Zimná stanovačka - Tipy!

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
pinco
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Zimná stanovačka - Tipy!

Príspevok od používateľa pinco »

Vždy sa začína od jednotlivca. Opakujem. To, že to ty nerobíš neznamená, že to nebude robiť ten, ktorý príde po tebe. Pravidlá platia pre všetkých. Tak si teraz robme, čo chceme, lebo oni robia niečo horšie, rúbu lesy a podobne.

A áno, všetko je to panenská príroda, ale vďaka ľuďom sa to už na to nepodobá.

Nemám slov na teba vendo. Akože sorry, ale vďaka takému názoru, aký prezentuješ ty, tu o chviľu uvidíš kamzíka tak jedine v zoo a nie vo voľnej prírode. A určite nie som ďaleko od pravdy, keď napíšem, že ti to je jedno.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

inac, este trosku dopisem
neviem preco ale mam pocit ze niektory ludia prisudzuju zvieratam nejake extra prava na "prirodu"
tato planeta je pre nas vsetkych a aj my sme v podstate zvery, mame rovnake pravo na tie hory ako tie srnky
Radioactive_Mouse
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Radioactive_Mouse »

Pil si ? :D
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

vendo napísal:inac, este trosku dopisem
neviem preco ale mam pocit ze niektory ludia prisudzuju zvieratam nejake extra prava na "prirodu"
tato planeta je pre nas vsetkych a aj my sme v podstate zvery, mame rovnake pravo na tie hory ako tie srnky
videl si uz srnku rubat stromy ? :D a co ma chudak srnka povedat na to, ze sa nemoze len tak prechadzat po meste alebo po inych sukromnych pozemkoch :D aj tam bol kedysi les :D
Scorpion90
King
King

Príspevok od používateľa Scorpion90 »

Co je take takze pochopit na tom, ze aj zver potrebuje mat pokoj a trosku neruseneho priestoru pre zivot? Toboz v zime, ked nie je tolko moznosti sa skryt, privadzaju sa mladata a v pripade, ze je sneh tak je aj nedostatok potravy?
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

V podstate podľa toho čo píšete do prírody by mal byť zákaz vstupu, pretože človek traumatizuje zver. Toto mi prídu ako názory ľudí čo zver videli len v zoo, sorry, ale zver má ľudí ťažko na háku pokiaľ ju fakt, že neterorizuje.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Takže ochranári si tie zákazy vymysleli aby mali na zimu les iba pre seba? Niekto tu písal, že ak bude stanovať pri turistickom chodníku, po ktorom cez deň prejdu desiatky ľudí. Takže ak budeme uvažovať s tým, že turistický chodník je v tom období otvorený, tak proti takej stanovačke nie je čo namietať, ak sa dodrží nočný kľud a slušné správanie. Ale ak je raz územie uzavreté, tak je uzavreté. A keď vám nezáleží na zvieratách, tak na vašej bezpečnosti by už mohlo. Takže padajúca lavína alebo kusy ľadovca padajúce zo stromov by vás, milé deti, mohli vážne zraniť. Príroda je pekná, ale niektorým tu chýba rešpekt k prírode.
pinco
Darca
Darca

Po týchto komentároch sa ani nečudujem, prečo je naša planéta v takých sračkách. Toľko neúcti k prírode, že mi je z toho zle. Klasický názor: "Ja som človek, a preto si môžem robiť, čo chcem. My máme právo na všetko, ostatné tvory sa musia podriadiť."
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Spomeňte si na neúctu k prírode a pod. keď sa budete preháňať v zime po zjazdovkách alebo v lete v bike parku, alebo pri výhľade z lanovky na nejaký kopec. A kľudne, nemusíte chodiť do lesa, už aj tak je tam pomerne veľa ľudí :)
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Ja všetky tieto činnosti vykonávam v čase, kedy je to dovolené, a na miestach, kde je to dovolené. Vôbec nechápem tvoj príspevok. Argumentuješ niečím, čo nemá žiadny súvis. Rád by som ti to vysvetlil, ale toto budem musieť rozmeniť na drobné. Zjazdovky - miesto, kde je povolený pohyb osôb. Na zjazdovke tých ľudí zgrupíme na relatívne malom priestore. Na tomto malom priestore sa zver pohybovať teda nemôže. Takže my si prídeme na svoje pri zimných radovánkach na svahu, a zároveň necháme zveri ostatný kus lesa na kľudné prežitie zimy. To mi príde logické. Navyše zjazdovka je upravená pre ľudí tak, aby nehrozilo riziko lavíny. Bicyklovanie v parku prebieha v lete, ako si sám spomenul. A prebieha v parku. Ja som v našom mestskom parku ešte diviaka ani srnu nevidel a bol by som dosť prekvapený, keby sa tak stalo. A lanovka nesmrdí ako človek a preto ju zver nepovažuje za riziko. Lanovka zver neruší. Takže ak chceš ísť na nejaký kopec, tak lanovkou sa tam dostaneš a ani zver neobmedzíš. Win-win situácia.
pinco
Darca
Darca

Syfon, s týmto si teraz trafil. Nechápem teda tvoj predchádzajúci post. Na jednej strane si uvedomuješ, čo sa deje, pribúdajú lanovky, lyžiarske strediská a aký zásah je to do prírody a na druhej strane napíšeš, že zvieratá to majú na háku. Tak keď im, a takisto sebe samým, ničíme prírodu, tak tie zvieratá z toho určite nie sú nadšené. Či ti to majú prísť povedať, alebo čo majú robiť, čo iné im ostáva, ako sa prispôsobiť? A to prispôsobenie môže viesť k tomu, že vzácne zvieratá, endemity uvidíme viac v našom okolí, ako v ich prirodzenom prostredí. Myslíš si, že taký medveď prečo schádza až napríklad k nám na sídlisko? Jednak kvôli potrave, kvôli tomu, že mu zaberáme jeho prirodzené prostredie a takisto kvôli tomu, že stráca svoju prirodzenú plachosť. Zvykol si na ľudí a nebojí sa ich, pretože s nimi prichádza čoraz častejšie do kontaktu. A takýto kontakt im nerobí dobre. Ja teda by som rád videl zvieratá v ich prirodzenom prostredí a nie niekde pri košoch. Neviem ako si na tom ty.

Tak teda chodievajme stanovať aj v zime. Dosť, že tie zvieratá majú čo s nami robiť v lete, keď nás stretávajú vo svojom prostredí každú chvíľu. Nenechajme im oddýchnuť si v zime, lebo sú isto málo vyčerpané zimou, hladom, a podobne. No už o veľa vecí príde ten človek, keď v zime nechá prírodu oddychovať a nerozloží svoj stan. Fakt, kopec zážitkov, také zimné stanovanie :roll:
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Grim, už sa v diskusii prešlo za hranice stanovania v zime, lanovky, zjazdovky v horách sú ok, stanovanie na určenom mieste v lese je ok, o 10m inde už ide o ničenie prírody a plašenie zveri. Bike park som mal na mysli tie typu Donovaly, Jasná, Malinô Brdo a pod. Lanovka zver neruší, nočné lyžovanie a podobné záležitosti, non stop zasnežovanie, je ok, postaviť si stan v lese už nie, príde mi to trochu pritiahnuté za vlasy.
Pinco, sám si popísal čo všetko sa v lesoch deje a podľa môjho názoru je človek, turista, ktorý má prírodu rád a vie sa správať niekto kto vôbec alebo len minimálne zasahuje do prírody a plaší zver. Ja práve zver stretám v ich prirodzenom prostredí a vidím ako reaguje a preto mám názor, že zver ľudí v podstate toleruje a náhodné stretnutie nie je pre ne niečo strašné, to že srna zuteká nemusí byť trauma, je to viac menej inštinkt, keď sa srna bojí breše. Pár krát som striehol na zver, videl som ako sa správa a reaguje na prítomnosť človeka, treba zažiť :)
pinco
Darca
Darca

Mne pod oknom chodia srny, diviaky, líšky, nedávno medveď, takže o zážitky mám postarané. Bývam v Liptovskom Mikuláši a aj tie hory mám už trochu viac pochodené, takže som v obraze celkom dosť :wink:
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Pokial sa bude drzat turistickych chodnikov a nejak extra nepojde mimo, tak zver nema problem. Vysoka, alebo cierna ta zaeviduju davno predtym, ako si ich ty vobec vsimnes a mozno ani nevsimnes.
Samozrejme, pocas zimy platia trocha ine nepisane pravidla vyskytu ludi v prirode. Zver je traumatizovana uz len tym, ze trpi potravnym deficitom a trebars vysokym snehom. Nijak to nie je v zakone upravene, kedy a kde mozeme chodit, ale clovek by mal byt naozaj viac ohladuplny.
Ak sa niekto rozhodne ist niekam stanovat v zime, nemyslim si, ze bude zakladat ohen, vrieskat s gitarou a rozhadzovat flasky. Ako som uz napisal, pohyb v prirode je o ohladuplnosti, respekte a slusnosti.

K tomu stanovaniu - v Malej Fatre by to slo - Velky Krivan, Grun. Vyhlady krasne, dostupnost tiez. A este jedna vec, prever si, ci nie su v zime uzavrete turisticke chodniky, plati to najma pre vysokohorsky teren. Ak je tam zimna uzavera a nahodou by sa ti cestou hore/dole nieco stalo (zasah HZS), mas pokutu a vsetko cvakas. ;)
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Ktore raskuske stredisko poradite na jednodovu lyzovacku blizko bratislavy? Nikdy som tym smerom nebol.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Najblizsie je to asi do Semmeringu, tam chodi vela ludi z BA. No a potom je uz viacmenej vsetko dost daleko. Inak by ma zaujimalo, ze preco si to dal do temy o stanovacke, kedze tvoja otazka sa tyka skor lyzovacky, hmm???
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

isiel som cez vyhladavanie aasi to bola, tema v zozname pod nou a preklikol som sa :D. Dikes, dneska som to poriadne hladal a blizko tam je fakt len semmering ostatne uz cez 3 hodiny cesty.
Napísať odpoveď