Hovorí sa o funkciách ktoré majú vstup prirodzené číslo a funkčnú hodnotu tiež prirodzené číslo. Táto časť je pochopiteľná, ak som teda správne pochopil že rast funkcie predstavuje časovú náročnosť v danom čase vykonávania algoritmu.
Pliesť sa mi to ale začína keď treba eliminovať pri porovnávaní násobenie konštantami a malé vstupné hodnoty. Tým pádom môžem o funkcií prehlásiť že algoritmy sú časovo rovnako náročné (funkcie rastú rovnako rýchlo) ak sa tá pomalšie rastúra funkcia dá vynásobiť konštantou tak že bude aspoň tak veľká ako hodnota rýchlejšej rastúcej funkcie? Tu ma trochu pletie ten výraz "aspoň tak veľká" prečo nie rovnaká s niakou odchylkou?
Potom to vysvetlili cez konštanty "c" a "x0" pre ktoré platí že f(x) <= c*g(x) pre každý vstup väčší než x0. Znamená to teda že c je konštanta ktorou musím vynásobiť danú funkčnú hodnotu funkcie tak aby bola rovnako veľká ako druhá? A toto c je rovnaké pre všetky funkčné hodnoty alebo sa mení? No a x0 nechápem vôbec, prečo toto platí iba od istého vstupu a nie hneď od začiatku??
Dostal som tieto funkcie aby som im určil c a x0 ale som z toho úplne mimo, nie je to zadanie na body len kus vysvetlovania cez ktorý to mám pochopiť. Možno ak mi niekto na pár príkladoch vysvetlí čo to má byť tak pochopím
//autoeditácia príspevku (05 Dec 2015, 10:14)
alebo predstavuje os x čas a os y vykonané operácie v algoritme??