Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa mLuks »

dočítal som to celé a dá sa to okomentovať len ... :D ...

Zo všetkých tých nelogických a bludných analógií čo tam sú, sú tieto dve najlepšie:

"Ke všemu zlu má Bůh vyšší morální důvod. Bůh může zajít tak daleko, že vezme člověku přirozenost a vymění jí za nepřirozenost – odtud pocházejí různé úchylky (homosexualita, pedofilie atd)."

"Pravda je totiž ze své podstaty absolutní; naše znalosti však ne. Abychom mohli poznat pravdu o nás, musíme mít neporušitelného prostředníka, který má absolutní (neporušitelné) znalosti. A tím prostředníkem je Bůh."
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

ateisti tvrdia ze neveria v boha ... ale v co vskutocnosti neveria? ... ako definuju tento pojem ...?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Jednoducho neveria v akukolvek vyssiu bytost.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314

cize v podstate veria ze vznik sveta nebola vedoma a riadena cinnost ale nahodna ??? ako aj vsetky zakony na zaklade ktorych to vzniklo a ktorymi sa vsetko riadi?? chapem to spravne?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:cize v podstate veria ze vznik sveta nebola vedoma a riadena cinnost ale nahodna ???
Ano, ak myslis nahododou nahodu (teda podla oficlnej definicie).
strapaty napísal: ako aj vsetky zakony na zaklade ktorych to vzniklo a ktorymi sa vsetko riadi?? chapem to spravne?
Dane zakony mohli vzniknut evolucne, nemusime byt ani prvi, ani jediny vesmir, v inych mozu byt tieto zakony ine.
Inak tie fyzikalne zakony vo fundamentalnej podstte su pomerne jednoduche, len nam sa zda ze ich je vela a su zlozite, kvoli ich vzajomnej interkcii a synregickemu efektu.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Ateizmus nepotrebuje definovať pojmy. Tie definovali náboženstvá. Ateista tak vlastne implicitne neverí na vymyslené definície náboženstiev.

Predstava človeka o vzniku sveta nemusí mať nič spoločné s jeho ateistickým postojom. To sa musíš opýtať konkrétneho človeka aký je jeho názor, pretože ateisti nemajú nadiktované aby mali všetci rovnaký názor.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314

tak ale pravdepodobnost ze to vsetko vzniklo nahodou je strane mala.. nehovoriac o samotnom zivote a jeho komplikovanosti....
ak aj sucasne zakony vznikli evolucne .... tak museli byt niektore povode a tie tiez by museli vzniknut nahodne(ak neboli riadene, umyselne)

94jakub
ak ateizmus nedefinuje pojmy a v nabozenstvach nie su tieto pojmy jednotne definovane ako ich moze popierat?
cize vsetkych 4000 nabozenstiev si svoje vsetky definicie vymyslelo ?

stvorenie sveta sa vo vacsine nabozenstiev pripisuje bohu a u vacsiny ateistov nahode... v podstate moze ist o ten isty proces len jeden je vedomi a umyselny(vykonavany osobou) a druhy nahodny... ci?
tak potom na com sa zaklada ateisticky postoj ?? na kategorickom odmietani nabozenskych definicii? a aky ma na to dovod?
mLuks
Addict
Addict

"tak ale pravdepodobnost ze to vsetko vzniklo nahodou je strane mala.. nehovoriac o samotnom zivote a jeho komplikovanosti....
ak aj sucasne zakony vznikli evolucne .... tak museli byt niektore povode a tie tiez by museli vzniknut nahodne(ak neboli riadene, umyselne)"

poviem to trošku drsne, ale je to len tvoje obmedzené vnímanie a hlavne subjektívny názor, že je pravdepodobnosť strašne malá, že to nemoholo byť náhodou a že je život komplikovaný...a práve preto to potrebuješ pripisovať niečomu, čo tvoje vnímanie pochopí, teda bohu

je jednoduhšie povedať si "lebo boh" ako povedať, že naše dnešné kapacity nestačia na to aby sme odhalili čo a ako vzniklo, čo a ako funguje a hlavne prečo...no ľudstvo sa vyvíja a rovnako ako v minulosti, ľudia nevedeli objasniť niektoré veci, ktoré my dnes už vieme objasniť, rovnako to bude aj teraz s tým čo my ešte objasniť nevieme, no tie ďalšie generácie to kľudne môžu objasniť, vysvetliť

Dodnes si mi nevieš vysvetliť, prečo boh robí z ľudí homosexuálov, keď je boh proti homosexualite a homosexuálnemu správaniu...napísal si na to, že to nevieš a ani ťa to netrápi prečo to robí..

Ak si taký prostoduchý, že ti k životu stačí povedať si "lebo boh" tak to je tvoj problem, ale mne to k životu nestačí, ja sa neuspokojím s touto odpoveďou

"tak potom na com sa zaklada ateisticky postoj ?? na kategorickom odmietani nabozenskych definicii? a aky ma na to dovod?"
Aký to má dôvod? lebo sú to nelogické, absurdné žvásty, zneužívané na manipoláciu ľudí. Viď tie, čo som sem kopíroval z toho článku...a ja nemienim poriaďovať svoj život niečomu, čo popiera základy logiky

A prosím, ak sa chceš vrátiť do témy, tak si si tu nechal staré nezodpovedané resty. Rád by som na nich dostal odpoveď.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:tak ale pravdepodobnost ze to vsetko vzniklo nahodou je strane mala.. nehovoriac o samotnom zivote a jeho komplikovanosti....
ak aj sucasne zakony vznikli evolucne .... tak museli byt niektore povode a tie tiez by museli vzniknut nahodne(ak neboli riadene, umyselne)
Neviem, ako vznikly fyzikalne zakony,neviem ci platia vsade (rozumej mimo nas vesmir), ale povedat ze to Boh je dost drze.
strapaty napísal:ak ateizmus nedefinuje pojmy a v nabozenstvach nie su tieto pojmy jednotne definovane ako ich moze popierat?
na to je pekny citat: "Co je primane bez dokazu, moze byt odmietane bez dokazu."
strapaty napísal:tak potom na com sa zaklada ateisticky postoj ??
Na absencii viery.
Napriklad u mna, nevidim, ziaden dovod preco by som mal verit v Boha, alebo boha, nemam na to argumenty dokazy, nic,....
Preco by som mal verit?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:cize vsetkych 4000 nabozenstiev si svoje vsetky definicie vymyslelo ?
Nie, niektoré ich prebrali a upravili podľa ich kultúry.
strapaty napísal:ak ateizmus nedefinuje pojmy a v nabozenstvach nie su tieto pojmy jednotne definovane ako ich moze popierat?
Prečo by som musel neveriť len v konkrétnu definíciu, keď už samotná podstata je nereálna? Ty tiež asi neveríš v jednorožcov aj keď nikde nie je definované, čo je jednorožec, aký je veľký, koľko váži, či vie lietať a zanecháva za sebou dúhu. Ak sa ti nepáči jednorožec, dosaď si ľubovoľnú fiktívnu bytosť.
strapaty napísal:stvorenie sveta sa vo vacsine nabozenstiev pripisuje bohu a u vacsiny ateistov nahode... v podstate moze ist o ten isty proces len jeden je vedomi a umyselny(vykonavany osobou) a druhy nahodny... ci?
Neviem, čo si predstavuješ pod vznikom sveta. Vesmír? Zem? Život na Zemi? O náhodu ale ísť nemusí, zákony a vznik časopriestoru môže vychádzať z povahy vemíru samotného. Pod náhodou si tiež treba predstaviť skôr pravdepodobnosť. Možno existovalo x vesmírov a y ešte bude a z určitou pravdepodobnosťou vznikne ten náš s danými vlastnosťami. Ak je časopriestor mimo vesmír úplne iný, tak je dosť zbytočné sa zamýšľať na pravdepodobnosťou(náhodou) vzniku nášho sveta, pretože raz určite vznikne.
strapaty napísal:tak potom na com sa zaklada ateisticky postoj ?? na kategorickom odmietani nabozenskych definicii? a aky ma na to dovod?
To sa musíš opýtať konkrétneho človeka aký má na to dôvod. Ty však kategoricky odmietaš všetky ostatné náboženstvá len preto, že považuješ(veríš) to svoje za správne. Je medzi tebou a ateistom rozdiel?
A tiež prečo by som si mal nutne vybrať konkrétne náboženstvo, keď sú to všetko myšlienky a predstavy iných ľudí, z ktorými sa ja nemusím stotožňovať.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314
ja netvrdim ze je to boh... ja som len zvedavy ako to vnimate vy.. ??
nikde som nehovoril o dokazoch .. ale o definicii ... z tvojich odpovedi dedukujem ze definujes boha ako vyssiu bytost...
....ano viera je dost podstatna
a kedze nemas vieru je uplne logicke ze neveris v existenciu boha (co je sice odlisne od viery v boha lebo viera v boha podmienena v vieru v jeho existenciu )

... skutocne si neviem predstavit ako mohla nahodne vzniknut co len DNA ... ktora je pre kazdy organizmus ina a v sebe ma zaznamenany cely zivot vsetkych buniek ako aj velkost tvar funciu atd... jdenoducho tomu neverim ze to vzniklo nahodne ...ani neverim ze vsetky zakony ktore su tu na okoli ako aj v inych vesmiroch vznikli sami od seba... jedine logicke riesenie mi pripada vedome a cielene stvorenie..

mLuks
niekedy mam pocit ze si ma zamienas s bohom ... on mozno pozna odpovede na tie vsetky tvoje otazky ...ja nie .. skus sa spytat jeho .. ja skutocne neviem preco stvoril homosexualov... a preco je homosexualny sposob zivota zly(samozrejme ze teoreticke vysvetlenie existuje) toto konstatovanie ale neznemena ze ich odsudzujem...ta informacia je tam hlavne pre nich a pre ich spasu ... keby som bol homosexual tak mam moznost si to overit, co nemam ... ale mal som si moznost v zivote overit ine veci ktore sa ma osobne tykaju a tie mi zatial vzdy potvrdili spravnost nauky ... a pokial bude toto platit ze sa mi zivotom bude nauka potvrdzovat nemam dovod jej nevierit aj v oblastiach kde nepoznam odpoved... pre mna je to dost logicke... aj ked som taky obmedzeny..

myslis si ze krestania na vedecku otazku ako vznikol svet odpovedaju : "lebo boh"???? :DD nenechaj sa vysmiat... ked veriaci tvrdia ze boh vsetko stvoril neznamena to ze vedia ako ho stvoril... to je ulohou vedy.. a ako vedci skumaju svet rovnako ako ateisti...

co sa ti nepaci na clanku ??? co nie si spokojny s tym ze neexistujes:DD (sorry necital som to na blbosti nemam cas)

//autoeditácia príspevku (11 Nov 2015, 13:20)
94jakub
cize tvrdis ze vsetky su vymyslene...?
ja som ale hovoril o definicii pojmou ... koli jednoznacnosti a jednote...
jednorozec ako bajna bytost s zazracnymi schopnostami je jasne definovany ...dokonca aj jeho vlastnosti a schpnosti a v takeho neverim... to ale neznamena ze neexistuju ziadne jednorozce ... cize zvierata s jednym rohom ...napriklad morsky jednorozec...

pod pojmom svet si predstavujem vsetko co fyzisky existuje... opak toho je fyzicke prazdno ... a vznik sveta je proces ked sa z fyzickeho prazdna stala fyzicka existencia...
s tou pravdepodobnostou myslim ze nemas pravdu ... cize ty tvrdis ze aj keby sa pravdepodobnost blizila 1: nekonecno tak pri nekonecne pokusov sa ronva 1 ? cize 100% pravdepodobnost.. ??

moje odmietanie ostatnych nabozenstiev nie je kategoricke .. ale zalozene na skusenosti ... ak mam pozitivnu skusenost s mojou vierou a mojim nabozenstvom a cielom kazdeho nabozenstva je boh a vecny zivot s nim .. ne je logiskejsie sa pridrzat jedneho overeneho a prehlbovat si vieru a tym sa priblizovat k cielu, ako skumat kolko dalsich ma dovedie k rovnakemu cielu a ci vobec nejake take je ???

ano je medzi teistami roznych naboznstiev a teistami (cize naboznimi) a ateistami rozdiel... vsetci teisti ucia o bohu ... a zivote s nim ... cielom teistov je vecny zivot s bohom ... ateisti maju ciel zit bez boha(aj ked je to len druhotny efekt)...

mnoho krat sa mi stava totiz ze s ateistami neverime v rovnakeho boha a toho boha co ja verim oni len nepoznaju ...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:ja netvrdim ze je to boh... ja som len zvedavy ako to vnimate vy.. ??
To sa musis kazdeho opytat osobytne. Ja hovorim, pockajme si na odpovede (od vedcov).
strapaty napísal:nikde som nehovoril o dokazoch .. ale o definicii ... z tvojich odpovedi dedukujem ze definujes boha ako vyssiu bytost..
K tomu sa uz vyjadril 94jakub.
strapaty napísal:... skutocne si neviem predstavit ako mohla nahodne vzniknut co len DNA ... ktora je pre kazdy organizmus ina a v sebe ma zaznamenany cely zivot vsetkych buniek ako aj velkost tvar funciu atd... jdenoducho tomu neverim ze to vzniklo nahodne ...ani neverim ze vsetky zakony ktore su tu na okoli ako aj v inych vesmiroch vznikli sami od seba... jedine logicke riesenie mi pripada vedome a cielene stvorenie..
Precitaj si nieco o evolucii, a to ako funguje, ta to pekne vysvetluje. Ale to ti vravim uz najmenej rok.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314

evolucia hovori ale uz o existujucich formach ktore sa menia ... ci nie? cize zakladom je mutabulita a prirodzeny vyber ... cize to by znamenalo ze zivot existoval aj na inom zaklade ako na DNA ... cize jednoduchsom...aby sa zneho mohlo vyvynut dnesne ... jemozne aplikovat mutabulitu a prirodzeny vyber na urovni chemickych prvkov... a ak ano ... je mozene toto aplikovat na urovni prirodnych zakonov podla ktorych sa tieto prvky spravaju ??

lebo ak je spravne tvrdenie ze predchodcom zivota boli nukleove kyseliny ...z ktorych vznikli prve DNA bunky nemohlo sa to diat prirodzenym vyberom... ani mutabilitou ... jedine mohol ten proces vznikat nahodne alebo vedome ... nehovoriac o tom ze samotne nukleove kyseliny su dost komplikovane chemikalie a je ich velke mnozstvo .. a to vsetko sa muselo este odohravat v prostredi vhodnom pre zivot... cize ani cas ani pocet pokusov nie je nekonecny... lebo kazda planeta ci hviezdna sustava ma len velmi kratky cas na to aby na nej mohol vzniknut zivot... nehovoriac o tom ze aj keby nahoda sa spojila s vhodnym casom stale ostava otazka prirodnych zakonov ktore zivot vobec umoznuju.. nezda sa ti to ako prilis vela nahod v jednom case?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

nie, miliarda rokov mi pride ako dostatocny cas pri vhodnych podmienkach, ktore preukazatelne existovali
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:cize tvrdis ze vsetky su vymyslene...?
ja som ale hovoril o definicii pojmou ... koli jednoznacnosti a jednote...
Máš nejakú metódu alebo metriku, ktorou posudzuješ, ktoré náboženstvo si svoje príbehy ne/vymýšľa? Áno, podľa môjho názoru sú všetky vymyslené. Ale netvrdím, že neboli postavené na reálnych základoch. Ako príklad astronomické úkazy -> rímske/pohanské zvyky na našom území -> aplikácia do kresťanstva v podobe Vianoc a Veľkej noci.

Pojmy si môžeš definovať ako chceš, ak raz niekto neverí vo všemohúcu bytosť, stvoriteľa vesmíru, tak je jedno ako podrobne tú bytosť ďalej definuješ a aké vlastnosti jej pripíšeš, pretože už prvotná myšlienka je pre daného človeka nezmyselná.
strapaty napísal:jednorozec ako bajna bytost s zazracnymi schopnostami je jasne definovany ...dokonca aj jeho vlastnosti a schpnosti a v takeho neverim... to ale neznamena ze neexistuju ziadne jednorozce ... cize zvierata s jednym rohom ...napriklad morsky jednorozec...
Pochopil si pointe, čo som chcel daným príkladom povedať alebo si to naschvál zahral k Narvalovi?
strapaty napísal:pod pojmom svet si predstavujem vsetko co fyzisky existuje... opak toho je fyzicke prazdno ... a vznik sveta je proces ked sa z fyzickeho prazdna stala fyzicka existencia...
Ty tu furt hovoriš ako treba definovať pojmy kvôli jednoznačnosti a teraz tu používaš spojenia ako "fyzické prázdno." WTF?
strapaty napísal:s tou pravdepodobnostou myslim ze nemas pravdu ... cize ty tvrdis ze aj keby sa pravdepodobnost blizila 1: nekonecno tak pri nekonecne pokusov sa ronva 1 ? cize 100% pravdepodobnost.. ??
Ten tvoj matematický príklad je samozrejme 0. Ale ten si vymyslel ty a nemusí nutne reprezentovať realitu. Pretože tú zatiaľ nepozná nikto.
strapaty napísal:moje odmietanie ostatnych nabozenstiev nie je kategoricke .. ale zalozene na skusenosti ... ak mam pozitivnu skusenost s mojou vierou a mojim nabozenstvom a cielom kazdeho nabozenstva je boh a vecny zivot s nim .. ne je logiskejsie sa pridrzat jedneho overeneho a prehlbovat si vieru a tym sa priblizovat k cielu, ako skumat kolko dalsich ma dovedie k rovnakemu cielu a ci vobec nejake take je ???
Mám tu vypisovať analógiu s ateistom? Snáď si ju vieš vydedukovať.
strapaty napísal:ano je medzi teistami roznych naboznstiev a teistami (cize naboznimi) a ateistami rozdiel... vsetci teisti ucia o bohu ... a zivote s nim ... cielom teistov je vecny zivot s bohom ... ateisti maju ciel zit bez boha(aj ked je to len druhotny efekt)...
Vnímaš zmýšľanie iných, tak ako vnímaš ty. Prečo tvrdíš, že je žiť bez boha cieľom? Je to cieľ, tak ako je tvojím cieľom život bez jednorožcov. Keď ty niečo vymyslíš a ja sa k tomu nepridám, tak môj cieľ nie je žiť bez toho ale tvoj cieľ je žiť s tým. Pokiaľ máš rozvinuté myslenie, tak sa snáď abstrakciou dokážeš vcítiť do daného človeka a pochopiť, že myslí inak ako ty.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

beardie

nemyslim ze to bola az miliarda ... podla výskumov zhruba 4 miliardy pred n.l sa zaala zrazat vodna para na vodu cize na zemi bolo okolo 100°C a prve zivocichy uz boli zaznamenane okolo 3,8 miliardy... cize ak su odhady spravne zivot vznikol ani nie za 200 milionov rokov... ked jedeno DNA ma 1 000 000 genomov -replikaii ...a kazda prelikacia sa sklada z roznych vaziab a prvkov... cize cilkovy pocet kompinacii si an netrufnem odhadnut... cize az tolko strasne vela casu to nebolo

//autoeditácia príspevku (11 Nov 2015, 19:11)
94jakub
na racionálnej urovni neexistuje ziadna metrika... ja len rozlisujem naboznstva zjavene a vymyslene... ale to samozrejme je na inom zaklade ako logika - rozum ...

samozrejme ze chapem pointu ... a smeroval som to aj k narvalovi... lebo niekto moze hovorit o jednorozcovi ktorym narval je ... a iny moze vnimat ako lietajúceho kona s zazracnimi schopnostami .. to iste mozno hovorit o bohu ... predstavy mozu byt zjavne skreslene az decke ...

tak za to fyzicke prazdno sa ospravedlnujem ale nevedel som sa korektne vyjadrit... pytal si sa ako ho vnimam JA ... cize som opisal vlastnu predstavu a vlastne chapanie ... myslel som ze "" to vyjadria dostatocne... kedze "NIC" by bolo asi na tom podobne..

ten vzorec mal bit reakcia na toto tvrdenie .... Ak je časopriestor mimo vesmír úplne iný, tak je dosť zbytočné sa zamýšľať na pravdepodobnosťou(náhodou) vzniku nášho sveta, pretože raz určite vznikne.
ale mozno som to zle pochopil...

tak ja v celku chapem ked je niekto ateista... niekedy len nechapem ich urputnu snahu vyvracat teizmus...

zivot bez boha ... som myslel vsetko co viera v boha predstavuje a obnasa....tak ako by si nazval zivotny ciel ateistov... ?
mLuks
Addict
Addict

strapaty
"on mozno pozna odpovede na tie vsetky tvoje otazky ...ja nie .. skus sa spytat jeho"
to sa nedá...ak ak si myslíš, že ti na tvoje otázky odpovedá boh, tak sa mýliš, lebo ti odpovedá tvoja vlastná hlava

"ja skutocne neviem preco stvoril homosexualov... a preco je homosexualny sposob zivota zly(samozrejme ze teoreticke vysvetlenie existuje) toto konstatovanie ale neznemena ze ich odsudzujem"

no a prečo by som potom mal takejto kôpke nelogického balastu podriaďovať svoj život? ...ale odsudzuješ, už len účasťou na tom vašom slávnom referende si ich odsúdil, dal si im najavo, že nie sú rovankí ako ty, že nemajú právo na to, na čo máš právo ty a ešte aj tie ich malé práva si im cez referendum chcel okresať na ešte menšie...a to všetko len na základe tvojej viery, tvojho náboženstva, ktoré nie je o nič viac pravdivé ako tých ostatných 4000 naboženstiev...v inej téme si sa pohoršoval nad islamom, v krame som ti jasne napísal čo si o tom myslím...zlodej kričí na zlodeja "chyťte ho!"

"ked veriaci tvrdia ze boh vsetko stvoril neznamena to ze vedia ako ho stvoril"

ale pointou tej odpovede nie je ako to stvoril boh, pointou je, že to stvoril boh a to je tá odpoveď "lebo boh" ...toto je to s čím sa ja neuspokojím, a čo tebe stačí...lebo veda nevysvetľuje ako boh stvoril svet(život, vesmír), veda vysvetľuje ako svet(život, vesmír) vznikol. Pre vedu je nejaký boh nepodstatný, nezoberá sa tým, či tam ten boh bol alebo nie. Veda skúma fakty a fakty ukazujú, že zatiaľ ten boh nebol nikde.

"tak ja v celku chapem ked je niekto ateista... niekedy len nechapem ich urputnu snahu vyvracat teizmus..."
už ti to tu bolo veľa krát vysvetlené a povedané, keď sa prestanete starať do životov druhých ľudí a kázať druhým ľudom ako majú žiť na základe vášho ničím nepodloženého náboženstva a viery...tak prestanem vyvraviac vašu vieru...ale akonáhle tu chcete pretláčať nejaké vaše ničím nepodložené domienky ako pravdu a žiadať od ľudí aby prispôsobovali svoje životy podľa vášho, že vraj pravdivého obrazu..tak sa budem brániť

Ži a nechaj žiť...tým by ste sa mali riadiť
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:na racionálnej urovni neexistuje ziadna metrika... ja len rozlisujem naboznstva zjavene a vymyslene... ale to samozrejme je na inom zaklade ako logika - rozum ...
Takže posudzuješ náboženstvá len na základe tvojho subjektívneho pocitu, či sa ti zdá byť zjavené alebo vymyslené? Predpokladám, že čím viac sa podobá kresťanstvu, tým viac je zjavené a naopak také aztécke náboženstvo je asi vymyslené? Alebo podľa čoho vieš objektívne posúdiť, že dané náboženstvo nie je vymyslené?
strapaty napísal:samozrejme ze chapem pointu ... a smeroval som to aj k narvalovi... lebo niekto moze hovorit o jednorozcovi ktorym narval je ... a iny moze vnimat ako lietajúceho kona s zazracnimi schopnostami .. to iste mozno hovorit o bohu ... predstavy mozu byt zjavne skreslene az decke ...
Ak si pochopil pointu, o to viac ma mrzí, že si to zaviedol sem a nevyjadril sa k podstate myšlienky. Mám tú bytosť zmeniť na niečo iné? Drak napríklad? K nemu mi nenapadá momentálne žiadne podobné zviera a dúfam, že ho nebudeš ani účelovo hľadať.
strapaty napísal:tak za to fyzicke prazdno sa ospravedlnujem ale nevedel som sa korektne vyjadrit... pytal si sa ako ho vnimam JA ... cize som opisal vlastnu predstavu a vlastne chapanie ... myslel som ze "" to vyjadria dostatocne... kedze "NIC" by bolo asi na tom podobne..
V tejto rovine to už zachádza dosť o filozofična. Hlavne slovo prázdno môže nabádať k určitej predstave priestoru tak ako ho vnímame my. Je to niečo ako hľadať "vnútro" Kleinovej fľaše.
strapaty napísal:ten vzorec mal bit reakcia na toto tvrdenie .... Ak je časopriestor mimo vesmír úplne iný, tak je dosť zbytočné sa zamýšľať na pravdepodobnosťou(náhodou) vzniku nášho sveta, pretože raz určite vznikne.
ale mozno som to zle pochopil...
To priznávam, že z toho tvrdenia ten vzorec tak nejak vychádza, no keby to bolo také jednoduché, tak by to už niekto spočítal.
strapaty napísal:tak ja v celku chapem ked je niekto ateista... niekedy len nechapem ich urputnu snahu vyvracat teizmus...
Ja nemám vôbec žiadny problém s vnútorným presvedčením každého človeka. Môže veriť v Boha, v špagetové monštrum alebo Silu. Problém je, keď ma začnú z ich predstavami obťažovať na každom kroku a obmedzovať život ostatných na základe ich presvedčenia. Takéto spôsoby tu už v minulosti boli viac krát a bez ohľadu na zámer, nikdy to nedopadlo dobre.

Takže znova to môžem otočiť. Chápem(do určitej miery), keď niekto je veriaci ... nechápem však ich urputnú snahu presvedčiť o ich svetonázore všetkých okolo a vyvracať ostatné náboženstvá. (Lebo podľa nich sú niektoré vymyslené a niektoré zjavené)
strapaty napísal:zivot bez boha ... som myslel vsetko co viera v boha predstavuje a obnasa....tak ako by si nazval zivotny ciel ateistov... ?
Znova, ateisti nemajú žiadny predpis, čo by malo byť ich životným cieľom. Niekoho napĺňa byť skladateľom, iný chce vylihovať na Bahamách, ďalší chce zasa rozdávať jedlo chudobným. Ale snád si dostatočne dospelí aby som ti také veci musel písať.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

94jakub

ako stromy mozno poznat po ovoci tak aj veci vo svete mozno poznat po ovoci... a ovocim su skutky ludi .. ak ovocim nabozenstva je laska, radost, pokoj, zhovievavost, dobrota, dobrotivost, vernost, krotkost a zdrzanlivost je to ovocim ducha cize boha .. ale ak je jeho ovocim smutok, pycha, nepokoj, nezriadenost, obavy, zmatok, nevera, smrt, nenavist, bolest ...
boh dava cloveku slobodu a nabozenstvo jeho slobodu respektuje... znakom vsetkych nezjavenych nabozenstiev je zotrocovanie ich clenov a ak sa niekto rozhodne inac je zvacsa likvidovany alebo prenasledovany... cize nejde o moje subjektivne zhodnotenie.. vsetky zjavene nabozenstva maju ronvaky zaklad a rovnaky ciel ... cesta sa moze lisit...

tak mna hned jedno zviera napadlo :D .... presne o tom hovorim ze vacsina odporcov boha ma o nom skreslenu predstavu ... boha pozna len ako mytus, bajnu postavu a to co v skutocnosti bohom je s cim sa dennodenne stretava za boha nepovazuje, boh nie je nieco neprirodzene ... boh je ta najprirodzenejsia vec na svete, na zaklade ktorej vsetko funguje, ked poviem ze aj laska medzi ludmi je boh ... ty mi povies nie je to narval... dufam ze chapes co som tym chcel povedat... alebo boh je aj sila ktora stvorila svet ... ty mi povies nie je to nie je to len obrovsky leguan..

prazdno myslim stav bez priestoru aj casu ... neviem ci exzistuje na to nejaky korektny vyraz... ale ako pises je to uz moc filozoficke

tak jednou z uloh nabozenstva je sirit evanielium (radostnu spravu) ...samozrejme je nutne respektovat slobodu kazdeho cloveka... neviem ako ta moze nabozenstvo obrazovat???

take ludske ciele maju aj veriaci ... lenze z pohladu na boha to chcu robit vsetko s bohom a sulade s jeho planom ..

mLuks

ako mozes vediet ci mi odpoveda boh ci moja hlava??? mas jasnozrive schopnosti ??? ci je to len dalsi z tvojich nepodlozenych tvrdeni a osobnych utokov ... ?? vies sa bavit aj neosobne ??
isalm je jednoznacny priklad ludskeho nabozenstva... smutok, pycha, nepokoj, nezriadenost, obavy, zmatok, nevera, smrt, nenavist, bolest ... vsade kde sa objavy...
mas pocit ze nemame pravo ako veriaci zasahovat do verejneho zivota??? preco si myslis ze nemae rovnake obcianske prava ako vsetci ostatní?? vsetko co robime je zakonnou a demokratickou formou... ci uz su to potraty(vrazdy nevinnych) ci presadzovanie homosexualnych manzelstiev... ak si cital ten moj dokument poznas aj moje dovody... takze preco nemozem presadzovat svoj nazor ??? ci ty ze si nevieriaci si obcan vyssej kategorie a len ty a tebe podobny maju pravo zasahovat do veci verejnych ??? kedy ti mame zacat heilovat ???

v prvom rade veda ho nikde ani nikdy nehladala ... nevznikla jedina hypoteza co je to ten boh vlastne zac... ani teoria .... takze ho ani najst nemohla...
ale neni ani odpoved krestana na vznik sveta "lebo boh" pokial sa bavime v oblasti dokazov a vedy! pokial sa bavime v oblasti viery ano ... tato odpoved je vycerpavajuca ... ale to ty nikdy nedokazes oddelit.. ty by si aj morho skumal poctom pismen slabik a velkosti pisma...

mam pre teba smutnu spravu ....veda nie je jedina oblast ludstva ... ludia ziju zivoty aj bez vedy a dokazov... omonho viac potrebuju lasku spolocenstvo slobodu ako to ako vznikol vesmir...

niet sa proti comu branit ... nik neutoci ... ci videl si jediny pripad ze by niekto niekoh perzekuoval za to ze neveri ... alebo je to niekde v evanielii pisane kazane??? naproti tomu napriklad taky koran ... tam mas prave prikazanu nenavist znasilnovanie zabijanie bicovanie ... ako aj v ich slavnej sarii... oni nehlasaju evanielium ako nasi kamosi straznej veze na rohoch ulice ... ale s nozami v rukach ... zabijanim a znasilnovanim.. sam "prorok" mohamed zavrazdil vlastnorucne stovky neveriacich .."prorok" ktoreho maju nasledovat .... kolkych zabil kristus ... kolkych kazal nenavidiet ... milovat nepriatelov a vyvrazdovat nepraitelov ... nie je to trochu rozdiel ... ktoreho by si chcel za suseda??? podobne nabozenstva tu uz nedavno boli ... volali sa fasizmus a komunizmus...a dnes su zakazane ... porovnavat ludi zijucich podla evanielia a ludi zijucich podla koranu je nehoraznost... dufam ze to nebudes mat moznost nikdy zistit na vlastnej kozi ... mozno sa tvoj pohlad potom trochu zmeni aj na kriziacke vypravy aj na mnoho dalsich nepochopenych bludov vytykajucich krestanom...

//autoeditácia príspevku (12 Nov 2015, 8:39)
mLuks

http://pravyprostor.cz/nemecko-a-eu-cht ... pedofilii/ toto nie je sloboda ... ale anarchia...
mLuks
Addict
Addict

strapaty:
ako mozes vediet ci mi odpoveda boh ci moja hlava??? mas jasnozrive schopnosti ??? ci je to len dalsi z tvojich nepodlozenych tvrdeni a osobnych utokov ... ??
ako môžeš vedieť, že ti odpovedá boh? máš na to dôkaz, že tie odpovede nie sú len autosugescia tvojej hlavy? keď sa takto pýtaš boha, odpovedal ti už niekedy aj záporne? či stale na svoje otázky dostávaš len kladné odpovede?

A ty sa ako tým pádom zhováraš sám so sebou a to ti pride ako v poriadku? Keď by som teraz išiel do ulíc a začal hlásať, že komunikujem s ufónmi by ma spoločnosť odsúdila a prehlásila za blázna? Prečo nikto neprehási za bláznov veriacich, ktorí tvrdia, že sa zhovárajú s bohom? Veď o možnej existencii ufo, je viac hmatatelných dôkazov ako o existencii nejakého boha a pravosti náboženstiev.
isalm je jednoznacny priklad ludskeho nabozenstva...
ničím nepodložený názor zaritého kresťana...to isté povie moslim o kresťanstve....navyše definícia o tom čo je zjavené a čo je ľudské náboženstvo je zase len tvoja :)
mas pocit ze nemame pravo ako veriaci zasahovat do verejneho zivota??? preco si myslis ze nemae rovnake obcianske prava ako vsetci ostatní??
tvoje práva končia tam, kde začínajú práva druhého človeka....navyše ak chcete zakazovať to čo nie ani povolené, nedá sa povedať, že si chárnite svoje práva, ale utočíte na druhú skupinu ľudí a snžíte sa ich vytlačiť mimo spoločnosť
ak si cital ten moj dokument poznas aj moje dovody
tri krát som ťa žiadal aby si doložil zdroje, k tomu že vraj tvojmu dokumentu...neurobil si to...prečo? nepamätáš odkiaľ si čerpal informácie? či si to napísal len tak od brucha, lebo jedna babka v kostole povedala? máš dôkazi na tvrdenie, ktoré sú v tom článku uvedené? ...nemáš, nedal si ich tu, preto aj keď si to písal ty (čo som už viac krát povedal , že tomu neverím) tak ten článok nemá židnu výpovednú hodnotu, lebo sa nedá overiť, či informácie v tom článku sú pravdivé alebo klamlivé a zavádzajúce.
ci ty ze si nevieriaci si obcan vyssej kategorie a len ty a tebe podobny maju pravo zasahovat do veci verejnych ??? kedy ti mame zacat heilovat ???
mne vyčítaš, že útočím na teba a ty robíš to isté? keď už mi chceš niečo vyčítať, tak to nerob...to je to isté ako keď ty, žiadaš o normálnu argumentáciu, ale na výzvy o to aby si doložil zdroje k tomu článku nereaguješ
ale neni ani odpoved krestana na vznik sveta "lebo boh" pokial sa bavime v oblasti dokazov a vedy! pokial sa bavime v oblasti viery ano
stale nechápeš čo tou odpoveďou "lebo boh" sledujem...čítaj s pozrozumením, vyššie príspevky
mam pre teba smutnu spravu ....veda nie je jedina oblast ludstva ... ludia ziju zivoty aj bez vedy a dokazov... omonho viac potrebuju lasku spolocenstvo slobodu ako to ako vznikol vesmir...
aj ja mám pre teba sumtnú srpávu, viera v boha nie je jediná cesta k láske, spoločenstu a slobode :) ...každý z nás si k týmto hodnotám hľadá a nájde vlastnú cestu
niet sa proti comu branit ... nik neutoci
ale útočí..útočíte na moje právo na slobodu vierovyznania...tam kde začínajú moje práva, končia tie tvoje
sam "prorok" mohamed zavrazdil vlastnorucne stovky neveriacich .."prorok" ktoreho maju nasledovat .... kolkych zabil kristus ... kolkych kazal nenavidiet ... milovat nepriatelov a vyvrazdovat nepraitelov ... nie je to trochu rozdiel ... ktoreho by si chcel za suseda???
Sam boh v starom zákone pozabíjal tisíce ľudí a prečo? toto je to milovanie nepriateľov?.. ježiš svojim príchodom nezrušil starý zákon ...ako ty miluješ svojich nepriateľov? homosexuálov, tak že im nedopraješ ani registrované partnerstvá, tak že im nedovolíš adoptovať si dieťa, tak že spochybňuješ ich vzájomnú lásku k sebe a to či sú spolu šťastní alebo nie....takto ty miluješ svojich nepriateľov? fundamentálny kresťan a fundamentálny moslim je to isté...ani jedného by som nechcel za suseda...
podobne nabozenstva tu uz nedavno boli ... volali sa fasizmus a komunizmus...a dnes su zakazane
fasizmus a komunizum neboli, nie sú a ani nikdy nebú náboženstvá...prosim ťa nefetuj, už to kadidlo...a navyše komunizmus nie je zakázaný, ani jeho presadzovanie či sympatizovanie s ním nie je trestné, prečo asi ešte stale máme KSS? ...dnedrístaj bludy, prosím ťa
porovnavat ludi zijucich podla evanielia a ludi zijucich podla koranu je nehoraznost... dufam ze to nebudes mat moznost nikdy zistit na vlastnej kozi
nie je, obe sú to náboženstvá, ktoré majú svedomí tísíce mrtvych v mene boha, obe náboženstvá manipulujú ľudí a zneužívajú svoje postavenie...v oboch sú radikálne či fundametálne skupiny ľudí, ktoré sú schopné ubližovať ľudom aj v dnešnej dobe...nezáleží či fyzickým alebo psychickým spôsobom...obe majú svoj pohľad na svet a na život...a tvoje hodnotenie islamu nie je nijako objektívne z dôvodu, že si zaritý kresťan
toto nie je sloboda ... ale anarchia...
starý článok a ešte staršie video, článok bez jasných odkazov na tú brožuru, cituje z nej ale neuvádza odkazy na ňu, vyjadruje sa k tomu nejaký človek sympatizujúci s kresťanstvom, a stránka sama o sebe pofiderna...video si tu už raz posielal, aj som sa ti k nemu vyjadril, tak hľadaj....takéto článku považujem za irelevantvné...čiže žiadna anarchia
//edit
mozno sa tvoj pohlad potom trochu zmeni aj na kriziacke vypravy aj na mnoho dalsich nepochopenych bludov vytykajucich krestanom...
možno sa tvoj pohľad na homosexuálov zmení, keď tvoj syn ním bude, som zvedavý ako mu potom budeš vysvetľovať, že s chlapom nemôže byť šťastný, že ho určite neľúbi, ako mu budeš vysvetľoť, že ty svojím hlasom si chcel zakázať adopciu detí homo pármi, a že ty si im nechcel dopriať ani registrované partnerstvá, ako mu budeš pripomínať, že nemôže sa homosexuálne správať, lebo je to proti bohu a podobne...a keď ti položí tú otázku, ktorú som ti položil ja..že prečo ho boh spravil homosexuálom, keď nemôže žiť ako homosexual, tak ak mu to vysvetlíš, tak ako mne, tak to mu určite pomôže a bude mať rád tvojho boha..
Napísať odpoveď