SSD/ sekundárny HDD v notebooku

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
nightkin
Medium Expert
Medium Expert

SSD/ sekundárny HDD v notebooku

Príspevok od používateľa nightkin »

Zdravím, nedávno som si kúpil SSD Adata SP900 128 Gb, taktiež adaptér pre HDD namiesto DVD mechaniky. Teraz mám napojený SSD ako primárny, HDD je v namiesto dvd mechaniky, po čistej inštalácii win10 a program som očakával rapídne zrýchlenie systému a programov (Solid Works) a ono to akosi nič. Akurát mám pocit, že je ešte viac spomalený, lebo pri načítavaní z HDD ho akoby na 1-2s seklo(kým ho zapne). Celkovo mám pocit, že keď som mal HDD tak to išlo lepšie.

Je potrebné pre SSD niečo nastavovať, alebo kde môže byť problém? Prípadne dá sa nejako nastaviť HDD, aby bol stále aktívny ( zapína ho len keď potrebuje a to dosť spomaľuje)?
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: SSD/ sekundárny HDD v notebooku

Príspevok od používateľa 4040 »

Windows máš na SSD a programy inštaluješ na HDD?Pozri sa či SSD ma posledný firmware 5.8.2
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Pokial mas vsetko na SSD, tak neni mozne, aby to bolo pomalsie ako povodny disk. Ten povodny disk je aky, co je to za znacku a model disku??? Pravdapodobne ti povodny disk uspava, ked sa nepouziva. Skus sa pozriet do ovladacieho panelu do moznosti napajania, tam sa nastavuje odpajanie pevnych diskov pri necinnosti.
nightkin
Medium Expert
Medium Expert

Win aj programy mam na SSD. Pri práci s AutoCadom alebo Solid Worksom, aj keď projekty mam tiež na SSD tak, žeby to otváralo alebo s tým pracovalo rýchlejšie sa povedať nedá.

Sekundárny disk je nejaky HGST 1Tb (5400), ten mám napojený namiesto dvd. Ten disk sa uspáva, to je pravda, nastavenia napájania som prešiel nastavil, aby to nevypínalo ale neúspešne, stále ho uspáva..
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Skus ten disk odpojit, ze ci Autocad a Solid nepojde lepsie bez toho druheho disku. Aky mas procesor a kolko mas ramky v tom notebooku???
Cecekhunter
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Cecekhunter »

No postni sem zvyšok zostavy... ale nemyslím si že si to nainštaloval správne... sprav si clean install s odpojeným sekundárnym diskom a všetky partície z toho SSD pri inštalovaní zmaž...
nightkin
Medium Expert
Medium Expert

ASUS X550CC ... Intel Core i3 3217U Ivy Bridge, RAM 8GB, NVIDIA GeForce GT 720M 2GB, HDD 1TB 5400 ot.

Inštaloval som to bez sekundárneho, SSD v hlavnom slote, komplet zmazané particie, format... vytvorilo si to osobitný zväzok (500 mb) a zvyšok.

Pripájam screen zo správy diskov, možno vám to pomôže.
Prílohy
hdd.PNG
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

pises ze HDD si dal namiesto DVD mechaniky vsak? tak. A SSD si vlozil na miesto kde bol povodne HDD.

1. Cekni v biose ci mas na SSD cku aj bootovaci subor. alebo vyber HDD a skus ci ine notebook zapnut len z SSD cka. (niekedy si to pri instalacke vytvori bootovaci subor na HDD hoci je cely cisty win na SSD, nechapem preco to tak robi ale urobi to tak....)

ano, vidim ze si instaloval bez HDD vnutri. kazdopadne skus to.

2. skus ich prehodit. SSD daj do mechaniky, a HDD na povodne miesto....

3. pozri strankovaci subor, nevytvara ti ho stale na HDD ?

4. okrem napajania, pozri aj v biose napajanie a ci sa navzajom nebiju, ze v jednom to mas vypnute a v druhom zapnute....

kur*a nie je mozne aby si to mal spomalene, ja ma SSD a je to rychle ako blesk, doslova, (hyper X fury :twisted: ) ale ja mam v DVD mechanike SSD a disk na povodnom mieste.

preco mas na D cku strankovaci subor ???? :nono: :nono: :nono: :nono: :nono:
nightkin
Medium Expert
Medium Expert

Ved preto som tu aj dal ten screen či je všetko OK..

- úplne na začiatku som mal SSD v DVD, win na SSD, vždy pri štarte modra obrazovka s chybou, žiadne zrýchlenie systému a programov. Ak by to takto fungovalo, tak by som bol rád, len stále disk čo je v mechanike uspáva

- v biose nemôžem nastaviť pomaly nič

- DVD je SATA II, keď to nebude mat vplyv tak by som ho radšej mal namiesto mechaniky

Ak nič nepôjde tak skúsim ešte raz všetko nanovo.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Podla mna to robis zle, podla toho co pises, tak si mal SSD v DVD mechanike, teda druhy sata radic. Pri niektorych typoch notebookov sa vyzadovalo, aby SSD disk bol v prvom slote, resp. castokrat oznacovany aj ako sata 0. Teda je to ten, kde sa nachadza povodny disk. Tam treba pripojit SSD disk. Miesto mechaniky by som nechal volne, nedaval tam mechaniku ani druhy 1TB disk. Formatni to, v pripade Win10 treba asi spravit nanovu UEFI a nahodit cisty system. Skus nahodit AutoCad a Solid, ze ci to pojde tak ako ma. Pripadne sa este pozri, ze ci ide disk v AHCI rezime (treba povolit v biose, pozries to potom vo vlastnostiach cez ovladaci panel - system). Pripadne sprav benchmark cez CrystalMark, HD Tune alebo nieco podobne. Ak bude vsetko okej, vloz 1TB disk do miesta mechaniky.
Napísať odpoveď