NAS server

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
badboy007
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

NAS server

Príspevok od používateľa badboy007 »

Zdravím,
chcel by som kúpiť NAS server do domácnosti, ale vôbec sa v tom neviem orientovať, preto sa obraciam tu.
Mám nejaké základne požiadavky:
-Používam tlačiareň RICOH Aficio MP C2500. http://printmail.oregonstate.edu/sites/ ... er_rev.pdf
A potreboval by som ju pripojiť k serveru, aby sa dalo tlačiť zo všetkých počítačoch pripojených v sieti. Chcem aby to bolo čo najjednoduchšie konfigurovateľné, niečo ako len prepojiť tlačiareň s serverom LAN káblom. Nechcem to moc konfigurovať cez FTP a podobné veci, lebo sa do toho vôbec nevyznám.

-V budúcnosti by som chcel kúpiť nejaký media server k TV(možno niečo s androidom), aby som mohol prehrávať filmy uložené na hardidsku. Chcem aby to už bolo dopredu kompatibilné.

-Server budú využívať ako úložisko 4 počítače(jeden mac a ostatok windows). Chcem, aby bolo možné, plynule prehrávať film súčasne na dvoch počítačoch.

Je možné aj nejako zdieľať server cez wifi, aby sa dalo na to pripojiť bezdrôtovo na server a potom tlačiť+mať prístup k dátam? Alebo to musím riešiť jedine cez LAN kábel.

Cenový strop mám +-300 €.
Pozeral som niečo ako toto: https://www.alza.sk/synology-diskstatio ... d=18849630

Ďakujem :)
laforez
Light Professional
Light Professional

Re: NAS server

Príspevok od používateľa laforez »

Ahoj,
Taka tlaciaren by mala mat v sebe nejaky "print server", na to nasko nepotrebujes. Ja obycajnu malu tlaciaren mam tak zapojenu mimo nas. Cize na toto nas podla mna potrebovat nebudes.
Ked ho mas v sieti, tak samozrejme pristupujes aj cez wifi, vsetko je to hadam jedna siet.
Ten co si vybral moze byt. Ja by som pokukoval prave synology.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Podla mna zbytocne drahe NASko do domacnosti, nakolko neobsahuje ani disky. Na to co pozadujes ty, tak ti staci aj zariadenie za 100 eur. Streamovanie po sieti zvladnu hadam vsetky, ci je to cez Sambu, FTP, DLNA, AirPlay alebo iny protokol... Tu sa riesili NASka, pozri aj do tejto temy: ktory-nas-server-vybrat-t192221.html
badboy007
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Fú no oukej, ak by bola lacnejšia alternatíva tak by som určite po nej siahol. Len musí to spĺňať všetky požiadavky, a ja do tejto sféry moc nevidím, tak vôbec neviem čo a s akými parametrami hľadať.

Myslel som, že všetky počítače budem musieť mať prepojené LAN káblom. Chcel by som si o tom urobiť ako-takú predstavu. NAS pripojím k switchu LAN káblom. Na switchi bude pripojená tlačiareň cez LAN kábel a WIFI router z WAN portu. Potom budem môcť pozerať filmy rovno z hdd na serveri? Tiež budem môcť tlačiť z hocijakého počítača ktorý bude pripojený k wifine?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

NASko pripojis na router a hotovo. Ku routeru si pripoj co chces, mobil, tablet, dva notebooky a tri pocitace. Tlaciaren mozes pripojit na router, ak ma print server alebo na NAS. Pripadne, ak mas tlaciaren s wifi a moznostou tlace po sieti, tak ju pripojis cez wifi na router. Alebo ak mas sietovu tlaciaren (oznacuje sa vacsinou pismenom N ako network (W ako wifi) v oznaceni tlaciarne, napr. HP LasejJet Pro MFP M125NW (cize network+wifi). Dnes aj lacne tlaciarne ako Xerox, Samsung ci HP maju aspon wifi. Tlacit budes moct z PC, mobilu, tabletu, notebooku cez siet, ale na kazdom zariadeni budes musiet pridat sietovu tlaciaren.

Pokial ide o filmy, tak pocitam, ze kazde, aj lacne NASko podporuje FTP protokol, Samba protokol a mnohe uz aj DLNA. Android TV ci XBMC/Kodi na prehravacoch dokazu prehravat a streamovat v ramci siete priamo z NASka cez FTP, Sambu alebo aj DLNA. Takze tu problem nevidim.

Na to co potrebujes si mozes kupit o polovicu lacnejsie Synology, napriklad DS215j za 172 eur (v Datacompe 162 eur): https://www.alza.sk/synology-diskstatio ... 13.htm?o=1 Navyse si rovno kup disk, napriklad WD Red je vhodna seria pre NAS, 3TB verzia stoji 115 eur, 4TB verzia 170 eur, cize vyhodnejsia je ta 3TB verzia: https://www.alza.sk/wd-red-3000gb-64mb- ... 12.htm?o=1 Alebo mas moznost WD Blue 4TB za 154 eur: https://www.alza.sk/wd-blue-4000gb-64mb ... d=18853206 Osobne by som volil WD Red 3TB a pripadne, ak sa miesto minie, tak potom o rok dokupit druhy rovnaky disk.
badboy007
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Oukej, díkes hojko :).

Objednal som ten Synology DS215j + WD Red 3TB. Má to prísť v utorok, tak uvidíme ako to spojazdním.
laforez
Light Professional
Light Professional

Ten play co si daval v prvom poste ma rozdiel v tom, ze ma silnejsi cpu, cize si na nom mozes nainstalovat orave sevrerove riesenie na prhravanie filmov - dlna server, plex server atd. - klasicky nas aky ti radi hojko ti dokaze len pristupovat na tie subory, to znamena, ze potrebujes pri telke nejaku krabicku, ktora ma dostatocny vykon na to, aby ti dane subory dekodovala. Pri tom play je vyhoda, ze na mnohe telky si mozes nainstalovat napriklad plex klienta (obdoba xbmc/kodi), na ten play nas si das plex server a mas plnohdnotny sietovy prehravac priamo v tv.

Ja si napriklad na samsung tv ten plex mozem dat.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

A ked sa neda, tak jedine novu tv kupit uz rovno. Aj do izby, aj spalne, aj obyvacky :D
laforez
Light Professional
Light Professional

Ahojte chcem sa spytat jednu vec. Mam 3tb, 2tb disk a jeden 2,5" externy usb3.0 2tb disk. Je mozne na nas (synology) aby som ten jeden interny 3,5" 2tb a ten externy 2,5" 2tb cez usb 3.0 zapojil spolocne do raid 1 a ten druhy interny klasicky 3tb samostatne, aby som mal 2tb zrkadlene a 3tb ako skladisko nedolezitych suborov? Cize dokopy kapacita 5tb? Ak ano ake rizika/vyhody z takeho zapojenia hrozia? Vopred diky za odpoved.
Napísať odpoveď