Firma v strate
Firma v strate
Zdravim, co v praxi znamena, ak je firma v strate, teda mam viac nakladov ako prijmov.
Budem viac platit, menej platit. Ake su plusy (nebudem statu platit dan z prijmu)? Alebo stat mi este dokonca vrati peniaze? ake su minusy?
Najprv som sa bal, ze nebudem mat naklady a budem mat zbytocne vysoky zisk, teraz mi uctovnicka napisala ze bude firma v strate, ale nic viac k tomu..
Neviem teda ci to je pre mna dobre, alebo zle, alebo co. Stale som novacik v tomto odveti, prosim Vas vysvetlite mi to niekto.
Dakujem:)
Budem viac platit, menej platit. Ake su plusy (nebudem statu platit dan z prijmu)? Alebo stat mi este dokonca vrati peniaze? ake su minusy?
Najprv som sa bal, ze nebudem mat naklady a budem mat zbytocne vysoky zisk, teraz mi uctovnicka napisala ze bude firma v strate, ale nic viac k tomu..
Neviem teda ci to je pre mna dobre, alebo zle, alebo co. Stale som novacik v tomto odveti, prosim Vas vysvetlite mi to niekto.
Dakujem:)
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Firma v strate
Ak si v strate, tak po novom už od štátu vraj peniaze nedostaneš (z DPH). Neexistuje náhodou niečo ako daň zo straty? Myslím, že o tejto absurdnosti som už počul. Mimochodom, si platca DPH? Ak je firma v strate, tak to nie je žiadny strašný problém, pokiaľ netreba platiť záväzky. Ak máš problém s uhrádzaním záväzkov, tak to je blbé. Ak nie, tak to riešiť ani nemusíš, ale keby si chcel, jeden fiktívny vklad hotovosti do pokladne ti môže vrátiť kľud na duši.
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
firma = sro?
Ak hej, tak isto vieš, že každý rok sa platí kažimírová licencia. Teda či si v strate alebo zisku, platíš minimálne 400€ (ak si platca DPH, tak viac). Keď si v strate, tak by ti malo vyjsť na daňovom priznaní platiť daň 0€. Teraz zaplatíš minimálne 400€. U štátu ti tým vznikne "kredit." Ak ti na budúci rok vyjde daň vyššia ako 400€, tak to, čo je nad 400€ sa ti zníži z kreditu.
Teraz platíš 400
Budúci rok varianta A:mal by si platiť 850, no zaplatíš len 450
varianta B: mal by si platiť 250, no zaplatíš znova 400
Ak si si firmu založil v 2015, tak licenciu platíš až v 2017
ak sa mýlim, budem rád za opravu
Ak hej, tak isto vieš, že každý rok sa platí kažimírová licencia. Teda či si v strate alebo zisku, platíš minimálne 400€ (ak si platca DPH, tak viac). Keď si v strate, tak by ti malo vyjsť na daňovom priznaní platiť daň 0€. Teraz zaplatíš minimálne 400€. U štátu ti tým vznikne "kredit." Ak ti na budúci rok vyjde daň vyššia ako 400€, tak to, čo je nad 400€ sa ti zníži z kreditu.
Teraz platíš 400
Budúci rok varianta A:mal by si platiť 850, no zaplatíš len 450
varianta B: mal by si platiť 250, no zaplatíš znova 400
Ak si si firmu založil v 2015, tak licenciu platíš až v 2017
ak sa mýlim, budem rád za opravu
Grim.. realne ako fyzicka osoba v strate niesom, papierovo hej..
Stoporko
s.r.o.
ano, novo zalozena firma (jun 2015), licenciu by som este nemal platit
Stoporko
s.r.o.
ano, novo zalozena firma (jun 2015), licenciu by som este nemal platit
Danova licencia nie je 400, ale 480 eur. Pre platcu dph je to 980 eur. Vy si tu tie cisla asi aj vymyslate!
Grim - Co ma strata spolocne dph? Dan z prijmu a teda strata je jedna vec, dph je uplne odlisna vec. Strata z dani z prijmu sa rozpocitava do danoveho priznania najblizsie 4 roky, teda znizujes zaklad dane kazdym rokom o jednu stvrtinu z tejto straty.
Awattar - Strata nevadi, problem moze byt pri leasingu na aute, pozicke na podnikanie a tak celkovo s uvermi, ak by bola v suvahe a danovom priznani napriklad pri obrate 20 000 eur strata 8 000 eur, tak napriklad na uver pri kupe poriadneho grafickeho pc mozes zabudnut.
Grim - Co ma strata spolocne dph? Dan z prijmu a teda strata je jedna vec, dph je uplne odlisna vec. Strata z dani z prijmu sa rozpocitava do danoveho priznania najblizsie 4 roky, teda znizujes zaklad dane kazdym rokom o jednu stvrtinu z tejto straty.
Awattar - Strata nevadi, problem moze byt pri leasingu na aute, pozicke na podnikanie a tak celkovo s uvermi, ak by bola v suvahe a danovom priznani napriklad pri obrate 20 000 eur strata 8 000 eur, tak napriklad na uver pri kupe poriadneho grafickeho pc mozes zabudnut.
Pozicku tento rok zatial neplanujem riesit..
Dobre.. a tyka sa to este niecoho, aby som si dal pozor do buducna.. ci ?
Dobre.. a tyka sa to este niecoho, aby som si dal pozor do buducna.. ci ?
Skus sa porozpravat s uctovnikom, nech ti vysvetli ako vybrat z pokladne zdanene peniaze, ako uctovat auto a co s autom mozes dat do nakladov, ako je to so stravnymi listkami, socialnym fondom a ine. To je nieco na co je dobre si sadnut na dve hodiny s uctovnikom, porozpravat a popytat sa. Potom, ak nieco nevies, tak treba hladat na internete a spytat sa uctovnika.
Ved prave, od uctovnicky smerujem sem..
Ona mi povie len to co ma, ale nepovie mi nieco navyse, skratka nejake to EXTRA chcem a to dostanem len ked si to naozaj vyhladam, alebo sa opytam roznych ludi.. Proste potrebujem vediet veci z praxe, od ludi, nie z nastudovanych zakonov (plnych dier)
Ona mi povie len to co ma, ale nepovie mi nieco navyse, skratka nejake to EXTRA chcem a to dostanem len ked si to naozaj vyhladam, alebo sa opytam roznych ludi.. Proste potrebujem vediet veci z praxe, od ludi, nie z nastudovanych zakonov (plnych dier)
Tak vymen uctovnicku a najdi si taku, ktora pozna finty a klucky.