Zivot v Rakusku
-
mirak2
Hardcore addict
Re: Zivot v Rakusku
v Innsbrucku stoji podnajom v 2ke okolo 1000, ak mas obrovske stastie, tak najdes nieco okolo 900. garzonky zacinaju okolo 600 eur... preto sa vsetci tlacia do dedin dookola. tamtie ceny mi pridu ako velmi dobre
ale zas zalezi s cim porovnavas 
Lenze ja som spominal teraz tie lacnejsie bezirky. Jasne ze v centre su tie ceny taktiez astronomicke. Rovnako si pytaju vzdy kauciu v priemere od 2000 eur a vyssie a proviziu v hodnote 3-6 mesacnych splatok. Naopak, telefonne sluzby su tu da sa povedat viac nez dobre, platim 18 eur mesacne a mam 3000 minut, 3000 SMS, 3GB dat, 400 minut do zahranicia a to bez viazanosti. Ak si zas chces dat zapojit internet tak 150mbit net ide okolo 45-50€ mesacne.
No preto vravim, ze radsej by som mal nieco sukromne / za zavorami, lebo chodit pravidelne cekovat auto ci je vsetko v poho sa mi asi nebude chciet.
S tym ubytovanim, no hladat budem samostatnu izbu a pociam s nejakymi 400eurami + kaucia 2-3 najmy. Zatial budem byvat docasne u kamosa v takom kumbalku
.
S tym ubytovanim, no hladat budem samostatnu izbu a pociam s nejakymi 400eurami + kaucia 2-3 najmy. Zatial budem byvat docasne u kamosa v takom kumbalku
tie ceny bytov ako v BA 
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Hegy: a platy tiez podobne.
vo Rakusku a Viedni obzvlast je drahy zivot, nepodcenovat to..
Zalezi co je to drahy zivot. Ist do baru, na veceru alebo taxikom? Ano, to drahe je. Aj u holica platis vela, aj wellness. Ale v obchode si jedlo a pitie kupis ako u nas, nieco lacnejsie, ale nieco aj predrazene (syr, maso).
-
mirak2
Hardcore addict
uz byvaly kolega mi pred sluzobkou v rakusku tvrdil to iste, ze potraviny maju podobne ceny. ani nie. pol kila chleba - 2,30, balicek chipsov 2,20, 10 deka salamy 2,10 a syr to iste, liter nejakeho happy dzusu 2,50, clovek si chce kupit nejake pecivo, napriklad pizza zemlu a zaplati 1,20 za jednu. jogurty tiez su drahsie. ovocie a zeleninu neviem porovnat. ale z takych veci, co som kupoval doma a tu, tak v Rakusku ma to vyjde vacsinou 2krat drahsie. minimalne.
Zalezi od toho v ktorom retazci nakupujes. Chlieb je vazne drahy, chipsy sa daju v Hoferi v pohode kupit pod 1 euro, za 2.20 mas akurat Pringles, co ani na Slovensku nestoji malo. Syry si taktiez drahsie ale mas vacsi vyber ako na Slovensku. Salamy a sunky stoja vazne majland. Inak som si vsimol, ze kvalitou su potraviny v Rakusku lepsie ako na Slovensku. A dalsia vec je, ze v Rakusku nezarabas 500€ mesacne, takze tie ceny su este v pohode na Rakuske platy.
-
mirak2
Hardcore addict
nakupujem v Spari, Merkuri aj Hoferi, no neviem, v Hoferi nemaju bohvieaky vyber chipsov, viac druhov mali aj v slovenskom Lidli
a som nemyslel zrovna Pringles, to ani nepovazujem za chipsy, ale za zmadzgany skrob
najhorsie je, ze ani ten chlieb nie je taky klasicky slovensky. to si neviem zvyknut. 500e mesacne som nezarabal ani na Slovensku, ale snazil som sa setrit aj u doma aj tu.
PS: Hofer je strasne smiesny typ obchodu, predavaju aj iphony, pocitacove zostavy, tusim od buduceho tyzdna si tam vie clovek kupit infrasaunu za 1000 eur
PS: Hofer je strasne smiesny typ obchodu, predavaju aj iphony, pocitacove zostavy, tusim od buduceho tyzdna si tam vie clovek kupit infrasaunu za 1000 eur
V Hoferi mas chipsy aj za 89 centov a maju take ppci krekry za 69 centov. Inak mas pravdu, taky chlieb ako je na Slovensku nezozenies, dokonca ani rozky. Ja chlieb nakupujem u Turkov, maju za 1 euro a je podobny nasmu. V Hoferi mali teraz iPhone 5s za 460 eur. Skus este Zielpunkt, tam maju kazdy stvrtok velmi dobre akcie.
Mozno je chleba drahy, ale v Rakusku skor fici banketove pecivo, caiserky a podobny styl. Tam je cena porovnatelna.
apropo ak je niekto trochu narocnejsi tak si ani chleba uz davno nekupuje ale rovno doma pecie v automatickej pekarnicke. Clovek si tam da iba tie ingrediencie /rozne muky,oriešky,zdrave vlakniny atd/ ktore chce a ma uplne cerstvy horuci bochnik..
Na druhej strane je podla mna nepodstatne ze chleba a pecivo su v AT realtivne drahe, pri plate minimalne 1000ciste a viac to predsa nie je podstatna polozka, a tiez kolko toho chleba clovek denne zje?iba par krajcov..
Horsie to uz bude s obedmi, pokym v Ba si clovek da menucku v pohode za 4-5€ tak vo Viedni to bude skoro raz tolko.
Na druhej strane je podla mna nepodstatne ze chleba a pecivo su v AT realtivne drahe, pri plate minimalne 1000ciste a viac to predsa nie je podstatna polozka, a tiez kolko toho chleba clovek denne zje?iba par krajcov..
Horsie to uz bude s obedmi, pokym v Ba si clovek da menucku v pohode za 4-5€ tak vo Viedni to bude skoro raz tolko.
-
p4ra
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Ale pozeram, ze dane nad 60.000 EUR su podobne tym, ako tu v Nemecku. 
Vedel bu tu niekto porovna Vieden s UK ? Nemusi to byt nevyhnutne len Londyn.
numbeo.com je iba velmi orientacne, v podstate su to nic nehovoriace cisla.
Napr porovnanie Ba-Vieden vychadza cenovo pre Vieden nakladovo jednoznacne nevyhodne,pritom ked tam clovek realne aj zije tak dokaze sa zorientovat v ponuke obchodov a nakupovat vyrazne lacnejsie ako je uvedene na stranke. Nielen co sa potravin tyka ale aj odevov a pod. Tiez naklady na prenajom ci kupu bytu su uplne rozne nakolko Wien ma cca 23bezirkov od najlacnejsich pristahovaleckych az po top drahe. /delit take mesta ako Londyn ci Vieden iba na "City Centre" a "Outside of Centre" je uplne nedostatocne/
Napr porovnanie Ba-Vieden vychadza cenovo pre Vieden nakladovo jednoznacne nevyhodne,pritom ked tam clovek realne aj zije tak dokaze sa zorientovat v ponuke obchodov a nakupovat vyrazne lacnejsie ako je uvedene na stranke. Nielen co sa potravin tyka ale aj odevov a pod. Tiez naklady na prenajom ci kupu bytu su uplne rozne nakolko Wien ma cca 23bezirkov od najlacnejsich pristahovaleckych az po top drahe. /delit take mesta ako Londyn ci Vieden iba na "City Centre" a "Outside of Centre" je uplne nedostatocne/
mne tie ceny potravin v rakusku prisli cca rovnake ako na slovensku.
jedine co je v rakusku drahsie je najom a sluzby. najom preto, ze si to mozu dovolit vzhladom k platom a sluzby preto, ze tam nikto nebude robit za 300 eur mesacne. ked tam clovek ma 3x-4x vyssi plat ako na slovensku tak sa to naozaj oplati.
jedine co je v rakusku drahsie je najom a sluzby. najom preto, ze si to mozu dovolit vzhladom k platom a sluzby preto, ze tam nikto nebude robit za 300 eur mesacne. ked tam clovek ma 3x-4x vyssi plat ako na slovensku tak sa to naozaj oplati.
S cim porovnat Vieden, s akym mestom v Anglicku? Aj Rakusko ma ine mesta, nie len Vieden. Podla toho co vravel kamarat, ktory bol v Rakusku, aj v Anglicku (niekde pri Southamptone ci tam niekde), tak Rakusko je podla jeho slov lacnejsie.
Chleba, nechleba .. neviete ake su ceny doktorov v Rakusku? Napr. klasicka oprava zubneho kazu s amalganovou vyplnou. Samozrejme s tym ze som v Rakusku poisteny.