Starobné dôchodkové sporenie
Starobné dôchodkové sporenie
Čauko, uzatváral niekto v poslednom čase zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení v niektorej z dôchodkových správcovských spoločností? Vedel by mi niekto v tomto poradiť, čo a kde si vybrať? Mám 26 a koncom januára mi končí skúšobná doba.
Re: Starobné dôchodkové sporenie
Ja som nieco podobne mal ale neskor som si uvedomil ze ani to nieje zaruka solidneho dochodku. To by si si musel velmi vela odtrhnut od ohuby aby to stalo za nieco. Mozno som asi len moc narocny.
-
Soviet
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Rataj s tym, ze kym pojdes do dochodku a daco z tych penazi uvidis tak budes mat veeeelmi vela rokov 
-
twardykamen
Medium Professional
teraz sa bavime o 2. ci tretom pilieri?
-
Soviet
Darca
Podla toho co som ja pochopil by to mal byt 3ti pilier, ktory podla mna ked ti tam neprispieva zamestnavatel daku cast je nie moc sikovna volba.
Starobné dôchodkové sporenie (SDS) je druhý piliér.
Doplnkové dôchodkové sporenie (DDS) je tretí piliér.
SDS je podľa mňa dobré mať, ja som tam stále... do dôchodku ešte mám minimálne 30r a za to obdobie sa zákony ohľadom SDS ešte x-krát zmenia... som optimista, dúfam, že k lepšiemu, ani Fico nie je večný, aj jeho voličská základňa raz vymrie..
//a áno, mám aj DDS, keďže zamestnávateľ mi tam niečo prispieva..
Doplnkové dôchodkové sporenie (DDS) je tretí piliér.
SDS je podľa mňa dobré mať, ja som tam stále... do dôchodku ešte mám minimálne 30r a za to obdobie sa zákony ohľadom SDS ešte x-krát zmenia... som optimista, dúfam, že k lepšiemu, ani Fico nie je večný, aj jeho voličská základňa raz vymrie..
//a áno, mám aj DDS, keďže zamestnávateľ mi tam niečo prispieva..
-
guess.whoo
Redeemer
preco je SDS lepsie mat ako DDS? do DDS davam 3,32 a zamestnavatel 3% z hrubej co mi pride celkom slusne
-
Soviet
Darca
Kym ti tam dava zamestnavatel viac ako ty sam, tak je to vyhodne, lebo aj pri predcasnom vybere si vlastne zarobil 
Inak k II. pilieru tu tema uz je: ii-pilier-dochodkoveho-poistenia-t96013
Inak k II. pilieru tu tema uz je: ii-pilier-dochodkoveho-poistenia-t96013
-
guess.whoo
Redeemer
len pri predcasnom vybere mi nedaju prispevok od zamestnavatela len to, co som si tam naposielal sam
-
Soviet
Darca
Ale daju. Aspon mne vratili vtedy polovicu hodnoty ktoru som tam mal. Ja som prispieval 1% a zamestnavatel 2% , takze mi vyplatili polovicu toho co som tam mal ak sa nemylim. Takze som bol v zisku aj tak. Ak samozrejme sa odvtedy zakony nezmenili
Inak by som si to v tej dobe ani nevyberal.
inac kto mate DDS este z pred roku 2014 podpisali ste nove podmienky?
ak to spravne chapem, predtym ste peniaze mohli predcasne vybrat z tym ze by ste 20% nechali banke. od roku 2014 je to ale tak ze mozes vybrat bez penalizacie, ale iba to co si tam sporil ty, co ti prispieval zamestnavatel to ti vyplatia az v dochodku.
mne v lete volala teta nech to prijdem podpisat a som to odmietol, kedze ja prispievam 10 eur a zamestnavatel mi dava 70 eur, tak mi to prijde dost nevyhodne.
SDS pozri tu: http://druhypilier.sme.sk/
ked si budes vyberat do akych fondov prispievat, vol tie najrizikovejsie (akciove alebo indexove), kedze mas od dochodku daleko, oplati sa ti to viac.
ak to spravne chapem, predtym ste peniaze mohli predcasne vybrat z tym ze by ste 20% nechali banke. od roku 2014 je to ale tak ze mozes vybrat bez penalizacie, ale iba to co si tam sporil ty, co ti prispieval zamestnavatel to ti vyplatia az v dochodku.
mne v lete volala teta nech to prijdem podpisat a som to odmietol, kedze ja prispievam 10 eur a zamestnavatel mi dava 70 eur, tak mi to prijde dost nevyhodne.
SDS pozri tu: http://druhypilier.sme.sk/
ked si budes vyberat do akych fondov prispievat, vol tie najrizikovejsie (akciove alebo indexove), kedze mas od dochodku daleko, oplati sa ti to viac.
-
Soviet
Darca
Aha tak tam je pes zakopany. Zmenili sa teda podmienky ako aacid pise. Takze veru predtym som mohol spokojne vybrat s dakym tym poplatkom no stale sa mi to vyplacalo. No takto je to dost mizerne, ked ti uz ciastku ktoru dava zamestnavatel nedaju. Dobre to dosrackovali aj ked je pravda, ze sa to dalo pekne zneuzivat 
Každopádne sa to ešte môže opäť o nejakých 10r zmeniť s novou vládnou garnitúrou.. 
-
guess.whoo
Redeemer
odporucate teda k DDS este aj SDS?
Pokial ti zamestnavatel prispieva na DDS, tak sa oplati inak nie. A odporucam este osobitny 4. pilier - cisto sukromny. Kde ti zakony nebudu diktovat podmienky vkladu a vyberu penazi. Zmeny v DDS za tie roky co existuje 3. pilier boli tak vyrazne a vzdy boli v neprospech zamestnanca. Jedina dobra zmena bolo mierne znizenie poplatkov - tie su vsak stale dost vysoke.
tak tak, pokial ti zamestnanec neprispieva, DDS neries. radsej si odkladaj peniaze niekam. urcite nie do ponozky, ale na to su tu ine temy.
-
guess.whoo
Redeemer
ale mne praveze prispieva 3% z hrubej
tak potom chod toho. lepsie nech ich da tebe zamestnavatel ako keby si ich mal nechat, nie? 
vdaka za reakcie
mne prisiel zo socialnej poistovne list s tym, ze mam moznost uzatvorit zmluvu o starobnom dochodkovom sporení čo je asi II. pilier. Zamestnavatel mi moze prispievat do doplnkoveho dochodkoveho sporenia čo je III. pilier. Ciže co by ste mi odporucali podla toho, len DDS kam mi bude zamestnavatel prispievat ci aj SDS?
-
twardykamen
Medium Professional
zalezi kolko mas rokov a kolko zarabas.kedze asi nejaky stary nebudes,tak urcite SDS a aj DDS.Ale 3. pilier teda DDS si prispievaj minimalnu sumu zo svojich.Nechavaj si len od zamestnavatela.3.pilier je nevyhodny, pokial ti tam ten zamestnavatel neprispieva.
tu mas tabulku pre 2. pilier. http://www.etrend.sk/financie/tabulka-a ... liera.html
tu mas tabulku pre 2. pilier. http://www.etrend.sk/financie/tabulka-a ... liera.html