Ísť pracovať?
Ísť pracovať?
Zdravím,
momentálne chodím do 2. ročníka na VŠ (Informatiku). A práve rozmýšľam, či by nebolo múdrejšie namiesto toho chodiť do práce. Čo môžem povedať, tak škola mi z programátorského hľadiska (zatiaľ) vôbec nič nedala, skôr ma od toho odďaľuje. Nejde o školu tá je 1 z naj na Slovensku.
Máme premety:
- zamerané na programovanie (tých je pár) a to takých, že 1 video kurz z online výukovej knižnice (3-5hod.) mi dá viac ako celý semester daného predmetu
- iné - zväčša useless, niektoré fajn, ale s programovaním to nemá nič do činenia
Prvá otázka je, že či má nejaký význam tá škola - budú sa v neskorších ročníkoch učiť predmety, ktoré sa využijú v praxi ( a nebude jednoduchšie si to "naštudovať" sám ak to bude v práci treba )?
Druhá otázka je, ak by som sa rozhodol pre prácu, je lepšie si zvoliť firmu, ktorá sa čisto venuje vývoju softvéru, alebo môžem brať aj také ktoré sa na to nesústredia, ale majú určité oddelenie programátorov typu: banka, ...
Môj skill by som popísal približne tak, že väčšie projekty mi nerobia problém naprogramovať, ale na druhú stranu, kebyže dostanem nejaký súťažný algoritmus tak s tým nepohnem ( nateraz ).
momentálne chodím do 2. ročníka na VŠ (Informatiku). A práve rozmýšľam, či by nebolo múdrejšie namiesto toho chodiť do práce. Čo môžem povedať, tak škola mi z programátorského hľadiska (zatiaľ) vôbec nič nedala, skôr ma od toho odďaľuje. Nejde o školu tá je 1 z naj na Slovensku.
Máme premety:
- zamerané na programovanie (tých je pár) a to takých, že 1 video kurz z online výukovej knižnice (3-5hod.) mi dá viac ako celý semester daného predmetu
- iné - zväčša useless, niektoré fajn, ale s programovaním to nemá nič do činenia
Prvá otázka je, že či má nejaký význam tá škola - budú sa v neskorších ročníkoch učiť predmety, ktoré sa využijú v praxi ( a nebude jednoduchšie si to "naštudovať" sám ak to bude v práci treba )?
Druhá otázka je, ak by som sa rozhodol pre prácu, je lepšie si zvoliť firmu, ktorá sa čisto venuje vývoju softvéru, alebo môžem brať aj také ktoré sa na to nesústredia, ale majú určité oddelenie programátorov typu: banka, ...
Môj skill by som popísal približne tak, že väčšie projekty mi nerobia problém naprogramovať, ale na druhú stranu, kebyže dostanem nejaký súťažný algoritmus tak s tým nepohnem ( nateraz ).
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Ísť pracovať?
1. To zistis najlepsie s tvojho studijneho planu a od starsich spoluziakov.Paragon napísal:Prvá otázka je, že či má nejaký význam tá škola - budú sa v neskorších ročníkoch učiť predmety, ktoré sa využijú v praxi ( a nebude jednoduchšie si to "naštudovať" sám ak to bude v práci treba )?
2. Ja som studoval FIIT STU, a tie zaujimavejsie predmety prisli od 3-tieho rocnika s bakalarkou. No po skole, som zistil, ze aj tie predmety, co sa mi zdali nepouzitelne, mali nejaky vyznam a cuduj sa svete, v praxi som sa stym stretol.
Pracu bezneho vyvojara by som prirovnal k pediatrovi, 98% deti k tebe pride zo soplikom alebo zapalom hrdla ( vyvoj weboviek, CRUD nad databazov), ale na zvysne 2% treba vysokoskolaske vedomosti. Napriklad pred troma tyzdnami som musel kodit dost krkolomny stavovy automat pre vyplnanie wordovskych sablon.
PS: to co ty povazujes za velku aplikaciu, nemusi byt realne velka aplikacia. Co je pre teba velka aplikacia?
Od 3. ročníka pracuj popri škole na čiastočný uvazok
Môže už aj teraz začať pracovať popri škole.....
Alebo ak sa ti škola zdá slabá, vyskúšaj ísť na inú, lepšiu. Ak nechodíš na spomínaný FIIT, tak skús ten. Ak ho aj nedáš, dovolím si tvrdiť, že aj rok na ňom ti dá viac ako ktorákoľvek iná slovenská škola za celé štúdium.
(Na FIIT som nechodil, poznám ho len z druhej ruky. Zdá sa byť ale najlepšia na Slovensku a že sa najviac blíži svetovej výuke IT - osobný názor)
(Na FIIT som nechodil, poznám ho len z druhej ruky. Zdá sa byť ale najlepšia na Slovensku a že sa najviac blíži svetovej výuke IT - osobný názor)
mam vystudovanu informatiku na ing a mozem povedat ze sa to neoplati, ak to clovek vyslovene berie z profesijneho hladiska. 5-rocna prax hoc aj len na part-time ti pomoze ovela viacej po vsetkych strankach ako 5 rocne studium. mozno na FIIT v BA je to ine, to moze byt kvalitna skola - osobnu skusenost ale nemam.
ano, mozes pracovat aj popri skole ale naco sa s tym srat ?
ano, mozes pracovat aj popri skole ale naco sa s tym srat ?
Naco? Prax, kontakty, par eury na pivo? Myslim, ze to je najlepsi kompromis, u nas (hlavne v 4. a 5. rocniku) do skoly velmi chodit nebolo treba a brigada vo velkej IT firme velmi pomoze po skonceni skoly - ked su s tebou spokojni, mas robotu istu. O tom, co sa naucis ani nevravim...ropman napísal:ano, mozes pracovat aj popri skole ale naco sa s tym srat ?
Zbytočná je len zlá škola. Ak človek vyštudoval školu a mysli si, že mu bola na nič, tak študoval zlu školu. To ale neznamená, že by mal štúdium vyhovárať ostatným. Je to jeho chyba, smola.
okrem kvality skoly netreba zabudnut aj na ine aspekty - socialny zivot, priatelstva a pod. 
Tým "zlá škola" myslím skôr zlý výber, nie nejakú objektívnu kvalitu.
-
killer-bee*-*
Zablokovaný
Ak sa učíš programovať tak máš akú-takú "logiku"..Radím ti nauč sa obchodovať na burze .. zo začiatku binárne opcie (odporúčam Brokera HighLow),zo začiatku demo a ak ti to pôjde tak skús Forex... Ono ti nieje tak hard ako sa o tom hovorí ani tak easy. ja obchodujem Binárne Opcie a som mierne v "profite". uzatváram 10Eurové obchody (na menové pári) a spravil som zo 100Euro 750E za mesiac. Ono ak to človek vie tak si môže dovoliť hodne hodne nadštandardný "život". určite ti radím veľa čítaj veľa obchoduj na na Deme,a na tvojom mieste by som si zakúpil aj "webinár". celé je to o volatilite a dobrej stratégii. ja obchodujem stratégiu Finpari a používam ASI a RSI indicátor, je to miene profitabilné ale aj tak potrebuješ skúsenosti
.. inač budeš potrebovať program MetaTrader4 (to je ten čierny program čo vidíš napr vo filmoch kde sú tie all grafy a indicatory) pomocou MT4 si vieš prepínať na čiarový a sviečkový graf a pridávať indicátory a značiť si napr Labely a trendovú čiaru do grafu .) inač ak sa ti začne dariť tak ti pravdepodobne Broker zruší účet, tak sa daj potom na komodity alebo forex, tak sa priamo zadávajú obchody na trh teda reálne obchoduješ s menou a dá sa povedať že zisk je infiniti zatiaľ čo broker na Binárnich opciách sa spolieha na väčšinovú stratu (ale nemá problém vyplatiť napr do 5.000 Eur
)
How about no. Hraj sa s demo uctom a zlepsuj si zivot so 750 eurami, ale taketo rady si nechaj pre seba, lebo ich nahodou niekto zoberie vazne.
-
killer-bee*-*
Zablokovaný
TKKS. Nič v zlom,ale ani nevieš čo sú binárne opcie . a ja som povedal že na tom moc nezarábam... som povedal že si >Môžeš Zlepšiť život<... Keby že investujem napr 1000 Eur tak mám mesačne 10K eur .... Ja sa tradingu (dúfam že vieš čo to je
) venujem asi iba rok a na reálnom acc som prvý mesiac a na to že som investoval iba 100Euro a za mesiac som spravil asi 750 E to je úspech . .. prosím ta naštuduj si stratégiu finpari a prince action a potom hatuj. a na Forexe
ešte neobchodujem, to bude až keď mi broker zruší acc... Naozaj nechcem sa hádať, určite si oveľa lepší programátor ako ja(a pravdepodobne vždy budeš) ale ja viem Trading(BO). Ani nevieš o čom píšem a "hejtuješ" ma tu, prosím najprv si o tom nabudúce niečo zisti a potom ma "hejtuj".
peace
ešte neobchodujem, to bude až keď mi broker zruší acc... Naozaj nechcem sa hádať, určite si oveľa lepší programátor ako ja(a pravdepodobne vždy budeš) ale ja viem Trading(BO). Ani nevieš o čom píšem a "hejtuješ" ma tu, prosím najprv si o tom nabudúce niečo zisti a potom ma "hejtuj".
peace
Pre danú tému tvoje posty nemajú prínos. O forexe tu už téma je, pokračuj v nej.
-
killer-bee*-*
Zablokovaný
OK. máš pravdu že sa sem ta téma nehodí. ale chcel som iba poradiť
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
záleží akú prácu budeš mať. Ale ja si myslím, že tie "predmety, ktoré sa využijú v praxi" sa učíte aj teraz, len teraz ich nazývaš useless balastom. Programátor nie je o tom, že píše kod. To vie každá cvičená opica. Programátor je o vymýšlaní riešení. A také veci ako UML, návrhové vzory a podobne, to používam dennodenne v práci. Samotné programovanie je možno polovica pracovného dňaParagon napísal:Zdravím,
Máme premety:
akú prácu si vyberieš je na tebe (ale aj na zamestnávateľovi či bude o teba záujem a presadíš sa tam kde chceš). Aj práca v banke ti dá do života niečo. Otázne je, či to dokážeš oceniť, keď nechápeš ani predmetom v škole prečo sa učia. Osobne si ale myslím, že každý programátor vo velkej IT firme by si mal prejsť nejakou menšou firmičkou, inak je dosť možné, že zažije "technologický šok" z toho kvanta vecí čo sa musí naučiť a ktorým nerozumie a skončí ešte v skúšobnej dobe
nie je to ani tak o skole ako o tebe...
tak ako su ludia co vystuduju skolu, nic si odtial neodnesu, pretoze na to cele studium kaslali a skysnu ako radovy programator niekde v accenture a tym radovym programatorom ostanu do konca zivota, tak mas ludi co vysoku nemaju, co pre pracu potrebovali sa naucili sami a vtedy ked to potrebovali a postupne sa vypracovali uplne nahor.
skola ti da vela vedomosti, tazko sa ale urcuje co potrebovat budes a co nebudes v zivote.
skola nie je o tom aby ta naucila to co si myslis ze budes budes potrebovat alebo to co ta bavi, ale o tom aby ta naucila prave tie veci o ktorych ani netusis ze niekedy potrebovat budes.
ako tu niekto pisal ze vacsinu casu travis pri praci banalitami a obcasne treba spravit nieco zlozitejsie ako ten stavovy automat. on kedze ma vysoku skolu za sebou, tak videl problem a hned ho napadlo to vyriesit stavovym automatom. cloveka bez VS to mozno nenapadne, mozno ani nevie co je statovy automat ak s tym nikdy neprisiel do kontaktu v praxi. ale zase na druhu stranu, mozno postaci trochu googlenia a spravi to mozno este lepsie
problem je ze cez pohovor sa vacsinou nedostanes tym ze "pockajte ja si to vygooglim". pri realnej praci je to uplne bezne.
tak ako su ludia co vystuduju skolu, nic si odtial neodnesu, pretoze na to cele studium kaslali a skysnu ako radovy programator niekde v accenture a tym radovym programatorom ostanu do konca zivota, tak mas ludi co vysoku nemaju, co pre pracu potrebovali sa naucili sami a vtedy ked to potrebovali a postupne sa vypracovali uplne nahor.
skola ti da vela vedomosti, tazko sa ale urcuje co potrebovat budes a co nebudes v zivote.
skola nie je o tom aby ta naucila to co si myslis ze budes budes potrebovat alebo to co ta bavi, ale o tom aby ta naucila prave tie veci o ktorych ani netusis ze niekedy potrebovat budes.
ako tu niekto pisal ze vacsinu casu travis pri praci banalitami a obcasne treba spravit nieco zlozitejsie ako ten stavovy automat. on kedze ma vysoku skolu za sebou, tak videl problem a hned ho napadlo to vyriesit stavovym automatom. cloveka bez VS to mozno nenapadne, mozno ani nevie co je statovy automat ak s tym nikdy neprisiel do kontaktu v praxi. ale zase na druhu stranu, mozno postaci trochu googlenia a spravi to mozno este lepsie
problem je ze cez pohovor sa vacsinou nedostanes tym ze "pockajte ja si to vygooglim". pri realnej praci je to uplne bezne.