Škoda Octavia - svietia kontrolky

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
NHISPVM
Star
Star

Škoda Octavia - svietia kontrolky

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Čavte,

tak kúpil som auto Škoda Octavia 1.9 TDI... Auto je v celkom dobrom stave no zaujímala by ma jedna vec: Keď otočím kľučikom pred naštartovaním tak po par sekundách zmiznú všetky kontrolky (klasika) okrem kontrolky motora ta ostáva svietiť po celý čas, až pokiaľ auto nenaštartujem... Ak auto naštartujem kontrolka hneď zmizne... (Oco ma staršiu oktavku a jemu ta kontrolka pred naštartovaním nesvieti) takže neviem či to je ok alebo nie, keďže po naštartovaní zhasne. Dnes ráno, keď oco štartoval auto, tak na 1x nenaskočilo a musel pridať trochu plynu, vraj mal dojem, že auto trochu dusí. (nebol som pri tom tak neviem otec sa do toho vôbec nerozumie :D A ja tiež moc nie...)

A ďalšia chyba je, že svieti kontrolka žiarovky, čiže niekde je pravdepodobne odpálená žiarovka... Problém je, že neviem kde... svetla som kontroloval a nevšimol som si, žeby niektoré nesvietilo. Kontrolka svieti celý čas... ale ak vypnem a zapnem motor tak nesvieti vôbec a vyzerá, že je všetko ok... Jednoducho niekedy svieti stále a niekedy vôbec pritom autom som sa ani nepomohol... takže neviem či je chybné svetlo, alebo je niekde inde chyba, že to zlé singalizuje ? :smt017

Plánujem zájsť do servisu, ale možné to bude až niekedy v budúcom týždni... Takže by som rád vedel dopredu názory skúsenejších čo môže byť chyba. (samozrejme 100% budem vedieť až po navštívení servisu)
Noobsz DJ
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Re: Škoda Octavia - svietia kontrolky

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

To, že ti svieti kontrolka motora až do jeho naštartovania neznamená, že je niekde problém. To isté som mal aj ja na všetkých predošlých autách, a mám to aj na terajšom aute. Mal som aj benzínové, aj dieslové motory. Keď ti svieti kontrolka vypálenej žiarovky, môže to byť aj žiarovka na osvetlenie ŠPZ. Toto sa mi často stávalo na predošlom aute. Na krycích sklíčkach som mal prasklinu a dostávala sa ku žiarovkám vlhkosť a tie potom len prestali svietiť.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Kontrolka motora svieti aj mne kym nenastartujem a nie je to nic nezvycajne. Kontrola emisneho okruhu prebehne az po starte, takze par sekund po starte kontrolka zmizne.
A k tej ziarovke, mozno blba otazka, ale urcite je to kontrolka vypalenej ziarovky? Lebo su aj dalsie ine kontrolky, ako obrysovky, stretavacky apod. :)
M&M
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa M&M »

Ked uz sme pri tych kontrolkach, tak treba cakat kym zhasnu vsetky kontrolky a az tak nastartovat? Alebo mozem rovno otocit klucom a hned startovat? V autoskole na prvej jazde som otocil klucom, a cakal kym zhasnu no instruktor mi povedal ze "netreba cakat, toto nie je diesel". Tak teraz fakt neviem :D
melonSVK
King
King

Diesel urcite cakat, tam prebieha priprava zhavicov. Benzin nie je podla mna az tak kriticky, ale prebiehaju tam v kazdom modernom aute rozne kontroly, tych par sekund ta fakt nezabije pockat. :)
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Moja Alfa si spraví kontrolu (trvá to cca 4-5 sekúnd), a potom dostanem hlášku aby som zatlačil brzdový alebo spojkový pedál. Vtedy môžem bez akýchkoľvek problémov štartovať. A jedná sa o benzín. Pri naftovom motore som čakal, kým zhasla kontrolka žhavenia. V zime, keď bolo menej ako 0°C, som nechal aj 2-3 krát nažhaviť.
NHISPVM
Star
Star

Vďaka za rýchle odpovede... Odľahlo mi, lebo čo som čítal na nete, tak to s tým motorom môže byť aj závažný problém... Zmiatlo ma to, že na otcovom aute to nesvieti vôbec, tak nechápem...

melonSVK - škoda, že som to neodfotil... Momentálne som dal dobyť baterku, keďže klesala skoro pod 12V, takže presne ti to nepoviem, ale vyzeralo to nejak tak: //foto patrí do prílohy len bez vykričníka :D (myslím).

//Samozrejme mám diesel... a všetký kontrolky po pár sec. až na spomínaný motor (ten zhasne až po naštartovaní) zhasnú... Ta žiarovka niekedy svieti a niekedy nie.. To ma na tom najviac serie, že nesignalizuje ju vždy, ale len niekedy...
melonSVK
King
King

Vypadnute svetlo hlasi iba ked ho pouzivas. Teda pokial je vypalena hmlovka/dialkac, tak ti to ukaze iba ked mas dane svetlo zapnute.

Tieto selfchecky motora prisli az s uzasnymi euronormami, cize na starsom aute sa nic take nemusi ani diat. Vacsinou tato ikonka ukazuje problem s lambdou alebo netesnostou v palivovom systeme.
NHISPVM
Star
Star

melonSVK pri naštartovaní mi automatický zapne iba denne svetlá... a kontrolka stále svieti aj keď ich vypnem.... Potom len vypnem motor a znova naštartujem a už nesvieti.... Zase vypnem a naštartujem a znova svieti... Takže nemyslím, že to bude tým, že prepnem na hmlovky a vtedy mi začne signalizovať... Pri rovnkých podmienkach raz svieti kontrolka, raz nie... Ale buď svieti odkedy naštartujem až poakiľ nevypnem, alebo celý čas nesvieti vôbec...

Noo rok výroby je 2004
Fuxxo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Fuxxo »

ziarovky brzdovych svetiel su OK? dalsia moznost je, ze mas niekde dane ledkove ziarovky neCANBUS a RJ to vyhodnoti ako chybu. tebe ta ziarovka svieti, ale nema dostatocny odpor na to, aby to RJ nevyhodnotila ako chybu...
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

co sa startovania tyka, pockaj len kym ti zhasne kontrolka zhavenia a mozes tocit
je to taka zlta "cievka" vlavo dole na budikoch, v zime jej to moze trvat dlhsie, ale mne aj teraz v -8 zhasla do 4 sec
NHISPVM
Star
Star

Fuxxo - Prvej vete som nepochopil nakoľko sa do toho skoro vôbec nerozumiem... A čo sa týka druhej vety, môžem to nejako zistiť ? Alebo ísť s tým radšej do servisu a oni to už dajú doporiadku ? hmm :)

Vendo jop, to mi už je jasné...

//ot premazané
Fuxxo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Fuxxo »

svietia ti vsetky brzdove svetla, ked stlacis brzdu? to som myslel v prvej vete
druha veta: nahodou ci nemas niekde v parkovackach alebo v spiatockach nejake LED ziarovky (svietia na bielo), to ti moze hadzat chybu.. nechce sa mi pisat ti ako laikovi rozdiel medzi CANBUS ziarovkou a neCANBUS..

jednoducho povedane, zapni si naskor parkovacky, vystup z vozidla, skontroluj ci svietia vpredy aj vzadu vsetky a postupuj tak, ze skontrolujes vsetky svetla, smerovky.. niektora musi byt vypalena... (pokial tam nie su vyssie spominane ledky)
Napísať odpoveď