Predaj majetku a cestovanie po svete

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
throwaway
Novice
Novice

Predaj majetku a cestovanie po svete

Príspevok od používateľa throwaway »

Caute,
pouzijem na tuto otazku throwaway account, ak sa nenahnevate :)

S priatelkou sme sa po urcitej dobe rozhodli, ze by sme tu vsetko nechali a cestovali by sme po svete. Nie sme viazany pracou ani rodinou. Vieme predat byt za super cenu a z toho by sme dokazali dlhu dobu fungovat. Mame v plane prejst za 2-4 roky to najzaujimavejsie vo svete. Isli by sme stylom: par mesiacov take uvolnenejsie dovolenkovanie, par mesiacov pre zmenu aj pracu. Kludne to moze byt aj volunteering, len aby sme nieco robili, alebo travel blog.
Bud by sme sa po tejto dobe vratili, pripadne skor/neskor, alebo niekde ostaneme. Nemame to naplanovane. Este ani trasa nie je uplne urcena, zatial iba taka priblizna - pripajam mapu.

Ak tu niekto riesil nieco podobne, alebo ma relevantne info, tak ich velmi uvitam. Citam a snazim sa zistit vsetko najpodstatnejsie, co sa tyka byrokracie (odchod zo SVK, soc. poist, ...) a o krajinach, ktore chceme navstivit. Samozrejme mi vela veci nenapadne, tak cim viac ludi by nam mohlo poradit, tak tym lepsie :) Hocijake tipy, triky, skusenosti, negativne veci-co sa neda, nie je realne.

Dalsie otazky doplnim neskor. Toto zatial na zaciatok:
-Je nejaka krajina, ktorej sa odporucate vyhnut?
-Ake weby odporucate na pracu/ubytko? Napr. workaway, couchsurfing,...
-Da sa v rámci karibiku , alebo azie lietat niecim nizkonakladovym ako je RyanAir? Je to vyhodnejsie, ako lod?

Dakujem
Prílohy
mapka11.jpg
PhYs0c
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Predaj majetku a cestovanie po svete

Príspevok od používateľa PhYs0c »

Tiež som sa pohrával s touto myšlienkou, ale nemám čo predať :D
Najhoršia je asi tá byrokracia, zisti si ako je to s poistením, aby ťa náhodou niekde neodmietli ošetriť.

Pracovať popri tom je asi dobrý nápad, nielenže ti to môže predĺžiť pobyt v zahraničí, ale dokonca môžeš zarábať oveľa viac. V zahraničí je celkom bežná prax robiť pár mesiacov na plný úväzok a potom si zobrať 3 mesačné voľno a môžeš zase cestovať a po výlete sa vrátiť na svoje miesto. Odlet na druhý kontinent by som riešil asi z nejakého mesta ako je Londýn a podobne, častejšie odlety=lacnejšie letenky.
Lacné ubytko a celkový život je vraj v Thajsku. Slováci a Česi, ktorí pracujú za notebookom sa tam sťahujú a znižujú si tak výdavky na život oproti SR.

Držím palce, určite je to dobrý nápad, už len ho dobre realizovať. Na smrteľnej posteli budeš asi radšej spomínať na to, kde všade si bol ako na svoj byt, v ktorom si si žil 50 rokov. :)
eaten
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa eaten »

Palec hore, za napad a odvahu - sam by som asi nemal gule na to predat byt a cestovat si - ale myslienka sa mi paci velmi - ako sa vravi "Travel is the only thing you buy that makes you richer".

Kazdopadne ubytovaval som u seba nejakych cyklistov a spominali mi stranku http://www.helpx.net , kde vacsinou pracujes na nejakom poli / farme za ubytko a stravu (keby si chcel nejak vycistit hlavu) :)
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Drzim palce. Ked vas to laka chodte si za svojim a nemyslite na "Co ak" :)

K byrokracii asi tolko:
- Budete si musiet platit odvody do socialky/zdravotnej na slovensku sami. Kedze na urade prace nepochodite.
- Treba vam poistenie rocne pre cely svet. U axy bolo fakt kvalitne ked som bol v amerike za cca 140eur/rok/os. Neobmedzene hradenie nakladov je povinostou.

Pozrite si vizove podmienky jednotlivych krajin a naj aj nejake cestovatelske blogy o krajine, kde sa budete asi zdrziavat. Niektore veci musis mat vybavene vopred, pred vstupom do krajiny. Taktiez nedrzat pri sebe hotovost, ale radsej si zariadit ucet, kde mas vyber z bankomatu v zahranici zdarma (napr. Zuno).
Ubytko asi klasicky couchsurfing, airbnb ...

A taktiez ked chcete cestovat dlhodobo, tak nie vzdy je rozumnejsie riesit lietadlo. Niekedy mas rozne bus akcie, ktore treba vychytat za par supov, alebo ked ste dvaja, kludne risknut aj stopovanie. Spoznate miestnych atd. Bacha na krajiny, kde sa nedohovorite anglicky/nemecky. Takze mat pri sebe slovnik, alebo kvalitnu aplikaciu s ich slovnikom.
Do batoziny zbalit to najdolezitejsie a menej veci, kedze tie si viete hocikde vo svete kupit :)

A odporucam si doklady dat na nejake bezpecne miesto, pripadne preistotu urobit scan vsetkych obcianskeho atd a ulozit na fakt bezpecne miesto, kedze nikdy nevies ako sa ti to moze zist

A hlavne sa nikam neponahlat.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

pekny napad ak mate kapital. po tych par rokoch sa sem vratite a zacnete od nuly? bude vam aj to vyhovovat?
throwaway
Novice
Novice

Dakujem za komenty.
Prave citam www.nomadicmatt.com blog. Cestuje po svete a su tam dobre tipy na letenky, poistenie, ...

Soviet: Neda sa kompletne odhlasit? Poistenie pozeram. Bude to trochu drahsie, kedze planujeme vela krajiny. Plan je taky, ze si 2-3 krajiny pred vstupom vzdy dokladnie preskumat a potom sa tam vybrat. Slovniky a mapy dam do telefonu. Hotovost minimalnu, vsetko by som chcel riesit cez kartu. Este hladam taku, na ktoru by sa mi pripisovali rozne bonusy, ktore by som vedel nejako na ceste vyuzit. Ponahlat sa nechceme, preto ta dlha doba 2-4 roky. Chceme byt v zime v teplych krajinach a v lete pozriet chladnejsie miesta :)

guess.whoo: Mame zatial hrubu predstavu o vydavkoch. Mame taku pracu, ktoru vieme robit cez PC a nepotrebujeme osobny konakt s klientom. Dokazeme si zobrat 1-2 zakazky mesacne a z toho pokryt cast mesacnych nakladov. Podla typu zakazky a lokality to moze byt aj na dlhsie. Dokazeme sa tak vratit na Slovensko s obnosom, za ktory sa da znovu kupit mensi byt. Velmi mi nevadi zacat od nuly, kedze tu prakticky nemam nic pevne vybudovane a nemam velmi co stratit :)
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Travel blog si mozes pisat, ale z toho nezarobis. Urcite nie na zaciatku, pretoze nebudes mat ziadnu navstevnost. Aby si zarobil, tak musis mat dobru navstevnost a slusny prijem z reklamy. Pozeram na mapu, ze si si vybral drahe destinacie typu Karibik, Novy Zeland, Australia alebo Japonsko. Pocitaj s tym, ze aj ked tam kupis letenku napriklad za 800 eur, tak tyzdenne dokazes len na jedlo a ubytovanie minut dalsiu tisicku. Napokon ani Skandinavia nebude lacna a tiez ani USA s Kanadou. Mozno ak by si z tej Kolumbie doniesol kokain, tak neprerobis :D Nizkonakladovka v Malajzii je napriklad AirAsia, ale vela letov tam ma Bangkok Airways, Malaysia Airlines alebo NokAir.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

kamaratka sa sice nevzdala majetkov, ale s chalanom (mozno uz priatelom po tej dobe) prechadzaju Juznou Amerikou a maju v plane zvysok sveta.

https://www.facebook.com/hahaaroundtheworld/
v Brazilii mali problem, ze nemali spravy druh viz. ale povedali im to az ked boli pridaleko od hranice, aby sa mohli vratit len tak.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

V Ázii máš X nízkonákladoviek. Vanilla Air, Peach Airlines, AirDo, JetStar, Skymark, Starflyer a to som spomenul iba tie japonské. Vanilla dokonca patrí pod ANA, so štyrmi z nich mám aj osobné skúsenosti. S ich cenami je to v pohode, v akcii napríklad z Tokia do Taipeiu za 70 eur spiatočná a podobne. A určite je to výhodnejšie ako loď, pravdou ale je, že všetky z nich majú dosť nepraktické časové sloty na prílety a odlety a stáva sa, že kvôli tomu meškajú. Okrem toho sú pre ne vyhradené okrajové terminály letísk, takže človek si neužije také občerstvenie a podobne. Napríklad v Osake má Peach Airlines samostatnú budovu, v ktorej bol iba jediný obchod zmixovaný s reštikou a to bolo všetko.
throwaway
Novice
Novice

test napísal:Travel blog si mozes pisat, ale z toho nezarobis. Urcite nie na zaciatku, pretoze nebudes mat ziadnu navstevnost. Aby si zarobil, tak musis mat dobru navstevnost a slusny prijem z reklamy...
Blog je v prvom rade pre mna a znamych, nech nemusim kazdemu pisat a nech mam nejaku pamiatku.
Viem, ze su trosku drahsie. Budget mame v priemere 1500 na mesiac. Budeme improvizovat tam :)

seth82: Diky. Bookmarknem vsetko.

jackb: Nikde som sa nedocital, ci viza musim vybavit dopredu, alebo ich mozem vybavit aj zo zahranicia, za pochodu. Na minv som sa este nedovolal.
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

Neviem, v ktorom meste máte byt, ale nezvažovali ste ho dať do podnájmu? Ak tu máte rodičov alebo súrodencov, ktorý by riešili potrebné veci okolo toho, tak by ste mali viac menej pravidelný príjem k tomu, čo si zarobíte. Tomu by ste už prispôsobili priebeh cestovanie, a keby ste sa vrátili, stále by ste mali byt.
throwaway
Novice
Novice

Uvazovali sme aj nad takouto moznostou, ale nepodarilo by sa nam ho prenajat tak lahko (velkost). Financne by to bolo narocnejsie vykryvat. Sme z BA.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

rychlejsie ho predate ako date do podnajmu?
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

http://scrambleblog.com/ odporúčam pozrieť aj blog tejto kočky, s frajerom precestovali nejaké dva roky po celom svete, veľa ľudí sa jej aj pýtalo ako to dali, takže určite nájdeš nejaké info.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Z najmu tazko kupi letenky, ubytovaňie a stravu na nejake 3 mesiace.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Zaujimave, urcite to schvalujem, par postrehov:

Od konca, ten prenajom to asi nepokryje, no po predaji pocitas s tymi peniazmi nieco robit? Ci uz bezne uroky alebo cenne papiere a pod., len bezny urok v banke pri sumach nad 10 000 je 2.5%, mozes dat cast penazi na 2 roky, cast len na pol rok, cast si nechat, aby tie peniaze zarabali, prip. ma napadol aj kompromis, mozno je to uz komplikovane, ale co tak predat byt v BA a kupit nejaky lacnejsi v inom meste a ten prenajat? Ak by to bola polovica, tak by ste mali dost penazi na zaciatok, rok dva, cast by ste stale mohli aj zurocit a ta druha polovica by vam uz od zaciatku zarabala, ak by vam potom peniaze chybali, stale by ste mohli ten druhy byt predat, resp. ho predat az po navrate a mali by ste zaklad na novy byt.

Napadlo ma take ockovanie, v niektorych krajinach sa treba ockovat aj mesiace predtym, nemam s tym osobne skusenosti, len som o tom pocul a to treba riesit vopred.
eaten napísal:Kazdopadne ubytovaval som u seba nejakych cyklistov a spominali mi stranku http://www.helpx.net , kde vacsinou pracujes na nejakom poli / farme za ubytko a stravu (keby si chcel nejak vycistit hlavu) :)
Tak neviem ci prave praca na poli/farme vycisti hlavu, je to dost narocna praca a este niekde v Azii v tych podmienkach, videl som ako tam niekde robia bezne postreky aj ked tam ludia pracuju bez akejkolvek ochrany, aj ked to tak nebude vsade, ale ak oni maju pracu na PC tak takato praca, neviem, navyse zadarmo, to im nic nevyriesi, oni potrebuju zarobit na dalsiu cestu.

Niekde som cital, ze niekto precestoval cely svet a zadarmo, nemal ziadne peniaze, neviem uz kde to bolo, mozno ak to najdem, napisem.

EDIT: OK, tak neviem co z toho to bolo, ale myslim ze v tychto clankoch najdes nejake uzitocne tipy:

https://www.google.sk/search?num=40&saf ... 54&bih=729
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Wow, strasne hipisacke z mojho pohladu :D Ale som zvedavy, ked zacnes a budes pisat blog po slovensky, aspon zo zaciatku si precitam, ako taky hippies zivot funguje.
throwaway
Novice
Novice

Dreamer napísal: Od konca, ten prenajom to asi nepokryje, no po predaji pocitas s tymi peniazmi nieco robit? Ci uz bezne uroky alebo cenne papiere a pod., len bezny urok v banke pri sumach nad 10 000 je 2.5%, mozes dat cast penazi na 2 roky, cast len na pol rok, cast si nechat, aby tie peniaze zarabali, prip. ma napadol aj kompromis, mozno je to uz komplikovane, ale co tak predat byt v BA a kupit nejaky lacnejsi v inom meste a ten prenajat? Ak by to bola polovica, tak by ste mali dost penazi na zaciatok, rok dva, cast by ste stale mohli aj zurocit a ta druha polovica by vam uz od zaciatku zarabala, ak by vam potom peniaze chybali, stale by ste mohli ten druhy byt predat, resp. ho predat az po navrate a mali by ste zaklad na novy byt.

Napadlo ma take ockovanie, v niektorych krajinach sa treba ockovat aj mesiace predtym, nemam s tym osobne skusenosti, len som o tom pocul a to treba riesit vopred.

Tak neviem ci prave praca na poli/farme vycisti hlavu, je to dost narocna praca a este niekde v Azii v tych podmienkach, videl som ako tam niekde robia bezne postreky aj ked tam ludia pracuju bez akejkolvek ochrany, aj ked to tak nebude vsade, ale ak oni maju pracu na PC tak takato praca, neviem, navyse zadarmo, to im nic nevyriesi, oni potrebuju zarobit na dalsiu cestu.
Dobre postrehy. S tym, co nam ostane, by sme radi kupili byt, aj ked uz mensi. Uvidime, ako sa to cele pred tym podari vymysliet...
Tou pracou cez PC by sme radi okresali nase vydavky na ceste :D

Frco: Neviem, ci prave hipisacke, ale OK :))
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

heker napísal:Z najmu tazko kupi letenky, ubytovaňie a stravu na nejake 3 mesiace.
tak hovorí, že pracuje/jú cez notebook, takže kdekoľvek, čiže práca + nájom ešte navyše aj v BA, som myslel, že práve tam sa ľahko podnájom zoženie
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Neviem kolko je schopny zarobit pri praci z dialky z nejakej Sri Lanky alebo Aljasky.
Napísať odpoveď