Zvysenie sebavedomia/zlepsenie komunikacie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
marek788
Light Star
Light Star

Zvysenie sebavedomia/zlepsenie komunikacie

Príspevok od používateľa marek788 »

Zdravim, mam iste problemy, a chcel by som sa spytat poradit, ci sa s tym da nieco spravit, alebo to proste musim prijat ako fakt, ze som taky, a vela s tym spravit neviem. Moj problem spociva v tom, ze mam velku tremu, strach, stres, ked mam nieco povedat. Proste radsej by som bol ticho. Vzdy ked nieco citam, alebo rozpravam pred nejakym vacsim publikom, po chvili sa mi zacne triast hlas, a som uplne za debila. Po case som zistil, ze je to zrejme tym, ze malo dycham, no nie som si isty, nemal som od posledneho prednesu to vyskusat, kedze sa takym situaciam snazim, co najviac vyhybat, a poslednykrat ma akurat v cas prerusil ucitel, takze sa mi to akurat hodilo lebo som citil, ze ochvilu sa mi ten hlas zacne zase triast, no stihol som to predychat, a potom to bolo uz opat v pohode. Pred tyzdnom sme mali taku mensiu schodzu isteho zdruzenia, kde dosiel v podstate nieco ako predseda. Posobim tam len ako zastupca, takze vela nerozpravam, a len ked doslo, ze sa mu mame predstavit, co je nasou ulohou a podobne, hned stres a velke vnutorne napatie. Chcel by som s tym nieco spravit, nechcem byt taky, nechcem sa bat takych situacii, a nechcem pri niecom takomto pocitovat nejake vnutorne napatie, stres a podobne. Viete mi niekto poradit, ci ide s tymto nieco spravit, a ak ano, ako by som to mohol riesit? Dakujem pekne.
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Zvysenie sebavedomia/zlepsenie komunikacie

Príspevok od používateľa brm »

Jediné riešenie, chodiť veľa do spoločnosti, s kamarátmi von a nesedieť doma za PC.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

Tak tak, veľa chodiť medzi ľudí a zapájať sa do konverzácie. A hlavne sa uvoľniť, nie byť napätý keď máš prehovoriť :)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Suhlasim s tym co je vyssie, treba trenovat. A to sa da jedine medzi ludmi a komunikaciou s nimi.
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Ja by som ešte kľudne odporučil prednášky o komunikácií na nejakej univerzite (nájsť niečo také nemusí byť ľahké), alebo knihy. Tak uvidíš, že tieto problémy nemáš len ty konkrétne, ale väčšina ľudí a pomôže ti to získať istý nadhľad v takýchto situáciách. Plus, praktické tipy, ako to prekonať.
Ale poteším ťa - nie je to vrodený problém, ktorého sa nezbavíš. Väčšina ľudí sa toto musí naučiť (pretože štatisticky väčšina ľudí na Slovensku je introvertnejšieho typu).
Forsaken
King
King

Príspevok od používateľa Forsaken »

trening, opakovat, opakovat, analyzovat, zlepsovat :)
Yos
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Yos »

Pred meetingom v robote, kde sa musim vyjadrovat k veciam, ktore preberame si pustim par pesniciek a spievam si ich. Bud nahlas, alebo po tichu. Funguje to u mna, ako rozcvicka, ci ustna, alebo prezentacna.
matoa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa matoa »

ak si z BA, NR alebo LV (tu len otvárajú) vyskúšaj toastmasters: http://slovenski.toastmasters.sk/
ešte tuším v Košiciach je klub, ale nie som si istý

stačí tam prísť len pozrieť, čo to je ako to prebieha.. a keby si chcel, tak sa môžeš aj zapojiť... či už len improvizáciou: dostaneš tému a 1-2 minúty niečo hovoríš... alebo potom sú pripravené reči, na cca 5 - 7 min, záleží, ktorú máš. Je tam celkovo 10 "lekcii", kde sa máš zamerať na rôzne veci v prejave
napr:

1. reč - ice breaker - jej cielom je aby si sa vôbec postavil pred ľudí a niečo povedal
2. reč - cielom je aby dodržal úvod jadro záver,

ďalej nvm ako idú v poradí, ale sú tam veci ako použitie pomôcok pri reči, motivácia publika, humorné reči, zameranie na reč tela, práca s hlasom,....

okrem toho si môžeš vyskúšať aj jednoduché funkcie ako časomerač, zberač slovnej vaty (aaa, ee, hm, proste, vlastne,...) prípadne môžeš byť aj moderátor večera alebo improvizácii...

a časom si na to zvykneš a zdokonalíš sa, že možno budeš rozprávať možno aj takto:
marek788
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa marek788 »

Dakujem vsetkym za odpovede. :)
Napísať odpoveď