Ako si znova zvyknúť cvičiť a neprehnať to

O športe...
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Ako si znova zvyknúť cvičiť a neprehnať to

Príspevok od používateľa Mr-Freek »

Zdravíčko, kedysi som aktívne posiloval a veľmi ma to bavilo, vždy som ale presadzoval kalokagatiu a v tom čase som vzdelávanie zanedbával. Preto som robil všetko preto aby som to zmenil, a tak sa aj stalo :D bohužial to skončilo tak že síce aktívne študujem to čo ma baví a aj to čo ma nebaví ale zároveň som prestal úplne cvičiť. Zapríčinené je to aj tým že bývali sparing partnery poodchádzali na vysoké ale to je len moja výhovorka.

Takže ako znova začať športovať, odkedy som prestal cvičiť som škúšal behať, boxovať, plávať aj tréning väzňa ale ničoho z toho som sa nedržal tak ako kedysi cvičenia. Všetko ma to bavilo ale vždy som kvôli niečomu prestal. Ja proste potrebujem tvrdý rád a toho sa držať, zároveň to ale nechcem preháňať aby som našiel tú rovnováhu ktorú potrebujem. Niekto teda skúsenosť ako skĺbiť dennodenný život s rekreačným športom?? Ako často trénovať aby to nebolo málo ale zase nenarúšalo ostatné aktivity?? Prípadne čo sa vám osvedčilo a bavilo vás :) díky moc za odpovede
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Ako si znova zvyknúť cvičiť a neprehnať to

Príspevok od používateľa Pilifo »

Nehovor mi, že hodinu 3 - 4-krát týždňa si na posilku ako študent nenájdeš :) Ak si to myslíš, tak sám seba klameš...

Ja to robím tak, že do práce si beriem rovno veci na basket/posilku (záleží čo mám v ktorý deň) a idem tam rovno z práce. Týmto spôsobom nemám priestor na výhovorky typu, že by som prišiel domov a povedal by som si, že sa mi už ísť nechce.

Možno by to u teba fungovalo podobným štýlom so školou.
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

takže vlastne spojiť pracovný deň so športom? znie logicky :D btw tam nejde o to že si nenájdem čas na posilku ale cvičiť už nechcem, pod cvičením myslím teraz tréning v posilňovni :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

A medzi posilkou a iným športovým tréningom je nejaký veľký rozdiel? Ja to beriem stále rovnako - proste buď idem jeden deň na basketový tréning/zápas alebo do posilky.

Keď sa už dostaneš do rutiny a budeš to brať ako samozrejmosť, hneď to pôjde ľahšie.

Ja som sa dosť dlhý čas vyhýbal posilke a v podstate do svojich 21 rokov som nikdy intenzívne neposiloval, len hrával basket. Keď som sa už ale párkrát prekonal, tak sa to po pár týždňoch už stala rutina a teším sa tam. Prvý rok som tam chodil sám, potom som sa dohodol s kolegom a teraz chodievam s ďalším kolegom, ktorý je však extrémista a chodí posilovať absolútne každý deň. No a teraz, keď sme spolu v USA, tak nemá čo po práci robiť, preto rozmýšľa nad tým začať chodiť dvojfázovo :D S takýmto sparingom je to ale ešte jednoduchšie, lebo ten ťa do tej posilky dotiahne, aj keď nechceš :wink:
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

No ja cvičiť už nechcem po tom čo som čítal "tréning väzňa". Veľa problémov ktoré tam spomínajú som naozaj mal (kolená, kĺby) a preto som chytil voči cvičeniu averziu. No rozhodol som sa skúsiť použiť to čo si vravel, hneď po škole box a ráno pred školou beh. Som zvedavý či keď to cvičenie zapojím do dennej rutiny tak to pôjde tentokrát lepšie :)
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Ale prosím ťa, aké problémy pri cvičení. Však nemusíš mať tréning nejaký extrém, maximálne váhy a neviem čo všetko. Idem ľahší tréning, keď sa cítim, tak trochu pridám, ale celkovo, aby som priveľa nepreťažoval telo. Nakoniec však v takej knihe napíšu čokoľvek, len aby človeka pritiahli z klasickej posilky do cvičenia s vlastným telom, a aby išiel tie ich tréningy, lebo všetko ostatné zaťažuje kĺby a kolená. Ale veď nakoniec je rozhodnutie na tebe, ja ťa nechcem o ničom presviedčať. Ak chceš naozaj nejaký šport robiť, tak si na neho nájdeš čas vždy a ostatné sú len výhovorky. Nikto nie je tak zaneprázdnený každý deň, že by si nenašiel hodinku na relax.

Skúšal si všetko možné, ale je vidieť, že nič z toho ťa nebavilo. Musíš nájsť niečo, čo ťa bude baviť a mať motiváciu, dôvod prečo to chceš robiť, lebo to sa len tak nedá a človek sa potom neprinúti ísť cvičiť. Takže nájdi si dôvod, prečo ten šport chceš robiť a potom tie samotné výsledky ťa musia presvedčiť o tom, že sa posúvaš vpred a to ťa motivuje v tom pokračovať.

V tomto je dobré mať aj sparring partnera. Navzájom sa viete motivovať, keď sa jednému nechce, tak druhý ho nakopne a prinúti sa rozhýbať. Tak ako píše aj Pilifo, proste ťa dotiahne aj keď nechceš.
M4RoS3K
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa M4RoS3K »

pinco: bral som to podobne ako Ty. 9 rokov som cvičil ako každý v posilke a potom sa to začalo ozývať. Kolená, ramená ma boleli v podstate pravidelne a musel som si dávať nejaký čas pauzu od cvičenia. Keď cvičíš s externými váhami, tak si časom naložíš viac. To je progres, ktorý nezastavíš a väzy a kĺby to prestanú zvládať. Odkedy necvičím s činkami (asi 3/4 roka) ma nič nebolí, takže na tom niečo bude čo píšu v tej knihe (spomínaný tréning väzňa mám teraz na myslí). Je tam pekná myšlienka: načo zdvíhať externé bremená keď nevieš zdvíhať samého seba..
Ale beriem, každý je iný a každého baví niečo iné a má na to svoj názor. Toto je môj..
pinco
Darca
Darca

9 rokov? Pekne. Mňa už po roku začalo kadečo pobolievať, ale však to nie je dôvod, aby som prestal. Čosi sa ozve, koleno, chrbát, ramená, čokoľvek. Pár tréningov zmením partie a keď prestane bolieť pokračujem. Takto fungujem už pár rokov. Žiadna kĺbovka ani podobné vtákoviny. Teraz máš pocit, že ťa nič nebolí, lebo ten pohyb je trochu iný, ale opäť možno za pár rokov, ťa bude takisto bolieť kadečo, pretože si časom budeš pridávať viac. Ako píšeš, progres nezastavíš.
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

teší ma že sa vyjadril niekto kto cvičí 9 rokov, ono aj mňa strašne bavilo cvičiť, hlavne silové tréningy štýlom 5x5 mrtvola, bench, drep... tak neskutočne sa to ale odrazilo na kolenách že aj keď by som chcel tak sa na to nedám znova. A to som aj bral dáky kolagén z reklamy, vianočné balenie ak správne pamätám :D
M4RoS3K
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

tak samozrejme za tie roky som mal prestávky, ale vždy som znovu nasadol na koňa. 2 kroky vpred jeden vzad. Ide o to, že s vlastným telom je tá záťaž vždy primeraná a za 3/4 roka cvičenia s činkami sa vždy niečo ozvalo (hlavne tie kolená a zápaly v ramenách), ale bez činiek zatiaľ nič ..a je to zábavnejšie :) čosi sa ozve, teraz si mladý, telo to zregeneruje, ale keď budeš starší, tak sa to vratí vo väčšej miere. Načo si takto ničiť telo? Nejdem haniť cvičenie s činkami, ale tento spôsobom cvičenia (s vlastnou váhou) mi príde jednoducho vhodnejší..
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Neviem no, vsetko je to pekne ako si vymakani borci na youtube hopsaju na ihriskach, ale neverim ze totalne vsetko co nadobudli, nadobudli vlastnou vahou, verim ze zhyby maju zo zaciatku brutalny uspech co sa tyka chrbtu, ale nasledne ked ich robis jednu za druhou...aj tam je predsa potrebne po case pridat si vahu na opasok a tahat sa s novou vahou...neviem si sam dobre predstavit ako sa daju perfektne odcvicit nohy bez pomoci zataze (drepy s v. cinkou)...verim ze cernochom s ich genetikou to ide velmi jednoducho, ale zober si zaprdeneho slovaka, ktory sa rozhodne so sebou nieco spravit a vyjde na ihrisko ze ide urobit zhyb, no nespravi ani jeden, ide odcvicit triceps, no nema silu udrzat vlastne telo...preto je podla mna ta posilka nevyhnutna...a ak ta bolia klby, resp. nie je to tak vazne ze musis ist na operaciu, tak investuj do seba namiesto 2 piatkovych vecerov v krcme a kup si Animal Flex, ktory ti uspesne zregeneruje klby...no hoax ;-)
pinco
Darca
Darca

aviceN, teraz napríklad aj v talente boli takí "preliezkoví" chlapci. Postavička ako lusk, ale nôžky, ako kurča.

Také lýtka. Keď sa s nimi nenarodíš, tak dovidenia. Ak ich chceš vypestovať, tak tam potrebuješ takú záťaž, že ani 10 takých tréningov väzňa by ti nepomohlo.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ak človek cvičí technicky správne a nepreťažuje neustále CNS, dbá aj na stravu, regeneráciu a suplementáciu, tak by sa nemali nejaké problémy ozývať. Ja poznám opačné prípady - bolesti kĺbov, ktoré odišli práve počas cvičenia. Pretože cvičenie má pozitívny vplyv na silu šliach, mobilitu kĺbov a pod., takisto obaľovanie svalstvom. Čiže nezdá sa mi takýto pohľad, aký sa tu prezentoval - to by každý človek, čo posilňuje, musel zákonite časom trpieť rôznymi problémami.

Určite odporúčam minimálne raz za rok preventívne vybrať kĺbovku. Je to dôležité.
M4RoS3K
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

aviceN: je vidno, že si vôbec "neštudoval" cvičenie s vlastnou váhou :) Zvýšiť záťaž len pridaním váhy nie je jediná možnosť. Skús urobiť plný hlboký drep na jednej nohe (pistol squats) alebo zhyb (na hrazde) na jednej ruke. Keď už urobíš aj to, skús urobiť hlboký drep s výskokom na vyvýšenú podložku (ale tu už ide skôr o výbušnosť), alebo sa nauč muscle up. V posilovni len dvíhaš väčšiu záťaž, tu sa svoje telo naučíš lepšie ovládať. A poviem Ti, že za 3/4 roka takéhoto tréningu (z toho cca 4 mesiace spomínané skákanie na preliezkach) mám väčší progres ako za rovnaký čas v posilke a nemusím nikam chodiť, za nič platiť. Odcvičím doma vo svojej izbe za 30-45min..
To že tam tí chlapci v telke sa nezameriavajú na nohy je ich chyba..

hughito: a čo taká teória o tom, že sval stimulovaný ťažkými váhami je nútený rásť až neprimerane rýchlo a väzy a kĺby sa nestíhajú prispôsobiť? Kedysi žiadne kĺbovky neboli, žiadne posilovne a išlo to..
pinco
Darca
Darca

Ja si jednoducho neviem pomôcť, ale takéto cvičenie si neviem dobre predstaviť. Človek, ktorý proste nemá silu to robiť, dajme tomu, pistol squats, tak urobí ledva jeden, možno dva a potom čo? Na ten deň docvičil a má to skúsiť opäť zajtra? To isté ostatné cviky. Keď sa niekto nezdvihne na hrazde alebo na bradlách, tak taký tréning mu trvá nanajvýš 5 minút. A kým sa do toho dostane tak prejdú aj mesiace. Mňa by to teda prestalo baviť. V kombinácii s posilkou si to viem predstaviť, ale u človeka, ktorý už má čosi odcvičené a svoju váhu dokáže dvihnúť. Nie u nováčika.

A cvičiť doma? To mi vydržalo asi mesiac. Je to fajn, ale tá motivácia je tam strašne slabá.

M4RoS3K, ak to tebe funguje, tak je to super, ale mne sa to nezdá. Doplnok k posilke, to beriem, ale inak nie. Ale zase treba to brať aj podľa toho, aké výsledky od toho kto očakáva. Cvičením s vlastnou váhou sa o budovaní nejakého objemu nemusíme asi ani baviť.
M4RoS3K
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

hej hej to je nevýhoda, že nemôžeš čakať od toho, že budeš taký veľký ako keby si ťahal 150kg mŕtvym ťahom, ideš pomaly, ale o to kvalitnejšie, svaly sa pekne poprepájajú.

Ten pistol squat neurobí hocikto, k tomu sa musíš prepracovať. Samozrejme ani na hrazde sa napr. 20x nezdvihne len tak hocikto, tiež sa k tomu musíš dopracovať.

Motivácia je tam perfektná pretože vidíš kam sa máš dopracovať a povieš si "uau tento cvik chcem vedieť aj ja". Cvičíš predsa pre seba a nie preto, aby Ťa v posilke videli ako ťahaš 150kg mŕtvym ťahom, no nie ?

Napokon otázka, vyskúšal si takto cvičiť niekedy ?
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

ano, je pravda ze tejto tematike sa absolutne nevenujem, kazdopadne hlboke drepy robim aj v posilke a nerobim ich s vlastnou vahou... nikto nezakazal aj v posilke robit zhyby na jednej ruke, je pravda ze si zapaltis za vstup, ale nikto nezakazal ich zaradit do tvojho treningu, ja som na zaciatku mal bolest, resp. slabsiu narazovu bolest pri drepoch, zacal som brat klbovku, veselo drepujem a nic neboli...nie je to len tak nieco, MSM, glukosamin a vsetky tieto dobroty ucinkuju... aj v posilke vidim casto borcov tahat sa na jednej ruke na hrazde...no velke minimum ludi vidim drepovat...je to smiesne ked ide okolo teba chicken legs buffed guy...ale ako bolo spominane, pri cviceni sa stavaju klby robustnejsie, cize sa nenicia, vsetko je to o technike, ked robis vsetko technicky spravne tak sa ti nema co stat...toto je kamen urazu, ktory si vela ludi neuvedomuje a cvici ako si mysli ze je spravne alebo ako to videli robit dakeho kulturistu, u ktoreho je tiez niekedy na zamyslenie ci to robi spravne...a nie, ked cvicim je mi u pi*i ci niekto na mna pozera ako squatujem, robim to pre seba a svoj rozvoj, ked vies ako cvicit, progresivne zvysovat zataz, mat spravnu stravu a dostatok regeneracie, neverim ze calisthetic spravi viac ako nazvime to bodybuilder...

pozri si napr. toto video

pinco
Darca
Darca

Tak jasné, že cvičíš pre seba, ale je to predsa dobrý pocit, keď ťaháš 150 kg a niekto na teba pozerá. Aj to je motivácia. Hneď sa človek cíti lepšie, hrdý, spokojný s tým, kde si sa dopracoval.

Mňa takáto motivácia rýchlo prejde. Jednoducho to neviem, a kým uvidím nejaký pokrok, tak mám aj vrásky. Navyše ten môj pokrok nikto nevidí. Aj keď je pravda, že u nás sa napríklad tréning väzňa precvičuje aj v posilke s inštruktorom. To už by som skúsil skôr, ale doma by ma to rýchlo prešlo.

V tréningu mám samozrejme zaradené cviky s vlastnou váhou, ale konkrétne napríklad tréning väzňa som neskúšal.
M4RoS3K
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

aviceN napísal:ano, je pravda ze tejto tematike sa absolutne nevenujem, kazdopadne hlboke drepy robim aj v posilke a nerobim ich s vlastnou vahou... nikto nezakazal aj v posilke robit zhyby na jednej ruke, je pravda ze si zapaltis za vstup, ale nikto nezakazal ich zaradit do tvojho treningu, ja som na zaciatku mal bolest, resp. slabsiu narazovu bolest pri drepoch, zacal som brat klbovku, veselo drepujem a nic neboli...nie je to len tak nieco, MSM, glukosamin a vsetky tieto dobroty ucinkuju... aj v posilke vidim casto borcov tahat sa na jednej ruke na hrazde...no velke minimum ludi vidim drepovat...je to smiesne ked ide okolo teba chicken legs buffed guy...ale ako bolo spominane, pri cviceni sa stavaju klby robustnejsie, cize sa nenicia, vsetko je to o technike, ked robis vsetko technicky spravne tak sa ti nema co stat...toto je kamen urazu, ktory si vela ludi neuvedomuje a cvici ako si mysli ze je spravne alebo ako to videli robit dakeho kulturistu, u ktoreho je tiez niekedy na zamyslenie ci to robi spravne...a nie, ked cvicim je mi u pi*i ci niekto na mna pozera ako squatujem, robim to pre seba a svoj rozvoj, ked vies ako cvicit, progresivne zvysovat zataz, mat spravnu stravu a dostatok regeneracie, neverim ze calisthetic spravi viac ako nazvime to bodybuilder...

pozri si napr. toto video

aviceN:kámo no offense, ale trošku si protirečíš keď vravíš, že keď cvičíš technicky správne tak Ťa nič nebolí, ale kvôli bolesti si začal brať kĺbovku :) Ja drepujem so svojou váhou a nemusím brať žiadnu kĺbovku :) ..a len tak pre zaujímavosť: keď si v posilke naložíš na drepy tú krásnu váhu, na ktorú sa všetci pozerajú keď ju tlačíš, a zdvihneš ju zo stojana, tak sa pozri na seba z boku ako si predklonený a v akej nezdravej pozícii je chrbát keď ešte stojíš "vzpriamene" s činkou naloženou na ramenách ..prosím neber to ako útok z mojej strany

pinco: veď ok, ak si myslíš, že to nie je pre Teba, ja Ťa nepresviedčam, aby si prestal chodiť do posilky a cvičil doma v izbe, no táto téma sa volá "Ako si znova zvyknúť cvičiť a neprehnať to" a myslím, že tento spôsob je ideálny k danej téme. Vieš, ide o to, že dnešná doba, všade to vidíš, je nastavená tak, že chceš byť veľký, čo najväčší za čo najkratšiu dobu. Tým pádom začneš chodiť do posilky, keď už to myslíš vážne kúpiš si suplementy, dvíhaš čo najťažšie váhy. Potom (nevravím, že vždy) prídu zdravotné problémy, vidím to aj na svojom bratovi - zväčšuje sa pomerne rýchlo, ale máva problémy s krížami, no nenechá si to vyhovoriť, lebo chce byť veľký a vraví, že kalistenika nie je pre neho, že ho to neláka..trochu som sa rozpísal sry..
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

Myslim si že základ je v tom aby si mal s kým chodiť cvičiť nejde o to že aky je tvoj kamarát vymakaný a ešte neviem čo, skôr o to ako to praktizujem ja na môjho kamaráta. Vraj hraje futbal a chce chodiť cvičiť ja som s tym prestal lebo som nemal s kým chodiť, doma mi leží ešte gainer takže mi to padlo vhodné teraz cez zimu sa začať hýbať. Pointa je v tom že kamaráta len trochu nútim dávať väčšie váhy ako on si myslí. Proste on povie 25kg výkopy ,pozriem naňho a on dá 30kg.Určitý spôsob autority v tom musí byť ale nech sa z toho nestáva armáda s buzerákom vonku v zime. <- To bolo k psychologii ako sa chovám k môjmu kamrátovy a funguje to.

Niekto teda skúsenosť ako skĺbiť dennodenný život s rekreačným športom??
Ver tomu že ked prídeš domov nezobereš veci a pôjdeš cvičiť , vydržal som tak mesiac ale to som bol fanatik v rychlostnom korčulovani ktore som bral vážne , možno si iný a zvládneš to

Ako často trénovať aby to nebolo málo ale zase nenarúšalo ostatné aktivity??
Najdi si čas tak aby si mal 2dni pauzu ale pauzu tak že ležiš doma na posteli a nič nerobíš vtedy to by malo mať pozitívny efekt , predsa nemožeš mať každý deň niečo ,ale keď sa nudiš že nemaš čo robiť vtedy áno. Dosť dôležité by malo byť aby sa nestalo že prideš po treningu domov a citiš horučku slabosť že si rozbitý úplne.

Prípadne čo sa vám osvedčilo a bavilo vás :) díky moc za odpovede
Do posilky som začal chodiť kôli tomu lebo som sa venoval športu a trebalo mi to. Teraz chodim kôli kamarátovy a kôli tomu že mam dosť času cez týždeň.
Spoiler
Milujem bežiaci pás :oops:
Napísať odpoveď