Let lietadlom
Re: Let lietadlom
kubaj: ja som mal tusim 25, ale vycvik mozes lietat od 15, solo potom od 17.
japaja: ano, samozrejme. Tu su vsetky poziadavky a cely priebeh: http://www.aeroklub-prievidza.sk/downlo ... o%C5%88och
Treba zavolat do najblizsieho aeroklubu a informovat sa. Ale v podstate ti treba iba zdravotnu prehliadku (ocne, usne, atd.) a potom to uz ide cez aeroklub. Absolvujes teoriu v aeroklube a potom uz mozes zacat lietat vycvik. Ten nema presne danu dlzku, iba minimalny potrebny pocet letov. Zalezi uz len na tvojich schopnostiach ako ti to pojde, ak nie si uplne drevo, tak hlavne zo zaciatku treba pripocitat cca +50 % letov, ale neskor sa to uz blizi k minimalnym poctom.
japaja: ano, samozrejme. Tu su vsetky poziadavky a cely priebeh: http://www.aeroklub-prievidza.sk/downlo ... o%C5%88och
Treba zavolat do najblizsieho aeroklubu a informovat sa. Ale v podstate ti treba iba zdravotnu prehliadku (ocne, usne, atd.) a potom to uz ide cez aeroklub. Absolvujes teoriu v aeroklube a potom uz mozes zacat lietat vycvik. Ten nema presne danu dlzku, iba minimalny potrebny pocet letov. Zalezi uz len na tvojich schopnostiach ako ti to pojde, ak nie si uplne drevo, tak hlavne zo zaciatku treba pripocitat cca +50 % letov, ale neskor sa to uz blizi k minimalnym poctom.
-
p4ra
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Ja minimalne 6x do mesiaca.chlapec10 napísal:inac... taka otazka... co povazujete za "lietam casto"... nemyslim to podpichovacne, ale naozaj..
Gothar, aky je povoleny limit zrakovej vady? Respektive, je povolena nejaka dioptria, ci vobec?
Neviem presne, ale da sa lietat aj s okuliarmi. Pre plachtarov a celkovo pre PPL nie su az take prisne limity.
-
Fabo
Hardcore addict
neviem ci mi vobec kontroloval oci sportovy lekar ked som robil zdravotnu v CR... ono dokonca ani v JAR-FCL predpisoch pre ochodne lietanie nie je definovana maximalna vada, iba to, ze musi byt korigovatelna (napr. okuliarmi)
mňa by tak zaujímalo, čo vás dostalo k tomu lietaniu, prečo práve toto hobby, ako často sa tomu venujete, a tak, nemyslel som si nikdy, že niekto sa tomu venuje len tak for fun
-
Andi_Cibula
Addict
Mňa by zas zaujímalo, ako veľmi je to otázka peňazí ? Čo takí obchodní piloti, alebo piloti veľkých osobných lietadiel ? Musia byť deti milionárov ?
-
94jakub
Guru wannabe
Kedysi som čítal, že niektoré aerolinky im preplatia kurz s tým, že u nich potom budeš niekoľko rokov lietať. Či to je pravda a nakoľko sa to deje ale netuším.
Ale predpokladám, že už budeš musieť mať niečo nalietané aby ťa vôbec zobrali, takže dostať sa na takú úroveň určite nebude zadarmo.
Ale predpokladám, že už budeš musieť mať niečo nalietané aby ťa vôbec zobrali, takže dostať sa na takú úroveň určite nebude zadarmo.
Nuz s motorovymi pilotmi je to tak, ze musia byt trochu lepsie zabezpeceni. Na zakladny vycvik treba cca 6-7 tisic €, na obchodneho pilota dalsich cca 20 tisic a na pilota aeroliniek mozno dalsich 30. A potom este treba prejst konkurzom 
S vetronmi je to lepsie, vycvik stoji cca 2-3 tisic a aj lietanie potom je lacnejsie. Ale vetrone su hlavne pre radost. Pre mna bolo lietanie s motorovymi masinami vzdy viacmenej ako vyjazd autom, proste si zvolis ciel a ides tam, spravis par fotiek a mozes ist naspat. A po cca 6-7 hodinach lietania po vychodnom Slovensku sme uz nemali kam ist, aby to stale bolo nove. S vetronom je to ine, tam je kazdy let iny a aj ked nejdem na prelet, tak lietanie v okruhu 30-40 km od letiska ma stale bavi. Ale nabuduci rok uz chcem ist na sutaz a tam je to zas o inom, lieta sa dopredu dana trat na cas. Takze treba uz viac kalkulovat a je to este zaujimavejsie. Najzvlastnejsi je ten pocit ked pilot vie, ze so sucasnou vyskou na letisko nedoleti a musi niekde nastupat alebo pristat do pola
A for fun to nie je az take drahe, aj tak zalezi od toho kolko toho kto nalieta. Priemer vychadza na cca 30 €/h, ak vyjde sezona a sutaz, tak nie je problem nalietat 60-70 hodin rocne, pripadne aj viac.
S vetronmi je to lepsie, vycvik stoji cca 2-3 tisic a aj lietanie potom je lacnejsie. Ale vetrone su hlavne pre radost. Pre mna bolo lietanie s motorovymi masinami vzdy viacmenej ako vyjazd autom, proste si zvolis ciel a ides tam, spravis par fotiek a mozes ist naspat. A po cca 6-7 hodinach lietania po vychodnom Slovensku sme uz nemali kam ist, aby to stale bolo nove. S vetronom je to ine, tam je kazdy let iny a aj ked nejdem na prelet, tak lietanie v okruhu 30-40 km od letiska ma stale bavi. Ale nabuduci rok uz chcem ist na sutaz a tam je to zas o inom, lieta sa dopredu dana trat na cas. Takze treba uz viac kalkulovat a je to este zaujimavejsie. Najzvlastnejsi je ten pocit ked pilot vie, ze so sucasnou vyskou na letisko nedoleti a musi niekde nastupat alebo pristat do pola
A for fun to nie je az take drahe, aj tak zalezi od toho kolko toho kto nalieta. Priemer vychadza na cca 30 €/h, ak vyjde sezona a sutaz, tak nie je problem nalietat 60-70 hodin rocne, pripadne aj viac.
Presne pre toto sa mi to paci - ze musi clovek mat uz nejaky skill aby sa dostal kam chce a potom ma z toho aj radost ked sa to podari. Este sa mi dost pozdava aj paragliding co mi pride ako vetron, len v mensom meritku, ale to uz je mimo temu 
-
p4ra
Redeemer
Myslim, ze zakladny vycvik na motorove lietadla si clovek plati sam. Ak sa potom rozhodne, ze chce ist vyssie na vacsie lietadla a komercne lety, tak sa hlasi o pracu v roznych aerolinkach. A ako bolo napisane vyssie, oni daju kompletny vycvik, s tym, ze pilot sa im zaviaze, ze pre nich bude lietat niekolko rokov. Podobne je to aj s letuskami a ich vycvikom.
kubaj: paragliding je tiez fajn, ale kvoli nemu treba slapat na kopce
Ja som sa na to este neodvazil, preferujem pevne kridlo. Treba tam stale davat pozor, aby ti poryv nezlozil padak a tiez je to citlivejsie na vietor. Ale aspon tandem by som chcel skusit, len sa k tomu neviem dokopat.
p4ra: To uz pre pilotov davno neplati. Teraz je trh presyteny a osobne poznam pripad, ked si zacinajuci pilot musel pred nastupom este sam zaplatit typovku na 737, co je
vyse 20 000 €. To co popisujes funguje iba v armade.
p4ra: To uz pre pilotov davno neplati. Teraz je trh presyteny a osobne poznam pripad, ked si zacinajuci pilot musel pred nastupom este sam zaplatit typovku na 737, co je
vyse 20 000 €. To co popisujes funguje iba v armade.
-
p4ra
Redeemer
OK, tak vdaka za update. Myslel som, ze je to stale aktualne aj pre pilotov. Cize len letusky. Tam to viem, lebo kamoska robi pre Emirates a takto to mala.
existuju akademie viacerych leteckych spolocnosti (v Europe napr Iberia a BA), ktore ta zoberu po x-kolovom vyberku a zaplatia ti to komplet, ak sa im upises na 5+ rokov
dostat sa tam je veeeeelmi tazke
dostat sa tam je veeeeelmi tazke
No hlavne to asi nebezi nonstop. Teraz som si pozrel BA Future pilot programme a je to uzatvorene. Iberia je na tom rovnako, este aj na druheho pilota maju poziadavku ATPL licencie (dopravny pilot) a k tomu spanielcina na urovni C2.
Ale to bude tak ako s armadou, obcas sa taky program vyskytne, ale neda sa tam dostat len tak a hlavne treba vystihnut aj cas. Najlepsie je zaplatit si cast zo svojho a potom vymaknut pozicku napriklad cez aerojob.cz, ktoru zacnes splacat az po prijati.
Ale to bude tak ako s armadou, obcas sa taky program vyskytne, ale neda sa tam dostat len tak a hlavne treba vystihnut aj cas. Najlepsie je zaplatit si cast zo svojho a potom vymaknut pozicku napriklad cez aerojob.cz, ktoru zacnes splacat az po prijati.
-
Fabo
Hardcore addict
Kadetske programy sa vyskytuju priebezne parkrat za rok, robi to kadekto, BA, Iberia, FlyBe, Lufthansa, Thomas Cook napr. ale aj CSA raz za (dlhy) cas. Vzdy v spolupraci s nejakou leteckou skolou, v pripade LH napr. je vo vlastnictve, ale to je prakticky jedno.
Kto ma zaujem je vhodne sledovat hlavne Oxford Aviation Academy a Jerez, to su dve najvyznamnejsie v EU.
Aj tam to ale byva tak, ze dostanes pozicku, hoc s posunutou splatnostou. Problem moze byt v ruceni. Ale je to asi najistejsia cesta.
Ina moznost je spravit si PPL po vlastnej ose, to sa da aj popri normalnej praci, ak tomu podriadis dalsie vydaje, potom lietat s kamaratmi a znamymi za prispevok na benzin a urobit si CPL. S CPLkom uz mozes lietat za uplatu, trebars ako instruktor v leteckej skole a podobne, vela nezarobis, ale nalietas co-to, potom urobi clovek ATPL teoriu a moze sa zacat uchadzat o miesto v aerolinkach.
Kto ma zaujem je vhodne sledovat hlavne Oxford Aviation Academy a Jerez, to su dve najvyznamnejsie v EU.
Aj tam to ale byva tak, ze dostanes pozicku, hoc s posunutou splatnostou. Problem moze byt v ruceni. Ale je to asi najistejsia cesta.
Ina moznost je spravit si PPL po vlastnej ose, to sa da aj popri normalnej praci, ak tomu podriadis dalsie vydaje, potom lietat s kamaratmi a znamymi za prispevok na benzin a urobit si CPL. S CPLkom uz mozes lietat za uplatu, trebars ako instruktor v leteckej skole a podobne, vela nezarobis, ale nalietas co-to, potom urobi clovek ATPL teoriu a moze sa zacat uchadzat o miesto v aerolinkach.
da sa to aj inac, napr. zacat lietat v indonezii
adrenalin a dobrodruzstvo zarucene 
GothaR to zas ja mam kamaratov co lietaju paragliding, pripadne aj s krosnou.
Tam nejde o to, ze musis slapat na kopec, tam sa casto aj stava, ze si kopec vyslapes, zabijes pol dna, prides hore, a veterne podmienky sa zmenia na nelietatelne...posedis si hodinku a ides peso dole
Tam nejde o to, ze musis slapat na kopec, tam sa casto aj stava, ze si kopec vyslapes, zabijes pol dna, prides hore, a veterne podmienky sa zmenia na nelietatelne...posedis si hodinku a ides peso dole
Ako som cital seth82 na predoslej stranke tvoj prispevok, tak mozno mas nalietane, ale vadi ti asi prilis vela veci. Ja lietanie beriem ako dopravny prostriedok, s tym, ze od nizkonakladoviek ocakavam prepravu a ziadny servis v podobe jedla alebo pitia. Pri normalnych letoch ocakavam jedlo a vodu, trochu viac miesta na nohy, ale stale to beriem tak, ze som len v lietadle a nie restauracii, ze to jedlo pre 200 az 800 jedal sa muselo pripravovat s jedlo pre dalsiu stovku lietadiel, ze sa nemuselo podarit, ze nie som v dobrej restauracii a ze akurat tak Cola bude chutit ako Cola, ze caj bude chutit rovnako ako ked si ho spravim doma, v krcme alebo niekde na vlakovej stanici v automate. S KLM, Austrianom ani Etihadom som neletel, ale kamarat lieta velmi cast, niekedy par krat mesacne a pochvaloval si. S Etihadom bola v rodine tiez spokojnost, aj s Air China ci ako sa spravne volaju. Je to ale asi o tom, ze kto ma ake ocakavania a poziadavky na let. Pre mna je to stale len preprava na velku dialku za dobru cenu, pripadne preprava za more a ocean.
-
Fabo
Hardcore addict
heker, a to zase ja by som cakal, ze ked necham (resp. firma za mna necha) 600-2000 eur za 8-12 hodinovy let, tak tie sluzby tomu budu zodpovedat.
Ine to je keby som si kupil letenku do Tokya za 220 ako bola pred par dnami, to by bolo aj mne jedno.
Ine to je keby som si kupil letenku do Tokya za 220 ako bola pred par dnami, to by bolo aj mne jedno.