Zdravím, rozmýšlam nad pilotným preukazom na vrtulnik zatial len PPL(H) bol som už aj skúsiť v leteckej škole sa preletiet aj si skusiť "zakeruvať" ale nedostal som tam odpoved na jednu otázku a to financovanie. Niekde na internete som našiel nejaku zmienku o personalnom leasingu, kde to "vraj" funguje tak, že mi zaplatia kurz s tým, že sa im upíšem na par rokov a oni mi budu pomaly strhávať z mojho platu istú čiastku ale ovšem až po tom ako sa zamestnám ako pilot, čiže by som si musel spraviť aj licenciu CPL ale to by mi nevadilo . Samozrejme som googlil ale pod pojmom personalny leasing mi našlo trošku niečo iné tak neviem. Nenájde sa niekto kto sa s tým už zaoberal ?
PS: ano viem, znie to až príliš dobre na to aby to bola realita ale nedá mi to
Neviem co ma toto spolocne s personalnym leasingom, to o co ide tebe je skor klasicka cadetship schema, o vrtulnikovej som sice doteraz nepocul, na druhu stranu nepohybujem sa velmi medzi mixeristami a nevylucujem to. Rychly googling nasiel zmienku o (asi) podobnom programe u Bristow Helicopters.
Nechcem vyzniet uplne pesimisticky, ale CPL (H) je dost rizikova investicia. Na Slovensku lieta velmi malo vrtulnikov, teraz uz predovsetkym iba v zachrannych zlozkach. V zahranici je to samozrejme lepsie, ale stale je to mensinovy podiel oproti lietadlam. A vycvik stoji viac.
To co chces ty tu robili z F-AIR.cz, ale bolo to iba na lietadla. Treba sa spytat v leteckej skole kde chces robit vycvik a urcite ti budu vediet navrhnut nejake financovanie. Ale stale to bude len uver, ktory raz budes musiet splatit. Pri lietani je ale problem v tom, ze musis byt zdravotne sposobily. Staci, ze sa ti zhorsi zrak alebo sluch a prides o CPL alebo aj PPL, uver ti vsak ostane.
Mozes skusit oslovit aj banky, mozno ti najdu nejaky ucelovy uver, ale zacal by som priamo v leteckej skole. No viac odporucam nefinancovat vycvik 100%nou pozickou.
Neviem aka je tvoja financna a rodinna situacia, ale ak chces velmi lietat a nemozes si to dovolit, tak to skus cez armadu. Sukromnik ti uz vycvik len tak nezaplati (to by si musel mat velke stastie), takze zostava uz iba uver alebo hotovost. Na druhej strane vyhodou je, ze to nemusis vyplatit naraz. Staci si platit veci podla toho ako postupujes s vycvikom. Tym ale dosiahnes iba rozlozenie nakladov na par mesiacov. Dlhsi vycvik sa ti moze predrazit, pretoze ak lietas s prestavkami, musis absolvovat kontrolne lety.
Fabo, ze sa takato sluzba vola personalny leasing som nasiel v jednej odpovedi na nejakom fore.
Gothar: Praveze v skole mi ppovedali, ze na SK je nadbytok pilotov lietadiel a malo je vrtulnikovych. Takze kde je pravda sa nedozviem nikdy. Vsetko o sposobilosti a zdravotnom stave nie je problem to som sa informoval vopred. Lietat vo svete by nevadilo, kludne by som sa preatahoval . Po nemecky viem komunikovat bez problemu posledne tri roky som v nemecku. Mna zaujmalo ci nejaka takato sluzba existuje a ci nahodou niekto z fora nieco podobne neriesil. Ked nie tak sa pojdem popytat po bankach. Ze by som si mal brat normalny uver tak na to sa kaslem.
Tak potom ok, mne to povodne vyznelo tak, ze mas omnoho menej informacii ohladom vycviku a suvisiacich veci
Skus napisat do Aerojob: http://www.aerojob.cz/
Oni to tu riesili cez F-AIR na ATPL, ale mozno sa bude dat dohodnut aj na CPL (H).