skusenosti so sporenim Progress od AXA ? https://www.axa.sk/produkty/investovani ... sah/popis/

Ponukala mi to jedna financna poradkyna, kamoskina znama. Celkom sa mi to pozdavalo, ale chcel by som najst niekoho kto v tom uz je, kto ma osobne skusenosti, pripadne ak to niekto poznal a vidi do toho, ci by ste mi vedeli poradit ci sa oplati do toho podla vas ist ?

dakujem
áno klasika sporenie od ProSightu, no ale nechápem, že načo zakladáš novú tému konkrétne na progress, keď to už bolo 100 - krát rozoberané v téme ProSight - Pyramída ? ?
Radšej si mal v tamtej téme položiť takú absurdnú otázku, i keď viem, že si novo-registrovaný, čiže ešte nemáš toľko praxi - skúsenosti s týmto diskusným fórom, že čo ako funguje
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

OT: ten pravý sa ozýva :D
kutya
Medium Star
Medium Star

A naco by som to pisal do temy Prosight ked ja sa nezaujimam o Prosight ale o Progress od Axy ? Ja nechcem robit pre Prosight ani nic podobne, to ze mi to ponukli oni neznamena, ze to musi byt zle. Prosight ako take pre pracu u nich moze byt na prd, ale to mne moze byt jedno.
ancikrista
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa ancikrista »

ako jasné, nedá sa to brať tak celkom, že by to na 100% súviselo s problematikou klamania ľudí s ProSightom, keďže je to len otázka veci čisto ako možnosť investovania a rozhodnúť sa, či to v živote využiješ alebo nie, no prečo ProSight, no asi preto, keďže to sám ProSight navrhol v AXA, ako v správcovskej spoločnosti, ale darmo, že AXA to spravuje, no aj tak to nemôže sprostredkovávať, keďže k Progresu sa dá dostať jedine cez ProSight ako sprostredkovateľa, cez nikoho iného, ani cez AXU jedine cez ProSight :!:

//autoeditácia príspevku (11 Nov 2015, 16:45)
mLuks napísal:OT: ten pravý sa ozýva :D
neboj sa, nezabudol som ani pri najmenšom na teba, čiže sa naučíš slušne chovať, budeš držať poctivo hubu bez ozvania a budeš robiť len to, čo Ti hovorím a čo Ti budem prikazovať, ináč poletíš z baráku, bacha na to kámo :cry:
sliaCan
Expert
Expert

Príspevok od používateľa sliaCan »

moj nazor a skusensti su ze na podobnych sporeniach a investicnych produktoch nic nezarobis - ma to zmysel mozno v kontexte dlhorocneho sporenia, napr. 10 rokov a viac; mozno aj pri velkom investicnom kapitaly - ale tym nedisponujem, takze toto neviem. ak si chces (potrebujes) kupit auto tak si ho kup za to co si odlozis v banke napr. na beznom ucte, alebo si ho kup na lizing
Napísať odpoveď