Tupozrakosť
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Tupozrakosť
Zdravím, má niekto z Vás na fóre tupozraké oko ? Dnes som bol po pár rokoch pri očnej aby mi predpísala okuliare. Tupozrakosť na jednom oku (pravom) mám už odmala. Premerala mi zrak a odporučila mi na ľavé oko nejakú dioptriu s tým že tú istú si mám dať aj na to tupozraké. Na otázku či si môžem na to tupozraké oko dať "obyčajne sklo" povedala že to je na mne. Je tu niekto kto riešil niečo podobné ?
Re: Tupozrakosť
doktorka mi vzdy predpisala o pol dioptrie mensie sklo na tupozrake oko. nikdy som sa nad tym nezamyslal, ale teraz skusam pozerat len tupozrakym okom s/bez okuliarov a s nimi je to lepsie. ked vsak pozeram oboma ocami, tak ten rozdiel nie je prakticky ziadny. ale ak si tie dioptrie das, tak ti to isto nemoze poskodit, len pomoct.
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Neviem ako ty, ale keď pozerám tým tupozrakým okom tak vidím všetko rozmazane. Malé písmenka neprečítam vôbec. Ešte asi pred rokom som sa snažil to oko trochu namáhať tak ma z toho len bolela hlava. Tak isto keď som na 3D v kine a mám tam okuliare tak sa mi trocha blbo pozerá. Proste mozog je zvyknutý používať len to zdravé oko. Preto premýšľam čo a ako.
tak to mas stastie, ze to 3d vidis, ja ani to nie
ked vsak vidis rozmazane, tak by podla mna tie dioptrie neboli odveci. sice pozeras dominantnym okom, ale to tupozrake oko predsa dotvara obraz, kde to zdrave nevidi, takze ked to bude ostrejsie, tak to bude len lepsie. inac okuliare nebudu mat na tupozrakost ziadny dopad, bude to o tom istom ako doteraz.
btw skusaju napravat tupozrakost a blizke choroby starsim ludom(14+) cez oculus rift. este je to v experimentalnej podobe a cakaju ich studie, ale jedna klinika na svk ten program ma a zatial to vyzera pozitivne. z 15tich ludi hlasi viac ako polka zlepsenie po 8x40min sedeniach. u niekoho su tie vysledky lepsie, u niekoho mensie, ale aj tak podla mna zazrak na to, ze ten stav oci povazoval po nejakych 12tich rokov za nemenny. taktiez ktovie aky by to malo dopad, keby to mal clovek doma a to cvicenie bolo intezivne.
http://peterziak.blog.sme.sk/c/372803/d ... -o-to.html
btw skusaju napravat tupozrakost a blizke choroby starsim ludom(14+) cez oculus rift. este je to v experimentalnej podobe a cakaju ich studie, ale jedna klinika na svk ten program ma a zatial to vyzera pozitivne. z 15tich ludi hlasi viac ako polka zlepsenie po 8x40min sedeniach. u niekoho su tie vysledky lepsie, u niekoho mensie, ale aj tak podla mna zazrak na to, ze ten stav oci povazoval po nejakych 12tich rokov za nemenny. taktiez ktovie aky by to malo dopad, keby to mal clovek doma a to cvicenie bolo intezivne.
http://peterziak.blog.sme.sk/c/372803/d ... -o-to.html
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Musím sa ešte poradiť v optike a uvidíme. Mám strach o to zdravšie oko aby sa to nezhoršilo, preto som bol pri očnej
Ale ako si písal, okuliare nemajú vplyv na to tupozraké oko. Preto by som chcel dioptriu na to druhé a prázdne sklo na to tupozraké.
no ved hej, ale zasa nie je na skodu vidiet tym tupozrakym ostrejsie, ak sa dostanes do situacie, kde ho budes musiet pouzit. daj vediet, co ti poradili, sam som zvedavy.
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Lenže ja tým tupozrakým vidím rovnako či už mám, alebo nemám okuliare. Budúci týždeň idem do optiky, dám vedieť ako to dopadlo 
//autoeditácia príspevku (23 Dec 2015, 16:18)
Takže v optike mi poradila aby som si to dal tak ako mi to lekárka predpísala. Čiže na tupozraké oko mi dala rovnaké "sklo" ako na to na ktoré ho potrebujem akurát že na jednom je os 0 a na druhom 180 to aby sa vyrovnali nejaké osi či čo
Mám "cylindre".
//autoeditácia príspevku (23 Dec 2015, 16:18)
Takže v optike mi poradila aby som si to dal tak ako mi to lekárka predpísala. Čiže na tupozraké oko mi dala rovnaké "sklo" ako na to na ktoré ho potrebujem akurát že na jednom je os 0 a na druhom 180 to aby sa vyrovnali nejaké osi či čo
Ja som mal na tupozrakom oku o jednu dioptriu viac ako na "zdravom" a v priebehu 3 rokov sa mi to vyrovnalo. Teraz mam na oboch cca rovnaku dioptriu a vlastne sa nic nedeje. Bez cylindra.