Pripojenie NAS k PC
-
nejakymarko
Addict
Pripojenie NAS k PC
Zdravim.
Kamos ma NASko, Synology DS215j a pyta sa ma, ci je nejaka moznost ho pripojit napriamo do PC. Bez toho, aby bolo nas zapojene v routri (ano, viem ze je to blbost, ale poziadavka tam je taka, ze PC ma spolupracovat s NASkom, ale ne byt pripojeny k internetu)
Da sa to nejako spojazndit, alebo jedina moznost je, ze pripojit NAS k routru, router spojit s PC ale s tym, ze router nebude pripojeny k netu (tak si to nejak predstavujem, ze by to mohlo fungovat)
Dakujem
Kamos ma NASko, Synology DS215j a pyta sa ma, ci je nejaka moznost ho pripojit napriamo do PC. Bez toho, aby bolo nas zapojene v routri (ano, viem ze je to blbost, ale poziadavka tam je taka, ze PC ma spolupracovat s NASkom, ale ne byt pripojeny k internetu)
Da sa to nejako spojazndit, alebo jedina moznost je, ze pripojit NAS k routru, router spojit s PC ale s tym, ze router nebude pripojeny k netu (tak si to nejak predstavujem, ze by to mohlo fungovat)
Dakujem
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Pripojenie NAS k PC
Predpokladam, ze NAS bude mat svoj firewall a moznosti nastavenia IP adries. Takze internet ako taky tam zakazes, pristup na NAS povolis len z IP adresy toho pocitaca a hotovo. Okrem toho ten model Synology by mal mat aj VPN, takze by to slo spravit cez VPN. Pripadne ak ma dve sietove karty v pocitaci, tak to pripojit na druhu sietovu kartu, pripadne kupit sietovu kartu a pripojit to tak (myslim, ze by to malo fungovat).
-
xH4wK
A co tak ho pripojit k routru a na routri zakazat pre danu IP ktora bude rezervovana pre MAC NASka pristup na internet.. pripadne ho zakazat na NASku
Ak to chce mat fyzicky oddelene, tak najlepsie kupit sietovu kartu do PCIe, stoja 10-15 € a bude vybavene. Ale radsej by som to vyriesil spravnym nastavenim routra, to je omnoho elegantnejsie.
-
nejakymarko
Addict
Dik moc chalani.
Zatial je to vyriesene tak, ze NASko je natvrdo pripojene k pc na sietovym kablom. Ale nastava problem, ze kamos si pripojil sietove disky z toho naska, vsetko s amu zobrazuje fajn, ale po restarte sa mu sietove disky uz nezobrazuju. Dokonca ani NASko nevidi v sieti, ale ked zada \\NAZOV_NAS tak sa po zadani mena a hesla bez problemov pripoji.
neviete, ako dosiahnut, aby tam boli sietove disky stale pristupne, po restarte, aby sa k nim dalo hned pristupovat?
Riesim to s chalanom len cez telefon, lebo nemam moznost byt pri tom osobne, tak ak by ste mali nejaky navod, bolo by to super.
On svoj problem definuje nejak takto:
Zatial je to vyriesene tak, ze NASko je natvrdo pripojene k pc na sietovym kablom. Ale nastava problem, ze kamos si pripojil sietove disky z toho naska, vsetko s amu zobrazuje fajn, ale po restarte sa mu sietove disky uz nezobrazuju. Dokonca ani NASko nevidi v sieti, ale ked zada \\NAZOV_NAS tak sa po zadani mena a hesla bez problemov pripoji.
neviete, ako dosiahnut, aby tam boli sietove disky stale pristupne, po restarte, aby sa k nim dalo hned pristupovat?
Riesim to s chalanom len cez telefon, lebo nemam moznost byt pri tom osobne, tak ak by ste mali nejaky navod, bolo by to super.
On svoj problem definuje nejak takto:
klikol som pri znovupripojeni jednotky, aby sa automaticky pripojila pri prihlaseni, a restartoval pc. jednotka s mi zobrazila, ale nie je pripojena a siet mi nezobrazuje nasko
manualne som dal cez lomitka vyhladat, prihlasil sa a potom uz jednotku nacitalo
normalne kde mapujes sietovy disk tak tam je moznost zaskrtnut "uchovat mapovanie aj po restarte" alebo take nieco... to ze ho nevidno v sieti ale napriamo sa k nemu dostane moze by sposobne tym ze nie su v rovnakej workgroupe.
vyzera ze niekto chcel kupit externy disk a omylom kupil NAS
vyzera ze niekto chcel kupit externy disk a omylom kupil NAS
-
nejakymarko
Addict
Nie nie. Nasko chcel, kvoli sifrovaniu a halvne raidovaniu. Chcela to teda este tretia osoba v tomto procese, len kamos to dostal na starost riesit
Ide o to len nejak rozbehut a dalej sa nestarat
Ide o to len nejak rozbehut a dalej sa nestarat
sifrovat a raidovat vedia aj externe disky:
https://www.alza.sk/wd-my-book-duo-4000 ... d=18851843
https://www.alza.sk/wd-my-book-duo-4000 ... d=18851843
-
nejakymarko
Addict
Ale potom sme uz na cene NASka (tamer) takze za cca rovnake peniaze, viac muziky. Nasko je kupene, tato debata je uz bezpredmetna si myslim.
Vypni Sambu a prejdi na ftp, tam si spravis ucet a hotovo.
to mi prijde z pohladu uzivatela dost neprakticke. cez sambu mas NAS namapovany ako sietovy disk a viac menej nepoznas rozdiel medzi normalnym diskom a sietovym.
ftp sice tiez namapujes, ale ftp je dost jednoduchy protokol, nedovoli ti napriklad streamovat videa priamo z disku.
ftp je proste urcene na ukladanie suborov, nie na pracu s nimi.
ftp sice tiez namapujes, ale ftp je dost jednoduchy protokol, nedovoli ti napriklad streamovat videa priamo z disku.
ftp je proste urcene na ukladanie suborov, nie na pracu s nimi.
-
hojko
Site Admin
Podla mna stream cez ftp mozny je, vid. napriklad prehravace Minix a podobne. Okrem toho kopa NAS boxov ma rozne moznosti, naprikald Plex server.
mozno to ide cez nejaky prehravac, priamo cez windows explorer ale nie. rovnako napriklad neotvoris zip subor, najprv ho musis stiahnut.
proste nejak nevidim jedinu vyhodu pouzivat ftp v lokalnej sieti miesto samby. ftp by malo teoreticky dosahovat vyssie rychlosti, ale to cez ethernet napriamo asi fakt nebude zrovna top priorita.
proste nejak nevidim jedinu vyhodu pouzivat ftp v lokalnej sieti miesto samby. ftp by malo teoreticky dosahovat vyssie rychlosti, ale to cez ethernet napriamo asi fakt nebude zrovna top priorita.
-
hojko
Site Admin
Archiv cez ftp neotvoris, cez Sambu som neskusal a tak neviem. Windows Explorer nedokaze kopu veci a netusim kto by ho pouzival na pracu s ftp, asi fakt len neznaly clovek alebo idiot. Ako citam temu, tak ide o zabezpecenie a v tom je ftp lepsie ako Samba, pri ftp mas moznost sifrovania cez SSL/TLS, uzivatelske ucty, opravnenia, kvoty, ratio, limitovanie rychlosti, logy, overovanie kontrolnych suctov prenesenych suborov (md5/sha1) atd... Takze pokial ide o bezpecnost, tak ta je pri ftp niekde uplne inde ako je Samba. Co sa tyka funkcionality, tak mozno mas Sambu priamo ako disk, resp. sietovy disk, ale to je asi tak vsetko. Pri streame to dokazu dnesne prehravace a ked tak nad tym rozmyslam, tak aj prehravace ako VLC, BSplayer, ale teoreticky by to mohol zvladnut aj Windows Media Player.
hmm, naco sifrovat komunikaciu ked ma NASko prepojene kablom s PC? Taktiez nechapem preco mu odporucate pouzivat FTP, ked Samba je asi tisickrat viac user friendly ako archaicke FTP...
-
hojko
Site Admin
piton: Skus si precitat este raz celu temu a napriklad to co som uviedol uplne hore.