Zrak, oči a PC - dioptrie, šošovky, okuliare, starostlivosť
Re: Zrak, oči a PC - dioptrie, šošovky, okuliare, starostliv
okuliare ti musia sadnut a musis sa v nich citit dobre a nejak aj vyzerat takze jedine osobne a skusat skusat skusat, ak uz mas vybrate a najdes si ich na nete lacnejsie...kludne, to uz je o inom
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
K-u-b-i-a-k: Ak sa nemylim, tak okuliare sa robia presne na teba. Cize si vyberies ram a potom sa doladuju skla. Robi sa to tak, ze sa nasadia na tvar a potom pracovnik sleduje v akej vyske je sosovka, aky uhol atd..., podla toho sa presne spravia skla na tvoje oci.
Ked uz pojdes zhanat okuliare, tak sa vykasli na Molcana, jeho vyber ramov je dost o nicom, a zakaznicky servis este horsi. Radsej zabehni niekde do KE, alebo PO. Ta pani vo Vt na namesti tiez nestoji za rec.K-u-b-i-a-k napísal:Plánujem ešte ten rok navštíviť očnú. Naposledy som tam bol asi keď som mal 13 ? Neviem presne, teraz mám 23. Čo viem mám jedno oko tupozráke, ak to zdravšie zakryjem tak vidím rozmazane. Liečiť sa to nedá, zistili mi to neskoro. Na to zdravšie vidím dobre, ale maličké písmenka vidím trocha rozmazanejšie. Ani by som to nezistil keby som si dnes len tak nedal svoje staré okuliare na skúšku. Čiže so starými okuliarmi vidím lepšie. Otázka znie, ak nosíte okuliare kupujete ich cez net alebo priamo na predajni vo vašom meste ? Čo viem je to dosť drahá položka (mama ich nosí pravidlne). Vďaka za odpovede
No v prvom rade odporúčam navštíviť očnú, aby Vám zamerala dioptrie cez taký stroj. Potom Vám tie dioptrie hodí do okuliarov a skúšate čítať. Ak máte veľký rozdiel v dioptriách medzi oboma očami, so skutočnými dioptriami sa Vám bude točiť hlava, čiže musíte nájsť kompromis. Očná dá recept, s ktorým idete do optiky, tam si vyberiete rámy, objednajú sklá.. avšak ešte zvyknú zmerať stred, aby Vám presne napasovali sklá do rámov..
Neodporúčam kupovať okuliare cez Internet alebo v supermarkete..
Neodporúčam kupovať okuliare cez Internet alebo v supermarkete..
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Vďaka za rady, musím sa premôcť a snáď do konca roka na tú kontrolu pôjdem. Ináč Lub0$ ty si z okolia Vranova ?
Vieš ty alebo niekto z Vás poradiť dobrú optiku v Prešove ?
Máte skúsenosť s "odlupovaním" antireflexnej vrstvy na okuliaroch? Na súčasných okuliaroch sa mi to prejavilo asi 1-2 mesiace po prevzatí, čo som úspešne vyreklamoval.. a teraz po niekoľkých rokoch (už nie sú v záruke) sa mi to opäť prejavilo a po pár mesiacoch postupného odlupovania moje okuliare vyzerajú, akoby som si ich mesiac nečistil. Čo to môže spôsobovať? Okuliare som vždy čistil iba handričkou z optiky alebo potom tými vlhčenými papierovými obrúskami na čistenie okuliarov z Lidla. Môže to byť spôsobené farbou na maľovanie Primalex alebo penetrákom? Že mi pri maľovaní kvaplo na okuliare a niečo tam zapôsobilo? Pretože práve ako som maľoval byt som si to začal všímať..
-
t0m4s3
Admin
V optike ti asi poradia lepsie co moze mat na to vplyv. Kazdopadne mne sa reflexna vrstva "vysuchala" az po par rokov (4?) nosenia a aj to iba na cca 1cm kruhu (zrejme miesto ktore najintenzivnejsie a najcastejsie cisti.
V optike mi povedali, že nekvalitné sklo a antireflexná vrstva.. našiel som papiere zo súčasných okuliarí, v januári 2011 mi dávali novú antireflexnú vrstvu, čiže táto súčasná vydržala 4r. V jednej optike mi ponúkli vraj vysokokvalitné sklá, na ktorých by mi mala vydržať antireflexná vrstva do konca života.. 240€ iba za sklá bez rámu. Pred 6r som za súčasné sklá zaplatil 190€ bez rámu. Tohto roku asi mám o vlastný vianočný darček postarané.....

-
t0m4s3
Admin
Tiez som rozmyslal nad novymi okuliarmi, ale pri dnesnych cenach lasiku nie je o com - v januari/februari pojdem na operaciu.
Ak máš možnosť, naozaj nie je o čom.. ja by som tiež hneď šiel, ale na môj keratokonus laser nie je vhodný, opäť mi to potvrdili pred 2 týždňami, za posledných 6r medicína v tejto oblasti veľmi nepokročila.
Uvidíme o ďalších 5-6 rokov, až budem potrebovať opäť nové okuliare..
Uvidíme o ďalších 5-6 rokov, až budem potrebovať opäť nové okuliare..
-
hrban
Addict
njn, laser nie je pre každého, u mňa by laser bol možno zníženie dioptrie ale nie úplné ''vyliečenie'' ak by som chce 100% úspech musel by som pod nôž, ale keď som videl obrázky ako režú oko hneď ma prešla chuť...
-
t0m4s3
Admin
Tak to si asi videl sto rokov stare obrazky. Dnesne metody su otazkou par sekund bliknutia do oci a druhy den mozes do prace. Pamatam si pred 15timi rokmi ked si otec nechaval robit oci - tyzden lezal v bolestiach s jednym, a za mesiac dalsi tyzden s druhym.
Je tu niekto, kto bol na laserovej operacii oci 1-3 roky dozadu? Ako vidite po case? Tiez som rozmyslal nad operaciou oci, no dvaja kolegovia boli pred 2 rokmi na operacii (jeden v BA, druhy RK) a obaja maju problemy pri soferovani v noci. Taktiez uz obaja museli ist na korekciu lebo sa im zhorsil zrak. Ako ste natom ostatni?
-
t0m4s3
Admin
Vacsina ludi to ma tak isto - za sera, resp. pri soferovani je treba aspon polky dioptrie. Cim vyssie dioptrie mas pred operaciou, tym vacsia sanca, ze budes nejaku dioptriu potrebovat casom aj po nej. Ja to chcem kvoli sportu, na bicykli, resp. na hokej mi 0,5-1 dioptrie nevadi.
Moja sestra bola ešte niekedy +/- v 1998 - mala už 5-6 dioptrie.. po asi 3-4r bola na jednom oku na korekciu.. a odvtedy do dnešného dňa nepotrebuje žiadne okuliare.. keď bola minulý rok na očnom, vraj jej namerali polku dioptriu. Akurát sa sťažuje na spomínané šero.. ale za tmy už nemá problém.
-
hrban
Addict
njn, u mňa je to viac chýb zraku čiže to je trošku zložitejšie ...
Pokial viem, tak aj dnes potrbuju nadrezat a otvorit oko pred tym nez do neho zasvietia laserom.t0m4s3 napísal:Tak to si asi videl sto rokov stare obrazky. Dnesne metody su otazkou par sekund bliknutia do oci a druhy den mozes do prace. Pamatam si pred 15timi rokmi ked si otec nechaval robit oci - tyzden lezal v bolestiach s jednym, a za mesiac dalsi tyzden s druhym.
-
t0m4s3
Admin
Uz davno (priatelka pred 7 rokmi) nie.Lub0$ napísal: Pokial viem, tak aj dnes potrbuju nadrezat a otvorit oko pred tym nez do neho zasvietia laserom.
Zalezi asi od typu operacie, a od konkretneho oka, teda cloveka...ze aky problem riesia. Lebo ja som pocul o rezani hornej vrstvy tento rok.
-
hrban
Addict
presne tak, šošovku prestrelia laserom bez rezania, ale ak potrebuješ upraviť tvar oka alebo rohovky tak režú a potom laserom odoberajú.