Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
mLuks
zaujimalo by ma ako si sa k tej pravdepodobnosti dostal... ci len tvoje zbozne zelania??
zaujimalo by ma ako si sa k tej pravdepodobnosti dostal... ci len tvoje zbozne zelania??
staci sa na to pozriet logicky, uz len tym, kde vsade su vyznavaci abrahamovskych nabozenstiev, korelacia ako prasa
ty to samozrejme vidiet nechces
ty to samozrejme vidiet nechces
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Napriklad tak, ze porovnas bozie vidiny s vidnami sposobene drogami, alebo pacinetami, ktorym bola diagnostikovana nejaka dusevna choroba.strapaty napísal:to je stara vec .. dokonca dokazes cez toovladat PC ... maly chodil na podobny pristroj na nacvik pozornosti ... ale stale je to len merianie aktivity urcitych centier...
ale to nic nehovori ci ma clovek halucinacie ....
Toto sa vola autosugescia.strapaty napísal:nehovoriac o tom ze komunikacia s bohom modlidbou ako hladanie odpovede na bozie volanie nie je formou vidiny ci pocuteho slova(vacsinou) ide o vnuknutie
harrison314
- bolo robene take porovnanie?
- nazvat to mozes rozne otazka je ci je to pravdive dobre a potrebne... nik netvrdi ze boh nemoze s nami komunikovat cez svoje stvorenie ..cize cez cloveka sameho .. cize ho stvoril tak aby vedel v sebe najst odpoved co je spravne a kade vedie cesta.... stale je to komunikacia s bohom aj ked nepriama... a nenazval by som to autosugesciou ale rozimanim, modlidbou .... kazdy normalny clovek chape co tie pojmy znamenaju a ako prebiehaju ... k najdeniu bozej vole nie su potrebne vonkajsie prejavy ako vidiny ci halucinacie ci pocutie hlasov... .
//autoeditácia príspevku (18 Jan 2016, 14:24)
beardie
pozriet sa logicky ... znamena rozumom ... myslis si ze viera je vysledkom rozumu ??? dokazes pochopit rozdiel medzi mudrym a rozumnym ??? rozum je ohraniceny skumanim pozorovatelneho sveta ... je viac ako na 100% iste ze existuju veci mimo ludskeho pozorovania ... (uz len objavy za 200 rokov to dokazuju ) aj pred 200 rokm i boli ludia ktory tvrdili ze sa riadia rozumom a tym co mozu pozorovat .. a umierali na radiaciu, virusove ochorenia atd.... lebo tam nic nepozorovali ...
- bolo robene take porovnanie?
- nazvat to mozes rozne otazka je ci je to pravdive dobre a potrebne... nik netvrdi ze boh nemoze s nami komunikovat cez svoje stvorenie ..cize cez cloveka sameho .. cize ho stvoril tak aby vedel v sebe najst odpoved co je spravne a kade vedie cesta.... stale je to komunikacia s bohom aj ked nepriama... a nenazval by som to autosugesciou ale rozimanim, modlidbou .... kazdy normalny clovek chape co tie pojmy znamenaju a ako prebiehaju ... k najdeniu bozej vole nie su potrebne vonkajsie prejavy ako vidiny ci halucinacie ci pocutie hlasov... .
//autoeditácia príspevku (18 Jan 2016, 14:24)
beardie
pozriet sa logicky ... znamena rozumom ... myslis si ze viera je vysledkom rozumu ??? dokazes pochopit rozdiel medzi mudrym a rozumnym ??? rozum je ohraniceny skumanim pozorovatelneho sveta ... je viac ako na 100% iste ze existuju veci mimo ludskeho pozorovania ... (uz len objavy za 200 rokov to dokazuju ) aj pred 200 rokm i boli ludia ktory tvrdili ze sa riadia rozumom a tym co mozu pozorovat .. a umierali na radiaciu, virusove ochorenia atd.... lebo tam nic nepozorovali ...
-
harrison314
Hardcore addict
Netusim, ale to bol len priklad ako to vececky skumat (to co si nazval oxymoron).strapaty napísal:- bolo robene take porovnanie?
No stale tu mame otazky, ako preco by to mal byt Boh ? (Len pre to, ze to niekto tvrdi?)strapaty napísal:nazvat to mozes rozne otazka je ci je to pravdive dobre a potrebne... nik netvrdi ze boh nemoze s nami komunikovat cez svoje stvorenie ..cize cez cloveka sameho .. cize ho stvoril tak aby vedel v sebe najst odpoved co je spravne a kade vedie cesta.... stale je to komunikacia s bohom aj ked nepriama... a nenazval by som to autosugesciou ale rozimanim, modlidbou .... kazdy normalny clovek chape co tie pojmy znamenaju a ako prebiehaju ... k najdeniu bozej vole nie su potrebne vonkajsie prejavy ako vidiny ci halucinacie ci pocutie hlasov... .
Je to boh? (Moze to byt Satan).
Ktory to je vlastne boh, podobne ako pri zazitkoch klinickej smrti vidia ludia vzdy toho vlastneho boha, myslism ze to je to obdobne.
Preco by sme ostatni ludia takemu vnuknutiu vobec mali verit, dany clovek nevie dokazat, ze si to nevysmlel.
//autoeditácia príspevku (18 Jan 2016, 15:13)
- Prílohy
-
- 12509646_10204143315258206_5847597191143458810_n.jpg (49.79 KiB) 1074 zobrazení
nie, myslim si, ze viera je len pomocna barlicka pre psychicky nevyspelych ludi, ktori nie su schopni niest za svoje rozhodnutia zodpovednoststrapaty napísal:myslis si ze viera je vysledkom rozumu ???
cim viac veda napreduje, tym viac boha odsuva mimostrapaty napísal:je viac ako na 100% iste ze existuju veci mimo ludskeho pozorovania
o chvilu bude mat zanedbatelny priestor
celkom by ma zaujimali statistiky navstevnosti kostolov za poslednych 25 rokov
-
Solo_Kamen
King
k tomu sa asi nikdy nedopracujeme, najbližšie k tomu je táto štatistika. http://www7.statistics.sk/wps/wcm/conne ... OD=AJPERES
Aj keď to tiež nie je presné. Napríklad za mňa boli údaje vyplnené nepravdivo(vrátane náboženského vyznania) rodinným príslušníkom, po čom nasledovala megahádka. a neúspešný pokus o nápravu chybne vyplnených údajov. Konkrétne mi bolo zatajené, že hárky na sčítanie prišli("asi nám to zabudli doniest") až do doby, keď som musel odísť a potom nasledovalo to vyplnenie... ten pocit, keď má človek v rodine magora
Aj keď to tiež nie je presné. Napríklad za mňa boli údaje vyplnené nepravdivo(vrátane náboženského vyznania) rodinným príslušníkom, po čom nasledovala megahádka. a neúspešný pokus o nápravu chybne vyplnených údajov. Konkrétne mi bolo zatajené, že hárky na sčítanie prišli("asi nám to zabudli doniest") až do doby, keď som musel odísť a potom nasledovalo to vyplnenie... ten pocit, keď má človek v rodine magora
asi tak, že tá moja pravdepodobnosť je podložená reálnymi dôkazmi a faktami. Zatiaľ čo tvoja tvrdenia stoja len na subjektivite, ktorú ovplyvňuje výchova, kultúra a pôvod človeka. To ti tu už bolo viac krát vysvetlené.strapaty napísal:zaujimalo by ma ako si sa k tej pravdepodobnosti dostal... ci len tvoje zbozne zelania??
Toto je znovu len prekrúcanie vecí, tak aby ti to sedelo do tvojej skladačky a do tvojích argumentov. Nič viac, nič menej. Čo keď tie tvoje vnuknutia robia mimozemšťania a nie nejaký boh? Veď máme na planéte aj ľudí, ktorí chodia s alobalom na hlave.strapaty napísal: nazvat to mozes rozne otazka je ci je to pravdive dobre a potrebne... nik netvrdi ze boh nemoze s nami komunikovat cez svoje stvorenie ..cize cez cloveka sameho .. cize ho stvoril tak aby vedel v sebe najst odpoved co je spravne a kade vedie cesta.... stale je to komunikacia s bohom aj ked nepriama... a nenazval by som to autosugesciou ale rozimanim, modlidbou .... kazdy normalny clovek chape co tie pojmy znamenaju a ako prebiehaju ... k najdeniu bozej vole nie su potrebne vonkajsie prejavy ako vidiny ci halucinacie ci pocutie hlasov... .
Vidiny, halucinácie a počutie hlasov nie sú vonkajšie prejavy, vzhladom na to že ich vníma len tá daná osoba, ktorá ich má. Sú to vnútorné prejavy nášho mozgu, ktoré sa nám vďaka našim zmyslom javia ako vonkajšie. Zrak, čuch, sluch, všetko je riadené našim mozgom, mozog dokáže stimulovať tieto zmysli a preto sa ti zdajú ako vonkajšie prejavy.
harrison314
ja netvrdim ze im ma niekto verit... ver svojim vnuknutiam.... ci je to boh zalezi ako si boha definujes a co si pod tym pojmom predstavujes...
beardie
zjavne ani netusis co je viera.... viera je osobitne vedome splynutie s bohom...lisi sa od viery cloveka...viera v boha nie je len viera v jeho existenciu ......je to sposob zivota ... to co si ty extraktujes z tvojho pohladu na veriacich je len povrchne pozlatko ...
navtevnosi kostolov klesaju lebo sa ludia maju materialne dobre a maju pocit ze boha nepotrebuju ... ako konecne pred kazdou katastrofou...
mLuks
nech sa paci ... este som od teba anijeden dokaz ani fakt nevidel ... ze by si nechapal vyznam tych slov? o vysletnenom sa hovori ked niekto pochopi ... je mi to vysvetlovane ale asi nejak biedne ked ma stale nik nepresvedcil
tak je to jedno ci si to nazves mimozemstan alebo boh ... (boh sa pouziva pre jednotu pojmov) podstatu veci to nemeni
opravujem sa vonkajsie alebo zdanlivo vonkajsie prejavy
ja netvrdim ze im ma niekto verit... ver svojim vnuknutiam.... ci je to boh zalezi ako si boha definujes a co si pod tym pojmom predstavujes...
beardie
zjavne ani netusis co je viera.... viera je osobitne vedome splynutie s bohom...lisi sa od viery cloveka...viera v boha nie je len viera v jeho existenciu ......je to sposob zivota ... to co si ty extraktujes z tvojho pohladu na veriacich je len povrchne pozlatko ...
navtevnosi kostolov klesaju lebo sa ludia maju materialne dobre a maju pocit ze boha nepotrebuju ... ako konecne pred kazdou katastrofou...
mLuks
nech sa paci ... este som od teba anijeden dokaz ani fakt nevidel ... ze by si nechapal vyznam tych slov? o vysletnenom sa hovori ked niekto pochopi ... je mi to vysvetlovane ale asi nejak biedne ked ma stale nik nepresvedcil
tak je to jedno ci si to nazves mimozemstan alebo boh ... (boh sa pouziva pre jednotu pojmov) podstatu veci to nemeni
opravujem sa vonkajsie alebo zdanlivo vonkajsie prejavy
Aaale čo? ad hominem? to fakt? Oddomňa tu padlo xyz dôkazov a faktov, hlavne logických. Nech sa páči, môžeš sa vrátiť k našim starým diskusiám a prečítať si ich znovu.nech sa paci ... este som od teba anijeden dokaz ani fakt nevidel ... ze by si nechapal vyznam tych slov? o vysletnenom sa hovori ked niekto pochopi ... je mi to vysvetlovane ale asi nejak biedne ked ma stale nik nepresvedcil
To, že teba nik nepresvečil, bude v tom že máš klapky na očiach a nemáš ani tú najmenšiu snahu vidieť veci inak, ako ich chceš vidieť, teda cez svoju vieru. Si presne ako tá pani Kamila Viitala z obrazku, ktorý poslal harrison.
Pre vec je dosť podstatné, či to robí boh (teda tvoj kresťanský, ja ho píšem stále s malým písmenom, vzhľadom že ako etnitu ho neuznávam), alebo to robia mimozemšťania, alebo budha, či satan a podobne. Vzhľadom na to, že na základe svojej viery a náboženstva, chceš meniť zákony platiace pre všetkých a teda ovplyvňovať aj životy ľudí iných vierovyznaní, tak by si to mal mať aj potvrdené a dokázané, čo nemáš.tak je to jedno ci si to nazves mimozemstan alebo boh ... (boh sa pouziva pre jednotu pojmov) podstatu veci to nemeni
Ale áno máš pravdu, podstatu veci to nemení, pokiaľ nemáš dokázané či to robí boh, mimozemšťan, alebo aká koľvek iná etnita, tak je to stále len autosugescia.
To jedno slovo malo nejako zmeniť význam? ....stále sa jedná o vnútorné prejavy mozgu, jedná časť mozgu stimuluje druhú. Myšlienky, rozjimanie, modlitby vznikajú v mozgu, vidiny, halucinácie, hlasy vznikajú taktiež v mozgu. Všetko čo človek robí vzniká v mozgu.opravujem sa vonkajsie alebo zdanlivo vonkajsie prejavy
je uplne jedno ako si to nazvesstrapaty napísal:zjavne ani netusis co je viera.... viera je osobitne vedome splynutie s bohom...lisi sa od viery cloveka...viera v boha nie je len viera v jeho existenciu ......je to sposob zivota ... to co si ty extraktujes z tvojho pohladu na veriacich je len povrchne pozlatko ...
je zbytocna, resp potrebna len pre psychicky nevyrovnanych ludi, ktori potrebuju byt niekym vedeni, pretoze sami za seba nevedia rozhodovat
mLuks
...tak je fakt ze ma nik nepresvedci (iba ak ja sam )... lebo viera nie je zalozenla na logickom dokazovani ci faktoch alebo dokazoch ... a to si neni schopny prehltnut ze moze nieco take existovat.
... cez vieru vidim len veci tykajuce sa nabozenstva moralky a etiky... ostatne posudzujem logicky a racionalne
... problem je v tom ze existuje len jeden boh ... neexistuje krestansky moslimsky ci zidovsky... existuju rozne nabozenstva cize nauky o bohu .... v ktorych je vzdy ludsky prvok ... ale v podstate je to v kazdom nabozenstve je boh to naj naj naj co ludia hladaju a spoznavaju ...
...menenie zakonov nie je na zaklade viery .. aj ked je pravda ze viera a vychova vo viere formuje moralne postoje k zivotu a sposob zivota... kazdy clovek chce menit svoje prostredie v ktorom zije na zaklade svojho svedomia a najlepsieho vedomia... je jedno ci je veriaci alebo neveriaci ... cize snazim sa menit veci podla toho co povazujem za spravne ako aj ty ... v demokratickej spolocnosti vzdy rozhoduje vacsina a mensina sa musi prisposobit. nechapem co je na tom zle ...??? ci si myslis ze mas ako clovek vysiu hodnotu ked si neveriaci a tvoj nazor je hodnotnejsi a lepsi?? ci uz sa to tyka HAK alebo potratov ci eutanazie pre mna je to rovnaka vrazda ako ked niekoho bodnes na ulici ... lebo su to ludia a ukoncis ich zivot a to bez ohladu na to ci som veriaci alebo nie ..
autosugescia ??? mozno ...
beardie
ani jedno z toho co si napisal nie je pravda... som psychicky vyrovnany, nepotrebujem byt vedeny, a rozhodujem nie len sam za seba ale aj za svoju rodinu lebo je to moja povinnost. nehovoriac o tom ze som zil dost dlho ako vneveriaci... na druhej strane je pravda ze boh moj zivot vyrazne obohatil a od kedy som veriaci sa moje postoje a vstahy zlepsili .. veira ma v mojom zivote viditelny prinos. ale nepotrebuem barlicku aby som prezil. Viem sa o seba a rodinu postarat. Za co som bohu vdacny.
Nebrat veci a schopnosti ako samozrejmost je ine ako ich nemat a spoliehat sa na niekoho ze to vyriesi.
ano v pisme je napisane : Preto vám hovorím: Nestarajte sa o svoj život, že čo budete jesť alebo čo budete piť, ani o svoje telo, čím sa odejete. Či nie je život viac ako pokrm a telo ako odev? 26 Pozrite na nebeské vtáctvo, že nesejú ani nežnú ani neshromažďujú do stodôl, a váš nebeský Otec ich živí! A či ich vy o veľa neprevyšujete?
ale to neznamena ze clovek nemusi nic robit a vsetko dostane ... to znamena ze nema bit ustarosteny, kazdy den ma dost svojho trapenia.. aj nebeske vtaky musia lietat a hladat svoju obzivu inak by skapali ... ale boh ich vybavil tak aby sa vzdy vedeli uzivit preto je pre nich zbytocne aby boli ustarostene a trapili sa tym co bude...
je zaujimave sledovat ako si neveriaci roznymi sposobmi vysvetluju existenciu veriacich ... vacsinou ich pokladaju za blbcov, neschonych ci nie uplne v poriadku ... ale aj vela atesitov schopnych a priebojnych uveri... cim je to sposobene nejakou retardaciou ich schopnosti??? nemyslim ...
...tak je fakt ze ma nik nepresvedci (iba ak ja sam )... lebo viera nie je zalozenla na logickom dokazovani ci faktoch alebo dokazoch ... a to si neni schopny prehltnut ze moze nieco take existovat.
... cez vieru vidim len veci tykajuce sa nabozenstva moralky a etiky... ostatne posudzujem logicky a racionalne
... problem je v tom ze existuje len jeden boh ... neexistuje krestansky moslimsky ci zidovsky... existuju rozne nabozenstva cize nauky o bohu .... v ktorych je vzdy ludsky prvok ... ale v podstate je to v kazdom nabozenstve je boh to naj naj naj co ludia hladaju a spoznavaju ...
...menenie zakonov nie je na zaklade viery .. aj ked je pravda ze viera a vychova vo viere formuje moralne postoje k zivotu a sposob zivota... kazdy clovek chce menit svoje prostredie v ktorom zije na zaklade svojho svedomia a najlepsieho vedomia... je jedno ci je veriaci alebo neveriaci ... cize snazim sa menit veci podla toho co povazujem za spravne ako aj ty ... v demokratickej spolocnosti vzdy rozhoduje vacsina a mensina sa musi prisposobit. nechapem co je na tom zle ...??? ci si myslis ze mas ako clovek vysiu hodnotu ked si neveriaci a tvoj nazor je hodnotnejsi a lepsi?? ci uz sa to tyka HAK alebo potratov ci eutanazie pre mna je to rovnaka vrazda ako ked niekoho bodnes na ulici ... lebo su to ludia a ukoncis ich zivot a to bez ohladu na to ci som veriaci alebo nie ..
autosugescia ??? mozno ...
beardie
ani jedno z toho co si napisal nie je pravda... som psychicky vyrovnany, nepotrebujem byt vedeny, a rozhodujem nie len sam za seba ale aj za svoju rodinu lebo je to moja povinnost. nehovoriac o tom ze som zil dost dlho ako vneveriaci... na druhej strane je pravda ze boh moj zivot vyrazne obohatil a od kedy som veriaci sa moje postoje a vstahy zlepsili .. veira ma v mojom zivote viditelny prinos. ale nepotrebuem barlicku aby som prezil. Viem sa o seba a rodinu postarat. Za co som bohu vdacny.
Nebrat veci a schopnosti ako samozrejmost je ine ako ich nemat a spoliehat sa na niekoho ze to vyriesi.
ano v pisme je napisane : Preto vám hovorím: Nestarajte sa o svoj život, že čo budete jesť alebo čo budete piť, ani o svoje telo, čím sa odejete. Či nie je život viac ako pokrm a telo ako odev? 26 Pozrite na nebeské vtáctvo, že nesejú ani nežnú ani neshromažďujú do stodôl, a váš nebeský Otec ich živí! A či ich vy o veľa neprevyšujete?
ale to neznamena ze clovek nemusi nic robit a vsetko dostane ... to znamena ze nema bit ustarosteny, kazdy den ma dost svojho trapenia.. aj nebeske vtaky musia lietat a hladat svoju obzivu inak by skapali ... ale boh ich vybavil tak aby sa vzdy vedeli uzivit preto je pre nich zbytocne aby boli ustarostene a trapili sa tym co bude...
je zaujimave sledovat ako si neveriaci roznymi sposobmi vysvetluju existenciu veriacich ... vacsinou ich pokladaju za blbcov, neschonych ci nie uplne v poriadku ... ale aj vela atesitov schopnych a priebojnych uveri... cim je to sposobene nejakou retardaciou ich schopnosti??? nemyslim ...
A na to si ako prišiel čo ja som schopný a niesom schopný prehĺtnuť? Mne viera ako taká vôbec nevadí, nech si verí každý v čo chce. Ale nech dá aaj mne rovnakú možnosť, nech ma neotravuje, nech sa nesnaží meniť môj život (napr. zákony) na obray svojho života, len preto lebo si on myslí, že je to správne.strapaty napísal:...tak je fakt ze ma nik nepresvedci (iba ak ja sam )... lebo viera nie je zalozenla na logickom dokazovani ci faktoch alebo dokazoch ... a to si neni schopny prehltnut ze moze nieco take existovat.
Ži a nechaj žiť. Ty si ži svoj život ako chceš, vo svojej bubline. To že v druhej bubline homopar vychováva dieťa, nech ťa netrápi a nech ťa to nezaujíma. Oni tvoju vieru nezdieľajú, tak neviem prečo by sa podľa tvojej viery mali riadiť.
Opäť x-krát povedané a vysvetlené, že morálka a etika nijako nesúvisí s náboženstvom, pokiaľ to dokážeš oddeliť tak fajn, pokiaľ veci cidíš, cez svoju náboženstkú morálku, tak je to zle.strapaty napísal:cez vieru vidim len veci tykajuce sa nabozenstva moralky a etiky... ostatne posudzujem logicky a racionalne
problém je, že táto definícia je tvoj výmysel, opäť niečo čo chceš aby ti sedelo do tvojej skladačky.strapaty napísal: problem je v tom ze existuje len jeden boh ... neexistuje krestansky moslimsky ci zidovsky... existuju rozne nabozenstva cize nauky o bohu .... v ktorych je vzdy ludsky prvok ... ale v podstate je to v kazdom nabozenstve je boh to naj naj naj co ludia hladaju a spoznavaju ...
Logicky, ak by tam, hore bol jeden boh, každé náboženstvo popisuje toho boha inak a zároveň každé náboženstvo má inú cestu k tomu bohu, zároveň tú cestu popisuje ako tú správnu. Ktoré, je to správne? Či všetky sú správne a do neba sa dostane každý kto žil podľa svojho náboženstva? A nezačínaj s nejakými zjavenými naboženstvami pretože nemáš ani len najmensší dôkaz o tom, že kresťanstvo je zjavené náboženstvo a nie vymýsel ľudí.
Prednedávnom si tu nadával na islam a poukazoval si na to aké je to zlé náboženstvo. No podľa tejto definície, že boh je len jeden pre všetky náboženstvá, sa v nebi asi stretnete všetci pokope. Tak ti prajem príjemný pobyt v nebi s moslimami.
Na toto ti odpoviem tvojim slovom, napísal si: "lebo viera nie je zalozenla na logickom dokazovani ci faktoch alebo dokazoch", každý zákon, ktorý chcem príjimať celoplošne pre každého, by mal mať logický základ prečo ho chceme prijať a mal by byť podložený dôkazmi a faktami.strapaty napísal:menenie zakonov nie je na zaklade viery .. aj ked je pravda ze viera a vychova vo viere formuje moralne postoje k zivotu a sposob zivota... kazdy clovek chce menit svoje prostredie v ktorom zije na zaklade svojho svedomia a najlepsieho vedomia... je jedno ci je veriaci alebo neveriaci ... cize snazim sa menit veci podla toho co povazujem za spravne ako aj ty ... ci uz sa to tyka HAK alebo potratov ci eutanazie pre mna je to rovnaka vrazda ako ked niekoho bodnes na ulici ... lebo su to ludia a ukoncis ich zivot a to bez ohladu na to ci som veriaci alebo nie ..
Tvoje svedomie, najlepšie vedomie a to čo ty považuješ za správne je ovplyvnené tvojou vierou...ak by sa teraz celá vedecká obec, lekári, biologovia, proste všetci, ktorí sa venujú výskumu života (teda plod, embrio) 100% zhodli, že plod ihneď po počatí nie je živý, a že život sa v ňom objavouje až po 12 týždni, tak s tebou by to aj tak nepohlo. Aj tak by si neuznával potraty, aj tak by si tomu neveril a stále by si tvrdil, že je to vražda ani 100% dôkaz by ti nestačil na zmenu názoru a aj tak by si išiel podľa toho čo hovorí tvoja viera.
Môj názor nie je lepší ani hodnotnejší preto lebo som neveriaci, môj názor je hodnotneší preto, lebo sa oprieram o reálne dáta, fakty a dôkazy. Zároveň som ochotný svoj názor zmeniť, alebo poopraviť, ak sa objavia nové dôkazy alebo fakty, ktpré by vyvrátili predosšlé tvrdenia. Dokázal by si to aj ty? Viď hore príklad s potratmi, ak by to bolo 100% podložené dôkazmi a výskumami, ak by sa natom zhodli všetci zainteresovaní. Zmenil by si názor? Prestala by to byť pre teba vražda? Podľa mňa, nie. Pretože si zaslepený svojou vierou a nemáš ani len tú najmenšiu snahu niečo meniť na svojom zmýšľaní.strapaty napísal:ci si myslis ze mas ako clovek vysiu hodnotu ked si neveriaci a tvoj nazor je hodnotnejsi a lepsi??
V demokratickej spoločnosti však väčšina musí rešpektovať práva menšiny a nesmie ju obmedziť na ich právach. Máš síce rodinu, deti atď, ale ak si fakt myslíš, že demokracia je o tom, že my sme väčšina, my si tu budeme robiť čo chceme a vy ostatní sa aj poserte, tak si na demokraciu nedospel.strapaty napísal:v demokratickej spolocnosti vzdy rozhoduje vacsina a mensina sa musi prisposobit. nechapem co je na tom zle ...???
tieto tvoje množstevné argumenty...rovnako je veľa veriacich, čo po x rokoch prestalo veriť...prípadne veľa kresťanov, ktorí konvertovali na iné náboženstva a pod...čiže ak si vysvetlíš tieto veci, tak si vysvetlíš aj to prečo sa z ateistu stane veriaci.strapaty napísal:je zaujimave sledovat ako si neveriaci roznymi sposobmi vysvetluju existenciu veriacich ... vacsinou ich pokladaju za blbcov, neschonych ci nie uplne v poriadku ... ale aj vela atesitov schopnych a priebojnych uveri... cim je to sposobene nejakou retardaciou ich schopnosti??? nemyslim ...
ale neviem čo sa rozčuluješ, lebo ty sám píšeš, že viera ti pomáha prežiť tvoj život, že s vierou je tvoj život pre teba lepší, hodnotnejší a podobne...tak logicky mi to vychádza, že ak by si nemal vieru, tak je tvoj život na prd ...čiže viera je pre teba pschyciká barlička v tvojom živote. Ja vieru nepotrebujem a som spokojný so svojím životom, mám všetko čo potrebujem materiaálne aj nemateriálne.
mLuks
preco by som nemohol menit zakony ??? hadam nemam rovnake obcianske prava ako ty??? kde bude strana s rovnakymi hodnotami zastavat vacsinu populacie(budu mat vacsinu v parlamente) mozu menit zakony aj ked ty osobne s nimi nebudes suhlasit... presne ako hovoris zi a nechaj zit ... ked chce bit niekto neveriaci nech je ale nech nevrazi inych pripadne ich v tom nepodporuje.
moralka je disciplina ktora rozdeluje dobre od zleho na zaklade podstaty veci ... pod pojmom nabozenska moralka sa zahrna co nabozenstvo povazuje za dobre a za zle ... to ale neznamena ze musi bit moralna. ako aj spolocenske normy ktore sa tiez snazia povedat co je dobre a co zle co normalne a co je uz mimo ... ale to ze to spolocnost povazuje za dobre neznamena ze to dobre (moralne je) ja vo vacsine pripadov mam sulad nabozenkej moralky a mojimi moralnymi hodnotami a moje moralne hodnoty presadujem aj do spolocnsoti ... ako kazdy iny obcan.
ja sa orientujem hlavne ovocim mojej viery a nabozenstva na mna moju rodinu a okolie... pokial vidim ze je to ovocie dobre nemam dovod pochybovat o spravnosti mojho konania... cize aj nabozenstva ktore ma vedie mojim konanim .. to ci ostatne nabozensva vedu k tomu istemu bohu neviem ... ale viem ze je len jeden a ten je dobry ... ak vedu k nemu aj ich ovocie je dobre
zabitie /vrazda... zabitie je take konanie bez ktoreho by zivot pokracoval... vrazda ked to clovek spravi vedome. preto je aj potrat zabitim/vrazdou. Tato otazka nei je pragmaticka (kedy je clovek uz clovekom (nehovoriac ze nema nik pravo to urcit )) ale ci je to zabitie / vrazda lebo nie.
fakty a dokazy su dolezite v oblasiti vedy a vyskumu .. zivot to nie je len materia ... ale aj dusa, socialne vstahy a moralne hodnoty atd..... ktore maju s materiou pramalo spolocne ..
nemyslimze ludia mozu robit co chcu ale aj to ze bude niekto respektovat prava mesiny sa musia dohodnut vacsina... ked uz hovorime o prave ... co je pre teba to pravo definuj tento pojem ..
ja ale ateistov nezhadzujem ako napr. beardie a dalsi mnohi ateisti cize ak veraici konvertuje nemyslim ze nejakym sposobom klesne ... jednoducho strati vieru (ak nejaku mal ). Neni to sposobene intelektualnou retardaciou ci psychickou.
nechapem preco by mal bit na prd ... ak je nieco dobre a stane sa to este lepsim neznamena to ze je to na prd...
"Ja vieru nepotrebujem a som spokojný"... ja nehovorim o spokojnosti to som bol aj ja pred tym ... ja hovorim o stasti a intenzivnom prezivani kazdeho dna .
preco by som nemohol menit zakony ??? hadam nemam rovnake obcianske prava ako ty??? kde bude strana s rovnakymi hodnotami zastavat vacsinu populacie(budu mat vacsinu v parlamente) mozu menit zakony aj ked ty osobne s nimi nebudes suhlasit... presne ako hovoris zi a nechaj zit ... ked chce bit niekto neveriaci nech je ale nech nevrazi inych pripadne ich v tom nepodporuje.
moralka je disciplina ktora rozdeluje dobre od zleho na zaklade podstaty veci ... pod pojmom nabozenska moralka sa zahrna co nabozenstvo povazuje za dobre a za zle ... to ale neznamena ze musi bit moralna. ako aj spolocenske normy ktore sa tiez snazia povedat co je dobre a co zle co normalne a co je uz mimo ... ale to ze to spolocnost povazuje za dobre neznamena ze to dobre (moralne je) ja vo vacsine pripadov mam sulad nabozenkej moralky a mojimi moralnymi hodnotami a moje moralne hodnoty presadujem aj do spolocnsoti ... ako kazdy iny obcan.
ja sa orientujem hlavne ovocim mojej viery a nabozenstva na mna moju rodinu a okolie... pokial vidim ze je to ovocie dobre nemam dovod pochybovat o spravnosti mojho konania... cize aj nabozenstva ktore ma vedie mojim konanim .. to ci ostatne nabozensva vedu k tomu istemu bohu neviem ... ale viem ze je len jeden a ten je dobry ... ak vedu k nemu aj ich ovocie je dobre
zabitie /vrazda... zabitie je take konanie bez ktoreho by zivot pokracoval... vrazda ked to clovek spravi vedome. preto je aj potrat zabitim/vrazdou. Tato otazka nei je pragmaticka (kedy je clovek uz clovekom (nehovoriac ze nema nik pravo to urcit )) ale ci je to zabitie / vrazda lebo nie.
fakty a dokazy su dolezite v oblasiti vedy a vyskumu .. zivot to nie je len materia ... ale aj dusa, socialne vstahy a moralne hodnoty atd..... ktore maju s materiou pramalo spolocne ..
nemyslimze ludia mozu robit co chcu ale aj to ze bude niekto respektovat prava mesiny sa musia dohodnut vacsina... ked uz hovorime o prave ... co je pre teba to pravo definuj tento pojem ..
ja ale ateistov nezhadzujem ako napr. beardie a dalsi mnohi ateisti cize ak veraici konvertuje nemyslim ze nejakym sposobom klesne ... jednoducho strati vieru (ak nejaku mal ). Neni to sposobene intelektualnou retardaciou ci psychickou.
nechapem preco by mal bit na prd ... ak je nieco dobre a stane sa to este lepsim neznamena to ze je to na prd...
"Ja vieru nepotrebujem a som spokojný"... ja nehovorim o spokojnosti to som bol aj ja pred tym ... ja hovorim o stasti a intenzivnom prezivani kazdeho dna .
Hmm, ty nechceš porozumieť tomu čo sa ti snažím vysvetliť, alebo fakt tomu nerozumieš? Máš rovnaké práva ako ja, meniť zákony môžeš.strapaty napísal:preco by som nemohol menit zakony ??? hadam nemam rovnake obcianske prava ako ty??? kde bude strana s rovnakymi hodnotami zastavat vacsinu populacie(budu mat vacsinu v parlamente) mozu menit zakony aj ked ty osobne s nimi nebudes suhlasit
Vieš čo je deklarácia základných ľudských práv a slobôd? Každý zákon, ktorý nejako ovplyvňuje životy občanov v krajine má byť príjimaný v súlade s touto deklaráciou. Ak by napr. nejaká kresťanská väčšina v parlamente prijala zákon o povinnej náboženstkej výchove, alebo o povinnom navštevovaní kostolov, tak ja sa môžem obrátiť na medzinárodné súdy z dôvodu, že takýmito zákonmi by bolo porušené moje právo na slobodu vierovyznania.
Ty to nevieš, ty v to veríš a ty si to myslíš. Vedieť a veriť/myslieť si je rozdiel. Rovnako to že je dobrý, to len ty chceš aby bol dobrý, to nevieš či je dobrý.strapaty napísal:to ci ostatne nabozensva vedu k tomu istemu bohu neviem ... ale viem ze je len jeden a ten je dobry ... ak vedu k nemu aj ich ovocie je dobre
A ak to vieš, tak nech sa páči, dokáž to, budeš prvý, kto dokáže existenciu boha.
tvoje morálne hodnoty sú ovplyvnené tou náboženskou morálkou, preto sa zhodujú. či nebodaj mi chceš povedať, že proti potratom, eutanázii a pod. si bol aj v čase keď si bol neveriaci?strapaty napísal: ja vo vacsine pripadov mam sulad nabozenkej moralky a mojimi moralnymi hodnotami a moje moralne hodnoty presadujem aj do spolocnsoti
aby to čo tvrdíš bola pravda, muselo by byť najprv dokázané že život vznika skutočne už od spojenia vajíčka a spermie. Myslím, že v tejto problematike ani ty ani ja nemáme také vedomosti aby sme mohli konkurovať ľudom ktorí to študujú, študovali a venujú sa tomu atď.strapaty napísal:zabitie /vrazda... zabitie je take konanie bez ktoreho by zivot pokracoval... vrazda ked to clovek spravi vedome. preto je aj potrat zabitim/vrazdou. Tato otazka nei je pragmaticka (kedy je clovek uz clovekom (nehovoriac ze nema nik pravo to urcit )) ale ci je to zabitie / vrazda lebo nie.
ked chce bit niekto neveriaci nech je ale nech nevrazi inych pripadne ich v tom nepodporuje.
v druhom rade tvrdíš, že nik nemá právo určovať kedy je človek človekom ale ty to robíš. A rovnako nemáš problém nazvať človeka vrahom ak schvaľuje potrat alebo ho vykoná. Pritom nemáš dôkaz o tom, že človek je človekom od spojenia vajíčka a spermie. Tzn. nazývaš ľudí vrahmi na základe svojej viery, pretože tvoja viera hovorí, že život je od počatia. Ale ty sám si napísal "lebo viera nie je zalozenla na logickom dokazovani ci faktoch alebo dokazoch". Takže znovu si protirečíš ak povieš, že nik to nemôže určiť ale vzápätí označuješ ľudí vrahmi, pretože ty si to tým pádom určíš, že je to odvtedy od kedy chceš ty.
Co tým chcel basnik říci? ľudská duša nie je dokázaná, sociálne vzťahy sa skúmajú cez vedecké disciplíny (viď sociológia) kde pri skúmaní dochádzame k nejakým faktom a dôkazom, výsledkom atď, morálne hodnoty si tvorí spoločnosť sama, no opäť tam je nejaký logický vývoj...napríklad, že dnes nemáme trest smrti, vešaním na verejnostistrapaty napísal:fakty a dokazy su dolezite v oblasiti vedy a vyskumu .. zivot to nie je len materia ... ale aj dusa, socialne vstahy a moralne hodnoty atd..... ktore maju s materiou pramalo spolocne ..
Ako že nie? Nazývaš ma vrahom, lebo súhlasím s interrupciami. Nemáš na to ani najmenší dôkaz, že by si mal pravdu. Máš len svoju vieru, ktorá môže byť vymyslená ľuďmi Tak čo sa ti nepačí na tom, keď ťa ateista nazve psychicky labilným človekom?strapaty napísal:ja ale ateistov nezhadzujem ako napr. beardie a dalsi mnohi ateisti
Ja som šťastný vo svojom živote, ktorý mám a rovnako intenzívne prežívam každý deň vo svojom doterajšom živote. A čuduj sa svete, že vieru mi k tomu netreba. Či ešte chceš nejako zmeniť definíciu aby si z toho vyšiel ako nejaký nadčlovek s vierou?strapaty napísal:"Ja vieru nepotrebujem a som spokojný"... ja nehovorim o spokojnosti to som bol aj ja pred tym ... ja hovorim o stasti a intenzivnom prezivani kazdeho dna .
//edit
väčšina sa už na tom dávno dohodla, viď medzinárodnú deklaráciu základných ľudských práv a slobôd a iné medzinárodné dohovory, ktoré ako demokratická krajina a člen medzinárodných spoločenstiev sme sa zaviazali dodržiavať. Právo je taktiež definované a ja sa s toutou definíciou stotožňujem.nemyslimze ludia mozu robit co chcu ale aj to ze bude niekto respektovat prava mesiny sa musia dohodnut vacsina... ked uz hovorime o prave ... co je pre teba to pravo definuj tento pojem ..
-
AllGoneDead
Medium Star
Len rozmyslam ako to moze povedat niekto, kto zjavne nenecha zit(referendum, pochod za zivot, zucastnil si sa predsa, nie?)strapaty napísal: presne ako hovoris zi a nechaj zit
Prosim ta, prestan si konecne vymyslat definicie moralky. Perlis tu jeden nezmysel za druhym az sa na to neda pozerat. Vygoogli si definiciu moralky a potom pouzivaj to slovo, pretoze je dost blbe pouzivat slova, ktorych zmysel vlastne nepoznas.strapaty napísal:moralka je disciplina ktora rozdeluje dobre od zleho na zaklade podstaty veci....ale to ze to spolocnost povazuje za dobre neznamena ze to dobre (moralne je)
Ked to vies, tak to dokaz. V opacnom pripade nanajvys tusis.strapaty napísal:to ci ostatne nabozensva vedu k tomu istemu bohu neviem ... ale viem ze je len jeden a ten je dobry .
zabitie- zabitia sa dopusti ten, kto v umysle sposobit tazku ujmu na zdarvi inemu z nedbanlivosti sposobi smrtstrapaty napísal: zabitie je take konanie bez ktoreho by zivot pokracoval... vrazda ked to clovek spravi vedome
vrazda- vrazdy sa dopusti ten, kto ineho umyselne usmrti
Teda pisat vrazda/zabitie je nespravne, nakolko je umysel tychto konani znacne rozdielny. Ty v tom vsak zjavne rozdiel nevidis...
Myslim, ze je dost lahke urcit kedy je clovek clovekom. Kedze ty s tym mas zjavne problem, tak ti skusim nacrtnut iny pohlad: je slepacie vajce sliepkou?strapaty napísal:(kedy je clovek uz clovekom (nehovoriac ze nema nik pravo to urcit ))
Si si vedomi toho, ze existuju aj vedy ktore sa nezaoberaju materialnou strankou? A aj napriek tomu to je veda..strapaty napísal:fakty a dokazy su dolezite v oblasiti vedy a vyskumu.. zivot to nie je len materia ... ale aj dusa, socialne vstahy a moralne hodnoty atd..... ktore maju s materiou pramalo spolocne ..
Naozaj ma asi nikdy neprestanes udivovat. To ti fakt treba definovat pojem pravo?strapaty napísal:co je pre teba to pravo definuj tento pojem ..
Clovek dokaze byt stastny aj bez viery. Rovnako je to aj s intenzivnym prezitim dna. Ak mas akykolvek dokaz, ze to tak nie je a clovek moze byt stastny, intenzivne prezivat dni atd. tak sem s nim.strapaty napísal:"Ja vieru nepotrebujem a som spokojný"... ja nehovorim o spokojnosti to som bol aj ja pred tym ... ja hovorim o stasti a intenzivnom prezivani kazdeho dna
Inak netusim kde si prisiel k takemuto bludu. Asi az prilis dobre vies ako sa zije neveriacim, alebo si nebodaj spravil anketu?
baby don't hurt me, don't hurt me, no more^^AllGoneDead napísal:pravo
-
harrison314
Hardcore addict
Toto sa dnes siri po socialnych sietach.
Kto chce verit, flak si najde!
Kto chce verit, flak si najde!
- Prílohy
-
- 12523099_806763312784486_6986120906528402253_n.jpg (47.51 KiB) 946 zobrazení
tak ale ved treba rozlisovat medzi tym co ma slobodnu volu a napriklad asteroidom co nema...harrison314 napísal:Bobala:
nahcvilu pripustime, ze existuje aj nejaky duchovný svet, teda nejaky iny ako je nas materialny.
A mame dve moznosti:
a, Ducovny svet neovplivnuje materialny svet - v tomto pripade veda funguje, prirodne vedy dokazu skumat prirodne javy a predikovat ich (napriklad vyvn evolucie na zaklade evolucneho tlaku - napiklad rezitncia bakterii na antibiotika, alebo vieme vypocitat drahu asteroidu s presnotou na metre roky dopredu). Co sa aj deje.
b, Duchovny svet ovplivnuje materialny - Potom by do prirodnej vedy treba zahrnut nieco ine aby fungovala, takze to co nazivas empiriou by nefungovalo, nevysvtelovalo by to prirodne zakony a spravaie, nevedeli by sme nic predpovedat. Co sa nedeje.
No v pripade a, je jedno ci sa modlis, alebo nie, a je jedno ci nejaky duchovny svet existuje, lebo nema na teba vpliv.
to ze vieme vypocitat drahu asteroidu na metre roky dopredu este neznamena, ze nehmotna vec mnema vplyv na hmotnu
dokazeme vypocitat jak sa bude clovek spravat na roky dopredu?
to su slabe argumenty
-
harrison314
Hardcore addict
Nie, tak isto ako neviem predpovedat vyvoj burzy a pocasia, hovori o tom teoria chaosu,Bobala napísal:tak ale ved treba rozlisovat medzi tym co ma slobodnu volu a napriklad asteroidom co nema...
to ze vieme vypocitat drahu asteroidu na metre roky dopredu este neznamena, ze nehmotna vec mnema vplyv na hmotnu
dokazeme vypocitat jak sa bude clovek spravat na roky dopredu?
to su slabe argumenty
vola sa to deterministicky chaos, sice vieme, ze sa sprava podla presnych pravidiel, no kvoli jeho koplexnosti (mame slabe pocitace) a chybam memrania (neprsne senzory, nedostatocne vzorkovanie, vysoka granularita ...) neviem spravanie takycto systov predpovedat.
Ale to nie je nic nadpozemske, alebo duchovne, je to len vlastnost danych sytsmov. A rovnako neprepovedatlne a sucestne uplne deterministicke spravnie vies naprogramovat v pocitaci, vid Lorencov atraktor.